ЕУ да ја услови Бугарија да го признае македонскот

ЕУ да ја услови Бугарија да го признае македонскот
TrOtOaRkA
 ЕУ да ја услови Бугарија да го признае македонското малцинство
28.06.2006
Европската унија да го услови членството на Бугарија со признавање на македонското малцинство. Ова се наведува во соопштението на Македонското Меѓународно Движење на Човекови Права со седиште во Торонто.

Меѓународната заедница особено ЕУ да извршат притисок врз Бугарија веднаш да го признае големото македонско малцинство, повикува Движењето.

ММДЧП исто така ја повикува ЕУ да изврши притисок Македонците во Бугарија да ги уживаат човековите права, гарантирани со сите меѓународни конвенции за човекови права

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=64859

Шоп
quote:
Originally posted by TrOtOaRkA
ЕУ да ја услови Бугарија да го признае македонското малцинство
28.06.2006
Европската унија да го услови членството на Бугарија со признавање на македонското малцинство. Ова се наведува во соопштението на Македонското Меѓународно Движење на Човекови Права со седиште во Торонто.

Меѓународната заедница особено ЕУ да извршат притисок врз Бугарија веднаш да го признае големото македонско малцинство, повикува Движењето.

ММДЧП исто така ја повикува ЕУ да изврши притисок Македонците во Бугарија да ги уживаат човековите права, гарантирани со сите меѓународни конвенции за човекови права

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=64859
Блажени са верваштите дека ЕУ се занимава со малцинства, измислени от Коминтернот.
Вчера Франциja ратифицира договорот за членство на Романиja и Бугариja...па немаше ни еден збор кажан за коминтерновски малцинства

Aleksandra Shop,

Ne glumi be, ke ne priznaete i si znaes ubavo zashto, gzot vi saka chlensto vo EU pa morate, a ne od shto sakate.

Stupidity never ends...
Makedon
quote:
Originally posted by Шоп

quote:
Originally posted by TrOtOaRkA
ЕУ да ја услови Бугарија да го признае македонското малцинство
28.06.2006
Европската унија да го услови членството на Бугарија со признавање на македонското малцинство. Ова се наведува во соопштението на Македонското Меѓународно Движење на Човекови Права со седиште во Торонто.

Меѓународната заедница особено ЕУ да извршат притисок врз Бугарија веднаш да го признае големото македонско малцинство, повикува Движењето.

ММДЧП исто така ја повикува ЕУ да изврши притисок Македонците во Бугарија да ги уживаат човековите права, гарантирани со сите меѓународни конвенции за човекови права

http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=64859
Блажени са верваштите дека ЕУ се занимава со малцинства, измислени от Коминтернот.
Вчера Франциja ратифицира договорот за членство на Романиja и Бугариja...па немаше ни еден збор кажан за коминтерновски малцинства
Da bese bezopasno prasanjeto za Makedoncite vo Bugarija, nemase site vo Bugarija da se na noze; nemase ni Shopakov da bide na forumov

Sto ne se buni nekoj za formiranje na partija na ciganite vo Bugarija?
Шоп
quote:Da bese bezopasno prasanjeto za Makedoncite vo Bugarija, nemase site vo Bugarija da se na noze; nemase ni Shopakov da bide na forumov

Sto ne se buni nekoj za formiranje na partija na ciganite vo Bugarija?


Па покраj сериозните проблеми требе и на нешто да се смееме..омовците са добар повод за подсмев

като му доjде времето Бугариja да ратифицира членството на Македониja за влез во ЕУ, нема да има омовци...

Makedon
quote:
Originally posted by Шоп

quote:Da bese bezopasno prasanjeto za Makedoncite vo Bugarija, nemase site vo Bugarija da se na noze; nemase ni Shopakov da bide na forumov

Sto ne se buni nekoj za formiranje na partija na ciganite vo Bugarija?


Па покраj сериозните проблеми требе и на нешто да се смееме..омовците са добар повод за подсмев

като му доjде времето Бугариja да ратифицира членството на Македониja за влез во ЕУ, нема да има омовци...

Kako sto gledame ne se smeete, tuku site agencii i mediumi po BG se polni so informacii za OMO; cela bugarija samo za OMO zbori i ne se smeete, tuku plukaat tatarine po Makedoncite, duri od lutina iskri im izletuvaat od ustistana tatarski

A koj ja prasuva Bugarija za evropski prasanje? Ke slusate sto ke naredi Brisel ili nema socijalna pomos za Bugarija Vie ste edno golemo nisto, sto se zamisluvas? Uste vasite zeni doagaat da se prostituiraat po Makedonija za sitna para i navistina mi e zal za niv; albancine se izivuvaat so niv, im pravat se` sto sakaat, a tie pustite za para se trpat.
Шоп
quote:

Kako sto gledame ne se smeete, tuku site agencii i mediumi po BG se polni so informacii za OMO; cela bugarija samo za OMO zbori i ne se smeete, tuku plukaat tatarine po Makedoncite, duri od lutina iskri im izletuvaat od ustistana tatarski

A koj ja prasuva Bugarija za evropski prasanje? Ke slusate sto ke naredi Brisel ili nema socijalna pomos za Bugarija Vie ste edno golemo nisto, sto se zamisluvas? Uste vasite zeni doagaat da se prostituiraat po Makedonija za sitna para i navistina mi e zal za niv; albancine se izivuvaat so niv, im pravat se` sto sakaat, a tie pustite za para se trpat.


Да бе, само за ОМО се пише сега
Вие што сте, бивша република на Jугославиja..требе да се срамите од тоа, една голема нула (0)
Никога по време на преговорите за влез вo ЕУ не е имало нешто за признавьане на коминтерновско малцинство, а бугарскиот етнички модел е сочен за пример на бившите jугословенски републики - и од ЕУ, и од НАТО.
Това е положението, тешко е да си губитник, бивша република на Jугославиja...
makedonec Bugarija mora da popusti pred pritisokot na Brisel i da go priznae makedonskoto nacionalno malcinstvo, ako saka da gi uziva blagodetite od evropskite finansiski fondovi.Ako i ponatamu prodolzi so svojata tvrdokorna i surova politika na negiranje na makedonskiot etnikum, togas sprema Bugarija treba da se prezemat site mozni politicki i ekonomski sankcii, mehanizmi i instrumenti so koj raspolaga Evropskata unija.
So vodenje na discriminatorska i negatorska politika kon cel eden narod koja vodi kon svoeviden kulturen genocid, Bugarija ne smee i ne treba da bide del od Evropskoto sonce.
Шоп
quote:
Originally posted by makedonec

