Balet

Balet
dada Sani
 
Citav nekoi interesni fakti za balet pa da spodelam so vas:)
Za vreme na edna pretstava baletan vo prosek kreva 1 do 1.5 ton vkupna "tezina" na baleriniA balerinite pak vo tekot na edna nedela "troshat" 2-3 para cevlicinja - baletankiNivnite fustancinja (tutu se vikaat) kostaat okolu $2000, a potrebni se 60-90 casa za izrabotka na edno takvo fustance
Prvite balerini se vsusnost baletani:) - maski. Na pocetokot baletot se javuva kako igra na maskirani luge, za podocna da se razvie kako dvorska igra, pa se do denesniot sovremen balet kako kombinacija na muzika, igra i mimika. Prvite pocetoci na sovremeniot balet se javuvaat vo Italija vo XV vek od kade i doaga imeto balet (ballare - igra). Vo XVI vek baletot masovno se prifakja i vo Francija i golem broj strucni izrazi koi i den denes se koristat, poteknuvaat tokmu od Francija.
Baletot se bazira na PET osnovni(klasicni) pozicii na stapalata. Sekoe dvizenje zapocnuva i zavrsuva so edna od ovie pozicii. Pravilo broj eden e sirenjeto na stapalat nanadvor sto e mozno poveke, 180 stepeni pa duri i povekje, a vazno e toa da doaga od kolkovite za da nema povredi. Opsto e poznato deka za balet e potrebno da se zapocne od mali noze, 5-6 godini vozrast i ima mnogu mnogu treniranje. Za zenskite e uste potesko zatoa sto tie treba da naucat da stojat, da odat, da igraat na prsti. Mnogu e vazno (kako kaj sportistite) posebna nega na teloto vo smisla na ishrana i vezbanje. Ne sekoj go biva za balet:)
Primabalerina e balerinata koja ja ima vodeckata uloga vo izvedbata, dokolku se raboti za grupna izvedba. Inaku ima i solisticki izvedbi ili dvojki. Baletanite sekogas mi bile nekako smesni vo helankite, a sum gi obozavala fustanite na balerinite:)

Najpoznati klasicni baleti se "Lebedovo ezero", "Zaspanata ubavica", "Pepelaska", "Romeo i Julija"..."OHRIDSKA LEGENDA":)
"Ohridska legenda" za prv pat bil izveden vo 1947 vo Belgard, a vo 1958 e izveden vo Moskva. Osnoven muzicki motiv na ovoj balet e "Biljana platno belese". Baletov e prikaz na turskoto ropstvo, eve edna slichica:)




Nina87 Jas porano idev na klasicen balet..pa sega idam na moderem samo..mnogu e tesko da se stii na spic baletanki:)