26 Maj

26 Maj
BorisVM
 
On May 26, 1940, the evacuation of Allied troops from Dunkirk, France, began during World War II.

On this date:

In 1521, Martin Luther was banned by the Edict of Worms because of his religious beliefs and writings.

In 1805, Napoleon Bonaparte was crowned king of Italy in Milan.

In 1865, arrangements were made in New Orleans for the surrender of Confederate forces west of the Mississippi.

In 1868, the impeachment trial of President Andrew Johnson ended with his acquittal on all remaining charges.

In 1913, Actors' Equity Association was organized.

In 1960, U.N. Ambassador Henry Cabot Lodge accused the Soviets of hiding a microphone inside a wood carving of the Great Seal of the United States that had been presented to the U.S. embassy in Moscow.

In 1969, the Apollo 10 astronauts returned to Earth after a successful eight-day dress rehearsal for the first manned moon landing.

In 1978, the first legal casino in the eastern U.S. opened in Atlantic City, N.J.

In 1981, 14 people were killed when a Marine jet crashed onto the flight deck of the aircraft carrier USS Nimitz off Florida.

In 1991, a Lauda Air Boeing 767 crashed in Thailand, killing all 223 people aboard.

Ten years ago: A police sergeant searching the murky waters where ValuJet Flight 592 crashed into the Florida Everglades, killing all 110 people aboard, found the crucial cockpit voice recorder. Buddy Lazier won the
Indianapolis 500.

Five years ago: Republicans and moderate Democrats drove a sweeping $1.35 trillion, 10-year tax cut through Congress, handing
President Bush a political triumph.

One year ago: President Bush received Palestinian leader Mahmoud Abbas at the White House; Bush called Abbas a courageous democratic reformer and bolstered his standing at home with $50 million in assistance. Investigators confirmed five cases in which military personnel mishandled the Qurans of Muslim prisoners at Guantanamo Bay, but said they had found no "credible evidence" that a holy book was flushed in a toilet. Actor Eddie Albert died in Los Angeles at age 99.

Today's Birthdays: Actor James Arness is 83. Actor Alec McCowen is 81. Sportscaster Brent Musberger is 67. Rock singer-musician Levon Helm (The Band) is 66. Country musician Gates Nichols (Confederate Railroad) is 62. Rock musician Garry Peterson (Guess Who) is 61. Singer Stevie Nicks is 58. Actress Pam Grier is 57. Actor Philip Michael Thomas is 57. Country singer Hank Williams Jr. is 57. Former astronaut Sally K. Ride is 55. Actress Margaret Colin is 49. Country singer-songwriter Dave Robbins (BlackHawk) is 47. Actor Doug Hutchison is 46. Actress Genie Francis is 44. Comedian Bobcat Goldthwait is 44. Singer Lenny Kravitz is 42. Actress Helena Bonham Carter is 40. Rock musician Phillip Rhodes is 38. Actor Joseph Fiennes is 36. Rhythm-and-blues singer Joey Kibble (Take 6) is 35. Actor-producer-writer Matt Stone is 35. Contemporary Christian musician Nathan Cochran is 28.

Thought for Today: "Talent is what you possess; genius is what possesses you." — Malcolm Cowley, American author and critic (1898-1989).