Bugarija mora da popusti pred pritisokot na Brisel i da go priznae makedonskoto nacionalno malcinstvo, ako saka da gi uziva blagodetite od evropskite finansiski fondovi.Ako i ponatamu prodolzi so svojata tvrdokorna i surova politika na negiranje na makedonskiot etnikum, togas sprema Bugarija treba da se prezemat site mozni politicki i ekonomski sankcii, mehanizmi i instrumenti so koj raspolaga Evropskata unija.
So vodenje na discriminatorska i negatorska politika kon cel eden narod koja vodi kon svoeviden kulturen genocid, Bugarija ne smee i ne treba da bide del od Evropskoto sonce.Таков притисок обаче нема..и никогаш не е имало. sorry
удавникот - губитник се лови са сламка и му се присонува некаков си притисок..нема такво нешто

ЕУ не е Коминтернот, а другарите Сталин и Тито не станали од гробот и не са еврокомисари или евродепутати


Makedon Ipovedta na Makedonecot Dr. Georgi Radule, prof. na Sofiskiot Univerzitet Sv. Ivan Rilski. Izvinet tekstot e na bugarski, no da svatime kako ziveat Makedoncite vo Bugarija, treba da go procitame.

Георги Радуле

Относно “лъжите” на македонизма

Да започнем с десетте лъжи на македонизма според Б. Димитров.Лъжа десета. Б. Димитров не я е озаглавил “Радостта на македонците от създаването на Р.Македония”, а манипулира с “Радостта от повторно включване в Югославия”. Вярно е, че много македонци искаха независима Македония. Вярно е, че македонците искаха да тръгнат към Солун, а не към Берлин. Но обърнете внимание, искаха Солун, а не София. Не искаха обединение с България а обединена независима Македония. Вярно е, че честни македонски патриоти бяха избити със знание и по нареждане на югославски комунистически ръководители. Поклон пред светлата им памет. Но искаме да кажем на проф. Димитров, че преобладаващата част от тези жертви, както и попадналите в затворите, воюваха за Македония. Това може да го видите в: Ивановски, Владо, Jануарскиот “масакр” и вистината за него. Сп. Македонско време, бр 32, маj 1997; Гашев, Ефтим, Нашата кауза, Скорjе, 1995; Ристевски, Стоjан, Судени за Македониjа (1945-1985), Охрид, 1995 и др. Сам Е. Гашев е лежал в затворите. Знаете ли че част от жертвите са македонски партизани. Ако тези патриоти искаха България, тя беше при тях, но те воюваха срещу нея.Само сляп човек не би видял радостта на македонците, че най после, през 1944 г. се е осъществила мечтата на най-свидните македонски синове – свободна Македония. Мисли, като “югославските комунисти с терор и насилие ще приложат най-реакционните идеи на сръбската шовинистична политичес- ка мисъл – идеите на Новакович, Цвиич, Белич”, са далеч от истината. Ако югославските комунисти не бяха допуснали създаването на Р. Македония, сега, Вие, г-н професоре, нямаше да имате тема за изява, защото поне 90% от македонците в Р. Македония, щяха да са сърби, така както голяма част от македонците, власите, гърците в България днес са българи, както се посърбиха голяма част от българите в Западните покрайнини. Българските комунисти бяха едни от най-грубите и най-верни на Сталин. Те насилствено писаха македонците в България като българи. Помаците - също. Смениха им имената. Опитаха се да българизират етническите турци. Надяваме се, че всеки интелигентен човек може да направи съпоставка между политиката провеждана от югославските и българските комунисти. А защо мълчите за македонците тероризирани в България? Тук също има избити македонци, а и много лежали в затворите. Защо не кажете, че както българските фашисти избиваха най-добрите македонски патриоти, като Н. Вапцаров, А. Попов, Н. Парапунов и много други, така българските комунисти, към които се числите и Вие, г-н професоре, избиваха най-достойните македонски синове, като сподвижниците на Герасим Тодоров (прочетете книгата “Македония моята опора” на един от малкото останали живи негови другари). Много честни македонци гниха по българските затвори, защото искаха независима Македония, също както своите сънародници от Вардарска и Егейска Македония. Младежи от Неврокоп (Г.Делчев) започват да работят за тая цел. Още през 1945 за кратко са арестувани Георги Сотиров Дукимов и Тодор Атанасов Солаков. През следващата година те създават патриотична организация. На учредителното събиране в дома на Георги Иванов поп Ангелов присъстват около 15 човека [Дуки- мов, Г., Един живот една идея]. Членовете на организацията работят за изясняване на населението като македонско, при преброяването. Искат независима Македония или Балканска федерация, а не присъединяване на Пиринска Македония към Югославия. Започват да издават в гимназията стенвестници “Македонска мисъл” и “Илинденски лист”. Статиите са най-вече от Иван Парасков, Марин Варадев, Георги Дарев и др. Започват да събират оръжие. Готови са да се жертват за Македония. Държавна сигурност (ДС), която е арестувала през 1945 г. Георги Жерев, го освобождава, но го вербува за свой агент. Той влиза в организацията и предава всичко на Костадин Кехайов (Бакото) - служител от ДС. На 20.04.1946 г. членовете на нелегалната организация са арестувани. Македонски патриот от милицията (Ангел Каратанев) предупреждава патриотите, но е късно. Милицията е блокирала града [Дукимов, цит. дело].През пролетта на 1947 г. в Южен Пирин се появява нелегална група, водена от Иван Давков от Светиврачка (Санданска) околия. Въоръжената чета се бори за освобождение на Македония [Пелтеков, А. Тешово.2001]. В нея се знае, че са влизали още Костадин Соколов от гр. Неврокоп (Гоце делчев) и едно момче от с. Голешово, Светиврачко, чието име ни остана неизвестно. Към четата от с. Тешово се присъединяват Васил Петров Киримов, секретар на четата, Илия Савов Шушутев и Борис Ат. Кирпиев. Знае се, че четата е имала над 40 пушки. За да се присъединят към четата няколко затворници бягат от Неврокопския затвор. Всички те са избити, в това число и овчари от с. Тешово. На различен срок са осъдени помагачите на четата. Официално властите казват, че е разбита банда бореща се за “независима Македония под американски протекторат”, че са хора на Иван Михаилов.През 1948 г. в Пирина излизат Герасим Тодоров, Георги Сучев (от с. Горна Белица, Светиврачко), Крум Солунов от с. Ощава, Светиврачко и още десетки други. Те се борят за независима Македония. Комунистическата власт хвърля срещу тях войска и милиция. Ето равносметката: осем обесени, трима живи изгорени в планината на с. Плоски, двама убити при засада, трима самоубили се (Г.