Руската болшевичка револуција

Руската болшевичка револуција
Svetovid
 
Болшевичката револуција е еден од најцрните и најтрагичните настани што го спопаднаа Словенскиот свет. Сите Словенски народи без исклучок паднаа под болшевичко ропство. Лично не сум, или можеби требаше да кажам не САКАМ да верувам во теории на заговор, меѓутоа некои работи се многу симптоматични. Самиот факт што болшевички режими беа инсталирани (внимавајте добро, намерно велам инсталирани) буквално во сите Словенски земји ми е некако симптоматичен. Но нејсе, како што реков теории на заговор не ме палат, ама факти ме интересираат и тоа како. “Протоколите“ секако ги имам читано и уште веднаш да кажам дека се фикција без сомнеж. Е сега друго е прашањето чија е таа фикција и од кого е пуштена во оптек! Тоа за теориите за заговор. Сега да видиме малку за фактите. Русија пред првата светска војна рапидно и масовно се индустријализира, па дури е на пат да ја претрка Англија како најразвиена индустриска земја во тоа време. Еве ви уште еден факт. Меќу 1830 и 1913 Руската економија беше најбрзо растечка во светот. уште еден факт. Иако Царот сепак имаше апсолутна власт сепак во Русија имаше слобода на печат, слободни синдикати и така натаму. А најинтересно е што заколнати непријатели на царизмот како Ленин и Троцки беа третирани со неверојатна благост! Меѓутоа и покрај сево ова што се случува? Одеднаш се случува катаклизма од невидени размери. Во Русија најпрвин избива граќанска револуција, а набргу потоа болшевиците ја приграбуваат власта и започнува еден од најцрните периоди за Русија и за нас останатите словенски народи. Се поставува прашањето зашто во земја, за која се предвидувало дека многу брзо ќе ја престигне Англија во индустриска развиеност и каде работниците и селаните почнуваат да живеат се подобро (зборам за состојбите пред 1914) и која и покрај се успешно војува на источниот фронт се случува ваква катаклизма? Кој во руското општество бил заколнат непријател на царското семејство? Колкав бил преоцентот на застапеност на овие луѓе во комесаријатите и подоцна во болшевичката власт? Кои се тие луѓе впрочем? Со ризик да бидам прогласен за антисемит ќе ви одговорам уште веднаш. Тоа се Евреите драги мои, или ајде да бидам чесен до крај и да кажам, како што и самиот Черчил има кажано атеистичките Евреи.
Во прилог неколку цитати од познати личности и да и од Евреи за улогата на Евреите во болшевичката револуција. Бидејќи веќе го спомнав некако логично ми е и да започнам со Черчил:
“There is no need to exaggerate the part played in the creation of Bolshevism and in the actual bringing about of the Russian Revolution by these international and for the most part atheistical Jews.“
Луис рапапорт (Историчар): “Immediately after the [Bolshevik] Revolution, many Jews were euphoric over their high representation in the new government. Lenin's first Politburo was dominated by men of Jewish origins
The collective leadership that emerged in Lenin's dying days was headed by the Jew Zinoviev, a loquacious, mean-spirited, curly-haired Adonis whose vanity knew no bounds.“
Британски воен кореспондент Роберт вилтон:“The whole record of Bolshevism in Russia is indelibly impressed with the stamp of alien invasion. The murder of the Tsar, deliberately planned by the Jew Sverdlov (who came to Russia as a paid agent of Germany) and carried out by the Jews Goloshchekin, Syromolotov, Safarov, Voikov and Yurovsky, is the act not of the Russian people, but of this hostile invader.“
За крај на овие цитати ќе ја ставам Соња Марголина, писателка која е инаку Руска Еврејка. Нејзиното размислување нека ни биде на сите потсетување дека не смее да се падне во замката на антисемитизмот, оти јас сум сигурен дека повеќето, то ест сите огромното мнозинство Евреи размислуваат токму како нејзе. “the Jewish role in supporting the Bolshevik regime is the "historic sin of the Jews“

продолжува...
ZooGraf Kako togas go objasnuvas ovie raboti:

