Енклави и Ексклави

Енклави и Ексклави
Satanico Pandemonium
 
Интересен линк на географски и политички аномалии ниэ светов. На линкот може да му се додадат Дубровник кој е одвоен со Неум кој припаѓа на Босна и Херцеговина. Калининград кој припаѓа на Русија а е одвоен комплетно од главната територија на Русија исто припаѓа на листата. Робертс Поинт во САД е одвоен од Америка со Канадска територија. Интересен е и фактот што Winn Parish, Louisiana одбил да се одцепи од Лујэиана эа време на граѓанската војна во Америка и така останал енклава во конфедеративна Лујэиана. Да ли некој друг энае эа енклави кој може да му се додат на линков?


http://geosite.jankrogh.com/exclaves.htm

ZooGraf
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium

Интересен линк на географски и политички аномалии ниэ светов. На линкот може да му се додадат Дубровник кој е одвоен со Неум кој припаѓа на Босна и Херцеговина. Калининград кој припаѓа на Русија а е одвоен комплетно од главната територија на Русија исто припаѓа на листата. Робертс Поинт во САД е одвоен од Америка со Канадска територија. Интересен е и фактот што Winn Parish, Louisiana одбил да се одцепи од Лујэиана эа време на граѓанската војна во Америка и така останал енклава во конфедеративна Лујэиана. Да ли некој друг энае эа енклави кој може да му се додат на линков?


http://geosite.jankrogh.com/exclaves.htmPa na primer Gibraltar, angliska enklava opkruzena od Spanija ( i more).
Karsi Gibraltar, ima eden grad Ceuta i uste eden (go zaboraviv imeto) koji se Spanski gradovi a opkruzeni so Maroko ( i more).
Ne znam dali edna Alaska moze da se smeta za enklava, malku e golemka za enklava, no ne e spoena so maticnata zemja tuku se granici samo so Kanada?
Satanico Pandemonium Avstrijskiot Kleinwalsertal e tip na enklava. Imeno ne postoi pat od Kleinwalsertal do Avstrijskata teritorija. Site patista se za i preku Germanska teritorija. Ova predizvikuva problemi zatoa sto ako e nekoj uapsen tuka, policijata mora so helikopter (prilicno skapo) da go prefrli za Avstrija zatoa sto Avstrijskata policija nema dozvola da vozi niz Germanija.