sto znacel kaj Makedoncite poimot BUGAR vo 19vek?!

sto znacel kaj Makedoncite poimot BUGAR vo 19vek?!
gastokljav
 
Bugarskata egzarhija se osniva vo 1870.




Bulgarian School Veles 1845
Leopold Ахаа, демек не сме постоеле, немало ни, ама СМЕ биле со стратешка позиция, нели?

хахахахахаха

Каранка - абе сеа го читам Петар Берон, човекот не бил никаков тракОЕЦ, туку си бил чист (пардон ПРАВ, на античкомакедонски) мизОЕЦ!! Защо ни излажа бе, Каранче?
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Вово а сега следи...


1. Прво за Гагаузите но и Гаџалите.Имено за нив прочитај си кај вас.Башка пописот ви од 1880 год каде тие се декларираат за - стари Бугари (од Аспарух).А тоа нели уште во 1933 год. - К.Шкорпил - НЕПОБИТНО ГО ПОТВРДИ ФАКТОТ дека - Гаџалите и Гагаузите - СЕ ПОТОМЦИ НА АСПАРУХОВИТЕ БУГАРИ.


- со ова се - ОБЕЗОРУЖИ БЛГАРСКАТА НАУКА.Имено Гаџалите беа веќе одамна - ИСЛАМИЗИРАНИ.Иако тоа и не им било некој проблем бидејќи си беа Турански народ (од Аспарух).Но тие подоцна се иселуваат во Турција а не биле и мал број - оклу 220 000.Гагаузите пак се спомна се иселуваат во Бесарабија - 130 000 .Но се уште осатанаа од Старите - Турано-Блгари на кои евентуално би можеле да се повикаат луѓето кои при крајот на 19 век, сакаа да прават држава со тоа име од Аспаруха а што е со нив ?!


- Турција кога го издаваше ферманот за - новата црква меѓу другото го имаше предвид и фактот за Туркофилскиот карактер на овие луѓе населени во денешна Бугарија.Впрочем и описот кој за нив го дава К.ирачек за облекувањето на мажите и жените со шалварите и чалмите,е најдобар доказ за тоа .


- но најсилен доказ за непостоењето на некакви Блгари при моментот на издавање ферман е и тоа што ,најпрвион при првиот проект на патријархот Григориј 6,Пората со дописот од февруари 1867 год.- ГО ОТФРЛА давањето ферманза црква.интересното е во тоа што портата го посочува - НЕПОСТОЕЊЕТО НА ТАКВА НАРОДНОСТ (Бугарска).Дури уште повеќе Пората вели дека - ИЗМИСЛУВАЊЕТО ТАКВА НАРОДНОСТ Е - РУСКА ИНТРИГА.


- Дури многу подоцна на 28.02.1870 год. Али-Паша (надворешен министер) издава ферман за уредување на Бугарска егзархија,откога се пресметува дека тоа може да биде дури и од корист за нив.


- портата сваќа дека инструментот - Бугарска нација и нејзините институции создадени преку интрига, ќе може да ги користи и самата Турција како совршен алат за многу други поволности за кои подоцна ќе стане збор.Настрана се понеиздржливиот притисок од сите видови од страна на Русија.

- Таа гледа дека во Бугарија и нема баш толку православен народ но во огромно множество е Туркофилскиот, што впрочем ќе се покаже и при првиот спроведен попис во Бугарија од 1880 год.,кој ќе биде веднаш и прекинат од новите власти ,кога ќе се увиди дека дури и тогаш во 1880 год. Туркофилските елементи се далеку побројни. Тоа е за Турскиот - МОМЕНТ НА ОДЛУКАТА за ферманот.

- а за другото следете , само....


Ахааа, демек Екзархията била создадена заради гагаузите, ама БАШ Варненската епархия ЗАБРАВИЛИ (йеби га!!!!) да я дадат на Екзархията и ги оставили кутрите гагаузи да се мачат со Патриаршиява, хехехехех

Каранка, сега ке ме избришат, ама само да ти кажам дека СИ ОДЛИЧЕН!!

Православен Патриарх "бил" од "Портата", ....лудница.........
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Леополде...


1. Од сите мои наводи ти само тоа имаш ли да кажеш ?!.Ниту за ферманите од Портата ,првиот ни вториот нити сите мои други писанија.Ти пак бегаш ,сега назад кај Петар Берон.



- настрана само кажуваш дека си го читал во моментот Берон- НО НЕ СМЕЕШ НИШТО ОД ПРОЧИТАНОТО ДА НАВЕДЕШ.Ајде ако баба лаже = трап не лаже , па наведи нешто - ОД ПРОЧИТАНОТО.


- но немој и ти како Вово да ми забегаш со прочитано од други што рекле за Берон, но ќе те молам - ИЗВОРНО ОД НЕГО,ТОЈ ШТО СИ ВЕЛИ ЗА СЕБЕ.Она со тракОЈЕЦ, за кое очајнички си се фатил,се разбира дека е техничка грешка и е тракИЈЕЦ.Но кога немаш за што да се фатиш се разбира дека и вакви -СЛАМКИ ти се добри,а за тоа до каде ќе допливаш е тоа е друга песна.


- Инаку и тогаш а и сега ти тврдам дека авторот на - Рибниот буквар - др. Петар Берон, освен дека бил Тракијец тој и ги -НОСЕЛ ОБЕЛЕЖЈАТА НА ТРАКИЈЦИТЕ, го познавал добро - ЈАЗИКОТ и стигнал до - ПИШУВАЊЕТО НА БУКВАРОТ, а и самиот - СЕ САМООПРЕДЕЛИЛ КАКО - ТРАКИЈЕЦ.Тоа еве уште еднаш ти го тврдам,оти и ми е - ИЗВОРНО Од БЛГАРИЈА.А сега ајде ако имаш нешто од тоа прочитаното - распостели го на маса, за да - УСПОРЕДЕМЕ, да видиме што е што.И толку за Берон.