1) Dolgo, dolgo vreme, kapitalistickiot svet go gledase kominizamot kako smrtna opasnost - sto zaradi privlecnata ideja na dolnite klasi, sto zaradi ekspresnata industrilizacija na SSSR (koja se razvivase mnogu pobrzo od carska Rusija na pocetnite nekolku deceniji). Duri mnogu, mnogu pokasno se vide vistinata: deka mokjnata Sovetska ekonomija e laga, i deka e uzasna diktatura so teski represiji. Da ne zaboravime deka duri i vo SAD, intelktualcite gledaa vo SSSR so nadez posle golemata kriza 1929-33, i so ova se objasnuva golem broj na naucnici koi dobrovolno spiuniraa za SSSR (kako na primer slucajot so atomskata bomba).


2) Sto Carska Rusija bese mnogu poslaba sila nego SSSR - dodeka Rusija imase vlijanije na svoite granici, SSSR imase vlijanie vo Afrika, Latinska Amerika, Azija, so eden zbor bea se-prisutni.

3) Deka Evrejite bea trgnati posle seriji na cistki (kako i ostanatite veterani na revolucijata) za vreme na Stalin, koj bil golem antisemita.
Svetovid Брат, па ти сам си одговараш на сопствените прашања!
quote:
Originally posted by ZooGraf

Evrejite bea trgnati posle seriji na cistki (kako i ostanatite veterani na revolucijata) za vreme na Stalin, koj bil golem antisemita.

Имено, имено! СССР стана светска сила дури кога Сталин дојде на власт. СССР ни пред, ни после Сталин не бил толку голем! Меѓутоа стрпи се малку предвремено почнав за Сталин! Има време ќе стигнам и до него.

ZooGraf
quote:
Originally posted by Svetovid
СССР ни пред, ни после Сталин не бил толку голем!

Brrrrr! Thanks, but no thanks! Ako mislis deka Stalin e pozitivna licnost, nema sto da zboruvame...
Svetovid Човек на чија душа лежат најмалку 10 милиони луѓе? Чекај да размислам едно два саати дали е позитивна личниост? НЕ!
Svetovid За време на Ленин Евреите ги завземаа највисоките позиции во сите пори на општествениот живот. Особено во озлогласената Че Ка Евреите го имаа главниот збор! Еврејскиот историчар Леонард Шапиро самиот пишува: “Секој кој ја имаше несреќата да падне во рацете на Че Ка имаше големи шанси да биде ипрашуван и измачуван од Еврејски иследник. Во Украина 80% од чекистите беа Евреи“
Од 224 револуционери кои во 1917 беа ипратени во Русија заедно со Ленин за да испровоцираат болшевичка револуција, 170 беа евреи! Според Лондонски Тајмс од 29-ти март 1919, “од 20, или 30 комесари, или водачи кои ја сочинуваат централната машинерија на болшевичката власт, 75% се евреи“!
Во прилог листа на застапеност на евреите во комесаријатите и советите: Народни Комесари: (вкупно) 22, (евреи)18. Воени Комесари: (вкупно) 43, (евреи)34. Полициски Комесари: (вкупно)64,(Евреи)45. Комесари за надворешни работи: (вкупно)17, (евреи) 13. Комесари за финансии: (вкупно)32, (евреи)25. Комесари за правда: (вкупно)19,(евреи)18. Комесари за здравство: (вкупно) 5,(евреи) 4.Комесари за народна благосостојба: (вкупно) 53, (евреи) 44. Совет за економија: (вкупно) 56, (евреи) 45. Комесари за труд: (вкупно) 7, (евреи) 6. Комесари за социјална работа: (вкупно) 6, (евреи) 6. Провинциски комесари: (т.н. Црвени Губернатори): (вкупно) 23, (евреи) 21. Членови на Московскиот Совет: (вкупно) 23, (евреи)21. Уредници на официјални весници: (вкупно) 42, (евреи) 41

продолжува...
yavor A sto e obshto megu Makedonska istoria i Oktomvrijska revolucija?
Svetovid
quote:
Originally posted by yavor

A sto e obshto megu Makedonska istoria i Oktomvrijska revolucija?

