Desifriran tekst na Staromakedonski

Desifriran tekst na Staromakedonski
Gjoko
 
Na A1 vesti informacija vo 19 casot 26.06.06

Deka dvajca nasi (mislam deka rekoa Akademici)
desifrirale tekst najden vo egipet pisuvan so staromakedonski jazik
vo koj mnogu od zborovite se identicni so denesniot Makedonski,znaci se raboti za kontinuitet so pismo koe predhodelo na drugi i za pismenost za koja Akademikot rece deka e smesno da se kaze deka nepismen Makedonski narod koj ja osnoval Aleksandrijskata biblioteka.
Se izvinuvam za vaka nafrlenite zborovi mislam deka e mnogu vazno i znacajno se brzam

Cao
Kaizerson Demotskoto pismo e domorodno pismo na Egipkjanite nastanato od hieratickoto, koe pak poteknuva od hieroglifite.Gospodata se nekakvi iznzinjeri,ne znam zosto sekoj se zafakja so istorija, lingvistika, nebare se sto ne polzuva elektronski mikroskop ne e nauka,tuku hobi za slobodna interpretacija.Tekstot e utka 100%.
Gjoko Nesto po precizno okolu ovaa vest

26.06.2006

Дешифриран текст на македонски јазик стар 2.200 години

Дешифриран е текст на македонски јазик стар 2.200 години. Средниот текст од писмото на Каменот од Розета пронајден пред 200 години во Египет е преведен.

Академик Тоше Бошевски од МАНУ и професор доктор Аристотел Тентов од Електротехничкиот факултет велат, тоа е јазикот на античките Македонци, кој има идентични зборови со сегашните македонски говори и дијалекти, со што се отклонува една ноторна заблуда дека античките Македонци биле неписмени.

„Ова е една заблуда. За мене не е научно откритие, туку е заблуда дека античките Македонци биле неписмени на својот јазик, а ја основале прочуената Александриска библиотека. Кој неписмен народ прави библиотека?“, изјави академик Тоше Бошевски, МАНУ.

Според преводот на декретот на Птоломеј V, Египќаните се запишани како Аѓупци, Македонците како живи господари, а Грците како Данајци.

Бошевски и Тентов се убедени дека писмото на античките Македонци било претходница и на римското писмо.

„Такво писмо после тоа ние најдовме кај сите стари европски народи. Најдовме исти знаци во етрурското писмо. По наше длабоко убедување, претходник е на римското писмо во реонот на Средоземното Море“, рече Бошевски.

Какви реакции очекува, академик Бошевски не сака да претпоставува. Но, зошто овие 50 години никој не се зафатил со истражување, па преовладала идејата дека античките Македонци немале свое писмо?

Pozdrav
Duhot na Vovata "Но, зошто овие 50 години никој не се зафатил со истражување, па преовладала идејата дека античките Македонци немале свое писмо?"

Timing is everything :)!
tane komita
quote:
Originally posted by Duhot na Vovata

"Но, зошто овие 50 години никој не се зафатил со истражување, па преовладала идејата дека античките Македонци немале свое писмо?"

Timing is everything :)!
ЗАРАДИ МИР ВО КУЌАТА - СФРЈ !!! - разбира се!

Поздрав!
Gjoko
quote:
Originally posted by Duhot na Vovata

"Но, зошто овие 50 години никој не се зафатил со истражување, па преовладала идејата дека античките Македонци немале свое писмо?"

Timing is everything :)!


Koja glupa primedba, ama nisto drugo i ne se ocekuva od "TUTA".
Te cekavme tebe da porasnes i da se zafatis so istrazuvanje!

Mozebi megjudrugoto Zatoa:
....."
.....Почитување на човековите права според европските стандарди е се' што бараат Македонците во Република Бугарија, беше главната порака упатена од вчерашното основачко собрание на обновената ОМО „Илинден“ ПИРИН во бугарскиот град Гоце Делчев...

..Европскиот суд за човекови права пред повеќе месеци донесе одлука со која ја осуди бугарската држава за дискриминацијата и попречување на правото на граѓаните на политичко организирање.

...Повеќе опозициони и екстремистички партии во Бугарија побараа судот да не ја регистрира ОМО „Илинден“ ПИРИН бидејќи таа била „етничка партија“.
"
Megjudrugoto mozebi zaradi ova:
"
Протераните Македонци првпат во Грција
Историска средба на Македонците протерани од Грција за време на граѓанската војна по цели 6 децении се случи вчера во градот Негуш. Протерани се 28.000 Македонци кои соработуваа со комунистичкото движење во Грција.
Од вкупно протераните, само 3000 се вратиле назад со законот од 1982 година кој предвидувал влез само за оние кои се чувствуваат како Грци. Досега немало ниту обележје за 12.000 македонски жртви кои од 12 февруари 1949 година почиваат во близина на Лерин. 12.000 Македонци се закопани во Лерин во атарот на црквата Свети Ѓорги. До сега таму немаше никакво обележје, а од религиозни причини таму не смееше никој ништо до гради. Годинава за прв пат комунистичкото движење постави спомен плоча.
...
.."
Mnogu si prizemen za bilo kakva diskusija.

Neznam dali drugite clenovi na Forumov primetile deka "Duhov"
vo site topici kade se pojavuva i so najmal komentar saka negovoto ime da se gleda deka e posledno vo -last comment.
Istoto se primetuva i kaj bugarskite forumi last comment da bide niven.

dime ^^od koj grad si
lol pojma nemam so rece
Inkognito
quote:
Originally posted by Kaizerson

Demotskoto pismo e domorodno pismo na Egipkjanite nastanato od hieratickoto, koe pak poteknuva od hieroglifite.Gospodata se nekakvi iznzinjeri,ne znam zosto sekoj se zafakja so istorija, lingvistika, nebare se sto ne polzuva elektronski mikroskop ne e nauka,tuku hobi za slobodna interpretacija.Tekstot e utka 100%.


Ти си бре василије утка, утка на природата