Светата маченичка Гликерија

Ќерка на еден гувернер на Рим. По смртта на татко #1117; осиромаши и се насели во Трајанопол во Тракија. Во времето на нечестивиот цар Антонин Гликерија беше изведена да му принесе жртва на идолот на Диј. Таа си нацрта крст на челото, па кога царскиот намесник ја запраша каде е нејзината лампада (зашто сите носеа лампади во рацете), Гликерија го покажа крстот на челото и рече: „Ова е мојата лампада“. На нејзината молитва гром удри во идолот и го искрши на парчиња. Намесникот се разгневи и нареди да ја бијат и да ја затворат. Ги запечати затворските врати, решен да ја убие со глад. Но на Гликерија #1117; се јавуваше ангел Божји и #1117; даваше небесна храна. По извесно време, кога намесникот мислеше дека маченичката мора да умрела од глад, го отвори затворот и се зачуди кога ја виде здрава, светла и весела. Кога го виде ова чудо, стражарот Лаодикиј и самиот Го исповеда Господ Христос и веднаш беше заклан. По ова Гликерија беше фрлена во огнена печка, но остана неповредена од огнот. Стоејќи насред огнот Го фалеше Бога, споменувајќи го чудото со Тројцата Младенци во Вавилонската печка. Најпосле беше фрлена пред лавови и откако Му се помоли, оваа Света девица Му ја предаде својата душа на Господа, за Кого јуначки претрпе многубројни маки. Чесно пострада во 177 година. Од нејзините мошти потече целебно миро, кое исцелуваше болни од најтешки болести.

Светиот маченик Александар

Словенин. Осумнаесетгодишен војник во војската на царот Максимијан. Одрече да ја изврши царевата наредба за чествување на римските идоли, заради што му беше предаден на капетанот Тиверијан: или да го посоветува да се откаже од Христа или да го мачи и да го погуби. Бидејќи сите совети му беа залудни, Тиверијан го зеде со себе, го поведе низ Македонија кон Цариград, каде што и самиот мораше службено да оди. Во секое место низ коешто ќе поминеа Александар беше луто мачен, но секаде излегуваа пред него христијаните молејќи го за благослов и храбрејќи го во подвигот. По него одеше и неговата мајка Пименија. Во текот на патувањето на Александар повеќепати му се јавуваше ангел Господов, блажејќи му ги маките и храбрејќи го. На едно место наречено Карасура, маченикот со молитвата кон Бога направи чудо; имено, кога жедта му здодеа и нему и на војниците што го придружуваа, тој изведе студена вода на суво место. На брегот на реката Ергина Тиверијан му нареди на џелатот да го заколе Александар и да му го фрли телото во водата. А џелатот, кога замавна над главата на маченикот, виде наоколу светли Божји ангели и се уплаши, а раката му премале. Александар го запраша зошто му премале раката и тој рече дека гледа некои светли момчиња околу него. Желен да умре и да се соедини со Господ, Александар Му се помоли на Бога да отстапат ангелите за да не се плаши џелатот. И така џелатот ја заврши својата работа, во 289 година. Пименија го извади од реката телото на нејзиниот син и чесно го погреба. На гробот на маченикот стануваа многу исцеленија. Откако умре тој #1117; се јави на мајка му и #1117; навести дека и таа набрзо ќе замине во другиот свет.

Преподобните Јован, Ефтимиј, Георгиј и Гаврил Иверски

Основачи на прочуениот Иверски (грузиски) манастир на Света Гора. Свети Јован се подвизуваше најнапред во лаврата на Атанасиј, а потоа основа свој манастир, Ивер. Се упокои во 998 година. Ефтимиј и Георгиј го преведоа Светото Писмо на грузиски јазик. Ефтимиј се упокои во 1028 година, а Георгиј во 1066 година. Гаврил се удостои да ја прифати чудотворната икона на Пресвета Богородица, којашто по морето дојде во манастирот.


1882 Германскиот бактериолог Роберт Кох (1843-1910) на собирот на берлинските лекари соопшти дека го открил бацилот што ја предизвикува туберкулозата и оти пронашол лек за оваа болест - тубекулин. Кох го откри и причинителот на колерата од која во минатите столетија умираа десетици илјади луѓе во светот. За овој труд во 1905 година ја доби Нобеловата награда за медицина.
1905 Во Велес е роден Стефан Гајдов, македонски композитор и музички педагог, еден од организаторите на музичкиот живот во Македонија по 1945 година. Во 1970 година ја доби наградата "11 Октомври". Умре во Охрид, на 17.06.1992 година.
1972 Во Москва е потпишан договор меѓу САД и Советскиот Сојуз за ограничување на стратегиското нуклеарно вооружување.
1994 Весникот на албански јазик "Флака е влазеримит" почна да излегува како дневен весник.