Сучев, 23.03.1948 ), четирма измъчвани до смърт за изтръгване на лъжливи признания, а след това намушквани с ножове докато душите им излезнат, един застрелян “при опит за бягство”, един умрял по време на следствието от “милувките” на следователите, осемдесет и четирма осъдени на различни срокове затвор [Монев, Крум, Македония моята опора, с.12].За да бъдат мразени от населението българските власти представят борците за независима Македония като михаи- ловисти. За съжаление този похват се използва не само в България, но и в Р. Македония. Това също дава възможност на враговете на Македония днес да изопачават истината. М. Милотинова във филма си ги представи като борци срещу македонизма. Ако не беше останал жив Крум Солунов, така и нямаше да знаем, че отрядът на Герасим Тодоров е от македонски патриоти.След развалянето на отношенията между България и Югославия пострадват и много комунисти, македонски патриоти. Във връзка с процеса “Трайчо Костов” са осъдени Иван Масларов от Якоруда, Васил Ивановски и др. По-късно е подгонен Георги Мадолев, един от най-интелигентните партиза- ни в П.Македония. Той е принуден, на V-тия конгрес на БКП, да си направи “самокритика” за своята промакедонска позиция. При особени обстоятелства 1949 г. загива зам.командирът на Неврокопския партизански отряд – Благой Джугданов. Официалното обяснение на властите е, че прострелването му е станало по невнимание. Но неговите близки бяха убедени, че е убит нарочно, заради македонските му възгледи. Неговият убиец по-късно е генерал от Държавна сигурност. Измежду населението се шушукаше, че на смърт е бил осъден и друг македонски патриот от Г. Делчев - Данелов.Интересна е съдбата на Герман Петров Христов (Дамовски). Взел участие в Гражданската война в Гърция, след войната той е обявен от ГКП и БКП за титовист и е съден, както в Полша, така и В България. Неговият грях е, че отстоявал македонската си принадлежност.В периода между 1950 и 1960 г. на много места в Пиринска Македония са създадени македонски патриотични организации. Те възникват главно в средните училища. Българските тайни служби успяват да ги разкрият. Младежите са затваряни, бити и значителна част от тях осъдени на затвор. Всички са изключени от училище.През 1957 г. е разкрита младежката организация бореща се за освобождението на Македония в гимназията в гр. Разлог начело с Георги Големеов. В тази младежка организация влизат още Георги Попатанасов, Борис Прегьов и др. Учениците са изключени от гимназията, с право да се запишат в други гимназии, извън Пиринска Македония.Младежката организация бореща се за освобождение на Македония в Горския техникум в гр. Банско е разкрита през юни 1957 г. Арестувани са Илия Чиликов от с. Спанчово, Васил Влахов, Кръстьо Папазов, Владимир Коцалов, Владимир Коцинков - отличник (от с.Садово, Гоцеделчевско), Недялка Ламбрева, Спас Галчев отличник на класа и комсомолски секретар, Станке Домозетски от с. Крупник, Елисавета Домозетска, Борис Янчев, Стоян Герчев. На 5 години затвор е осъден Илия Чиликов, 3 години - Станке Домозетски, на 1 година - Кръстьо Папазов. Всички са изключени от училище.На следващата година в Разлог е разкрита нова македонска организация. Според обвинителния акт, през пролетта на 1958 г. Георги Йорданов Попатанасов, замисля да създаде нелегална организация, която чрез въоръжена борба да освободи Македония. Ревностен съратник на Попатанасов е Борис Самуилов Прегьов, също от с. Елешница, Разложко. Привлечени са още Иван Борисов Дивизиев от с. Елешница, по това време ученик в гимназията в гр. Симитли, Мирчо Митев Драганчев от с.Ораново, Благоевградско и Иван Духарски от Симитли. На 01.09.1958 г. Г. Попатанасов и Прегьов са арестувани и разследвани. И двамата се държат достойно. Зам. окръжният прокурор Мирчо Лазаров осъжда (10.11.1958 г.) за това, че “са образували група, която си поставила за цел събаряне на народодемократичната власт в Балгоевградски окръг” и “се приготовлявали да излезат през границата на страната, отивайки в Югославия, без разрешението на национал- ните органи на властта”, Попатанасов на 5 години затвор, като непълнолетен, а Прегьов на 10 г. затвор. Като веществени доказателства по делото са приложени: “Характеристиките на обвиняемите и книгата “Македония - минали и нови борби”.В българските затвори излежават присъди Стоян Георгиев, Сократ Маркилев, Иван Тимчев, Йордан Костадинов, Иван Георгиев Биков и Борис Борисов Арабаджиев и много други. Много са въдворени на местожителство далеко от П. Македония, като Костадин Франгов и др. И. Биков и Б. Арабаджиев са основали младежка организация в с. Самуилово, Петричко. ДС е по следите им. През април 1957 г. двамата заедно с други младежи от селото са арестувани и бити в Милицията. Младежите не се изплашват и продължават да разпространяват листовки написани на ръка. На черната дъска в училището написали “Вън българите от Македония”. Разпространили листовки със следното съдържание: “Или обединение чрез мир или кръв ще се лее”, “Да се вдигнем на борба за обединение на Македония”. За тази си дейност И. Биков е осъден на 3 години лишаване от свобода, 2000 лв. глоба и лишаване от граждански права за 5 г. Б. Арабаджиев е осъден на 1 г. и 6 месеца лишаване от свобода. Другите техни сподвижници са оправдани.1960 г. е разкрита македонска организация сред учениците от училищата в Благоевград. Изключени са много ученици.Пролетта на 1964 г. патриотично настроени македонски студенти в София искат да организират земляческа вечер. Поискват това да стане в Македонския дом. Отказват им. Тогава те издействат вечерта да се проведе в студентския стол на 4-ти километър. Тържеството се провежда на 06.03.1964 г. Пеят се патриотични песни. Декламират се стихове от Вапцаров и стихове на македонски. Пее се македонският химн. На сутринта в 6 ч. е арестуван Стоян Панделиев Димитров от с.Кулата, Петричко. На 12 май е задържан и К. Ангов. Задържани са също Любен Вангелов Киров, Стоян Керимидчиев и Лазар Сучев. На процеса състоял се на 08. юни (или юли) са осъдени само Стоян, Любен и Стоян Керимидчиев по на 5 и 3 години. Изпратени са в Старозагорския затвор.

