Македонците не купуваат земјиште на Попова Шапка

Македонците не купуваат земјиште на Попова Шапка
dejan
 
Македонците не купуваат земјиште на Попова Шапка. На јавната лицитација на 62 градежни парцели од по 60 квадратни метри со вкупна почетна цена од 12000 денари, едвај деттина од над 200 заинтересирани понудувачи беа Македонци. Парцелите, наменети за викендици на Шапка, се нудеа по почетна цена од 200 денари за метар квадратен. Мнозинството од понудувачите, кои се приавиле и платиле 2.400 денари депозит за учество на јавното наддавање беа Албанци.
Лицитацијата се одвиваше во Министерството за транспорт, но оттаму не сакаа да коментираат зошто отсуствуваат македонски понудувачи, бидејќи за Министерството не била битна националноста на купувачите.
"Нас не не интересира кои се купувачите и не правиме анкета за нивната националност", вели портпаролката на Министертвото за транспорт Лидија Станчевска и дополнува дека нашето прашање не е наменето за нивното Министерство.
Но, и во ходниците на Министерството за шпекулираше дека меѓу пријавените понудувачи немало ниту еден од македонска националност. Некои коментираат дека основната причина за нивно отсуство е стравот да инвестираат во Западна Македонија.
Но, вчера во "Вест" се јавија граѓани кои се обиделе да се информираат за понудените парцели, ама во Општината Тетово не добиле потребните информации. Граѓаните се жалат дека во Општина Тетово не им дозволувале увид во урбанистичките планови од неполна минута колку да се запази редот. Иако во објавата на Министерството за транспорт се вели дека деталните податоци за граденото земјиште што го продаваат ќе бидат истакнати на огласна табла во општините каде се наоѓаат парцелите, во Општината во Тетово на огласната табла немало никакви информации.
"Сакам да учествувам на лицитацијата, но во Министерството за транспорт најдрско одбија да ми дадат било какви податоци за градежните парцели кои се нудат. Неколку пати ми ја спуштија слушалката, а потоа ме упатија да се обратам во општината во Тетово. Таму, надлежниот раководител ми дозволи само да sирнам во урбанистичкиот план. Едвај 30 - тина секунди го разгледував планот пред повторно го врати во фиока", раскажува еден од заинтересираните Македонци и потенцира дека на огласната табла во Општината нема никакви информации за парцелите кои Министерството ги продава.
"Ние немаме врска со работата на локалната самоуправа. Ние од нив добиваме податоци за градежните парцели. Јавете се во Општината", вели портпаролката на Министерството Станчевска.
http://www.vest.com.mk/default.asp?id=117912&idg=6&idb=1780&rubrika=Makedonija

Sto znaci ova??
Ne sakat na Popova Shapka...moze sega na Kozhuf...ili moze tamu nema da ni se dopagja deka Grci ke kupuvat?? Ili moze nema da ni bide dozvoleno deka sega nie sme na red za da bideme 'ftora klasa'?
nukleus Toa e "legalna" prodazba na zemjata so tapija.Toa se finalni raboti koj trebashe koalicijata na SDSM&DUI da ja zavrshi kako edna od tockite na dogovorot napraven ushte pred poveke od cetiri godini.
Najubavo bi bilo koga se shto SDSM&Co. napravija vo izminatiov period na referendum kako shto Evropa ke pravi za priem na sekoja zemja poodelno nie da se izjasnime za ponishtuvanje na site dogovori shto gi sklucija politicarite-lazgovci.Fino edno referendumce i sve se ponishtuva i onaka nikoj ne pomisluva da ne primi vo EU barem za edno 10tina godini do koga ke gi izbrkame stranskite "krvopijci" od Makedonija.
Hektor Referendumce ama, Buce ke naredi da se sedi doma, i da se gleda televizija, taa e nivnata parola, SEDETE DOMA I GLEDAJTE TEL
трендафил
quote:
Originally posted by Hektor

Referendumce ama, Buce ke naredi da se sedi doma, i da se gleda televizija, taa e nivnata parola, SEDETE DOMA I GLEDAJTE TEL
Проблем е до нас Македонците. Владата е само врв на пирамидата. Не е Бучко виновен што има будали што го послушуваат кога нешто ќе нареди. Истото важи и за купувањето имоти. Ако Албанците купуваат имоти и таму каде што нема ниту еден од нивната заедница, не гледам причина ние да бегаме од деловите кај што сме присутни.