Kina & svetot!?

Kina & svetot!?
Lidija
 
Ili svetot i Kina, nekako ke da e. Kako i da od eden muabet izleze deka dosta luge ja gledat Kina kako najgolema voena sila vo idnina i dosta cisto receno se plasat od to so Kina mozi da nastani po izvesno vreme. Ogromniot broj na ziteli kako i denesnata relacija pomegu svetot i Kina kaj so gledame deka mnogu drzavi, se razbira zapadot investirat vo Kina i se zavisni od nea, se nekolku pricini za to.

Edno mozno scenarijo za iden konflikt, slusnav deka mozi da bidi Tajvan, Kina na ednata strana, a Tajvan & Amerikata na drugata strana. So mislite vie dali mozi dojdi do ova, dali e Kina ednistvenata so mozi da zastani protiv Amerika vo idnina. Ili site si koristat od situacijata taka da sekakvi voeni konflikti ke se izbegnuvat?


I malku potamu od prvoto prasanje da ne otvoram i za to nova tema tuku da se nadovrzam na ova, kako ja gledate, AKO ja gledate na nekoj nacin, Kina?

Za mene Kina e ogromen kontrast, od edna strana ekonomijata odi napred i golemite gradoj cutat od druga strana skoro sekoj den ke slusni coek nekoe tragicna vest ili za rudari ili za obicnite luge nadvor od centarot na slucuvanjata, kade so nisto ne cuti. Od edna strana olimpijada od druga strana uste besenje na luge. Ednistvenata, mi se cini, komunisticka zemja so zapadot ja ”saka” iako se drugo komunisticko ili unisti ili bojkotira.
The_Crow Interesna teorija lidija nekako e mnogu blisku ovoj tvoj topic so moeto svakanje za kina, megutoa jas bi sakal Kina i Rusija da formiraat cvrst sojuz pa da gi vidam Amerite dali taka ke si igraat.
achtung_panzer Segashna Kina i premnogu se potpira na tehnologii od minatiot vek, seushte e golem zavisnik od fosilni goriva, na voeno pole seushte gi verzira artiklite od sovetskiot voen arsenal, skoro se' shto e izgradeno niz Kina kako proizvodstven kapacitet zavisi od kupovnata mokj i pobaruvachkata na zapadot. Ja nema avtentichnosta vo kineskiot bum zasnovan samo na frapantno eftinata rabotna sila plus troa infrastruktura. Megjutoa shto koga rabotnata sila nema da bide vekje tolku eftina na pr... ili problemot so fosilnite goriva od koi ostatokot na svetot se trudi da se trgne... kineskiot monolit i nema bash betonski noze... ona shto sega se sluchuva niz Kina se sluchuvalo so Japonija cirka '60-tite, samo podignato na n-ti stepen. Dali Japonija go vladee svetot? Mozhebi ne samo od istoriski prichini, no Kina go nema toj bagazh...
Poslednoto neshto shto i Kina i zapadot bi go napravile e megjuseben konflikt. Ednostavno se premnogu megjuzavisni za da zavojuvaat edni protiv drugi. Kina e nechistoto, sivo i grdo fabrichko predgradie kade zapadot si go proizveduva ona so shto si igral niz laboratoriite za razvoj doma mu. Od druga strana na kineskoto rakovodstvo mu odgovara celiot priliv na korporativni dolari za da si ja dozida kulata od kade suvereno vladee... a match made in heaven...
A za rusko-kineskiot pozheluvan pakt, sepak ova ne e fudbal na mali golchinja i se merat i vagaat interesi sekoj den... kineskiot pat sepak ne e tolku jasen za da se formiraat strateshki dolgorochni partnerstva. A i delata nekogash vredat povekje i od sto oficijalni dogovori i zaednichki soopshtenija, dela kako na primer transsibirskiot naftovod shto treba da dovede ruska nafta na zhednata za energija Kina (a i popatnite raznobojni "revolucii", "vostanija" i "borbi za chovekovi prava" niz centralnoaziskite republiki shto se na patot na toj naftovod)...
Za da izleze na povrshina kako vladetel na svetot, Kina kje treba da izleze so avtentichna superiorna tehnologija, silna vnatreshna potroshuvachka i jasna vizija. Iako kineskata mokj e nesomnena, sepak taa seushte ne e onoj faktor shto presudno vlijae vrz tekot na nastanite...
Lidija Achtung so velis deka Kina e fabrickoto predgradie na zapadot, prasanje e dali niv im e celata to da ostanat ili imat nekoj treti planoj? Za to se so opisa na so se Kina se potpira sega zasega, ne mislite deka so cela ova investicija od zapadot mozat i tie starite tehnologii da gi zamenat so novi?

I da definitivno zavisni se edni od drugi, ama i ednata i drugata strana imat pokraj seto ova so se gleda na videlo sigurno i drugi idei. Cela ova investicija vo Kina, ne e to nekoj nacin od zapadot leka poleka go unisti denesniot kineski sistem, kako so unisti mnogu treti komunisticki drzavi. Samo edna rabota si mislam jas, Jugoslavija, SSSR mozese da gi raspadnis za da izgubat sila, ama Kina e edna, neznam kolku razlicni grupi ima ama sepak mi se cini deka istiot recepet nema da funkcionira, se razbira ako to im e celta na zapadot.