Забрането за Македонци

Забрането за Македонци
dejan
 
Владата примила нови 22 државни службеници. По Рамковен. Од 22 тазе државни службеници, 21 се припадници на албанската етничка заедница. Со огласот се барале помлади соработници за стручни работи во Генералниот секретаријат на Владата. Македонските кандидати кои конкурирале на огласот, велат дека никаде јасно не стоело оти конкурирањето за Македонци е забрането.
Ова е само еден од веќе безбројните огласи за предизборни вработувања во државната администрација, во кои работа добиваат само припадниците на албанската етничка заедница. Огласите ги објавува Агенцијата за државни службеници, во нив јасно се прецизирани условите за образование, познавање на јазик и работното искуство. Во една реченица стои и дека "при селекцијата и вработувањето на кандидатите ќе се применува начелото на соодветна и правична застапеност на граѓаните кои припаѓаат на сите заедници". Тоа значи дека огласот се однесува само на "рамковни" кандидати.
Дали пред избори СДСМ-овскиот дел на Владата брза да ги исполни желбите на коалциониот партнер од албанската етничка заедница, за да биде сигурен дека нивните гласови нема да отидат со Опозицијата, во Владата не одговараат. Само објаснуваат дека морале да ги исполнат обврските од Рамковниот договор.
Во Министерството за финансии велат дека јавната администрација не растела. "Се вработуваат на местата кои се испразнети со природен одлив. Министерството за финансии ги одобрува вработувањата ако има обезбедени пари во Буџетот."
"Вест" веќе пишуваше за вработувањата по Рамковен во ЈП"Македонија пат", каде влегоа 30 припадници на албанската етничка заедница. Во Царинската управа треба да се примат уште 26 "рамковни" цариници. Истиот критериум беше услов за влез во Македонски пошти на над 200 луѓе. Списокот е подолг а се калкулира со околу 1.000 луѓе кои ќе добијат решенија во владини институции и јавни претпријатија, како предизборен залог.
http://www.vest.com.mk/default.asp?id=118358&idg=6&idb=1787&rubrika=Makedonija

Zad tolku se vazhi 'Albanskite glasovi' i 20% Makedonci mozat da go smenat rezultatot...ama ne, sve za DUI ke napravat.
The_Crow dojde vreme u sopstevnata si drzava makedoncite da imaat pomalku prava od nacionalnostite. Ova ke e del od predizbornata kampanja na sdsm i dui. Moe mislenje e deka nema daleku da doturkuaat.
concrete
quote:
Originally posted by The_Crow

dojde vreme u sopstevnata si drzava makedoncite da imaat pomalku prava od nacionalnostite. Ova ke e del od predizbornata kampanja na sdsm i dui. Moe mislenje e deka nema daleku da doturkuaat.

A be kakva sopstvena drzava.....od kade taa iluzija...taa e OKUPIRANA drzava so okupatorski sluzbenici na site bitni mesta...drugoto e sekerlema .....ko sekerinska :):):)!!
Mislam deka okupacijava e mnooogu po "stegnata" i poseopfatna od bilo koja dosega..i intenzivno si ja rabti rabotata...