ПДП со помош на ДУИ му се враќа на радикализмот

ПДП со помош на ДУИ му се враќа на радикализмот
dejan
 
Партијата за демократски просперитет пред новиот собраниски состав по изборите ќе поднесе иницијатива за измена на државните симболи на Република Македонија. Ова, како што велат во партијата, ќе се случи ако својат доволен број пратеници, а услов според портпаролот на ПДП Сафет Незири ќе биде поддршката на предлогот од коалициониот партнер ДУИ. "Оваа иницијатива сме ја поттикнувале и во минатото во некои од претходните парламентарни состави. Во Македонија секоја етничка заедница треба да има сопствено знаме. Покрај него треба да постои и национално, на кое свое обележје треба да имаат сите етнички заедници. Тоа би требало да го одразува мултиетничкиот состав на државата. Низ дополнителните разговори, кои би ги воделе експертски групи, треба да се утврди дали големината на етничките апликации на државното знаме да бидат во согласност со процентот на таа етничка заедница. "Дали ДУИ ќе го поддржи предлогот, ќе биде изненадување", вели Незири. Според Незири и државниот грб мора да претрпи измени бидејќи, како што вели тој, содржи комунистички елементи. Ова секако претставува врашање на радикализмот на партијата на Абдулади Вејсели. Во тој контекст првите појави на терористи на УЧК, односно на ОВК на Балканот, не беше во Косово, туку во Македонија. Судот меѓу 1993 и 1995 година го осуди Митхат Емини на затворска казна, но на изненадување на јавноста тој беше помилуван од поранешниот претседател Киро Глигоров, со што се заташка целиот случај. ПДП во моментов како партија без гласачи се обидува со радикални средства се обидува да ја освои власта. Со ова на ДУИ ќе и нанесе нов товар, а никаков ќар.

Mislam zasluzhile po eden k*rshum, isto i Bucko so niv.
makstole Taka samo k*rshumi ke ne spasat od ovaa situacija! Od koren da se ischisti plemeto shiptarsko!
трендафил И ако бидат избрани сите членови од ПДП што се на заедничката листа со коалициониот парнер ДУИ, тоа ќе биде недоволно за ПДП да биде сериозен фактор. Нивниот вкупен број е многу мал, а да не зборувам колку малку ги има на повисоките места на листите. Ова зборување е само едно во низата на глупости кои ги изнаслушавме. Ние имаме знаме многу послично на знамето на јапонската воена морнарица од II светска војна, обратно од етничкото македонското знаме кај кое зраците на сонцето се собираат, а не се шират. Практечно Македонците (етнички) не истакнуваат свое знаме, туку државното знаме се смета како наш симбол, за разлика од Албанците кои како етнички симбол го користат знамето на странска држава. Што се однесува до грбот, тој е класична социјалреалистична творба. (Ѓорѓе Андрејевиќ - Кун) прку ноќ ги нацртал грбовите и знамињата на сите републики и на федерацијата). Во секој случај треба да се користат нашите историјски симболи. Тоа не ни е само право туку и обврска кон нашите предци. Не сум историчар, но според сите сознанија, македонски бои се златен знак на црвена основа, а симболи се лавот и шеснаестокракото сонце (од кое за жал, поради психичките проблеми (комплексот) на нашите јужни соседи се откажавме. Источните соседи, пак, би биле презадоволни доколку лавот го озваничиме. Но не треба да се водиме од комплексите на други, туку да си врвиме по својот пат.


tane komita
Која албанска партија не е национална и радикална!???

„Волкот влакното го менува, ама паметот му останува ист“!

Сега сакаат да ни вратат за времето кога биле слуги и овчари кај македонците - сакаат да бидат господари и да бидат над македонците.
И нема да застанат додека тоа не го оостварат!
Таа е нивната цел - да не „покорат“ а не да се борат за човекови права, тие ги имале а со господинот - „мито“ го добивале и она што ние македонците не можеме да го добиеме.
Нивните лидери тоа го прокламираат, а нас ни фрлаат „ладни крпи“.

До кога!!!??? - зависи од нас!?