Стоян Панделиев е говорител на македонската емисия на радио София. След освобождаването му от затвора, властите го карат да напише антимакедонска статия, за да остане на работа.. Отказава. За него работа, като интелектуалец, в България няма. Отива на работа като работник в Металургичния комбинат “Кремиковци”.Строго се преследват интелектуалците в които се съмняват, че могат да пишат върху македонската тематика. Претърсвана е квартирата на Г. Попатанасов (1972 г.).Един голям македонски патриот – Павел Дувалевски от Е. Македония – осъждан на смърт, от немците, като антифашист и от гръцкото кралско правителство, член на Гръцката комунистическа партия и на БКП, е затворен за тримесеца от българските комунисти, без присъда, само защото е носел македонска литература, при идване от Р. Македония.Философът Костадин Иванов Георгиев, преподавател във Висшия минно-геоложки институт, виждайки изопачаването на фактите в българската историческа литература, решава да напише труд с работно заглавие “Върху някой аспекти на великобългарския шовинизъм”. Той е улеснен в това си начинание, защото, готвейки докторската си работа, има достъп до специалните фондове на Националната библиотека. Привилегия, която, потова време, се дава на малцина. След известно време трудът, в чернова, е оформен, но и Държавна сигурност вече знае за него. Знае също, че Георгиев има намерение да изнесе трудът си за издаване в Югославия. Щатни и нещатни нейни агенти го следят навсякъде - в библиотеката, по време на лекции и упражнения, в къщи. Два пъти правят обиск на дома му без негово знание. Правят и официален обиск. Не могат да открият труда, но са сигурни, че го има. Георгиев е уволнен от работа, тъй като “проявява подчертан интерес по т.нар. “Македонски въпрос” и пред доносчика “Стоянов” нееднократно е застъпвал “скопската” теза за съществуването на “македонско малцинство” в България”. [Данните са взети от дело N25386 на ДС, предоставено от К.Георгиев]. Уволнена е от работа и съпругата му, която е доктор по философия и член на БКП. Семейството му остава без работа и се издържа от родителите им. И както му казват приятели: “Имал си късмет, че всичко това се е случило през 1986 г., по времето на перестройката, защото ако е било по-рано, не знаем колко години щеше да гниеш в затвора”. Ще добавя, че след свалянето на тоталитарния режим в България, К. Георгиев беше върнат на работа и отново уволнен под претекст, че за него няма подходяща учебна дисциплина в университета. Това не отговаря на истината.Значителна част от тези светли умове, за да бъдат ненавиждани от народа, бяха представяни като сръбски шпиони, та днес такива като Вас, г-н професоре, използват тази фалшификация, за нови фалшификации. Представят македонски патриоти като борци за българщината. Прочетете по този въпрос, както цитирана книга на К. Монев, така и малката книжка на Дукимов, Георги С. Една идея един живот. Спомени за първия македонски процес в Пиринския дял на Македония. гр. Гоце Делчев, 1999. Обърнете внимание, че тези хора се борят за независима Македония, когато според българските историци има насилствено македонизиране на българи в Македония.С идването на “демокрацията” положението малко се промени, но гоненето на македонците продължава. Години наред полицията бие македонците отиващи да положат цветя на гроба на нашия национален герой Яне Сандански. Има покъртителни картини. Иван Кошкодеров, македонски патриот, на младини писал стихове за Македония, но в напреднала възраст инвалид, тръгнал да положи цветя с москвича си, означен с номер за собственост на инвалид. Полицията го посреща. Изваждат го насила от автомобила. Инвалидът се подпира на корпуса на колата си, а полицията удря ли удря сакатият човек с палките по-главата, по гърба, където свари. С болните си ръце, горкият човек не е в състояние да предпази главата си. Едва ли има по света демократична държава, в която да се наказва жестоко поднасянето на цветя на гроба на тачен починал?На 25.05 1991 г. македонци събират подписка за своите национални права. Полицията на “демократична” България ги подгонва. Хващат Иван Котев и удрят главата му в тротоара. На Кирил Иванов едва не избиват едното му око. Бити са още Йордан Костадинов, Кирил Тилев. За случая някои от битите са освидетелствувани от лекари. На колко македонци отнеха задграничните паспорти, т.е. отнеха едно от гражданските им права? Вие да сте видели да са дали на македонец трибуна по телевизията или вестниците да се защити след като е бил оплют? В “демократична” България няма такова нещо.Само човек нямащ представя от нещата може да твърди “Е, има неколкостотин потомци на власи, преселили се от Егейска Македония в България, обявили се неотдавна за “македонци” и обединили се в ОМО “Илинден”. За съжаление те ще бъдат такива, докато Белград, а напоследък и Атина плащат да бъдат “македонци”. Ето впрочем чудесен пример как една националност може да се превърне в професия”. Г-н професоре, Вие сте прав, само, че адресът е сгрешен. Македонският произход е професия само за онези, които се продадоха на съседните държави. От около сто години на българска ясла е зачислена една агитка, която в по-далечното минало, по поръчка на българските власти, пише мемоари, протести, възвания и т.