Korupcijata vo zemjava najgolema vo Evropa?!

Korupcijata vo zemjava najgolema vo Evropa?!
Makedon
 

Корупцијата меѓу најголемите проблеми во Македонија - граѓаните откриваат ценовник на услугите
----------------------------------------------------------------------

Корупцијата по невработеноста и сиромаштијата е најголемиот проблем во државата - велат граѓаните во анкетата на Институтот за социолошки и политичко правни истражувања направена на почетокот од годинава. Во одговорите граѓаните го откриваат и ценовникот за услугите во синџирот на корумпираност- 1.000 евра и вистински човек за градежна локација за 24 часа, 200 до 500 евра за поткуп во образованието, до 2.000 евра во здравството. Во јавната управа сумите се од 50 до 5.000 евра. Пари се земаат и на друг начин.

„Тендер се договара однапред 5-10 проценти од вредноста на тендерот, тендерските правила се избегнуваат“, вели Наташа Габер Дамјановска.

Со поткупот кривично дело прават и оние кои даваат и оние кои земаат пари. Но и покрај ова петина од луѓето велат дека би дале поткуп за побрзо да ја завршат работата. На врвот на најкорумпирани институции се царината, судството, министрите, здравството,обвинителството и политичките партии- сите тие добиле четворки од граѓаните, петките се највисоката оценка за корумпираност. Разочарува, што и чесните луѓе од овие институции не сакаат да зборуваат за проблемот повеќе одбираат да молчат.

„Тоа беше случај со професорите, кои сметаат дека сами можат да излезат на крај и нема потреба од реакции судии одбираат да молчат“, вели Емилија Симовска.

Само двајца од анкетираните 1.600 пријавиле корупција на вистинското место во обвинителството и полицијата. Зошто луѓето се толку пасивни?

„Корупцијата се поврзува како нус ефект на бавната транзиција,што кај нас се одвива проблемот се бара во денешното време“, вели Симовска.

Нема ефекти во обидите за борба против корупцијата-
Три четвртини од граѓаните сметаат дека власта прави недоволно за да се спречи корупцијата, а половината дека и догодина ништо нема да се промени.

(26.05.2006)
Автор: Милка Смилевска
[email protected]

http://www.kanal5.com.mk/ShowNews.aspx?ItemID=12625&mid=1500&tabId=1&tabindex=0
vancom18 Blagodarenie na B.C.,selanecot od slatino, i negovite kompanjoni
makedonija e LIDER vo svetot po korumpiranost
slasa
quote:
Originally posted by vancom18

Blagodarenie na B.C.,selanecot od slatino, i negovite kompanjoni
makedonija e LIDER vo svetot po korumpiranost


abe prijatele ti stvarno go obozavas Branceta , ne znaev deka tolku si go sakal , Pa site sne seljaci ili grajgani na edna drzava ,

A da te prasam dali si bil nekogas vo Slatino , a ako ne si jas te castam aj ke odime na ribi tamu , ima porekrasna priroda vo Srcetoi na Debrca
concrete A be ima ovde greska vo cekori..Makedonija ne e zemja so najgolema korupcija vo Evropa...taa e nekade na bednoto 28 mesto....na prvo mesto e po nesto drugo...po glupavosta na svoite "korupcinerioristi"..tie ne znaat kako se brise nos,a kamo li da prakticiraat elegantna Evropska korupcija :):):)!!! Toa e problemot.....mnogu se prosti...vo se....,a nikoj takvi ne saka pokraj sebe...
makedonec Vlasta ne e voopsto zainteresirana da ja iskoreni korupcijata, zatoa sto istata taa e izvor na samata korupcija. Borbata protiv korupcijata treba da se nasoci kon vlasta.Za se drugo izlisno e da se diskutira. Na Makedonija poveke ne i e potrebna nekompetentna, nesposobna,neodgovorna,kompromitirana i korumpirana vlast, tuku vlast koja ke ovozmozi pred se, daleku povisok zivoten standard na populacijata, vrabotuvanje na aktivno rabotosposobnoto naselenie,prosperitet, perspektivnost i blagosostojba vo site pori vo opstestveno-politickiot i ekonomskiot zivot na zemjata.
nukleus Mozebi idninata i ne e taka crna:
-Vo Prilep aktuelnata lokalna samouprava veke intezivno rabotela pri izgradbata na "Javna besilka" koja e locirana vo centarot na gradskiod ploshtad kade po izborite javno ke se "lincuvaat" site koj "se ofajdile" od koruptivni zdrelki.
Zvuci malku "morbidno" no sepak se soglasuvam so konstatacijata deka toa e edinstvenoto reshenie za spas od korupcijata koja e navlezena vo site pori na opshtestveniot Makedonski nacin na ziveenje.Se nadevam deka so izgradbata na "javnata besilka" na ploshtadot vo Prilep korupcijata ke se namali tolku mnogu shto prakticno i ke ja nema pa dokolku site opshtini vo Makedonija go sledat Prilepskiot primer ke ja napravime Makedonija zemja bez korupcija.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by nukleus

Mozebi idninata i ne e taka crna:
-Vo Prilep aktuelnata lokalna samouprava veke intezivno rabotela pri izgradbata na "Javna besilka" koja e locirana vo centarot na gradskiod ploshtad kade po izborite javno ke se "lincuvaat" site koj "se ofajdile" od koruptivni zdrelki.
Zvuci malku "morbidno" no sepak se soglasuvam so konstatacijata deka toa e edinstvenoto reshenie za spas od korupcijata koja e navlezena vo site pori na opshtestveniot Makedonski nacin na ziveenje.Se nadevam deka so izgradbata na "javnata besilka" na ploshtadot vo Prilep korupcijata ke se namali tolku mnogu shto prakticno i ke ja nema pa dokolku site opshtini vo Makedonija go sledat Prilepskiot primer ke ja napravime Makedonija zemja bez korupcija.


Problemot na Makedonija ne e nepostoenjeto na "javni besilki" ili drugi kazni, tuku sto nema vlast koja saka da gi bara i nosi lugjeto do besilkite.
concrete

IMA, IMA , KAKO NEMA.......SLIKARI.............:):)!!achtung_panzer Slabo nekako umetnikov so vizijata, ova se moderni vreminja i baraat moderni alatki za pogolema efikasnost... mesto vinchesterka mozhel mitralez da mu metne na kosachov...