15 Maj

15 Maj
BorisVM
 
Today in history

On May 15, 1942, wartime gasoline rationing went into effect in 17 states, limiting sales to three gallons a week for non-essential vehicles.

On this date:

In 1856, Lyman Frank Baum, the author of "The Wonderful Wizard of Oz," was born in Chittenango, N.Y.

In 1886, poet Emily Dickinson died in Amherst, Mass.

In 1911, the Supreme Court ordered the dissolution of Standard Oil Company, ruling it was in violation of the Sherman Antitrust Act.

In 1918, U.S. airmail began service between Washington, Philadelphia and New York.

In 1930, Ellen Church, the first airline stewardess, went on duty aboard a United Airlines flight between San Francisco and Cheyenne, Wyo.

In 1940, nylon stockings went on general sale for the first time in the United States.

In 1963, astronaut L. Gordon Cooper blasted off aboard Faith 7 on the final mission of the Project Mercury space program.

In 1970, Phillip Lafayette Gibbs and James Earl Green, two black students at Jackson State University in Mississippi, were killed when police opened fire during student protests.

In 1972, George C. Wallace was shot by Arthur Bremer and left paralyzed while campaigning in Laurel, Md., for the Democratic presidential nomination.

In 1986, searchers on Oregon's Mount Hood found two teenage survivors of a hiking expedition that became trapped in a whiteout blizzard. Nine other climbers died.

Ten years ago: Republican presidential candidate Bob Dole announced he was leaving the Senate after 27 years to challenge President Clinton full-time.

Five years ago: Tens of thousands of Palestinians packed town squares in the
West Bank town of Ramallah as they marked what they called the day of "catastrophe" in 1948, when they were uprooted and the state of Israel created. A celebratory mood took hold of Japan after the palace formally announced that Crown Princess Masako was pregnant. A runaway freight train rolled about 70 miles through Ohio with no one aboard before a railroad employee jumped onto the locomotive and brought it to a stop.

One year ago: Secretary of State Condoleezza Rice paid a surprise visit to
Iraq to express support for its new government. The Czech Republic denied Canada its third straight title and won the world ice hockey championship 3-0 in Vienna, Austria.

Today's Birthdays: Singer Eddy Arnold is 88. Actor Joseph Wiseman is 88. Playwright Sir Peter Shaffer ("Amadeus") is 80. Actress-singer Anna Maria Alberghetti is 70. Counterculture icon Wavy Gravy is 70. Former Secretary of State
Madeleine Albright is 69. Singer Trini Lopez is 69. Singer Lenny Welch is 68. Actress-singer Lainie Kazan is 66. Actor-director Paul Rudd ("Knots Landing") is 66. Country singer K.T. Oslin is 64. Singer-songwriter Brian Eno is 58. Actor Nicholas Hammond ("The Sound of Music") is 56. Actor Chazz Palminteri is 55. Baseball Hall of Famer George Brett is 53. Musician-composer Mike Oldfield ("Tubular Bells") is 53. Actor Lee Horsley is 51. TV personality Giselle Fernandez is 45. Singer-rapper Prince Be (PM Dawn) is 36. Actor Brad Rowe is 36. Actor David Charvet is 34. Rock musician Ahmet Zappa is 32. Olympic gold-medal gymnast Amy Chow is 28. Actor David Krumholtz ("Numb3rs") is 28. Actress Jamie-Lynn Sigler is 25.

Thought for Today: "History is a better guide than good intentions." — Jeane J. Kirkpatrick, former U.S. ambassador to theUnited Nations.


Pravoslaven kalendar

Светите маченици Еспер, Зоја, Киријак и Теодул

Во времето на царот Адријан (117 г. – 138 г.) незнабожецот Катал ги купи како робови овој Еспер, жена му Зоја и нивните синови Киријак и Теодул. Бидејќи беа убедени христијани, никако не сакаа да вкусат од идолските жртви, а она што им се даваше од нив за да го јадат им го фрлаа на кучињата, додека самите гладуваа и трпеа. Кога дозна за ова Катал се разгневи и почна тешко да ги измачува овие свои робови. Најнапред ги мачеше децата, но децата останаа непоколебливи во верата, па дури и бараа од мачителот потешки маки. Најпосле сите четворица ги фрли во огнена печка, во која вознесоа благодарствена молитва и Му го предадоа духот на Господ. Нивните тела останаа цели и неподгорени од огнот.