- друго ако мислеше дека со тоа само ќе ме подвратиш пак на вашите стари трикови - ДА СЕ РАСПРАВА ВЕЌЕ РАСПРАВАНО а се со цел - ДА СЕ ОДБЕГНЕ , НАЛЕТОТ ОД НОВИ ФАКТИ а за кои само што почнав да се загревам - е си се пресметал.Јас навистина само што започнав.Затоа следи...


А защо да си го губам времето со СИТЕ глупотерии? Едноставно ми е по-лесно и смешно да прочитам една коя да е изрека - еве: Екзархията била создадена за гагаузите, ама нивната Варненска епархия била оставена на Патрияршията, епа що тука треба да коментирам?

Инаку за П. Берон еве ти ФАКТИ од самиот П. Берон:

"„Букваръ с различни поучения за МИЗИЙСКИТЕ училища",

"”аз, както и всеки еднородец, не считам за мое отечество само Котел, но цела МИЗИЯ"

"“Аз бих искал да се състави едно дружество, което да се грижи не само за училището на нашето отечество, но и за училищата на другите градове; от това дружество да се плащат всички учители, и то да гледа и да бди за парите, които са посветени за училищата на страната, както то тъй също да ради и за всички училища на Мизия. Обичал бих да намеря някого, комуто да платя каквото иска, за да обиходи Мизия и да види, има ли в всеки град училище или не, какъв е учителят в всеко училище, как му е името, отгде е той, от кога учителствува, колко ученици има, какво ги учи, откъде получава годишната си заплата...”

"да се намерят купувачи барем за 20 тела (тома), да се проводят и в Солун пак за мизийците ги оставям всичките за една лира”,

УЩЕ?
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Бидејќи и Вово а еве и ти ,шпекулирате за Егзархијата...


1 . Еве и нешто од македонскиот народ ,во весникот - Македонија од 23 јуни 1870 г.,што пишуваа Македонците за - обединувањето под Блгарската егзархија...


... " Taa висока милост (ферманот),не беше исклучиво за Бугарите,но истото им се вети и на Македонците преку 10 член, според кој ако си ја покажат сите 2/3 желбата, ќе постигнат соединување со Бугарската црква.Но пред да се соединиме,мислиме и за должност наша сметаме да ги прашаме и да ни кажат како ќе пастируваат и според Евангелска заповед,или како што до денес пастирувале Грчките владици,тирански и деспотски.Зашто како што мириса,уште од сега ќе скршнува кон тој пуст деспотизам.Но затоа не е срамота да ни се каже оти така ќе биде,барем да не си ја бувтаме главата попусто, та потоа поголеми главоболии да имаме, прашања македонски."

- иако е ова очајнички крик на Македонците од игрите на - ГОЛЕМИТЕ,особено Русија која постојано го протежира -новороденчето - Блгарија,кажува многу,и дали имало -Македонска борба и дали имало Македонци и - МАКЕДОНСКА САМОСВЕСТ.

- Да не ги споменуваме - Натанаил Охридски, митрополитот Теодосиј Гологанов , Шапкарев ,Димитар Македонски и сите други а за што опширно се пишуваше..

- Но сега нешто друго е поважно а за што само што започнав.Имено Турција ,Русија и новороденчето - Блгарија , правено од многу татковци и мешанче кое не се знае и самото што е и од кај е се .Или како што ќе каже Вовото за својот си народ - Кој ебал,ебал - Мара дигна гаќите.И затоа тој ете се си става во тој - ЛОНЕЦ.

- Но да не должам многу одиме...


Ама кои биле овие луге "бугарите" овде не е ясно - дали биле простаците или педерасите или глупаците, кои точно? А и на руски па що значи "бугарите" - простаци или педераси??
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Леополде,Леополде...


1. Ти си бил ептем - ОТЕПАН , а бре - БЛГАРШТИНАТА ТИ СЕ РУШИ КАКО КУЛА ОД КАРТИ , ати само тоа ли имаш да го кажеш.


- прво за Берон - ТОЛКУ ГО ОДБРАНИ, што ништо не е потребно ,повеќе .И ти мене ме нарече - лажго,оти нели си читал за него. И од сето читање - САМО ОВА ЛИ ГО ИЗВАДИ - НЕСРЕЌНИКУ ?!
- ЕПТЕМ МИ ДОКАЖА, се шеташ ваму таму а НИКАДЕ , НИКАДЕ и НИКАДЕ ,БЕРОН ДА СЕ ДЕКЛАРИРА ЗА БЛГАРИН ПО РОД.


- И сега уште јас да мавам, што да мавам ова не е - МИЗИЈА , ова е МИЗЕРИЈА .Можеби си велите од каде Каран сега го извади ова со Берон,а ако знајте дека ми е од ваши и тоа денес - таму што си живеат воф Блгарија,е тогаш е пожешко.


- Има луѓе пишман - Блгари,што си знаат дека името - Блгари е многу - НЕСРЕЌНО ИЗБРАНО, што ја знаат вистината дека ако се избереше - Тракијското име за народно ,дури тогаш ќе имавте - светла историја,ќе бевте со - КОНТИНУИТЕТ, вака сте само - ДАВЕНИЦИ.


- Ако ти вака си ги браниш -Блгарите - НЕМОЈ ПОВЕЌЕ , НЕ ГИ БРАНИ.И нели гледаш во што позиција - ТРАГИ-КОМИЧНА се најдовте, ќе повторам - СЕГА СЕ ИГРА НА ВАШ ТЕРЕН И ВИ ПАЃА БЛГАРШТИНАТА,вие таму не можете да се одбранете а камо ли на други места да барате -Блгари.