п., до международни организации, правителства, видни личности, великите сили и др. и ги запознаваше с положението на “българите” от Македония. Обясняваше, че са под робство (което беше вярно), и, че те се борят да ги освободят. Ама си стояха в София. Защото, както чудесно ги иронизира А. Лондр, “Те са естети, а по границата има мрежи от бодлива тел, и ще си скъсат панталоните” (Londres, Albert. Les Comitadjis. Le Serpent a plumes Editions, Paris, 1997). Та вместо да се борят с враговете на Македония, те избиха цвета на македонците в П. Македония и македонската емиграция в България. Европейските интелектуалци разобличиха категорично тяхната демагогия, заявявайки: “от трите части на Македония, най-нещастната, най-угнетената е тази, която е присъединена към България” (А. Барбюс. В защита на Македония, Виена, 1929, с.49). Днес отново има организация, “вътрешна” и “революционна”, която ще освобождава поробените македонци. Само, че не тези в Егейска Македония, а тези в Р. Македония?! Както вижда читателят и тези “революционери” са “естети”?!В България деклариращите се като македонци, може да считате, като най-достойната част от населението на Македония. Да си македонец в България никак не е лесно и само чисти хора могат да го декларират. Това се признава и от някои доблестни българи (Андрей Райчев, Андрей Пантев, в. Сега, 17 юни, 1999). Ако сред ОМО има нечистивци, това са само внедрените от българските тайни служби. Но кажете сред кой народ мекеретата са свестни хора? Вече години наред се чака македонците да направят България, нещо което да ги компрометира. Слава Богу до сега се опазихме.По отношение на “послеслов”-а, ще кажем, че на въпроса “ВЯРНО ЛИ Е НАПИСАНОТО”?, категорично заявяваме: не е вярно! Надяваме се това да е станало ясно и на непредубедения читател. Що се отнася до парите, които сме взели от Сърбия и Гърция, за тази книга, ще Ви пожелаем: колкото сме взели, толкова бели дни да имате!На последните страници се показват документи, главно икони. Под тях пише, че надписите са на български език. Това не е вярно. Надписите са на Църковно-славянски. Г-н професоре, отидете по-северно от Македония и вие ще видите, че и там иконите са написани на същия език. На същия език са надписите на иконите в Украйна, Русия, Беларус, надяваме се, че не считате народа там за български. Показвате икони с лика на Св. Иван Рилски и внушавате на читателя, че македонците тачат именно него, защото е “българския национален светец”, но не показвате писмото от 18 в. на монасите от Рилския манастир до руският император, в което те казват, че пишат от Македония. Така, че поне териториално, в миналото, Св. Иван Рилски са го считали от Македония. Ялова Ви е пропагандата, г-н професоре. Св. Сава е сръбски светец, брат на сръбския крал и Вие го виждате също иконографисан в много църкви и манастири в Македония. Този, който има очи да гледа ще види в същите свети места иконите на Св.Константин (римски император, създателя на Византия) и Елена. Ще види, сигурно във всички македонски църкви, иконата на Св. Димитър Солунски, който македонците са почитали, като убиец (чрез ръката на Манастър) на цар Калоян и така са го иконографисали. Антибългарски пропаганден ефект има и надписът на подарената на охридския архиепископ плащеница от император Андроник Палеолог. По същото време (1292 г.) България има патриарх в Търново. Ако ставаше дума за един и същи народ и една и съща църква, Андроник Палеолог би подарил плащеницата на по-старшия в иерархията? Нищо ли не Ви смущава, громителю, на македонските историци?Ще отбележим нещо, според нас особено важно. Не ни тикайте документи от времето, когато в част от македонските църкви и училища служат хора на Българската екзархия. Тя е една българска пропагандна институция и нейните документи са български, а не македонски. Те нямат доказателствена стойност. В гръцките и сръбски училища и църкви документите също не са македонски. Ето оценката на Екзархията дадена от неин служител от Македония - големият наш родолюбец Теодоси Скопски, един от най-просветените македонци на 19 в. В писмо до г. Дионисий (от 22.06.1891 г.) той пише пише: “Христос проповядваше любов между хората и за нея отиде на кръста, а ние хората, в името на същата Христова любов, и с Неговия най-свет символ - Кръстът, шириме между хората най-голяма омраза и ги потискаме духовно и национално, убеждаваме ги, че им правиме добро. Така и нашата света Екзархия начело с Блажения екзарх Йосиф, прави всичко възможно да го убеди добрият македонски народ, че му мисли доброто, че се грижи за неговото настояще и бъдеще и че иска да го извади от тъмата на националната неосъзнатост и от него да създаде съзнателни българи. А не трябва да те убеждавам, премили брате во Христа, че светата наша Екзархия със своята църковна и просветна дейност, извършва всъщност най-мизерната задача тук в Македония, взема името на един народ и го заменя с друго, взема му майчиния език и го заменя с чужд. Изземва му всички национални белези и ги заменя с чужди, само за да осигури на своето правителство и на своите чорбаджии да си проширят търговията на чужда територия. Как ще го наречеш това, драги брате, ако не робство по-страшно от турското? Турците взимат имота и живота на раята, но не посягат на нейния дух. Те унищожават тялото, но почитат душата. А нашата света Екзархия убива това другото, постоянното. Това ли е братско християнско отношение”.
Шоп Радулето лаже како циганин..повекето од посочените от него репресирани како Македонци или не са живи веке, или одамна са емигрирали од Бугариja, та сега като ги нема, да нема коj да одрече.
Они са репресирани за антикомунистичка деjност, а не за македонизам

