Ekonomskiot rast vo MKD e negativen vo 2006

Ekonomskiot rast vo MKD e negativen vo 2006
Makedon
 
Vcera mediumite javija i deka pokraj presmetkite na vlasta za rast na industriskoto proizvodstvo od 5%, ovaa godina pak imame namaluvanje na ind. proizvodstvo za 4.5%. Za nisto ne ja biva znaci vladava, dembeli se site znaci.
dejan Samo vo kriminal ima rast, za zhal!
трендафил Изгледа дека повторно ќе го менуваат директорот на Државниот завод за статистика, затоа што не се вклопува во лагите на власта. Иначе интересно е што никој во Македонија не го објавува физичкиот пораст или пад на производството. Затоа што ако на пример Телеком ги покачи цените и доходот во телекомуникациите се зголемува. Но од тоа граѓаните немаат полза, туку штета. Во моментов и цение на металите (што претставуваат окулу 40% од нашето индустријско производство се доста високи. Но тоа се губи со големиот пад на производство во другите гранки. Што би рекле економска катастрофа. Затоа ме чуди и тоа 3 (три) Е на власта. Демек економија, едукација и Европа. Бидејќи е веќе сигурно дека Европа нема без економија, јасно е дека нема да и се придружиме скоро. А едукацијата е подобрена само за Албанците, често на штета на Македонците. Затоа е најдобро граѓаните во тие Е на СДСМ да го вклучат и НАТО, па да биде едно големо НЕЕЕ.

Makedon Фабриките и рудниците се уште не се рестартираат
Младен Чадиковски A1


29.05.2006
По половина измината година, уште нема абер да се рестартираат фабриките и рудниците што Владата си ги вброи како адути во макроекономската политика за годинава: „Алумина“, „Газела“, „Топилница“, „Саса“, „Злетово“ „Тораница“ се дел од компаниите за кои Владата се надеваше на брзо почнување со работа.

Но, освен „Бучим“, кој ја користи добрата цена на бакарот, ништо друго не работи. За „Алумина“ уште нема купувач, „Газела“ се продаде, но без фајде.

Најкомплицирано е кај рудниците. Познавачите велат дека со нивното неработење Македонија пропушта шанса да го намали трговскиот дефицит кој ја притиска економијата бидејќи со сегашната цена на оловото и цинкот на светските берзи тие би можеле да извезат руди вредни околу 300 милиони долари.

Но, во потрагата по стратешки партнери, Владата изгуби многу време. Во сомнителни процедури фирмите се продаваа, тендерите се поништуваа. За „Саса“ се води судски спор, „Злетово“ и „Тораница“ беа препродадени од американска на индиска фирма.

Со вакво темпо и без големите капацитети на кои типуваше Кабинетот на Бучковски, невозможно ќе биде да се достигнат бројките во макроекономската политика која предвидуваше раст во индустријата од 5,2%, но речиси е сигурно дека повторно ќе се достигнат неславните рекорди кои водат кон катастрофален трговски дефицит.


pero bravarot Ek.rast e dobar~4%.
Za dogodina~5%.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Makedon

Vcera mediumite javija i deka pokraj presmetkite na vlasta za rast na industriskoto proizvodstvo od 5%, ovaa godina pak imame namaluvanje na ind. proizvodstvo za 4.5%. Za nisto ne ja biva znaci vladava, dembeli se site znaci.


Industrijskoto proizvodstvo ustvari stagnira . Vo zemja kade industrijskoto proizvodstvo a na niski granki dovolno e par pogoni da ne rabotata i ima golem pad, od druga strana dovolno e da se otvori nesto novo ili nekoja sansa da se iskoristi i ima vednas golem rast. Industrijskoto proizvodstvo vo MK go sledi dvizenjeto na yo-yo. Ekonomijata vo generala ne e samo industrijskoto proizvodstvo a taa raste so bedni 3-4 % sto za Makedonskata ekonomija e razocaritelno nisko.

Znaci, napredok ekonomski se nema, bar ne onakov kakov se ocekuva. No, Makedon, ti koga gi postavuvas postovive, vednas otvaras ogan protiv SDSM, se ima cuvstvo deka postoi nekoja daleku POARNA alternativa, cim tolku loso zboruvas za ovaa vlast, mora dasi ubeden deka utre druga ako dojde (od VMRO po tebe) vlast ke bide mnogu, mnogu poarno. Da li si siguren so ista merka so koja si siguren vo zloto na segasnite, vo dobrinata na idnite?

Ova go prasuvam, zatoa sto strasno ke izgubis na kredibilitet ako navistina ne bide drasticno poarno so novata vlast. Mada, lugjeto koj odat vo ekstremi sekogas ke najdat opravduvanje za bilo sto.
makedonec So samoto nerabotenje na rudnicite Makedonija gubi 300 milioni dolari dnevno, vo uslovi koga cenata na metalite e vrtoglavo raste. Spored procenkite na ministerot za finansii Nikola Popovskli iznosot na deviznite rezervi vo bugetot na RM e 1.3 milijardi evra. Namesto ovie finansiski sredstva da se oplodat i vratat nazad vo stopanstvoto, toj po preporaka na MMF i Svetska banka gi stedi parite za vrakanje na dolgovite koi Makedonija gi ima kon ovie finansiski institucii.
Ovaa godina Makedonija ima ostvareno vlez na stranski kapital vo iznos od smesni 10 milioni evra, sto jasno ja odrazuva realnata slika na makedonskata ekonomija.
трендафил Од скопската железара. ФЕНИ и Силмак (поранешен Југохром) излегува половина од македонското индустријско производство. Било која од овие фирми да киксне, има драстичен пад на индустријското производство. ТАка и се случи со застојот во железара да имаме пад од близу 40%. Но бидејќи од овие пари живеат само мал број на луѓе, големиот пад не се пренесе многу на просечниот живот во Македонија. Таквата структура на стопанството во Македонија е последица во најголема мерка од владеењето на СДСМ (од КПМ, преку СКМ и СКМ-ПДП до денес). И во времето за кое многумина Македонци велат дека ни било убаво и покрај вештачкото превработување окулу 10% од населението (односно окулу 30% од активното население што бара работа) замина во странство. Всушност СДСМ направи размена на населението, затоа што заминатите ги надополни со доселеници од Косово.


nukleus Polovinata od Makedonskoto proizvodstvo se polni so pari od graganite koj im ja plakaat strujata na Feni i Silmak.Znaci imame negativa vo industriskoto proizvodstvo ako gledame realno na rabotite no nikako pozitiva od nitu 0,1% a pa kamoli 4-5% kako shto se obiduvaat nekogo da go lazat.