- А за другиот ти одговор со против-прашањето кои биле - овие Блгари (спомнати во весникот - Македонија ),само види кое време е случајот -кога е веќе готов ферманот (1870 г) а и нели Венелин беше предходно - 1829 г. и сите случувања после тоа ,со новороденчето,така да не се чуди многу.


- Но јас те прашувам друго - кои биле овие Македонци сега ,што веднаш штом им се издало ферман за црква на Бугарите во таа 1870 год., ете незадоволни барале и тие - оти им било ветено и ним - црква.Тие си ја имале - МАКЕДОНСКАТА САМОСВЕСТ ,еве - СЕ БОРЕЛЕ САМИТЕ БЕЗ ПОМОШ НА ГОЛЕМИТЕ ЗА СВОЈА ЦРКВА.

Толку за тоа а сега за другото да продолжам....


"- ЕПТЕМ МИ ДОКАЖА, се шеташ ваму таму а НИКАДЕ , НИКАДЕ и НИКАДЕ ,БЕРОН ДА СЕ ДЕКЛАРИРА ЗА БЛГАРИН ПО РОД."

Ти си слеп или ........?

Па не можеш ли да читаш дека Петар Берон се декларирал за МИЗИЕЦ??


А кога ке ми одговориш кои биле тие луге "бугари" - педерасите или простаците? И защо овие дебилниу идиоти - руснациве решили да нарекувааат македонциве педераси и простаци, а не решили да ги нарекуваат примерно печенези, узи или кумани? И доста веке ми цитираш РУСКИ извори - ми здосади! Ме утепа исто како ме утепа со австриски извори за т.н. "ВОЕНЕН АРХИВ", аман бе.....
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Значи да видиме дали има Блгарска самосвест...


1. Вашиот Ив.Панделев во - Нашето народносно воспитание,от гледиштето на блгарската историја - .ФП,год.3,кн.5 ,Софија, 1931г.,475, ќе каже...


- " Кој имал случај да се запознае со државниот општествен живот на нашите соседи - Грците,Србите,Турците и Романците, тој веднаш ќе се согласи дека кај нив има една - ТРАДИЦИЈА,ЕДНА НЕВИДЛИВА СИЛА, која се натура врз сознанието на секој граѓанин,која во народносен однос ги направила тврди како гранитна карпа, додека нашиот народ, уште представува, НЕОФОРМЕНА НАРОДНОСНА ЦЕЛИНА."


- Имајќи предвид дека ова Панделев го пишува 1931 г.,значи дека и во таа година - Благрскиот народ - представува , неоформена народносна целина.Се од мешанијата што ја предизвикаа - фалсификувањата и козметичките четкички што на Русите, што на другите нивни платеници (ќе видиме подоцна и кои),но што и од лебдеењата на - НОВООСОЗНАЕНИТЕ хисторичари со новата народност.



2. Единственото нешто на што сега се повикуваа како поим е поимот од - старите Блгари кои како Туранци спаѓаа во Алтајската група на Урало-Алтајските јазици.Во оваа група се Туркските,Монголските и Манџуро-Тунгуските јазици.Изучувањето на бугарскиот јазик е отежнато не само од оскудностѕа на изворите но и од тоа што тие Бугари немале свое графичко изразување.


- Едно е јасно јазикот кој го говореле е далеку од јазикот кој денешниве Блгари го говорат.Него пак му го наметнаа Македонците како и на сите други од т.н.р - Словенска група на народи, преку мисиите на Кирил и Методиј и учениците им - во Бугарија, Панонија, Моравска.. и подоцна ширењето кон Русија ( но за тоа исто така подоцна и тоа од Руски извори ).


3. Сеедно расипаноста на Блгарите е иста кај и да се погледне сакате назад во времето ,сакате во 19 век.Првите уште Јустинијан 1 во 558 год. ги чисти и тоа со меѓусебни војни.


- Така Сандлих(Утигур) ги напаѓа Котригурите (братското му Блгарско племе),на само повеќето дарувања од Јустинијан.Во првото и второто допишување со Јустинијан тој ,прикажува -Национална свест- демек не можел против своите - кои говреле , ист јазик,живееле со нив,јаделе иста храна и деле иста облека.Но тоа сето го ,заборави кога Јустинијан ја крена цената ( покрај даровите и пари)и ја исполни задачата ,ги уништи соплемениците.


- Кога сме кај Сандлих,битни се етничките моменти кои ги спомнува на овие Блгари.Имено јазикот (туркски),религијата - паганска.Верувале во природни објекти - дрва,карпи,планини и сл.За облеката беше веќе збор но пак истата - шалварите,кафтаните и капите.Коњската опашка е повеќе со магиска сила, нарекуван е - оренда и затоа е носена како знаме.


4. И сега за да се вратиме назад, и пред да ги видиме превртливоста и расипаноста на потомците им, прашањето - Што е потребата на Русија да го воведе овој термин повторно ,правејќи асоцијации меѓу старите Турано-Бугари и подоцнежните?!


- Имено Русија - НЕ СЛУЧАЈНО ГО ВОВЕДУВА ТОКМУ ОВА ИМЕ, таа помеѓу Бугарите од 6 век и Бугарите од 19 век прави паралела - СВЕСНО оти старите Бугари се од нејзина територија крај реката Волга (под нејзина власт).Токму со оваа врска Русија сака да воведе експлоатација и едно влијание.



- При тоа Русија му дава содржина на овој термин, со него манипулира и тој ќе и биде всушност - ЛОСТОТ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ ВЛИЈАНИЕ НА БАЛКАНОТ.Токму истиот ЛОСТ ќе го употреби кај Портата,Турската влада при правењето -Блгарска црква - Егзархија, демек загрижена Русија за Православието и Словенството на Балканот.