Зошто не сочи за пример луге, кои са живи и сега са во Бугариja ?

Репресирани, и лежали по затворите во социалистичка Бугариja имаше, и од Пиринско, и од секаде..това не е заради македонизам, а заради антикомунизам


Makedon Йордан Костадинов e eden od osnovacite na OMO. Zivee vo Pirinska MAKEDONIJA. Uste od Makedonecot Radule, za zal na slqavo-bugarski jazik, pa pak prostete za toa, no mora da zname sto mislat Makedoncite od Pirinsko;
http://www.makedonika.org/Bojdimi1.htm

Лъжите и фалшификациите продължават. Ще споменем само няколко поради липса на време и средства. След като фашистка Германия напада СССР 1941 г., австралийци от славянските страни организират в столицата на Австралия антифашистка демонстрация. Начело на демострацията вървят представители от различните страни с препасани през рамото им ленти, на които е написано името на страната, която представляват. Стоящият най-вдясно носи надпис “Македония”. Тази снимка е публикувана в австролийските вестници. Години по-късно снимката е публикувана и в България. Само че стоящият най-вдясно е изрязан!?Преди време апокрифно се разпространяваха разговорите на Памукчиев с Атанас Буров. На стр. 34 от втората част на тези записки е записано бувално: “Мария ми донесе и друго, че Ванче (Иман Михайлов) откривал фабрика за хероин в Красно село и в Овча купел. Аз побеснях… Но нямаше какво да се направи – Ляпчев бе дал съгласието си за това. Ето такива неща преживях аз… Преживях ги тежко, мъчително, защото властта изисква жертви и катаклизми, тя изисква компромиси. Ляпчев даде съгласието Ванче да има фабрика за хероин, да има хазарта. И това стана след смъртта на Протогеров”.Не много отдавна, споменатите разговори, излязоха в книга. Читателю, потърсете в тази книга дадения откъс от записките и ще видите, че няма да го намерите. Ванче, който изби цвета на македонския народ, е днес национален български герой, защото казвал, че македонците са българи. “Героят” трябва да бъде светла личност, а не да се занимава с наркотици и хазарт. И Ванче, в българската литература, не се занимава с такива неща!?По македонския проблем в България се разпространяват още много други, меко казано, неточности, правят се внушения от рода на следните: македонците говорят български език; на македонците бяха заменени хубавите български имена с такива завършващи на –ски; дядовците на сегашните македонци се чувстваха българи, но новите забравиха корените си и т.н.По отношение на сегашните говори на балканските народи може да се каже, че те са формирани с хилядолетия, при непрекъснато взаимодействие, като се започне от времето на фригите, пелазгите и другите древни племена и народи, мине се през антична Македония, Римската, Византийската и Отоманската империи. В резултат на това на една относително голяма територия, обхващаща днес различни страни (Албания, Македония, Гърция, България, Румъния и Сърбия, до около линията Белград – Шкодра), се създават народни говори, които имат много общи белези във фонетиката, морфологията, синтаксиса и лексикалната система. Тези говори образуват т.н Балкански езиков съюз. Още виенските слависти Копитар и Миклошич, работили в първата половина на 19 в., забелязват, че балканските езици имат много общи черти, като постпозицията на определителния член, образуването на бъдеще време с помощта на глагола искам, заместването на инфинитива на глаголите с конюнктив и др. По-нататък други лингвисти откриват други общи белези на езиците от Балканския езиков съюз. Търсят да изяснят причините и хронологията на това явление. Една значителна част от изследователите считат, че в основата на явлението стоят старите езици - илирийския, тракийския, фригийския. Почти всички специалисти по проблема са единодушни, че най-ясно са изразени белезите на Балканския езиков съюз в Югозападна Македония.В академично българско издание пише: “Редица български диалектолози … се спират специално на говорите в Югозападна България (имат предвид Пир. Македония, б.м.), доказвайки, че те се подчиняват на общите закони на българския език”. Така е. Но тези диалектолози трябва да обърнат внимание, че на същите закони се подчиняват албанските, арумънските, северногръцките, източносръбските, българските и румънските говори. Така, че тук не става дума за български патент, защото произходът на тези езикови закономерности не се дължи на тюркските говори на народа на Аспарух, нито даже на говорите на славяните.Можете да прочетете и следния аргумент: “Формирането на този език (македонския, б.м.) се осъществява на основата на един водещ принцип: максимално отдалечаване от съществуващия векове наред български език”. Не знаем какво тук се разбира като “български език”. Ако това е църковнославянския той не е български, в днешния смисъл на тази дума. Както вече се каза, създаден е от синове на Македония (Кирил и Методи). Ако под “български език” се разбира днешния литературен български език, то той съществува от втората половина на 19 в., от когато са и опитите да се създаде македонски литературен език. Ако пък се имат предвид народните говори в България, то те са връстници с македонските, сръбските и др.Що се отнася до стремежа за отдалечаване на македонския от българския, това е един естествен стремеж и на българския език. Преди създаването на българския литературен език турцизмите, гърцизмите и думите от субстратен произход в българските народни говори са много повече от тези в литературния език. Научната терминология се заема от руски, френски, немски и други езици, но не и от съседния сръбски език.Друг аргумент с който се атакува македонството, е, че “македонският език е изкуствено създаден”. Това също е несериозно възражение. Всеки литературен език е изкуствено създаден на определен етап на развитие на народа, който го говори.Много често на нас македонците ни се дават примери, че по-рано родени в Македония са се чувствали българи. Особено активни тук са македонци българомани. От тях може да чуете: “Аз искам да съм верен на своите деди. Те се чувстваха българи”. Тези хора не си задават въпроса, кога техните деди са станали българи в днешния смисъл на думата. Знае се, че славяните се настаняват в Македония около 100 години преди аспаруховите българи да се заселят около устието на р. Дунав. Минават още близо 200 години до времето, когато българската държава завоюва части от Македония. Така славяните в Македония в продължение на около 300 години живеят тук, без да са влизали в контакт с българската държава. Те са поданици на византийския император. През това време, както и по-късно, те са негови войници. Гордеят се с достиженията на Византия. Знае се също, че някои части от Македония никога не са били в границите на българска държава. Други са били сумарно до 30 г., а най-много са били в български граници териториите на Северна Македония, около 130 години. Много повече са били в границите на България румънски и сръбски земи, но както виждате там няма българи. Нещо повече, на славянското население в Румъния, включително на изселилите се през турско от България, румънците казват сърби. За това се е ядосвал Раковски. Българските историци (с малки изключения) нямат претенции към тези земи.За тези, които искат да са верни на предците си, трябва да припомним, че предците им са се гордеели с антично македонските царе, с Юстиниан Велики, а те се гордеят с българските монарси.Някаква представа как се е формирало националното съзнание на македонците гръкомани и българомани може да се види, като се съпостави националното чувство на трите села - Висока, Зарово и Суха, Лагадинска околия, които до преди 100 години говореха езика на Кирил и Методи. (Такова е мнението на редица видни слависти). С появата на чуждите пропаганди в Македония, във Висока и Суха се настанява гръцката пропаганда, а в Зарово - българската (единствено в цялата околия). В първите две села черквите и училищата са патриаршийски, а във второто екзархийски. В Зарово фанатизирани българомани, възпитаници на екзархийски училища, убеждават съселяните си с думите ”в нашите вени бие кръвта на смелите стари българи”, или “паметта на славните български царе Аспарух, Крум, Борис, Шишман и т.