Свети Атанасиј Велики, архиепископ Александриски

На денешен ден се празнува преносот на неговите мошти и чудата произлезени од нив. А животот и подвигот на овој светител се опишани под 18 јануари: Роден во Александрија 296 година. Од детството наклонет кон духовниот призив. Беше ѓакон кај архиепископот Александар и го придружуваше својот архиепископ на Првиот Вселенски Собор во Никеја. На овој Собор многу се прослави со неговата ученост, благочестие и ревност за Православието. Многу придонесе за побивањето на Ариевата ерес и за утврдувањето на Православието. Го напиша Симболот на Верата кој на Соборот беше усвоен. По смртта на Александар, Св. Атанасиј беше избран за архиепископ Александриски. Во архиепископскиот чин остана над четириесет години, иако не беше цело време на архиепископскиот престол. Речиси сиот живот беше гонет од еретиците. Од царевите најмногу го гонеа: Констанциј, Јулијан и Валент; од епископите Евсевиј Никомидиски со уште мнозина други; а од еретиците Ариј и неговите следбеници. Беше принуден да се крие од гонителите дури и во бунар, во гроб, по приватни куќи, по пустини. На двапати бегаше во Рим. Дури пред смртта едно време проживеа мирно како добар пастир сред своето стадо, коешто вистински го љубеше. Мал е бројот на светителите што се толку клеветени и толку злосторнички гонети како Св. Атанасиј. Но неговата голема душа најпосле излезе победоносна од сета таа долготрајна и страшна борба. За совет, утеха и морална потпора често одеше кај Свети Антониј, кого го почитуваше како свој духовен отец. Човекот којшто ја формулираше најголемата вистина мораше и да пострада за таа вистина, додека Господ не го упокои во Своето Царство овој Свој верен раб, во 373 година.

Светите маченици Борис и Глеб

Синови на великиот кнез Владимир, којшто го покрсти рускиот народ. До Крштението Владимир имаше многу жени и деца од нив. Борис и Глеб беа браќа од една мајка. Пред смртта Владимир им ја раздели државата на сите свои синови. Но најстариот син, Свјатополк, кнез Киевски, посака да ги земе и деловите што им припаднаа на Борис и Глеб. Затоа испрати луѓе, па на едно место го уби Борис, а на друго Глеб. Овие давјца браќа беа необично побожни и во с#1104; богоугодни и ја сретнаа смртта со молитва и со срце воздигнато кон Бога. Нивните тела останаа нетлени и благоухани и беа погребани во Вишгород, каде што до денес од нив исходи благодатна сила, исцелителна за маките и болестите кај луѓето.


Makedonija
1859 Во Париз е роден Пјер Кири, француски физичар и хемичар, кој го откри пиезо-електрицитетот на кристалот, а со својата сопруга Марија Склодовска - Кири ги откри радиоактивните елементи - полониумот и радиумот. Умре во 1906 година.
1926 Во Загреб проработи првата среднобранова радио-станица на Балканот.
1957 Велика Британија ја изврши првата термонуклеарна проба во централен Пацифик.
1992 Во Перт, Австралија, отворен е првиот Македонски информативен центар надвор од границите на Република Македонија.
1994 Во Белград умре Олга Спиридоновиќ, една од најпознатите театарски и филмски актерки во поранешна Југославија. За улогата во Мис Стон во истоимениот македонски филм и е доделена Златна арена на Пулскиот фестивал. Родена е во Сплит, на 29.05.1923 година.
1995 Кај селото Богомила, велешко, е предадена во употреба првата електроцентрала на реката Бабуна.