5. Во случајов се работи за смена на идентитети ,чија суштина е пак - лишување од идентитет, а тоа е печатот на подредената положба.Во случајот значи се работи за смена на Балкански етнички субјекти, со - ИЗМИСЛЕНИ (интригантски) етникуми од минатото, од страна на Големите сили - УРЕДНИЦИТЕ на Балканот.


- од нив едниот уредник - Русија , доаѓа а другиот , Турција - го напушта Балканот и сето тоа со амин на останатите Големи сили.Токму затоа Турција притисната од останатите Големи сили - го издава ферманот за Егзархија а не од некаква Блгарска самосвест или револуција која воопшто и ја немало.Доказ 300 000 Руски сили влеваат и -ТИЕ ГИ ФОРМИРААТ СИТЕ ТЕЛА НА УПРАВА, воф Блгарија ви.Но за тоа подоцна ( иако имаше и за тоа ).







" Едно е јасно јазикот кој го говореле е далеку од јазикот кој денешниве Блгари го говорат.Него пак му го наметнаа Македонците како и на сите други од т.н.р - Словенска група на народи, преку мисиите на Кирил и Методиј и учениците им - во Бугарија, Панонија, Моравска.. и подоцна ширењето кон Русија ( но за тоа исто така подоцна и тоа од Руски извори )"

Денешните българи били од Словенската група на народи?!? Ама нали немало такви луге- българи - туку имали само гаджали, гагаузи, тракойци и мизиийци, а "българи" значело само педераси и простаци? Епа нито гаджалите, нито гагаузите, нито тракойциве, нито мизойциве нема како да бидат од Словенската група на народи и да сакат - аре прво да се одлучите кой бил гаджал и кой бил мизоец, може?
Leopold


" - А за другиот ти одговор со против-прашањето кои биле - овие Блгари (спомнати во весникот - Македонија ),само види кое време е случајот -кога е веќе готов ферманот (1870 г) а и нели Венелин беше предходно - 1829 г. и сите случувања после тоа ,со новороденчето,така да не се чуди многу."

Ахааааа, НАЙ-после одговори се сети дека ти смета годината 1870, да?

А нещо не коментираше кога Венелин се сретнал со българи ПРЕДИ 1829 г, (упсс, заборавих дека ти руски не разбираш и МРАЗИШ да ги читаш рускте извори и документи, исто и австриските). А Паисий? Софронии? Рилски?
Парчевич? Богдан? Йеби га -па сите тие МНОГО преди Венелин пишали некои книги кои що ти не си ги читал ниту некогаш ке ги прочиташ (ма не ти и треба - он Донски ги е "читал")........

Leopold Каранка, чао бате!

Що да прайме - со такви како тебе уще много македонци ке сакат да бидат "педераси" и "простаци" исто како що сакали да бидат Миладиновци, а сега чао и много здраве од мизойциве и од тракойциве!
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Леополде...


1. Де ајде подвлечи ми јасно каде од твоето писание - др. Петар Берон - ЈАСНО И НЕДВОСМИСЛЕНО СЕ ДЕКЛАРИРА - ЗА БЛГАРИН ПО РОД. Значи не да ми пливаш со описи на краеви од Блгарија.


- Ако вие за 50-тина Македонци од Синодалните акти на Охридската архиепископија - 13 век ,кои се пишувале како - Македонци по род, сите со име и презиме од насебите низ Охридско, значи ако на тоа наоѓате - ТЕРИТОРИЈАЛНОСТ а не јасна - НАРОДНОСТ, тогаш што јас да кажам сега за твоето писание од Берон ?!


- Тоа не е ништо освен - ЧИСТА ТЕРИТОРИЈАЛНОСТ , зашто тој навистина во она што си го извлекол (од сите писанија ,како - најјако ?!), само спомнува краеви - НИКАДЕ НАРОДНОСТ.Ако има такво нешто ајде - ИЗВЛЕЧИ ГО .


- Само немој нешто друго после да испадне , чекам да видам што уште имаш .Затоа предпоставките ти дека не бил сигурно - Мизиец ,ти се слаба сламка на која се фаќаш.


- Јас јасно ти тврдам дека - др. Петар Берон се - ДЕКЛАРИРАЛ ЗА ТРАКИЈЕЦ , и затоа од писанието што си го читал - НЕ ГО ПРЕСКОКНУВАЈ ДЕЛОТ КАДЕ ТОЈ СЕ ДЕКЛАРИРА КАКО - ТРАКИЈЕЦ, а да ми вадиш некои - описни реченици, кои ништо не докажуваат, по пат на - СЕЛЕКЦИЈА , не е добро за вас.

- Прво - СИ СЕ ЛАЖЕТЕ САМИТЕ СЕБЕСИ и второ - ГИ ЛАЖЕТЕ ДРУГИТЕ,(иако попусто не можете затоа што човекот ете пишувал).А она за Воениот архив во Виена ,врати се на постот каде тоа го расправавме,нешто не ми одговори на последното барање по однос на ова прашање.А и се избламира со Архивите кои ти ги промовира - Домашниот ?, Царскиот и Државниот... Затоа не спомнувај нешто,со кое само си ја влошуваш и онака - гадната ти позиција...

А сега за другото ти писание...




КЕ ТИ ГО НАПИШАМ (ЗА ПОСЛЕДНО) СО ПРОСТИ ЗБОРОВИ (СЕ СЕКЯВАААШ ЛИ ЗОЩО?)

Петар Берон НИКОГАШ НИКАДЕ не се декларирал за българин ("педераст" и "простак") туку за МИЗОЕЦ како що ОЧЕИЗВАДНО ти го посочив! Ако пак не си разбрал - нема лошо - ти да си ни жив!!!

А за "Военниот архив" на Австрия ме избришаа 1000000000000 пати, ама тоа е нормално, .......Секако на сите им стана ясно дека таков архив НЕ ПОСТОИ И НЕ ПОСТОЕЛ ......а какви архиви имало и има во Австрия - хехехехехе, научи малце ангииски или немски и ке разбереш.....

