Bugarute vo TMORO i Ilindensko vostanie

Bugarute vo TMORO i Ilindensko vostanie
Leopold
 
quote:
Originally posted by Anna_Black

TMORO znaci Tajna Makedonsko-odrinska revolucionerna organizacija.
Prvoto ima na Orgnizacijata e MRO (Makedonska revolucionerna organizacija) ali e preimenuvana na Solunskiot kongres 1896.


Значи според тебе е "Македонско-одринска", а не е "Македонско-Одринска" или "македонско-одринска", да?
Leopold
quote:
Originally posted by Anna_Black

Ne vidov za dali se golemi ili ne bukvite . Ali imeto e (pazi golemi i mali bukvi ^_^)

Tajna makedonsko-odrinska revolucionerna organizacija.


Нищо де, все пак и не се изненадав толку. Како и да е, що точно се случило со "креваньето на востание од Македонскиот народ" во .......Одринско, може да обясниш?
Leopold
quote:
Originally posted by Anna_Black

E toa za Odrinsko ne go znam. Drudo do prasas za Ilindenskoto volstanie bi bila srekna da ti odgovoram.

Samo edno prasanje, zonsto pisuvas so bugarski bukvi?


Ех, па и не очекувах да знаеш нещо за Одринско. И не те е грижа предпоставуваам, да?

За Илинденското востание да те прашам - сакаш (случайно) да прочиташ оригинални документи од ТМОРО или немаш некоя посебна потреба. Ако, (случайно) те интересира имам срекя да поседуваам оригиналот на "Меморандум на ТМОРО до Великите сили" од 1903 г. Секако за тебе тоа не е баш нещо интересно найвероятно ................
Фиромис
quote:

Ama Bugarite ne vikaat taka. Vo nivni knigi ke sretnete deka Goce Delcev, Jane Sandanski i site MAKEDONSKI revolucioneri se vsusnost Bugari.
I ostaj toa, vo Bugarija ima dva gradovi koi se vikaat 'Goce Delcev' i 'Sandanski'.


Neli ova premnogu nervira?


Мани друго, ама во Пиринска Македониja Илинденското-Преображенското востание се слави слободно и официално уште од 1913 г...
Еден од наj-убавите квартали во Софиja носи името на Гоце Делчев..
Во Благоевград има булевард Иван Михаjлов и улица Мара Бунева.

Ова нервира премного, точно е..
bugarash @Anna_Black

а дали ти случайно можеш да прочиташ и разбереш без превод што пишува во писмото за креване на востанието?

дали и него са го пишувале шпиуни и бугаромани?

bugarash А што пишува во туйто писмо на ген штабот до бугарската влада, подписано от Срафов и Груев, дали знаеш?


Сигурен сум дека не знаеш. Еве ти линк да го прочиташ преводот на македонски

http://www.angelfire.com/super2/vmro-istorija/Dokument/pismogssep.htm