Одговор на Леополд

Одговор на Леополд
Karan Obedinitelot
 
Следната навреда нема да биде со опомена ќе биде бан

- Најпрво морам да го искажам моето огромно задоволство што и ти се придружи на клубот твои истомисленици - МАЈКА БЕЖАНИЈА, т.е - БЕГАЧИ.Бори се бре за своето...

Имено не одговараш на ниедно поставено прашање а за вас и вашата историја,судбина,опстој.. -се работи.Наместо тоа да се видиш колку тажано звучиш со она - А писмото од Леопод ?!(на кое секако не ти останувам должен - следи само)

Значи на 50-60 ИЗВОРНИ ДОКУМЕНТИ (врати се на сите мои досегашни постови)- многу од ваши автори,посочени архиви,извори и што ли не , ти имаш да кажеш само - А писмото ?!

И знаеш ли како изгледаш од страна гледан ,како натепано дете со плачливото - А бате ?!
- Но бате никаде го нема ,значи следи

1. Прво драго ми е што конечно го покажа тој фамозен Ауер како - Ауер,што верувам и си бил и го посочи со некои адреси таму.Тоа ти е добро па еве и јас ќе бидам добар.

- Заштитното писмо значи не е во различни форми како во случајот со формите - Ауер,Дауер,Лауер или не знам како се ти беше наведено, но е постојано секаде исто насловено не до - Дакедонскиот,Вакедонскиот или Акедонскиот народ но просто - до Македонскиот народ.

- И секаде е постојано истата форма со истите представители,насоки,датумирања,заверки и се се- ИСТО.Ако тој Ауер имал и поинакви форми требало да ги посочи тој или Лотар сеедно.Но штом тоа не го прави - немаме изворна можност да ги видеме а уште помалку да збориме за тоа.Така барем бара научната расправа,нели .

2.Второ - Се согласувам со тоа што тој не можел да го најде ова писмо но во архивите кои ги посочил значи...

* Во првиот посочен архив т.н.р - ДОМАШЕН АРХИВ ?!.Да бидам искрен ваков архив немам никаде сретнато во целокупната историографија па или Австриецот или ти некој тука очигледно - се заебал - народски кажано.Но и да постои , ниту во вториот посочен архив - Државниот ,ниту во третиот - Царскиот архив - зошто барате каде што нема ,кога јасно ви е посочено каде.

* И еве по десетти пат ти посочувам бидејќи се правиш слеп при очи морам со ГОЛЕМИ БУКВИ и со црвено - значи -

ПИСМОТО СЕ НАОЃА ВО ВОЕНИОТ АХИВ и се води под СИГНАТУРЕН БРОЈ 2601
Бидејќи е ова едноставно замоли го Австриецот преку адресите што си ги навел- нека провери дали и какво писмо има , па тогај ако го нема ликувај но ако се најде - замолкни.Зашто и ние имаме Австрици.


3.Трето - за да не се самозалажуваш и себеси и другите да ти ја кажам и тажната страна за тебе.А таа е дека ова писмо е целосно обработено од современата историографија .

- Мене особено ми годи кога ова писмо е признато од најголемите негатори на македонскиот народ.Така , кај вашите соседи кои беа во речиси поданичко-зависна положба на Австријците ,од Обреновиќите а по отфрлањето на Русите.Значи зборувам за Србските научници на кои во тоа време им беа Архивите на Австрија целосно достапни за разика денес кога тоа не му пошло од рака на еден Австриец ,што искрено зачудува ?!


- Бидејќи ти на основ само еден извор од лани напишан ,вака лебдиш еве и јас ќе ти посочам на еден од времето на најголемите колежи и негирање на македонскиот народ токму од сонародниците му кољачи - Србите,значи во таа 1908 год. - од научник кој без претензии и чисто фактографски во целост го изнесе обработи ова писмо. Значи покрај Грчките ,Бугарските и Србските негирања и физички истребувања во таа 1908 год. покрај обраќањата на Леополд 1 до Балканските народи Ј.Радониќ во целост го изнесе и писмото до македонскиот народ,па види си кај него ,многу добро е се изнесено ,посебно за Архивите и лицата.Кога тоа ќе го направиш Ганче - јави се .Значи еве ти изворно за се од еден извор,пиј и гледај да не се задавиш...

- "Прилози за историју Срба у Угарској у 116,17и 18 веку,1,Нови Сад 1908 год. на стр. 52,53.
Шопов e убаво, аjде, да речеме дека вопросното писмо постои и не е фалсификат..и што од тоа ?
Oсвен това писмо постojaт и стотици документи од времето на турското ропство, които покажуwат Бугари во Македониja, то това число и официални турски документи, и од Печката Патриаршиja, и од Охридската архиепископиja, многу патеписи и секакви други

Што значи да се игнорират овие многуброjни свидетелства и да покажуват само неколку, каде стои името Македонец и Македониja ?