(сега ке ме избришат, ама знам дека ке го прочиташ ова....)
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Леополде...


1. Де ајде подвлечи ми јасно каде од твоето писание - др. Петар Берон - ЈАСНО И НЕДВОСМИСЛЕНО СЕ ДЕКЛАРИРА - ЗА БЛГАРИН ПО РОД. Значи не да ми пливаш со описи на краеви од Блгарија.


- Ако вие за 50-тина Македонци од Синодалните акти на Охридската архиепископија - 13 век ,кои се пишувале како - Македонци по род, сите со име и презиме од насебите низ Охридско, значи ако на тоа наоѓате - ТЕРИТОРИЈАЛНОСТ а не јасна - НАРОДНОСТ, тогаш што јас да кажам сега за твоето писание од Берон ?!


- Тоа не е ништо освен - ЧИСТА ТЕРИТОРИЈАЛНОСТ , зашто тој навистина во она што си го извлекол (од сите писанија ,како - најјако ?!), само спомнува краеви - НИКАДЕ НАРОДНОСТ.Ако има такво нешто ајде - ИЗВЛЕЧИ ГО .


- Само немој нешто друго после да испадне , чекам да видам што уште имаш .Затоа предпоставките ти дека не бил сигурно - Мизиец ,ти се слаба сламка на која се фаќаш.


- Јас јасно ти тврдам дека - др. Петар Берон се - ДЕКЛАРИРАЛ ЗА ТРАКИЈЕЦ , и затоа од писанието што си го читал - НЕ ГО ПРЕСКОКНУВАЈ ДЕЛОТ КАДЕ ТОЈ СЕ ДЕКЛАРИРА КАКО - ТРАКИЈЕЦ, а да ми вадиш некои - описни реченици, кои ништо не докажуваат, по пат на - СЕЛЕКЦИЈА , не е добро за вас.

- Прво - СИ СЕ ЛАЖЕТЕ САМИТЕ СЕБЕСИ и второ - ГИ ЛАЖЕТЕ ДРУГИТЕ,(иако попусто не можете затоа што човекот ете пишувал).А она за Воениот архив во Виена ,врати се на постот каде тоа го расправавме,нешто не ми одговори на последното барање по однос на ова прашање.А и се избламира со Архивите кои ти ги промовира - Домашниот ?, Царскиот и Државниот... Затоа не спомнувај нешто,со кое само си ја влошуваш и онака - гадната ти позиција...

А сега за другото ти писание...




"- Јас јасно ти тврдам дека - др. Петар Берон се - ДЕКЛАРИРАЛ ЗА ТРАКИЈЕЦ , и затоа од писанието што си го читал - НЕ ГО ПРЕСКОКНУВАЈ ДЕЛОТ КАДЕ ТОЈ СЕ ДЕКЛАРИРА КАКО - ТРАКИЈЕЦ, а да ми вадиш некои - описни реченици, кои ништо не докажуваат, по пат на - СЕЛЕКЦИЈА , не е добро за вас."

А еве ти и еден исто толку добар "аргумент" и "доказ":

" - Јас јасно ти тврдам дека - др. Зинедин Зидан се - ДЕКЛАРИРАЛ ЗА КОРЕЕЦ, и затоа од писанието што си го читал - НЕ ГО ПРЕСКОКНУВАЈ ДЕЛОТ КАДЕ ТОЈ СЕ ДЕКЛАРИРА КАКО - КОРЕЕЦ, а да ми вадиш некои - описни реченици, кои ништо не докажуваат, по пат на - СЕЛЕКЦИЈА , не е добро за вас."

разбра?

или ти е тежко? (ако, не сум изненадан)
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

За другото, сега...




- 2. Друго не - ИЗВРТУВАЈ МИ ГИ ЗБОРОВИТЕ. Не ти реков дека Бугарите се од - Словенската група на народи ?!

-


"..јазикот кој денешниве Блгари го говорат.Него пак му го наметнаа Македонците како и на сите други од т.н.р - Словенска група на народи.."

"..јазикот кој денешниве Блгари го говорат.Него пак му го наметнаа Македонците како и на сите други од т.н.р - Словенска група на народи.."

"..јазикот кој денешниве Блгари го говорат.Него пак му го наметнаа Македонците како и на сите други од т.н.р - Словенска група на народи.."

"..јазикот кој денешниве Блгари го говорат.Него пак му го наметнаа Македонците како и на сите други од т.н.р - Словенска група на народи.."

"..јазикот кој денешниве Блгари го говорат.Него пак му го наметнаа Македонците како и на сите други од т.н.р - Словенска група на народи.."

"..јазикот кој денешниве Блгари го говорат.Него пак му го наметнаа Македонците како и на сите други од т.н.р - Словенска група на народи.."



Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

И сега пак за истото ...


1. Тебе те избришале , мене не ?!.. Бев целосно - ИЗБАНИРАН, на најударните реченици , документирања - Факти ,од вашиот ви НЕПРИСТРАСЕН - Јаков. За тебе не знам да те некој избанирал. Само најавуваш - еве сега ќе ме банираат и никако не те банираат.


2. А за Австрискјите Архиви никако да - ПРЕБОЛИШ. Сега јазикот бил - КРИВ.Ете те Германски бил ,те Англиски бил и нормално никој не разбира - САМО ЛЕОПОЛД - разбира .Но всушност се заеба искрено, ајде...не ти земаме за зло...

А сега остај ме ,не ме враќај назад - ОТИ ТИ ВЕТИВ НЕШТО::::


Па добро, не разбирам ни немски, ни английски, задоволен си? И що? "Военен архив" во Австрия НЕМА !!!!! И НЕМАЛО НИКОГАШ!