чуваш, глуп си, или тренираш? Како бе што е општо? Сешто на светов ќе чуеш! Туку да си продолжам јас.

Меѓутоа ова не е се! Лев Троцки (Leon Bronstein), основачот на таканаречената Работничко Селанска Црвена Армија, популарно и во скратена форма позната како Црвена Армија (РККА - Рабоче-Крестьянская Красная Армия) е евреин. Јаков Свердлов (Соломон), нормално евреин, беше и Изврешен Секретар на болшевиците и Претседател на Централниот Извршен Комитет (Це Ка). Григориј Зиновјев – евреин бил Претседател на коминтерната (истата онаа за која ме тупеа и у основно и у средно мамето им клето) која беше задолжена за извоз на болшевичката револуција во другите земји! Според Encyclopedia Judaica, која се печати во Ерусалим од евреи, четири од седум членови на Политбирото, кое беше врховната власт во Советска Русија, беа евреи. Истиов извор ги наведува и следниве евреи кои држеле највисоки позиции во болшевичката власт: Максим Литвинов (подоцна Министер за Надворешни), Каменев, Каганович, Радек и многу други. Уште еден фрапантен податок кој го наоѓаме во Encyclopedia Judaica: “Коминтерната (која како што видовме ја раководел евреин) им издаде инструкции на водечките комунисти да си ги променат имињата во не-Еврејски, со цел да не се потврди десничарската пропаганда која тврдеше дека Комунизмот е туѓ, еврејски заговор!“ Многумина од нив и го сторија тоа, како Троцки и Свердлов на пример! И сега стигаме до главното! Владимир Илич Улјанов Ленин! Ленин во себе имал 1/4 еврејска крв! Останатото е Руска и Калмикиска (Татарска) крв!

Продолжува...
ZooGraf
quote:
Originally posted by Svetovid

quote:
Originally posted by yavor

A sto e obshto megu Makedonska istoria i Oktomvrijska revolucija?

чуваш, глуп си, или тренираш? Како бе што е општо? Сешто на светов ќе чуеш! Туку да си продолжам јас.

Меѓутоа ова не е се! Лев Троцки (Leon Bronstein), основачот на таканаречената Работничко Селанска Црвена Армија, популарно и во скратена форма позната како Црвена Армија (РККА - Рабоче-Крестьянская Красная Армия) е евреин. Јаков Свердлов (Соломон), нормално евреин, беше и Изврешен Секретар на болшевиците и Претседател на Централниот Извршен Комитет (Це Ка). Григориј Зиновјев – евреин бил Претседател на коминтерната (истата онаа за која ме тупеа и у основно и у средно мамето им клето) која беше задолжена за извоз на болшевичката револуција во другите земји! Според Encyclopedia Judaica, која се печати во Ерусалим од евреи, четири од седум членови на Политбирото, кое беше врховната власт во Советска Русија, беа евреи. Истиов извор ги наведува и следниве евреи кои држеле највисоки позиции во болшевичката власт: Максим Литвинов (подоцна Министер за Надворешни), Каменев, Каганович, Радек и многу други. Уште еден фрапантен податок кој го наоѓаме во Encyclopedia Judaica: “Коминтерната (која како што видовме ја раководел евреин) им издаде инструкции на водечките комунисти да си ги променат имињата во не-Еврејски, со цел да не се потврди десничарската пропаганда која тврдеше дека Комунизмот е туѓ, еврејски заговор!“ Многумина од нив и го сторија тоа, како Троцки и Свердлов на пример! И сега стигаме до главното! Владимир Илич Улјанов Ленин! Ленин во себе имал 1/4 еврејска крв! Останатото е Руска и Калмикиска (Татарска) крв!

Продолжува...Drugarot Lenin ima i Germanska krv. Inaku za Evreite vo Rusija - poznato e deka recisi site politicki radikalni elementi vo Evropa ima dosta evrejska primesa. Toa jas bi go objasnel so golemata diskriminacija prema niv, kombinirano so nivnot mnogu visoko obrazovanie. Zatoa Evrejite gi gledame kako istaknati vo naukata, taka i vo raznite revolucionarni komiteti.