н. ни зове”. За познаващия историята това са глупости. Защото властта на тези царе никога не се е простирала над Зарово, нито пък във вените им тече кръвта на аспаруховите българи. С присъщата на македонеца емоционалност, гръкоманите убеждават селяните на Висока и Суха, че “в нашите вени тупти кръвта на славните и мъдри елини и византийци”, че “паметта на славните елински(!?) царе Филип, Александър, Юстиниан, Василий II и т.н. ни зове”. Те се считат потомци и се гордеят с Перикъл, Софокъл, Солон и т.н., колкото и това да е далеч от истината. Говорейки един и същи език те повече не се разбират помежду си. Ненавиждат се. Висока и Суха са ревностни патриаршисти и стават ятаци на андартски чети, Зарово - ревностни екзархисти и помагачи на върховистки чети.Много ми хареса примерът за формирането на националното чувство у македонците даден от големият македонски родолюбец Лефтер Манче, понастоящем жител на Канада. Ще го предам дословно. “В годините 1870-1880 в с. Загоричани, в една и съща махала, си играели две деца. Едното се казвало Митре, а другото Василчо. И двамата учат по-късно в Солун. Димитър в екзархийската гимназия, а Василис в патриаршийската. По-нататък Димитър продължил в Петроград, а Василис в Патриаршийската духовна академия в Стамбол. Връщайки се от Петроград Димитър Благоев остава в София. Василис, след завършване на Академията е изпратен на работа в Мала Азия. Димитър, закърмен с идеите за справедливост и равенство става социалист и формира Българската социалдемократическа партия. Василис става владика на Смирненска епархия. В гръцко-турската война 1919-1922 г. помага на гръцките войски при погромите над турските села в епархията. Поради това, когато идва армията на Ататюрк, той е обесен. Днес родното му село Загоричани носи неговото име – Василиада. Горна Джумая пък носи името на Димитър – Благоевград. Така единият днес е виден българин, а другият -известен грък, дал живота си в името на Гърция.” Ще допълним само това, че Д. Благоев не се е чувствал българин. В Народното събрание той заявява: “Аз не съм българин, аз съм македонски славянин”.Ще цитираме мисъл от Ерих Фромм [Е.Fromm, Escape from Freedom, цит. по Андреев, Г., Къде отиваш човечество?]: “Болшинството от хората си мислят, че са личности, способни да мислят, чувстват и действат свободно, по своя собствена воля. Всеки човек е искрено убеден, че той си е той и че неговите мисли, чувства и желания са си чисто негови. Но макар сред нас да се срещат и истински личности, в повечето случаи такова убеждение е илюзия, при това опасна илюзия, защото тя пречи за отстраняването на причините, обуславящи това положение… чувствата и мислите могат да се внушат отвън, но субективно се възприемат като собствени… В действителност значителна част от нашите желания ни е натрапена отвън; ние мислим, че (сами) сме взели решение, докато в същност се нагаждаме към желанията на околните, страхувайки се от изолация или даже от по-сериозни опасности, заплашващи живота ни”. Познаващите историята на Македония знаят колко македонски синове бяха избити от чуждите пропаганди.Говорейки за образованието Бертран Ръсел казва: “Някои деца имат навика да мислят – една от целите на образованието е да ги избави от него. Неудобните въпроси се премълчават, за тях даже наказват. Колективните емоции се използват за насаждане на нужните възгледи, особено в националистично направление” [Цит. по Г. Андреев].И днес потомците на заровалии са ревностни българомани, а тези на другите две села – ревностни гръкомани. Един от тях – Стелиос Папатемелис - депутат от гръцкия парламент, при отделянето на Македония от Югославия, тръгна по Европа и Австралия да убеждава, че Македония е гръцка земя, че името Македония е гръцко и, че държава под такова име не бива да има. Твърди също, че на македонците бежанци от гражданската война са им промили мозъците за да се откажат от истинската си родина – Елада. Така тези синове на Македония създават повече проблеми на своите сънародници, отколкото истинските гърци и българи. Заровалии, както и други подобни бежанци от Егейска Македония, са не по-малко пакостни за родината си. Членувайки, или симпатизирайки, в/на български казионни организации, те днес ратуват за присъединяването на Вардарска Македония към България. Твърдят, че това е българска земя и, че там македонците са българи. Зъб не обелват за родните си места. Е, от време-навреме някой ще каже нещо. Кажат му, че така не бива и той послушно млъква. Ами искайте си Егейска Македония! Не виждате ли, че ставате ортаци с великогръцките шовинисти, които ви прогониха от родните огнища? Не е ли очевидно, че българските и гръцките шовинисти имат еднакви интереси спрямо Македония? И едните и другите искат Македония да бъде само географско понятие. Да няма македонски народ, език и нация. Македонската територия да бъде разпределена между тях. Тази политика те започнаха преди около век и половина с пропагандите. Важни етапи са Първата балканска война, Междусъюзническата война и документите по размяна на малцинствата. Гърция заплати имотите на бежанците. България ги взе и десетилетия залъгва бежанците от Егейска Македония, че ще получат парите за имотите си. Когато това стане в пълния размер – стойността на имота, плюс лихвата за изминалото време – нека да ни се обадят. Нещата стават още по-грозни, когато една българска националистическа организация, за да спечели гласове за изборите, залъгва нещастните бежанци, че работи за да им се изплатят имотите.В България ни се внушава, че населението на Македония винаги е бягало само към България, че е участвало в борбите само на страната на България и т.н. Често ни се задава такъв въпрос: “Защо македонското население намира убежище в България, а не в Гърция или Сърбия?” В освободителните борби на Гърция и Сърбия участват много македонци. Много от тях оставят костите си в тези страни. Имената на редовите бойци днес са ни неизвестни, но много са и известните. Атанас Чакалов (Никифор/у/ов/), Йоанис Фармакис и Георгиос Олимпиос, синове на Македония, са едни от основателите на “Филики етерия”. Марко Бочар е един от най-известните борци за освобождението на Гърция. Трябва да прибавим още Демир Трайко от гр.Крушево, Йосиф от Тиквеш,, Хаджи Христо, Ангел Гацо, Анастас от Малешевско, Никола от Серес, Димо Николау от Драма, Никола Атанас от Воден, Сотир Дамянович от Битола, Геро Караташо от с.Двор, Берско. Заедно с гръцките патриоти, на македонска територия, воюват монасите от Св.Гора и населението от Хилкидическия полуостров водени от Никофор Ивирит, Теофил Ватопедин и Натанаил Лавриотис, въстаниците от Негушко, водени от Л. Зафиракис, Анастас Караташо, Диамандис, въстаниците от Битолско, водени от Спиридон и др. След потушаването на въстанието в Македония, македонските отряди с командирите си се прехвърлят в Гърция.Подобно е положението в сръбските национално-освободителни борби. Още в Първото сръбско въстание братята Вълчо и Кузман Жик/а/ич/ от Маврово, Петър и Иван Чардаклии от с.Меуново, Дебърско, майстор Вълко от Дебар, Заглас и Янкос, Петър Ичко и др. Петър Чардаклия и Петър Ичко се проявяват и на дипломатическото поле. Чардаклия е изпратен в състава на четиричленна делегация до руския имеператор (28.08.1904), а Петър Ичко води преговорите с турците в Одрин. Сключения мир носи неговото име – “Ичков мир”.