Starocite prvi begaat od brodot sto tone

Starocite prvi begaat od brodot sto tone
Makedon
 
Makedonskite oligarsi, isplaseni od zagubata na izborite od nivnata opcija koja gi stvori i koja ja podrzuvaat, go selat kapitalot od Makedonija. A zosto nekoj se plasi od "svojot" kapital ako e zaraboten na cesen nacin?

copy/paste
Акционерската десеторка ја напушта „Комерцијална банка“
Анета Додевска- A1


24.05.2006
„Фершпед“, „Скопски пазар“, „Усје“, „Брилијант“, „Д-р Пановски“, „Промедика“, „Топлификација“, „Европска банка за обнова и развој“, целата голема моќна акционерска десеторка на „Комерцијална“ ги продава акциите што ги поседува во банката.

Извори за А1 од „Комерцијална“ велат дека пакетот од 53% што ќе се продава на странци е формиран од акциите на 45 компании и 47 физички лица, акционери во банката.

Иако засега е комплетиран акционерски доволно атрактивен пакет, раководството на банката соопшти дека процесот на понатамошно окрупнување е отворен. Се прогнозира дека би достигнал дури и до 75%.

Во игра за продажба не се акциите што ги поседува една помала австриска банка.

Не влегуваат во пакетот што ќе се нуди на странци што се толкува како начин да се елиминира врската преку која помоќна австриско германска групација би имала увид и влијание во процесот на продажба на Комерцијална.

Неофицијално се работи за „Рајфазен банка“ која веќе се споменуваше како можен иден купец на „Комерцијална банка“.

Процесот на продажбата на една од најмоќните македонски банки неочекувано дојде пред избори.

Власта побрза оваа идна банкарска инвестиција да ја припише на контото на своите успеси. Како утеха по црвениот картон што Македонија го доби од холандски ИНГ.

concrete
quote:
Originally posted by tomislav1978

Abe ti totalno si izguben..imas be detule forum za ekomonija..


A be Tomislave , vakva informacija ne e za na ekonomija...poveke e soodvetna na Vonreden Sud koj ima samo dve presudi:nevin i betonsko zidce , a toa moras da priznaes epten e u politika...:):)!!
tomislav1978 Abe ti totalno si izguben..imas be detule forum za ekomonija..
Makedon Oligarsite na SDSM kako muvi bez glava go prodavaat svojot kapital vo Makedonija; a kapitalot ne miruva, se vrti, pa najverojatno mislat da go iznesat nekade nadvor od Makedonija. Zosto begaat do Makedonija ako si gi zarabotile parite na cesen nacin? Spored Makedonskite mediumi, Sveto veke si kupi lanec na McDonalds vo Bugarija.


A1 TV copy/paste
Инвест банка е на продажба
25.05.2006
Инвест банка е на продажба. И оваа банкарска куќа, по Комерцијална, објави дека бара стратегиски партнер.

Денеска берзата е известена дека на последната седница управниот одбор на банката, во која како еден од најголемите акционери се јавува М-6 на Свето Јаневски, донела одлука за избор на консултант кој ќе помогне во барањето стратегиски партнер со кој би се спроведувала деловната и развојна политика на банката.

Со оваа објава Инвест е практично трета банка по ред која се продава. Прва тоа го стори најмоќната, Комерцијална банка, која веќе групираше пакет од 53%.

А1 објави дека во потрага по купувач за акциите е и еден од најголемите акционери на Експорт импорт банката, Европската банка за обнова и развој.

http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=63202
NACIONALIST
quote:
Originally posted by tomislav1978

Abe ti totalno si izguben..imas be detule forum za ekomonija..




zosto e izguben be Tomislave!? da ne te dobole nesto
tomislav1978
quote:
Originally posted by concrete
A be Tomislave , vakva informacija ne e za na ekonomija...

A sto e za tebe ekonomija?

Eve posledniot post e Copy/Paste od a1.com.mk vo linkot za EKONOMIJA..

Дома > Вести > Економија


Инвест банка е на продажба
25.05.2006
Инвест банка е на продажба. И оваа банкарска куќа, по Комерцијална, објави дека бара стратегиски партнер......