Anyway, fastforeward...

Svetovid koj grad ima najmnogu dolarski biljarderi deneska, dali znaes?
Duhot na Vovata Svetovid koj grad ima najmnogu dolarski biljarderi deneska, dali znaes?

Xa xa xa xa, mnogo dobro prashane, bravo...
Svetovid
quote:
Originally posted by Duhot na Vovata

Svetovid koj grad ima najmnogu dolarski biljarderi deneska, dali znaes?

Xa xa xa xa, mnogo dobro prashane, bravo...

Pochemu e tolku smeshen etot vopros ti se molja be chuvash? I nema nikakva vrska kolku ima denes milijarderi vo Moskva, ili sho ti kaj znam kade? Ste bile li vie dvajcata u Rusija lately? Hmmmm? Moskva ne e Rusija (za zhal)! Pogolemiot del od zemjata e teshka mizerija. A i tie milijardi kojznae kako se prigrabeni, povtorno voglavno od junacite na prethodnite mi postovi! Patem chuvash ne se kleshti mnogu ko nearen, iako od mongoloid ne ni mozhe ni da se ochekuva nesho poartikulirano, imeno tolku vi seche be poturchen, megjutoa sedi miren kje otkrieme i druga vrska megju vas chuvashkiot nakot i Lenin, a patem ne mislam na negovata tatarska krv!
ZooGraf Poleka be Svetovid. Nema pricini za razni napadi. Vprocem ne go postaviv prasanjeto so zadni nameri, i da, Moskva ima najmnogu miljarderi od koji mnogu se Evrei.
Fakt e deka Evreite se del na elitata vo razliciti sistemi, neproporcijalno so nivnoto ucestvo vo populacijata.. Ednata teorija ova go objasnuva so razni zaveri, drugata veli deka nivnoto vospituvanje i sistem na vrednosti gu turka na vrvot.
Ili kombinacija na dvete teoriji.
Ti ocigledno spagjas vo prvata grupa. Jas voglavno spagjam vo vtorata grupa.

Sto se odnesuva do Rusija, i posakuvam se najdobro, toa e narod koj od vreme na vreme uspeva da izleze so nesto nesporedlivo i so spektakularni uspesi. Problemot so niv sto vo najgolemiot del na istorijata spijat, t.e. nazaduvaat...

Isto taka, treba uste da se potencira deka vo carska Rusija imalo golemo ucestvo na razni ne-ruski grupi vo elitata. Pogledni samo kolku Germanski iminja ke najdes pomegju carskite generali vo 19&20 vek. Ova e proces koj zapocna uste od Petar Veliki koj "uveze" dosta lugje od Zapadna Evropa.
ZooGraf Patem, ja pozdravuvam tvojata inicijativa da se diskutira za tema koja ne e direktno vrzano za Makedonija. Bidejki recisi site drugi temi e beskrajno razglabanje so Bugari.
Svetovid Ехмм, прво за нападот. Воопшто не беше упатен кон тебе, туку кон призракон чувашки :) Второ за теориите за заговор. Јас понапред реков дека не верувам, ама... Ама некако ми е симптоматично што за првиот холокауст на светот (не оној Холокауст за кој Холивуд сеуште редовно не потсетува, ами холокаустот врз Рускиот народ) сите како по договор молчат. Во сите школи се учи за Холокаустот врз евреите (кој како што гледате дури и се пишува со голема буква), ама за холокаустот врз Русите од болшевичката власт (во која за чудо главниот збор како шо видовме го имале евреите) и во кој умреа 20 МИЛИОНИ главно Руси никаде не се споменува ни збор. Интересно, нели?
Трето мислам дека е време малку да се позанимаваме и со други истории кои може да бидат и тоа како интересни, а што е најбитно при тоа можеме да бидеме сигурни дека тие теми нема да бидат испоганети од блуениците чувашкиот накот!
Четврто за Германските имиња меѓу Русите! Дури колку Словенски (главно Полски) имиња има меѓу Германците дали знаеш? Ниче е еден од нив. Тој самиот има пишувано за своите Полски предци. Но за тоа во некја друга тема.
ZooGraf
Sto se odnesuva do Holokaustot za koj Holivud redovno potsetuva, toa e zatoa sto imas (kako i drugite profesiji) golema zastapenost na Evrejite - producenti, reziseri, glumci itn. Da imase najpovekje Ermenci vo Holivud, ke gledavme golem broj na filmovi za turskiot genocid nad Ermenite. E sega povtorno, prasanjeto e od kade tolku Evrei vo Holivud? Ponatamu, postoi nekolku golemi razliki pomegju evreiskiot i ruskiot genocid.

