19 Maj

19 Maj
BorisVM
 
One hundred years ago, on May 19, 1906, the Federated Boys' Clubs, forerunner of the Boys' Clubs of America, were organized.

On this date:

In 1536, Anne Boleyn, the second wife of England's King Henry VIII, was beheaded after being convicted of adultery.

In 1643, delegates from four New England colonies met in Boston to form a confederation.

In 1935, T.E. Lawrence, also known as "Lawrence of Arabia," died in Dorset, England, from injuries sustained in a motorcycle crash.

In 1943, in an address to the U.S. Congress, British Prime Minister Winston Churchill pledged his country's full support in the war against Japan.

In 1958, the United States and Canada formally established the North American Air Defense Command.

In 1962, during a Democratic fundraiser at New York's Madison Square Garden, actress Marilyn Monroe performed a sultry rendition of "Happy Birthday to You" for guest-of-honor President Kennedy.

In 1964, the State Department disclosed that 40 hidden microphones had been found in the U.S. embassy in Moscow.

In 1967, the Soviet Union ratified a treaty with the United States and Britain banning nuclear weapons from outer space.

In 1992, the 27th Amendment to the Constitution, which prohibits Congress from giving itself midterm pay raises, went into effect.

In 1994, former first lady Jacqueline Kennedy Onassis died in New York at age 64.

Ten years ago: Space shuttle Endeavour and its crew rocketed into orbit and quickly began preparing for the release of an inflatable antenna.

Five years ago: The Arab League called on Arab governments to sever political contacts with
Israel until the Jewish state ended military action against Palestinians. Point Given won the Preakness as Derby winner Monarchos finished out of the money.

One year ago: Republicans and Democrats tangled over President Bush's judicial nominees and the Senate's filibuster rules, with Democrats accusing Bush of trying to "rewrite the Constitution" and Republicans accusing Democrats of "unprecedented obstruction." "Revenge of the Sith," the final chapter of the "Star Wars" epic, opened.

Today's Birthdays: PBS newscaster Jim Lehrer is 72. TV personality David Hartman is 71. Actor James Fox is 67. Actress Nancy Kwan is 67. Author-director Nora Ephron is 65. Actor Peter Mayhew is 62. Rock singer-composer Pete Townshend (The Who) is 61. Concert pianist David Helfgott is 59. Rock singer-musician Dusty Hill (ZZ Top) is 57. Singer-actress Grace Jones is 54. Rock musician Phil Rudd (AC/DC) is 52. Baseball catcher Rick Cerone is 52. Actor Steven Ford is 50. Rock musician Iain Harvie (Del Amitri) is 44. Actor Jason Gray-Stanford is 36. Rock singer Jenny Berggren (Ace of Base) is 34. Actor Eric Lloyd is 20.

Thought for Today: "If every nation gets the government it deserves, every generation writes the history which corresponds with its view of the world." — Elizabeth Janeway, American author.


Светиот праведен и многустрадален Јов

Јов беше потомок на Исав, внукот Авраамов и живееше во Арабија околу 2000 години пред Христа. Татко му е Зарет, а мајка Восора, а неговото цело име беше Јовав. Беше човек чесен, богобојазлив и многу богат. Но во седумдесет и деветтата година од неговиот живот Бог допушти тешки искушенија врз него преку сатаната, како што с#1104; е потенко опишано во Книгата Јов. И во еден ден Јов го изгуби сиот свој имот, сите синови и ќерки свои. Потоа врз него падна тешка болест од којашто целото тело му се покри со рани од темето до табаните и лежеше Јов на ѓубриштето надвор од градот и со парче керамида си го вадеше гнојот од раните. Но не заропта на Господа, а стрпливо докрај ги поднесе сите оние маки. Затоа Бог му го врати здравјето и му даде многу поголемо богатство од претходното и пак му се родија седум синови и три ќерки, колку што ги имаше порано. Поживеа уште двесте четириесет и осум години, постојано славејќи и фалејќи Го Бога. Јов се смета за пример на трпеливо поднесување на секое страдање коешто Бог ни го испраќа и за предобраз на страдалниот Господ Исус.

Светиот маченик Варвар

Варвар беше војник во времето на Јулијан Отстапник. Кога царскиот војвода Вакх ја поведе римската војска против Франците, во таа војска беше и Варвар, потаен христијанин. На боиштето се појави некој си јунак од страна на Франците, сличен на Голијат и ги предизвикуваше Римјаните за да му излезе некој на мегдан. Војводата Вакх го посоветува Варвар тој да излезе. Варвар Му се помоли во своето срце на живиот Бог, излезе и го победи оној џин. Од тоа војската на Франците се збуни и побегна. Тогаш војводата направи голема веселба и нареди да им се принесат жртви на идолите. Но на тоа жртвопринесување дозна дека Варвар седи настрана. Кога го праша за тоа, Варвар изјави дека е христијанин. Војводата му јави на царот, а царот нареди Варвар да биде ставен на најтешки маки. Но Варвар поднесе с#1104; со ретка храброст и присебност. При неговото мачење се покажаа многубројни чуда, а гледајќи го тоа, мнозина војници ја примија Христовата вера. Меѓу овие беше и самиот војвода Вакх, со Калиј и Дионисиј. Сите тројца беа убиени со меч за името Христово, а после нив и Варвар, во 362 година. Нивните души се преселија во Царството на Христос, бесмртниот Цар.

Светиот Варвар разбојник

После многубројни злосторства се покаја и самиот себеси си наложи прво, три години да оди четириножно и да јаде со кучињата и второ, дванаесет години да живее в шума, без облека, без покрив и без каква и да е друга храна освен трева и лисја. Од ангел доби известување дека гревовите му се простени. Патуваа трговци низ шумата, па го видоа Варвар оддалеку и мислејќи дека е ѕвер а не човек, ги вперија стрелите и го застрелаа. Кога умираше ги замоли да му јават на блискиот свештеник за него. Свештеникот дојде и чесно го погреба. Но од неговото тело потече целебно миро и исцелуваше разни болести и маки кај луѓето.


1890. Роден е виетнамскиот државник Нгујен Тат Тан, познат како Хо Ши Мин, претседател на Демократска Република Виетнам од 1945 до неговата смрт во 1969 година.
1906 Официјално е отворен тунелот Симплон под Алпите меѓу Италија и Швајцарија, долг 19,77 километри.
1990 Во Велес е формирано Движењето на екологистите на Македонија (ДЕМ) кое во 1993 година е примено во најпознатите европски и светски асоцијации.
1994 Умре поранешната американска “прва дама” Жаклина Кенеди Оназис, сопруга на претседателот на САД Џон Кенеди, убиен во 1963 година. Пет години подоцна Жаклина се омажи за грчкиот бизмисмен Аристотел Оназис.
TimeHacker a be front ako gledas taka ne ti bese samo tebe matura.
FRONT24 abe vcera mi bese maturata oti ne ja pisa BORIS vo Events :)))))
dejan So srekja neka ti e Front:)
GiTaRiSt FRONT24 nie ne sme faldzi da znajme koga ti e maturava ree trebase da ni kazes :-))