А се секяваааааааааааааааааш ли дали го имало "писмото" на Леополд за кое що во Австрия никой не слушнал?
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Леополде, Леополде...


А бре вие сите исти сте биле, и ти како Вовото - ШТОМ НЕМА АРГУМЕНТИ ,бега со некакви - КОМПАРАЦИИ.Вовото одма компарира се со некои - Индијанци, Мексиканци , Маји, Евреи (Черчил,Хитлер..) а ти пак со - Зинедин Зидан ?!


- Не е во прашање Зинедин Зидан и Корејството му - ВО ПРАШАЊЕ ВИ БЛГАРШТИНАТА - ТАА СЕ РАСПАЃА КАКО КУЛА ОД КАРТИ.Примате - премногу - СЕРИОЗНИ УДАРИ.Бегањето во компарции ,не го избегнува - вашето распаѓање...


- Драго ми што стануваш поискрен сега. Од првичниот - Блгарин др.Петар Берон сега веќе се преобразува во - МИЗИЕЦ.Но јас чекам кога ќе си го признаеш во она што и навистина човекот си се декларирал - ТРАКИЈЕЦ..



А що общо имал П. Берон со българите (педерасите и простаците)? Колко ПАТИ да те прашам??????????????????????????????????

И що общо па имат Мизойциве со Тракойциве???
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

За другото, сега...


- 1. За Софроније и Паисиј, ќе видиме и за нив, оти сега тие ти се сламката, нели гледаш дека се - ПОТЕСЕН ТИ Е ПРОСТОРОТ ЗА МАНЕВРИРАЊЕ.Значи се си има редослед ќе дојде и нивното во наредниве редови - НЕ ИЗБРЗУВАЈ.Еве јас сум добар дури и ти најавувам, па имаш време да си спремниш одговори за нив...


- 2. Друго не - ИЗВРТУВАЈ МИ ГИ ЗБОРОВИТЕ. Не ти реков дека Бугарите се од - Словенската група на народи ?! - Напротив ,реков нешто друго , дека - ЈАЗИКОТ ИМ БИЛ ДАЛЕКУ ОД - Т.Н. Р. ГРУПА НА СЛОВЕНСКИ НАРОДИ.


- Значи токму тие - Гагаузите, Гаџалите како потомци на Турано-Бугарите (затоа и ти го посочив К.Шкорпил и тоа што во 1933 г. ,тој и ја докажа оваа теорија),и мисијата на Кирил и Методиј е во правец на јазичните подоцнежни влијанија.Толку за тоа а сега за она што го ветив..


Не сакам да знам за СофрониЕ. Ама види таму нещо за Софроний! И те молам, доста со толку МНОГО руски извори! Ме утепа! Немой толку много РУСКИ документи да покажуваш. Сакам да прочитам нещо од А. Донски за да ми стане ясно!!
Leopold
"Јас кога тврдам за вашиот Берон на пример, не викам на памет но ти посочувам негови дела и барај си, види.Оти знаеш што - КАЖАНОТО ЛЕТНУВА А НАПИШАНОТО ОСТАНУВА.Така барем знам јас.

А сега морамн на работа ќе се видиме попосле....С здраве..."

хахахахахахахаха


Е па нели тоа ТОЧНО направивме проверивме во неговите дела - и испадна дека човекот си бил горд и осознат МИЗОЕЦ, а не како що Донски вели - ТРАКОЕЦ. И кой е лажгьо сеа?
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Леополде...


1. кој е сега - лажовот, абе ти удрен се правиш или така си од малечок - ВРАТИ СЕ И ВИДИ КОЈ СО СИТЕ СИЛИ ГО ПРАВЕШЕ - ДЕКЛАРИРАН БЛГАРИН.Те од - територијата му вадевте - Блгарска народност, демек рекол - отечеството ми и готово - Блгарин е.


- Кога видовте нема - ИЗЛЕЗ , ја свртивте на - Мизиец.Но интересно - НИКАДЕ НЕ МИ ГО ДАВАТЕ НАВОДОТ КАДЕ СЕ ДЕКЛАРИРА ЗА - МИЗИЕЦ.Ајде плукнете го тоа - ПА ДА СПОРЕДЕМЕ.Од кога ве чекам...


- и што во се тој Донски го мешаш , каде пак тој - ВООПШТО НЕШТО ПИШАЛ ЗА БЕРОН ?! - КАДЕ ?!..Ви кажав ,сакајте верувајте ,сакате не , за Берон податоците ми се - ОД КАЈ ВАС - од Блгарија - ИЗВОРНО...


- и кој е сега - лажгото - ВИЕ БЛАГШТИНАТА НЕ МОЖЕТЕ ДА ЈА ПОТВРДИТЕ НИТУ ВО БУГАРИЈА и тоа во 19 век, кај еден учен - др. Петар Берон за кој сега свртевте дека е - Мизиец а камо ли да ја барате - надвор.


- Но и да е така , - И СО ТОА ВО ПОТПОЛНОСТ СЕ ПОТВРДУВА МОЈАТА - ПОЕНТА а тоа е за - НЕДООФОРМЕНИ САМОСВЕСТИ.Тогаш реков (врати се и види ) дека - немало доволно критична маса за друга самосвест,како во случајот со Тракијската а дека Блгарската надвладеала само заради - Руските интереси ( ова и во другите мои постови, постојано ова ви го тврдам).


- Но со ова и си докажувате дека и во 19 век во - Блгарија ,- СЕ ПЛИВАЛО НА ГОЛЕМО ВО НАРОДНОТО ОСОЗНАВАЊЕ , ете едни се декларираат за - Тракијци (или Мизијци сеедно), други за Грци (како преродбеникот ви - В.Априлов ) а трети со новото Руско чудо - Блгарството.


За Берон - ТОЛКУ а сега за другите работи.Следи само...