1) Ruskiot Genocid e vnatresen genocid, t.e. Rusite ubivaat Rusi. Kako takov, tesko mozes da identificiras narod-zrtva i narod-dzelat. I ne e izvrsena od Evreite, bidejki i tie imaat stradano (kako sto vekje rekovme, Stalin ima recisi se iscisteno)

2) Generalno, se sto se slucuvalo vo Rusija e ignorirano na zapad, dolgo vreme, zaradi ladnata vojna. Jas ziveam vo SAD i koga odam vo knjizara vo istoriska sekcija, ima edno cudo knigi za desantot na Normandija, ili Ardenskata bitka, itn. Za istocen front mnogu malku. Iako vo site tie bitki ima izginato pomalku lugje nego za eden den vo naprimer Stalingrad. I deka 80% od Wermacht bil na istocen front. Toa voglavno se ignorira i se steknuva vpecatok, deka SAD imalo najvlijatelna uloga vo ishodot na WWII, sto e gnusna greska.

3) Evrejskiot genocid, bese izvrsen od Germanija, drzavo koja ja izgubi vojnata. Mnogu polesno moze da krtikuvas akcijite na gubitnikot, a pobednikot kako sto znaeme, ja pisuva istorijata. Ponatamu recisi site evropski drzavi bea afektirani od genocidot, bidejki evreite se rasfrleni po svetot, i sekade antisemitizamot postoel, taka da posle vojnata postoi griza na sovest- od tamu, dozvoleno im e drzavata Izrael. Ruskiot genocid e izvrsen vo Rusija - dalecna, ogromna zemja, recisi misticna, pola-Azijatska.


4) Ona sto mene me zaprepastuva e relativno mal broj na RUSKI filmovi koi se bavi so ovie temi. Naprimer imaat eden odlicen film "Idi i smotri" za germanskiot genocid nad rusite, par dobri filmovi za Stalinoviot genocid (no, na individualno nivo), kako "Burnt by the Sun", no seto toa e relativno malku. Tio povekje sakaat da pravat temi za drugi raboti. Imam negde citano, deka ne pravele mnogu Anti-Germanski filmovi, zaradi toa sto Istocna Germanija bila pod nivniot blok. Epa ako toa e tocno, togas koj im e kriv!? Toa podsekja na nasite partizanski filmovi, kade voglavno Germancite ubivaat, iako se pokaza deka civilite se ubieni voglavno od lokalnite sili - ustasi, cetnici, itn..
dime kako makedoncite ucestvuvaa vo bolsevickata revolucija(im not trying to be smart they didnt teach me at school)
ZooGraf
quote:
Originally posted by dime

kako makedoncite ucestvuvaa vo bolsevickata revolucija(im not trying to be smart they didnt teach me at school)


Hm, pa vo Petersburg imalo makedonska kolonija (na celo so Cupovski). Ne znam tocno dali tie voopsto imale nekakvo ucestvo.

Megjutoa za Georgie Malenkov se veli deka ima Makedonsko poreklo. Toj bil desnata raka na Stalin i duri i lider na SSSR nekolku meseci posle smrta na Stalin.
ZooGraf http://en.wikipedia.org/wiki/Malenkov

"Malenkov was born in Orenburg, Russia, in an army officer's family of Macedonian-Slavonic origin"
Ovaa informacija stoji na taa stranica povekje od godina dena, sto sepak ne znaci deka e tocna.
dime zosto site slovenski drzavi ucestvuvaa vo ova revolucija