Каранчо, да те видиме што ке кажеш ?Duhot na Vovata И уште нешто, ако во некаква фантастика допуснеме дека Русија се зафатила со создаването на некаква вештачка нација на Балканот за свои цели, одкаде па го изкопа баш етнонимот Бугари, ако такво нешто било непознато на лугете. Зошто, кога имало таков континуитет не ги нарекали сите Македонци. Каде е логиката да се инвентира един етноним за кој локалните луге не биле свесни, а да се игнорира таков јако прифатен етноним како македонци (нели на нашите опоненти, баби, детовци прабаби прадедовци се за македонци зборели ужким). Зошто да се мачи Русија да инвентира термини а не изкористила Македонци, Тракийци, па дури и Румелијци или направо ромеи - нели главното било да се консолидирани около словенството и православието. Каде е логиката

Прашам се дали во сознанието на лугете немало секогаш Бугарин, Бугарка. Или и Паисиј му се привидували духови (како мене :) ).
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot2.Второ - Се согласувам со тоа што тој не можел да го најде ова писмо но во архивите кои ги посочил значи...

* Во првиот посочен архив т.н.р - ДОМАШЕН АРХИВ ?!.Да бидам искрен ваков архив немам никаде сретнато во целокупната историографија па или Австриецот или ти некој тука очигледно - се заебал - народски кажано.Но и да постои , ниту во вториот посочен архив - Државниот ,ниту во третиот - Царскиот архив - зошто барате каде што нема ,кога јасно ви е посочено каде.

* И еве по десетти пат ти посочувам бидејќи се правиш слеп при очи морам со ГОЛЕМИ БУКВИ и со црвено - значи -

ПИСМОТО СЕ НАОЃА ВО ВОЕНИОТ АХИВ и се води под СИГНАТУРЕН БРОЈ 26011. Дали можеш да найдеш уеб сайт или друга информация за ова чудо: "ВОЕНИОТ АРХИВ"?
2. Ако не можеш аре пак на читанье:

"The #214;sterreichisches Staats-Archiv (which is subordinated to the Federal Chancellery) was established in 1945 by the merger of the Reichs-Archiv Wien established in 1939, the War Archives und the Transport Archives. It consists of a) the Director General's Office, b) the Haus-, Hof- und Staats-Archiv (HHStA), c) the Allgemeines Verwaltungs-Archiv (General Administrative Archives - AVA), with which the Transport Archives have been merged, d) the Finanz- und Hofkammer Archives (FHKA), e) the War Archives (KA) und f) Archives of the Republic (AdR). The Director-General's Office, the Office of Archives and departments c, e, and f are accommodated in the Archives Building opened in 1988 at Vienna 3, Nottendorfergasse 2. The Haus-, Hof- und Staats-Archiv (HHStA) was founded by Maria Theresia in 1749 as a collection of all documents important to the House of Habsburg and the state. It was made part of the State Chancellery in 1762, thus becoming the archives of the Habsburgs, the court administration, and foreign policy. Joseph II also assigned to these archives those of the abolished monasteries. It was made an academic institution in 1840 and opened to the public in 1868. It is housed in the building at Minoritenplatz 1 built in 1902/03."
http://www.aeiou.at/aeiou.encyclop.a/a698005.htm

3. Сега на едуциранье - НЕ постоят такви архиви: "домашен", "царски", "државен", "дворен" и т.н., туку постои 1 (ЕДЕН) архив, кой що се вика: "FAMILY, STATE AND COURT ARCHIVE" : http://www.oesta.gv.at/ebestand/ehh/efr1hh.htm

4. Проф. Ауер кога вели "нашите архиви" ги визира овие архиви:
http://www.oesta.gv.at/ebestand/earchive.htm

5. Сите тие архиви се дел от ...........:http://www.oesta.gv.at/ewelcom.htm

Сега барем разбра?
tane komita
quote:
Originally posted by Шопов

e убаво, аjде, да речеме дека вопросното писмо постои и не е фалсификат..и што од тоа ?

Што значи да се игнорират овие многуброjни свидетелства и да покажуват само неколку, каде стои името Македонец и Македониja ?

Каранчо, да те видиме што ке кажеш ?


Јас ќе ти одговорам - за нас е многу битно да во тоа време некој имал смелост и те признал и те нарекол МАКЕДОНЕЦ.

Другите документи кои поради асимилација на македонскиот народ со помош на камшик и бугарската или грчката црква имаат друга цел, тоа е искривување на историјата на која вие и ден денес верувате.
На жалост! и наша и ваша???