"- НИКАДЕ НЕ МИ ГО ДАВАТЕ НАВОДОТ КАДЕ СЕ ДЕКЛАРИРА ЗА - МИЗИЕЦ.Ајде плукнете го тоа - ПА ДА СПОРЕДЕМЕ.Од кога ве чекам..."

Нема лошо, еве ти ги пак декларациите од П. Берон ЛИЧНО:

„Букваръ с различни поучения за МИЗИЙСКИТЕ училища",

"”аз, както и всеки еднородец, не считам за мое отечество само Котел, но цела МИЗИЯ"

"“Аз бих искал да се състави едно дружество, което да се грижи не само за училището на нашето отечество, но и за училищата на другите градове; от това дружество да се плащат всички учители, и то да гледа и да бди за парите, които са посветени за училищата на страната, както то тъй също да ради и за всички училища на Мизия. Обичал бих да намеря някого, комуто да платя каквото иска, за да обиходи Мизия и да види, има ли в всеки град училище или не, какъв е учителят в всеко училище, как му е името, отгде е той, от кога учителствува, колко ученици има, какво ги учи, откъде получава годишната си заплата...”

"да се намерят купувачи барем за 20 тела (тома), да се проводят и в Солун пак за мизийците ги оставям всичките за една лира”,

и бидейки знам дека имаш малце проблеми со читанье и разбиранье, еве ги пак:

„Букваръ с различни поучения за МИЗИЙСКИТЕ училища",

"”аз, както и всеки еднородец, не считам за мое отечество само Котел, но цела МИЗИЯ"

"“Аз бих искал да се състави едно дружество, което да се грижи не само за училището на нашето отечество, но и за училищата на другите градове; от това дружество да се плащат всички учители, и то да гледа и да бди за парите, които са посветени за училищата на страната, както то тъй също да ради и за всички училища на Мизия. Обичал бих да намеря някого, комуто да платя каквото иска, за да обиходи Мизия и да види, има ли в всеки град училище или не, какъв е учителят в всеко училище, как му е името, отгде е той, от кога учителствува, колко ученици има, какво ги учи, откъде получава годишната си заплата...”

"да се намерят купувачи барем за 20 тела (тома), да се проводят и в Солун пак за мизийците ги оставям всичките за една лира”,

и пак за последно:

„Букваръ с различни поучения за МИЗИЙСКИТЕ училища",

"”аз, както и всеки еднородец, не считам за мое отечество само Котел, но цела МИЗИЯ"

"“Аз бих искал да се състави едно дружество, което да се грижи не само за училището на нашето отечество, но и за училищата на другите градове; от това дружество да се плащат всички учители, и то да гледа и да бди за парите, които са посветени за училищата на страната, както то тъй също да ради и за всички училища на Мизия. Обичал бих да намеря някого, комуто да платя каквото иска, за да обиходи Мизия и да види, има ли в всеки град училище или не, какъв е учителят в всеко училище, как му е името, отгде е той, от кога учителствува, колко ученици има, какво ги учи, откъде получава годишната си заплата...”

"да се намерят купувачи барем за 20 тела (тома), да се проводят и в Солун пак за мизийците ги оставям всичките за една лира”,

пак не разбра, да?
Leopold А за руските интереси - па ай пробай малце да покажеш руски документ, извор или руски учен или викаш нема потреба, доволно е да се "цитират" "цитати" од Донски и готово, нели?

Пак не разбравме защо морали кутрите руснаци да измислуваат нова нация со името "простаци", кога си имали избор од мал милион други иминя и нации - ТРАКОЙЦИ, МИЗОЙЦИ и т.н.?
Leopold
quote:
Originally posted by ZooGraf


"Na koj jazik bila liturgijata vo Ohridskata arhiepiskopia?"

Ajde poveli ti ni kazi.

"Na Grcite koja PRAVOSLAVNA sila pomagala?"

Grcija, isto kako vo Bugarija se nema oslobodena sama. Nivnoto vostanie (vo koje ucestvuvaat i Albanci, Vlasi, Makedonci i drugi) e krvavno uguseno. Isto kako Aprilskoto vostanie vo Bugarija. Samo so intervencija na Anglija,Francija i Rusija (procitaj nekade za bitkata kaj Navarino), Grcija se osloboduva. Isto kako vo Bugarija, samo sto tamo se samo Rusite. E sega zosto Grcija i Bugarija se pomagani vo nezavisnost a ne i Makedonija toa e druga tema, no bitno e da se povtori deka i dvete ne mozele da se oslobodat samostojno.


"I pa ostanuva prasanjeto: Zosto Rusija ke se zafati da pomaga na edna nebulozna narodnost, koga imalo podraka takva slovenska, pravoslavna i stratezki lokalizirana narodnost kako Makedonskata."

Logicno e da prvo se podrzuva edna Bugarija koja e poblisko do Bosforot/Carigrad nego edna Makedonija koja e vo centarot na Balkanot.
Inaku postoeja planovi na Rusite da se stvori Makedonija, za toa bev otvoril tema, i kolko se sekjavam bas so tebe zboruvav.



"Logicno e da prvo se podrzuva edna Bugarija koja e poblisko do Bosforot/Carigrad nego edna Makedonija koja e vo centarot na Balkanot."

И бидейки е "логично" прво се подржува една СРБИЯ, коя що е НАЙ-ДАЛЕКО од Босфорот (проливите)........
Leopold

"..авторот сосема доследно докажува дека Медите не живееле во реонот на денешниот - Сандански, туку меѓу реките Места и Марица, Белото море и Родопите - таму каде секогаш биле каде се и сега..."

Хахахахах - тука се медите и сега, хахахахахаха
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Гастокљав...


1. Види вака , кога ќе посочуваш нешто за Македонија немој да - СЕЛЕКТИРАШ и да вадиш од 167 г.,само 1 година кога Македонија - ПОДПАДНА ПОД РИМСКА УПРАВА, по битката кај Пидна на Македонскиот последен крал - Персеј.


