Zrelost i Problemi

Zrelost i Problemi
Duh
 
Sto podrazbirate pod zrelost? Dali nekoi nesovladlivi problemi ja sprecuvaat zrelosta kaj covekot?
Moe skromno i kratko mislenje - zrel e onoj koj se vozdignal nad svoite zelbi i ambicii.
Lidija Duh so mislis so to "se vozdignal nad svoite zelbi i ambicii"?! Mislis deka koga i ednite i drugite se ispolneti togas idi coek do nekoja zrelost ili?
Za mene zrelost, mi se cini uste ne sum 100% sigurna :) se postignuva togas koga coek potpolno se razbira samiot sebe. Togas koga jas znam so sum, kako sum, so sakam, kako sakam togas spored mene e coek zrel. Nekako mi se cini deka isto samodoverba ima dosta vaznost vo ova prasanje, zosto bas togas coek si go znae svoeto mesto.

Zrelost najcesto ja povrzvame mi se cini so godini i koga coek stanva "poozbilen". I godinite da imat nekoja vrska zosto sekoj eden treba da pomini niz eden del da stigni do nekoj stepen na zrelost ama pa od druga strana coek mozi i 50 da bidi i ako ne go ima najdeno to so go spomnav pogore nema fajde od godinite. Zrelosta ne idi samo po sebe ili od sebe kako se veli, tuku sekoj eden treba da si se potrudi.
Lidija Interesni kategorii i interesni definicii!!! Eden coek ne mozi da bidi mesavina od site tri tipoj na zrelost? Mene mi se cini deka mnozinstvoto od nas se nekoja mesavina, kaj nekoj poke od ednoto, kaj drugi poke od drugoto, ama sepak do nekoj stepen mesavina. Ama sega ko mislam na ova karakternata i duhovnata tie si se pravi sprotivnosti ama vo ova opsestvo kaj so ziveeme za zal, za zal nemozi coek da opstani ako do nekoj stepen ne e materijalist, ama velam do nekoj stepen. Tie so se do kraj tie se veke izgubeni i kaj niv ne treba ni da barame nekoja duhovna zrelost to ne se mesa nikogas. Luge samo so cisto duhovna zrelost se sigurno dosta retki, zosto na ovoj svet ednostavno ne mozi da se opstani na takov nacin.

Mene bi interesiralo dali nekoj do ovie dve grupi, bas od tie najesktremnite slucaii vo tekot na zivotot bi mozele da smenat strana, zrelost? Iako ima slusano coek nekoj primeri, malku od poke komedija e, kako eden drug primer so nema vrska so ova, od nacist da stanis terorist, da ne znaj coek dali da placi ili da se smej :)
Duh Tokmu taka, Lidija. Ovoj svet bi bil idealno mesto za ziveenje koga so nego bi upravuvale zreli licnosti, a ne deca vo obleki na vozrasni ili mentoli koi so sila gi resavaat problemite. Zrelosta bi ja podelil na tri vida - mentalna, karakterna i duhovna. Ovaa poslednata mozebi kje zvuci malku... nesoodvetna, da se izrazam taka. Nekoi ne ja razlikuvaat od karakternata, no ima mnogu lugje karakterno zreli, vo smisol znaat da se spravat so sekoja situacija vo zivotot, i sekojdnevna i nesekojdnevna, no se ograniceni vo svojata vera, materijalisti se i dozvoluvaat ambiciite da gi ponesat. Bi mozele da se narecat uste i mentalno nezreli, no toa e malku nesoodveten poim za nekoj uspesen i bogat biznismen koj e isklucivo vrzan za materijalnoto postoenje. Od druga strana, duhovno razvienite poretko se uspesni i bogati vo zivotot, svoite zelbi i ambicii za pari i biznis gi nadvladeale i ne gi interesira. A veruvam deka ima i mentalno zaostanati no duhovno razvieni
Duh Abraham Linkoln. Ne znam dali bi mozel da go stavam vo gospodin sovrsen, no fakt e deka bil dobar covek i pretsedatel. A istorijata ubavo pokaza kako zavrsuvaat dobrite pretsedateli na SAD. Megju drugoto, koga negovite sorabitnici mu zbouruvale za juznjacite, kakvi robovladeteli i gjubrinja se, Linkoln im rekol deka e tocno seto toa sto go zboruvaat, no sepak da ne gi osuduvaat premnogu bidejki i tie i toj samiot bi bile isti ako bile na nivno mesto. Mi se dopagja toa.
Veruvam deka postojat lugje so takvi nagli promeni, mozebi i gi gledame, no ne gi primetuvame, i toa ne samo od dobri kon losi tuku i obratno. A polesno e da se zabelezat ovie prvite slucai.
Poekstremen primer bi bil onoj od Biblijata so apostolot Pavle, koj vo pocetokot bil rimski vojnik praten so naredba da gi ubie ili zarobi Hristovite apostoli, a potoa Isus go promenil od koren, go napravil svoj apostol. Sto bi se reklo, kako Gospod nikoj ne e, ili uste podobro, sto nosi den, godina ne nosi.
Enigma Zrel e sekoj sovesen i odgovoren chovek. Zrelosta se ocenuva vo odgovornosta na edna lichnost za sopstvenite postapki.
Nina87 Zrel e onoj sto ke priznae deka e nezrel.
david69
quote:
Originally posted by Nina87

Zrel e onoj sto ke priznae deka e nezrel.

Nina dobar zaklucok i 100% se soglasuvam
Lidija :))) E jas ne go razbrav zaklucokot na Nina, Nina cupe daj kazi kako mislis. Ako jas priznam deka sum nezrela to znaci deka sum zrela, da ne znaci obratno deka sum nezrela ili!?!? Mnogu prasalnici...