Omo Ilinden

Omo Ilinden
DJ_SHEMA
 
Партијата на Македонците од Бугарија денес стана член набљудувач во Европската слободна алијанса во Европскиот парламент, движење кое ги обединува малцинските партии од Европската унија. Ова зачленување го иницираа и овозможија членовите на Виножито партијата на Македонците во Грција. ОМО ПИРИН е партија на Македонците во Бугарија која постои 16 години а 15 како непризнеана поради одбивцањето на Бугарија да ја регистрира. Стојко Стојков, претседател на движењето денес му се обрати на геенралното заседание на европската слободна алијанса велејќи бараат дa биде признаено постоењето на македонското малцинство. Можеби звуќу малку чудно, рече тој, но не ни се признава дека постоиме и не ни се дава ниту едно право од оние загарнатирани во Конвенцијата за правата на националнмите малцинства. Овој став се потпира на позициите на екстремниот агресивен бугарски национализам кој не само што не го признава постоењето на малцинство, туку го негира и самото постоење на македонска нација, јазик, кулутра и историја прогласувајќи ги за бугарски. Стојков подвлече дека ваквите ставови спздавале проблеми на Балканот и во минатото и дека со влезот на Бугарија во ЕУ проблемите од овој вид нема да бидат решени. Затоа за членовите на малцинските партии парламентот е место во кое можат да ги изнесат своите барања. Стојков зборуваше македонски пред европските колеги пратеници. За прв пат на вакво заседание беше овозможен превод од македонски јазик.
chuvashki
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA

Партијата на Македонците од Бугарија денес стана член набљудувач во Европската слободна алијанса во Европскиот парламент, движење кое ги обединува малцинските партии од Европската унија. Ова зачленување го иницираа и овозможија членовите на Виножито партијата на Македонците во Грција. ОМО ПИРИН е партија на Македонците во Бугарија која постои 16 години а 15 како непризнеана поради одбивцањето на Бугарија да ја регистрира. Стојко Стојков, претседател на движењето денес му се обрати на геенралното заседание на европската слободна алијанса велејќи бараат дa биде признаено постоењето на македонското малцинство. Можеби звуќу малку чудно, рече тој, но не ни се признава дека постоиме и не ни се дава ниту едно право од оние загарнатирани во Конвенцијата за правата на националнмите малцинства. Овој став се потпира на позициите на екстремниот агресивен бугарски национализам кој не само што не го признава постоењето на малцинство, туку го негира и самото постоење на македонска нација, јазик, кулутра и историја прогласувајќи ги за бугарски. Стојков подвлече дека ваквите ставови спздавале проблеми на Балканот и во минатото и дека со влезот на Бугарија во ЕУ проблемите од овој вид нема да бидат решени. Затоа за членовите на малцинските партии парламентот е место во кое можат да ги изнесат своите барања. Стојков зборуваше македонски пред европските колеги пратеници. За прв пат на вакво заседание беше овозможен превод од македонски јазик.


Стоjко Стоjков сега е на голем зор.. не знае како да обjасни зошто не може да собере 5000 членови за партiиja
Он знае зошто не може да ги собере, ама не сака да си каже..
achtung_panzer Interesni raboti se sluchuvaat niz Bugarija vo ochi priemot vo EU, hehehehe... nekoj kje treba sega da go srka toa sho drobel so decenii...
Tuku me interesira koga vakvo slichno zdruzhenie kje se formira vo Makedonija, zdruzhenie na makedonskoto malcinstvo vo Makedonija koe kje se bori za zashtita na pravata od brutalniot rezhim na firomcite (vo site boi i dezeni)
makedonec Sekoja drzava koja ne gi pocituva osnovnite covekovi slobodi i prava po pravilo ne treba voopsto da bide clen na EU. Do koga evropskite politicari ke ja toleriraat negatorskata politika na bugarskite i grckite vlasti kon makedonskoto nacionalno malcinstvo vo dvete drzavi.Zarem trebase "Vinozito" so paroli da protestira direktno vo Evropskiot parlament vo Brisel barajki gi svoite prava? Zacuduva faktot sto nemase nikakva reakcija od evropskiot politicki establisment za govorot sto go odrza Karlolos Papuljas pred evropratenicite za toa deka ne postoi makedonsko nacionalno malcinstvo vo Grcija. Nema nikava reakcija i od brojnite nevladini organizacii za zastita na covekovite slobodi i prava-Amnesti international, Human rights watch. Ne se prezemaat nikakvi politicki i ekonomski sankcii kon Bugarija i Grcija za ova seriozno prasanje.