Новиот MKD амбасадор во САД Љупчо Јордановски

Новиот MKD амбасадор во САД Љупчо Јордановски
Aleksandra
 
Скопје, 14 јуни (МИА) - Градење потесни врски со американскиот Конгрес и со Сенатот, редефинирање на односите со дијаспората на ниво на партнерски односи, презентирање на можностите на македонската економија, како и промоција на македонската култура ќе бидат приоритетите на новонаименуваниот амбасадор на Македонија во САД Љупчо Јордановски.

Јордановски, образложувајќи ја денеска пред собраниската Комисија за надворешна политика платформата на своите дипломатски активности посочи дека надворешната полтика е одраз на внатрешните состојби, а својата активност ќе ја гради врз евроатлантските интеграции како приоритет на македонската политика.

Јордановски посочува дека досега дипломатската активност на нашите амбасадори во САД се водела по принципот на превртена пирамида, односно била концентрирана во Вашингтон, при што второто или третото ниво на амдинистрацијата било највисокото ниво до кое македонските дипломати кои доаѓаат од мала земја можеа да стигнат. Наспроти ваквата практика, Јордановски вели дека ќе се обиде да ја пренесе вистинската слика за Македонија и да ги развива односите градејќи ги од основата кон врвот со развивање контакти со парламентите на федералните американски држави.

Соработката со македонската дијаспора досега се водеше на патерналистички начин, што како што оценува Јордановски, е надминат однос и треба да биде заменет со партнерски однос кој ќе се темели врз заемен интерес. Според него младите генерации на нашинци во Детроит претставуваат значаен гласачки потенцијал и бараат нов начин на организирање, по примерот на другите етнички заедници во САД, а не како што имало обиди тоа да се прави со диктат од матичната земја.

- Во однос на економијата во тезите признавам дека не можеме многу да сториме, освен да ги презентирам економските можности што ги нуди земјата. Привлекување на инвестиции најмногу зависи од тоа што се случува тука, а тоа е бизнис атмосферата во земјата односно функционирање на правната држава и заштита на инвестициите, вели Јордановски.

Културата е она што не прави различни од другите и тука, вели Јордановски може најмногу да се направи, особено преку ангажирање на интелектуалците од образованието и науката.

Членовите на собраниската Комисија го поздравија наименувањето на Јордановски за амбасадор на РМ во САД и му посакаа успешно да ја извршува функцијата. Според Слободан Чашуле од особено значење е што тој доаѓа на оваа позиција од функцијата претседател на Парламентот што, како што вели, го прави релевантен соговорник и му дава посебна тежина во неговите идни диплломатски контакти.

- Ме чека напорна работа и затоа и ако згрешам мене не ми е срам да се вратам, истакна Јордановски.

Одговарајки на новинарско прашање, Јордановски во својство на амбасадор не сакаше да ги коментира тајните затвори на ЦИА во Европа за кои е обвинета и Македонија. Во својство на спикер тој рече дека Парламентот ја почитувал процедурата согласно уставните надлежности и оти немало барање за формирање Анкетна комисија во врска со овој случај. -Во Извештајот на Комсијата при Советот на Европа не се критикува Парламентот, додава тој.

Во врска со името, Јордановски посочи дека уште со неговото назначување преговорите за името ќе бидат одвоени, а тој ќе се фокусира на билатералната соработка на Македонија со САД. - Мојот став е познат дека името е ознака за идентитетот на една нација или народ, вели Јордановски. ва/скс/16:50

concrete F..I..R..O..M i se e mozno!!!
Homer MakeDonski Edna D.J prerabotka za onoj Former President
koj na pat spremno gazi
za da bessramno po greskite mu idni
so krenata gl'aa doma bi da se vrati


Abre Fy.rom.ance
kade se spremas
borba te ceka
borba za ime-to

Neka razberat
kletite Makedonci
fy.rom.an.sko ime
nema da zagine

redstar Od doverlivi izvori:
"Noviot ambasador vo SAD Jordanovski planira da otvori tezga pred makedonskata ambasada i da prodava kompilacii so muzicki hitovi "Best of Jordanovski" a parite od istite ce bidat nasoceni vo borbata za imeto pred megjunarodnite institucii i organizacii. Vo isto vreme toa ce bide i makaedonski pridones vo globalnata borba protiv piraterijata".
tane komita
Ако можеше еден Филип Петревски да не претставува во САД, мислам дека ќе „издржи“ и Јордановски!?

Се надевам дека нема да ја утне работата со името, а за другото...

Се’ уште ништо не направил, да го видиме - лошото многу брзо се слуша.

Па ако дојде ВМРО на власт - ќе има шанси и да го смени!!!???

Амбасадор - менлива работа, или те испраќаат „по заслуга“ или да се оттарасат од тебе, ако им сметаш на своите!

