Aеродромот

Aеродромот
toni_a
 
Странски компании се интересираат за аеродромот

Германска компанија е заинтересирани за добивање на концесија за скопскиот аеродром „Петровец„. Освен оваа компанија заинтересирани се уште неколку други компании кои сакаат да инвестираат во тој бизнис. Нивни претставници веќе се имале средба со луѓе од Министерството за транспорт и врски, дознава неофицијално „Тотал„. Најголем интерес постои за таканаречениот „БОТ„ модел на концесионерство, што значи инвестирај, оперирај и остави.
По кој модел ќе се издаваат двата аеродроми на концесија ќе се знае дури следната година кога консултантската куќа ќе разработи неколку модели и ќе и ги предложи на Владата. Консултантот ќе треба и да го подготви тендерот за ибор на концесионер.
Кој ќе биде консултант ќе се знае следниот месец. Неколку моќни консултантски куќи пројавија интерес за учество во овој просец.
Во изминатиот период имаше неколку обиди за давање на концесија на аердоромите. За скопскиот аеродром „Петровец„ беа заинтересирани турската фирма „МГН„ и една израелска компанија. Минатата година серизен интерес пројави и гермаската компанија „Хотхиф„, чии главен лобист беше швајцарскиот бизнисмен од косовско потекло Беџет Пацоли.
Експертите прогнозираат дека ќе има голем интерес особено за скопскиот аеродром бидејќи тој е има одлични услови за кратки интерконтинентални летови. Тие додаваат дека мора да се најде инвеститор кој ќе го модернизира Аеродромот, бидејќи соседните аеродроми и покрај одличните услови веќе ни го земаа приматот.


moram da dodadam deka sum razocharan od aerodromot Petrovec.se nadevam deka nekoi stranci ke uspeat da sredat i napravat neshto.
koga ni doagjaat gosti od stranstvo,prvoto neshto shto go gledaat e aerodromot...a tepachki da se vodat so divi taksisti mislam deka ne e pozitivna slika.(neznam sega kako e sostojbata)
organizacija,usluga,izgled,servis...
Aleksandra Da skrsham led.:)Znam deka Makedon ke ima komentar deka ete vladava go prodade Aerodromov na stranci, no da bideme realni. Zalno e stho najverovatno Aerodrom "Petrovec" nema da bide kupen od nekoja Makedonska Firma. No, nashive ne pokazaa nikakov interes nitu zelba da se sredi Aerodromov. Da ne zaboravime deka istiot e prv objekt kade sto pristignuva eden stranec, turist, diplomat itd itd. Dosta e zapushten, izgleda kako avtobuska stanica, a ne kako aerodrom...sramota. Mene licno poveke ne mi e bitno koj ke go kupi, samo da se sredi kako shto treba.
toni_a poshto ushte ne sme EU ima mnogu dobar biznis so nashiot aedodrom.na strancive mnogu dobar biznis im zemaa so ukinuvanje na free-shopovite...pa si baraat takvi mozhnosti.

inaku sostojbata e taa shto se pomalku se plakja za avionski karti, pa malite aerodromi shto se stanici na eftini kompanii nemozhat da prezhiveat.zatoa na primer na aerodromot Hahn (Ryanair) 70% od prihodite mu se od "non-aviation"-biznisot!!!

lichno sum nabljuduval kako se razvi ova aerodromche...od bivsha kasarna i aerodrom (nato) napravija ubav aerodrom za nekolku godini.Skopskiot vekje nemozhe da se spoderuva so ovoj shto se naogja do nekoe selo bez golem grad vo blizina.duri patishta nema do tamu kako shto treba,samo se gradi i proshiruva...
Aleksandra Анонимен маж го размрда аеродромот ...05.26.2006

ПО ДВОЧАСОВНА ПАУЗА АЕРОДРОМОТ ПОВТОРНО БЕШЕ ОТВОРЕН


Скопскиот аеродром "Петровец" вчера попладне два часа беше затворен поради лажна пријава за подметната екплозивна направа. Според полициски информации, наводната бомба ја пријавил анонимен маж околу 14 часот. Идентитетот на јавувачот МВР се уште го утврдува. Лажната тревога предизвика страшна паника меѓу патниците и вработените на аеродромот. Сите патници од авионите што слетаа на скопската писта од Будимпешта и од Виена веднаш беа евакуирани. Беа однесени најпрво со автобус до крајот на пистата, а потоа и надвор од аеродромот. Паркингот пред пристанишната зграда на Скопскиот аеродром, пак, беше целосно расчистен од возила. Потоа евакуирани беа и вработените во аеродромот. Аеродромското обезбедување веднаш започна со трагање по наводната бомба. По дваесетина минути на местото пристигна и антитероритичката единица на МВР. По детална проверка на четирите авиони кои се наоѓаа на пистата и на пристанишната зграда на аеродромот на единиците за антитероризам на МВР и аеродромското обезбедување утврдија дека пријавата е лажна. - По детална проверка на аеродромот "Петровец" утврдено е дека пријавата е лажна - рече Борче Пешевски, портпарол на МВР. Два часа по пријавата состојбата почна да се стабилизира. Најпрво си заминаа антитерористичките полицајци, по што на вработените во аеродромот им беше дозволено да се вратат на своите работни места. Доцна попладнето се очекуваше да се нормализира и авионскиот сообраќај. (А.С.)
zlotty_co_380 Eeee Toni , Toni, ke vidis Hanh ke bide vtor Frankfurt za brzo vreme, Main e preoptereten i ke se deli soobrajkajot so Hanh pola pola. za Skopje nemam zborovi vejke, zboreno e na taa tema i pisuvano mnogu pati.