- токму оваа поделба е направена од Емилиј Паул во таа 167 год.- проконзулот на Римскиот Сенат.Во Амфипол на Латински ја чита Прокламацијата за ослободување на градовите и населбите од Македонската монархистичка власт.


- тој ја врши новата територијална поделба на Македонија и целосното нејзино расцепкување,за чисто Римски интереси и еве сега изгледа и ВАШИ ИНТЕРЕСИ , ОТИ ТАКА ВИ ОДГОВАРА КОГА СМЕ РАСЦЕПКАНИ , ТАА ВИ Е НАЈУБАВАТА СЛИКА , па очигледно - ТАА И СИ ЈА ОБЈАВИЛ ОВДЕ.


- ако јас сега ја следам твојата - СЕЛЕКТИВНОСТ , ќе треба - ДА ТИ ЈА РАСПОСТЕЛАМ КАРТАТА НА ЦЕЛАТА ЗЕМЈИНА ТОПКА. И тоа од годината која највеќе ми одговара ( иако не беше една но декади беа од Македонската империја) значи од времето на Александар 3 Македонски , кога - ПОЛОВИНА ЗЕМЈИНА ТОПКА СЕ ВИКАШЕ - МАКЕДОНИЈА. И тоа не за друго но онака - ОТИ ТАКА МИ ОДГОВАРА...

- затоа друг пат не се бламирај и друго види што јас пишав ,- САМО ГО ЦИТИРАВ АВТОРОВ , ПА ПРАШАЈ СИ ГО НЕГО ЗА - МЕДИТЕ и зошто така пишал, од тебе е поучен .Значи уште еднаш за оние кои се прават дека не гледаат ...


- симпозиум во Благоевград од 20-24 септември 1977 год. - Реферат од -F.W. WAJBAK (Great Britan) " PRELUDE TO SPARTAKUS : THEIROMANS IN SOUTHERN THRACE, 150-70.B.C ".Види го тоа што авторот тука - ДОСЛЕДНО ГО ДОКАЖУВА ЗА МЕДИТЕ...

- И друг пат најди нешто посилно со карти ако ти почнам, не знам каде ќе те втерам...


Разбравме, мапата я направил Марк Емилий Павел во 167 г., така?
gastokljav И друг пат најди нешто посилно со карти ако ти почнам, не знам каде ќе те втерам...


Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Леополде а ти знам дека си паметен ...


1. Немој ни со Зограф да бараш - ЛОГИКА во Рускиот интерес што првин тргнал кон Србија и сето тоа пак да го поврзуваш со Босфорот ?!

- Ти пак правиш - ЗАМЕНА НА ТЕЗИ. За тебе интересот Руски е само еден и само на еден - ПРАВЕЦ - Босфор, за тебе не постои - ИНТЕРЕС - ИЗЛЕЗ НА ЈАДРАН.

- затоа и пишував кога зборев за создавањето на новата народносѕт - Црногорците ( а како наредна фаза после Србите).Значи Србите можеш да ги спомнуваш во друг контекст и - ИНТЕРЕС , а не Босфорскиот...




Ако си забележал (иако не очекувам од тебе такви софистики) НЕ аз спомнав "логика", туку ДРУГ.

Инаку:

1. Ти благодарам дека СЕКОГАШ користиш руски документи и извори како аргументи (хахахахахахахахахаха);
2. Ти благодарам дека ни обясни како за "правецот - БОСФОР" руснациве ги користили СКИТИТЕ и ТРАКОЙЦИВЕ наместо "простациве" и "глупациве";
3. Що значи на руски "българин"? Или руснациве не го знаели овой збор (кутрите - испагя били ЕДИНСТВЕНИ що не го знаели).
gastokljav
Macedonia, Thracia, Illyria, Moesia et Dacia [Ancient Balkans]
Map from "A Classical Atlas to Illustrate Ancient Geography"
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Не умен на мајка ти ...


Мапата не ја направил Римјанинот , тој само ја расцепкал Македонија..


А мапата е - СОВРЕМЕНА правена според замислите на авторот како било во таа - 167 г п.н.е...

Ете научи нешто детенце - ајде тапшни со рачињата.

Морам вака со тебе ,оти син ми најмалиот вакви прашања ми поставува ... колку и да му кажувам а тој само некое ново без никаква - смисла а со голема - НАИВНОСТ ,( кај тебе и со ГЛУПАВОСТ .. )




Ахаа, римлянинот значи немал врска со мапата, ама ти се пак ни "обясни" дека ТОЧНО той ги прикажал медите во Щип, така?

Йеби га, Емилий - баш ги засакал он овие меди-геди, хахахахахаха
Leopold
quote:
Originally posted by Karan Obedinitelot

Леополде а ти знам дека си паметен ...


1. Немој ни со Зограф да бараш - ЛОГИКА во Рускиот интерес што првин тргнал кон Србија и сето тоа пак да го поврзуваш со Босфорот ?!

- Ти пак правиш - ЗАМЕНА НА ТЕЗИ. За тебе интересот Руски е само еден и само на еден - ПРАВЕЦ - Босфор, за тебе не постои - ИНТЕРЕС - ИЗЛЕЗ НА ЈАДРАН.

- затоа и пишував кога зборев за создавањето на новата народносѕт - Црногорците ( а како наредна фаза после Србите).Значи Србите можеш да ги спомнуваш во друг контекст и - ИНТЕРЕС , а не Босфорскиот...




Йоййй, руснаците сакали излез на Йадранот, па затоа измислили неколко нации, па кутрите руснаци зощо го заборавили ТОЧНО па Егейот? Йадранот го сакали ПРВО, Босфорот го сакали ВТОРИ, а Егейот - ич не го сакали, хехехехе