Makedon Jordanovski ne e los coekot, ama ne go biduva za ambasador, a zgora na toa i senilen e coekot, nakcal 60 godini. Treba nekoj pomlad, borben, patriot i energicen da odi, e ne flegmana Jordanovski.
nukleus Posebno dokolku gi poseduva "preporakite" na negoviot svat(svekor na negovata kerka) poznat pod pseudonimot "Doktor" momentalno uapsen vo Srbija za proizvodstvo i prodazba na "extazy" vo enormni kolicestva.Evropa a i svetot toa go znae pa bi bilo dobro malku diskretno da se trgne od predizborniot proces a i samite izbori kolku da ne im bide "tovar" na moronite od SDSM pri trubenjeto deka se borat protiv nelegalnata trgovija so droga.
Aleksandra
quote:
Originally posted by nukleus

Posebno dokolku gi poseduva "preporakite" na negoviot svat(svekor na negovata kerka) poznat pod pseudonimot "Doktor" momentalno uapsen vo Srbija za proizvodstvo i prodazba na "extazy" vo enormni kolicestva.Evropa a i svetot toa go znae pa bi bilo dobro malku diskretno da se trgne od predizborniot proces a i samite izbori kolku da ne im bide "tovar" na moronite od SDSM pri trubenjeto deka se borat protiv nelegalnata trgovija so droga.


Cirkus si, site familijarni stvari na politicharive im gi znaes.
Makedon
quote:
Originally posted by Aleksandra

quote:
Originally posted by nukleus

Posebno dokolku gi poseduva "preporakite" na negoviot svat(svekor na negovata kerka) poznat pod pseudonimot "Doktor" momentalno uapsen vo Srbija za proizvodstvo i prodazba na "extazy" vo enormni kolicestva.Evropa a i svetot toa go znae pa bi bilo dobro malku diskretno da se trgne od predizborniot proces a i samite izbori kolku da ne im bide "tovar" na moronite od SDSM pri trubenjeto deka se borat protiv nelegalnata trgovija so droga.


Cirkus si, site familijarni stvari na politicharive im gi znaes.


Za toa izvestuvaa site pisani i tv mediumi vo MKD; duri i na vesti imase infromacija za svatot na Jordanovski. Zivi sramotilaci.
Aleksandra Makedon,

Ete vidish toa sum go propustila. Koga se sluchi toa?
nukleus Pred dve godini,ama nekoj brzo zaborava pa zatoa odbira luge so vakvi kvalifikacii na klucni mesta vo diplomatijata.:)
wolf_pack Мене ми се чинеше ко некој младич овој, да не е син на Љупчо Јордановски Сениор? Дали некој ја гледа она програмата на OMNI.1 каналот?
zlotty_co_380 i gaolot vejke krenal race od makedonija......... abe ova sto se dogajga vo makednija me potsejka jas koga bev dete koga si igrav "tatko , majka i deca " so komsifkite.
concrete Si igrase ??????
tane komita
Абре Македон,

Лоша компарација правиш, Љупче не се оженил со сватот, синот негов се оженил со ќерката од сватот.

Досега никој не се срамел заради сватот или сваќата, а ако некој го направил тоа, паднал пониско од нив.

Да видиме, ако после неколку месеци не покаже „резултати“, „ќе дојде ВМРО на власт“ па ќе го смени, така да „и волкот сит и овците на број“.

Барем кај нас во Македонија се’ е менливо, денес си, утре те нема!

Поздрав!
Aleksandra
quote:
Originally posted by zlotty_co_380

i gaolot vejke krenal race od makedonija......... abe ova sto se dogajga vo makednija me potsejka jas koga bev dete koga si igrav "tatko , majka i deca " so komsifkite.


Ah be zlotty, me iznasmea.
zlotty_co_380 aha si igrav , pa da si igrav , koga nemase sto da pravime jas bev tatkoto , nekoj drug majkata pa na kraj i deca imavme ; ) , taka ova so vladava, sega politicar utre ambasador zadutre ke se svrti trkaloto i cistac , "moree da mu ebam sestrata" - mu rece Jery na Tom , ami Tom nemal sestra !?!?! i na Brusli sto mislite vo pocetokot zarem leno mu bilo. Isto i na Rambo i toj se zalese na bolki vo vratot.
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by tane komita


...Барем кај нас во Македонија се’ е менливо, денес си, утре те нема!...


aha Achtung!!!! .... sakas dsa kazes denes ja ima drzavat utre ja nema , moreeee Achtung sveste te se neli gledate deka izminative 15 godini valadata samo napravi drzavata (Makedonija) da ja izbrise od atlasot/karta. Vejke od sekakade ne izbrisaa ni na grobista vejke ne ne primaat ke ni treba viza za tamu. Ne daj boze nekoj ke umre, za da go zakopaat viza ke mu baraat, a lujgeto sto nemaat pari za viza, a zdrastvenoo i patno osiguruanje ne go racunate...
eeeee i na Brusli vo pocetokot ne mu bilo lesno, samo da znaete kako se zalel na bolki vo vratot...Achtunnnnng!!!
nukleus Pa nekoj mora da go nasledi "biznisot" na svatot osobeno dokolku se znae deka diplomatskite kanali za transport na droga se dosta bezbedni za korisnicite.Znaci pokraj toa shto imavme predsedatel na sobranie cija familija e involvirana vo masovna produkcija na droga,sega ke imame i dobro obezbedeni diplomatski kanali za transport na drogata do SAD.Abe ozbilnite drzavi koga ke odbiraat ambasador vo nekoja "klucna" zemja gledaat i toa so kolku decibeli im lae kuceto a voopshto ne mu se ispuluvaat na covek cija familija e involvirana vo mega-skandali so proizvodstvo na enormni kolicestva na droga.