18 Maj

18 Maj
BorisVM
 
On May 18, 1896, the Supreme Court endorsed "separate but equal" racial segregation with its Plessy v. Ferguson decision, a ruling that was overturned 58 years later by Brown v. Board of Education.

On this date:

In 1642, the Canadian city of Montreal was founded.

In 1804, the French Senate proclaimed Napoleon Bonaparte emperor.

In 1920,
Pope John Paul II was born Karol Wojtyla in Wadowice, Poland.

In 1926, evangelist Aimee Semple McPherson vanished while visiting a beach in Venice, Calif.; she reappeared a month later, claiming to have been kidnapped.

In 1933, the Tennessee Valley Authority was created.

In 1944, during World War II, Allied forces finally occupied Monte Cassino in Italy after a four-month struggle that claimed some 20,000 lives.

In 1953, Jacqueline Cochran became the first woman to break the sound barrier as she piloted a North American F-86 Canadair over Rogers Dry Lake, Calif.

In 1969, astronauts Eugene A. Cernan, Thomas P. Stafford and John W. Young blasted off aboard Apollo 10.

In 1980, the Mount St. Helens volcano in Washington state exploded, leaving 57 people dead or missing.

In 1980, in the South Korean city of Kwangju, townspeople and students began a nine-day uprising that was finally put down by troops.

Ten years ago:
President Clinton, seeking to deflect Republican criticism that he was weak on welfare reform, endorsed Wisconsin's welfare-to-work plan in his Saturday radio address. Louis Quatorze won the Preakness.

Five years ago: A Palestinian suicide bomber blew himself up at a shopping mall in Netanya, killing five Israelis;
Israel retaliated with air strikes against security targets in the
West Bank and
Gaza Strip that killed 10 Palestinians.

One year ago:
President Bush offered his unqualified support for Egypt's political reform process as he received Prime Minister Ahmed Nazief at the White House.

Today's Birthdays: Actor Bill Macy is 84. Sportscaster Jack Whitaker is 82. Actor Robert Morse is 75. Actor and television executive Dwayne Hickman is 72. Baseball Hall of Famer Brooks Robinson is 69. Bluegrass singer-musician Rodney Dillard (The Dillards) is 64. Baseball Hall of Famer Reggie Jackson is 60. Actress Candice Azzara is 59. Country singer Joe Bonsall (The Oak Ridge Boys) is 58. Rock musician Rick Wakeman (Yes) is 57. Actor James Stephens is 55. Country singer George Strait is 54. Rhythm-and-blues singer Butch Tavares (Tavares) is 53. Actor Chow Yun-Fat is 51. Rock singer-musician Page Hamilton is 46. Contemporary Christian musician Barry Graul (MercyMe) is 45. Singer-actress Martika is 37. Comedian-writer Tina Fey ("Saturday Night Live") is 36. Rapper Special Ed is 32. Rock singer Jack Johnson is 31. Rhythm-and-blues singer Darryl Allen (Mista) is 26. Actor Matt Long is 26. Actor Spencer Breslin is 14.

Thought for Today: "People find life entirely too time-consuming." — Stanislaw J. Lec, Polish writer (1909-1966).


Светата великомаченичка Ирина

Живееше во апостолските времиња на Балканот во некој град Магедон, каде што татко #1117; Ликиниј беше малечок цар. Некои мислат дека таа е Словенка. Родена како незнабожка од родители незнабожци, Пенелопа (така #1117; беше името пред да се крсти) на христијанската вера се поучи од нејзиниот учител Апелијан. Св. Тимотеј, учителот на апостол Павле, ја крсти заедно со уште неколку дворјанки и #1117; ги донесе да ги прочита Посланијата на Светиот апостол Павле. Кога се одрече од мажачка го разгневи татко #1117; и тој сакаше да ја мачи, ама таа на чудесен начин го обрати во христијанство. Освен татко #1117; на маки ја подложуваа уште четворица други цареви, но Бог секогаш ја спасуваше преку ангели. Царот Седекија ја закопа до глава во ендек исполнет со отровни змии и скорпии. Но Божји ангел ги умртви отровните гадови и ја сочува Светата девица неповредена. Тогаш овој цар се обиде да ја истружи со бичкија, но бичкијата се одбиваше од нејзиното тело како од камен. По ова ја врза за тркало под воденица и пушти вода за да ја убие. Водата не сакаше да тече, а стоеше - и девицата остана жива и здрава. Царот Савах, синот на Седекија, ја поткова со клинци, натовари врз неа вреќа со песок и ја впрегна, па нареди да ја водат како добиче далеку надвор од градот. „Навистина, како добиче сум пред Тебе, Господи!“, говореше Светата маченичка впрегната трчајќи по своите мачители. Но Божји ангел ја затресе земјата и земјата се отвори, па ги проголта нејзините мачители. Откако ги преживеа сите маки, со што обрати во христијанство огромно мноштво незнабожци, Ирина премина во градот Калипол и во него ја проповедаше верата во Христа. Тамошниот цар Нумеријан сакаше да ја убие и ја фрлаше во три усвитени метални вола едно по друго. Но девицата беше спасена и остана жива. Мнозина видоа и поверуваа. Епархот Ваводин ја одведе во градот Константин, каде што намисли да ја убие ставајќи ја врз усвитени решетки. Но тоа не #1117; наштети на Света Ирина, а мнозина ги приведе кон верата на Вистината. Најпосле Ирина дојде во градот Месемвриј, каде што царот Савориј ја уби, но Бог ја оживеа. А кога го видоа тоа, царот и многубројниот народ поверуваа. И така со своите страдања Света Ирина приведе во Христовата вера околу сто илјади незнабожци. Најпосле самата легна во гроб и му нареди на Апелијан да го затвори гробот. Кога по четири дена го отворија, нејзе ја немаше внатре. Бог ја прослави занавек девицата и маченичката Ирина, која с#1104; жртвуваше и с#1104; претрпе за да Го прослави Него меѓу луѓето со сите сили што #1117; ги подари.

Светите Мартин и Ираклиј

Словени. Гонети од ариевците во Илирија. Испратени на прогонство овие витези на Православието го завршија својот земен живот и се преселија кај Господ во 4 век.


1799 Умре Пјер - Огистен Карон де Бомарше, француски писател. Во своите дела ги критикуваше поткупливоста, подлоста и корупцијата во општеството. Според неговите комедии "Севилскиот бербер" и "Свадбата на Фигаро", композиторите Росини и Моцарт ги напишаа истоимените опери. Роден е на 24.01.1732 година.
1872 Роден е Бертранд Расел, англиски филозоф. Студираше математика и физика во Кембрич. Во 1950 година ја доби Нобеловата награда за литература. Беше на чело на антинуклеарното движење во Британија и претседател на Судот за утврдување на воените злосторства во Виетнам. Умре на 2.02.1970 година.
1908 Умре Карл Колдевеј, германски поларен истражувач. Беше водач на првата германска експедиција на Северниот пол. Роден е на 26.10.1837 година.
1977 Во Москва, за време на Дванаесеттото генерално собрание на ИКОМ, 18 мај е востановен за Меѓународен ден на музеите.