Във Второто сръбско въстание, само от Банско участват трима човека – Михаил Тодорович Герман/ович, Марко Тодорович, Панта Хаджи Стоилов. Герман е изпратен да представлява целокупния сръбски народ пред руския император Александър І. След освобождението е министър на външните работи на Сърбия. Трябва да споменем още Цинцар Марко от с.Белица Стружко, Янко Попович и Димитриу Чамису Караташо от Негуш. Цинцар Марко заема високи военни постове в Сръбската държава, а от неговите наследници има министри и министър-председатели.Много факти говорят, че след освобождението на Гърция и Сърбия поток от политически и икономически емигранти се насочва към тези страни. Във френски източници за търговията от и към Солун 1833 г. се казва: “Солун загуби голям дял от търговията, която имаше в началото на века. Една от главните причини за това е изселването на най-добрите гръцки семейства”. Английският консул в Солун Чарлз Блант, съобщава 1839 г., че “само преди няколко години Мелник можеше да се гордее със своите 30 богати семейства, а сега няма три”.Що се отнася до внушаването, че в Балканската война македонците са воювали само на страната на България, то също не е вярно. Над 50 чети на Организацията и цялата й милиция в Северна Македония воюват заедно със сръбската армия. Общо около 150 чети помагат на гръцката и сръбската войска. В трите армии има македонски доброволци, тръгнали с войските от съответната страна. Формира се македонско опълчение. За да не се злоупотребява ще припомним, че македонците са формирали опълчение винаги, когато някоя страна е тръгвала на война с Турция. Когато австрийците тръгнаха през 1687-89 г. македонците формираха сериозна опълченска армия начело с Карпош. С австройската войска през 1788-91 тръгва голям доброволчески отряд – фрайкор – в който има и много македонци. Как са се държали можем да съдим по това, че някои от тях получават офицерски звания, а Петър и Иван Чардакли – дворянски титли към унгарския двор. За участието на македонци на страната на русите, във войните им срещу Турция, вярваме, че се знае.Няколко думи за бежанците след Междусъюзническата война. След войната към територията на България са присъединени само 6 града. Населението на два от тях – Мелник и Струмица се изселва в огромната си част, защото не желае да бъде в рамките на България, да бъде под българско робство. Голяма част от християнското население и почти 100% от мюсюлманското от гр. Неврокоп се изселва по същите причини. Християните се заселват от другата страна на границата в селището, наречено днес Като Неорокопион (долен Неврокоп). Мюсюлманите и патриаршистите напускат гр Петрич, както и други градове на Пиринска Македония. През периода 1912-1913 г. бежанският поток е най-голям към Турция (според някои източници над 500,000 човека), следван от този към Гърция – 157,000 души (от Вардарска и Пиринска Македония, България и Турска Тракия) и на трето место – този към България – 112,000 души (от Македония и Турска Тракия).А отговорът на укора: “Вие сте неблагодарници! 200,000 български синове паднаха за освобождението на Македония. България ви прие, подслони и храни. А вие я хулите” е следният:1. Не хулим България. Тя, волю или неволю, е наша страна, днес и за в бъдеще. Ние се радваме на нейните успехи и съжаляваме за неуспехите й. Защото, и успехите, и неуспехите й са и наши. Ние работим за нейния просперитет. Ако вдигаме глас срещу нещо българско то е срещу българските шовинисти. Срещу мечтателите за Велика България, защото в миналото те, заедно със своите побратими от другите ни съседни страни, донесоха много нещастия, както на македонците, така и на собствените си народи.2. Отдаваме почит, както на синовете на България, така и на тези на Гърция, Сърбия и Черна Гора, паднали по фронтовете в Македония. Сваляйки шапка пред тези скъпи жертви на братските балкански народи, не бива да не отбележим, надеждите на македонският народ, че те идват да го освободят, но техните държавни ръководители ги пращаха за да станат те управители на велики държави, за сметка на Македония. Освен това голяма част от жертвите са дадени когато съседите ни се биеха помежду си кой да заграби по-голям дял от Родината ни.3. Относно, че България ни е приела и подслонила, ние й благодарим. Благодарим най-вече на състрадателния български народ за гостоприемството. Но ако българските шовинисти не бяха се договаряли да делят Родината ни, ние нямаше да имаме нужда от това гостоприемство. Можем да покажем факти и документи, когато Българските шовинисти са подклаждали емигрирането на македонското население. В резултат на това етническия състав на големи македонски територии сега е променен. Това е страшна загуба за нашата Родина. Вие кажете чия е вината за тази загуба.4. Относно това, че България ни храни, не бива да се забравя, че македонците тук работят, както и останалата част на българския народ, че са служили и служат в българската армия, че плащат данъци именно тук. А знаете ли, че една частица от тези данъци отива за антимакедонска пропаганда, отива за поддържане на репресивен апарат, насочен срещу истинските македонски патриоти. Да припомним ли, че срещу македонски имоти България получи пари и не ги даде на македонските бежанци. Разбира се нещо даде, нещо дава и сега, но вече пет и повече пъти по-малко (като компенсаторни бонове) от реалната стойност. Във връзка с “храненето” ще припомним оня анекдот, дето починал дюлгерин далеч от родното си место. Колегите му го карат. Жена му ги посреща с плач и в плача си пита мъртвия: “Иване, Иване, защо така умря, та не можа да ни кажеш откъде имаш пари да вземаш?”. Мъртвият бил завлякал много хора, та един от колегите му се обажда кротко: “А що го не питаш къде има да дава?”. Та в духа на анекдота да попитаме: защо никой не казва и дума за многото македонски патриоти, които бяха избити, които лежаха по българските затвори, които бяха изгонени от работа, само за това, че обичат родината си.Може да се каже, че вече 200 години ситуацията на Балканите остава една и съща. От една страна е налице исторически създадена етническа пъстрота, символизираща единството и неделимостта на региона. От друга страна имаме създадените, не без намесата на великите сили, малки балкански държави, които са не добре етнически и исторически дефинирани. Управляващите тези държави страдат от чувство за малоценност. Те впрягат научния потенциал на държавиците си да търсят историческата си значимост в миналото, да обосновават историческата си дефинираност, като народ отпреди хилядолетия. Така зареждат народите си с шовинистичен емоционален заряд. В резултат на това се появяват кризи в отношенията им. За решаването им те търсят защитата и помощта на великите сили. Вследствие на това независимостта им намалява, а външното влияние в страните ни расте.Тук му е местото да отбележим, че докато ние, тук на Балканите, търсехме да докажем кой колко е велик, кой кого е владеел в миналото, коя част от Балканите на кого принадлежи, в Европа и Северна Америка развиваха естествените науки, математиката, техниката и технологиите. За издаването на “Десетте лъжи на македонизма” средства са се намерили, но я се опитайте да издадете книга с истинска научна стойност в областта на фундаменталните науки?В България политици и историци искат отново да делят, сега с Албания, останалата свободна част от Македония. Дали от това българите ще спечелят? Дали не може да се намери път за взаимно уважение между македонския и българския народ? Ние македонците в България търсим тази формула. Искаме да работим за взаимното разбирателство между двата народа. На тези наши стремежи се пречи по всякакъв начин от страна на шовинистично настроени среди тук. Интересно е, че в България, когато става въпрос за нас македонците, се говорят две взаимно отричащи се неща. От една страна се говори, че в България македонци няма (Петър Стоянов и подобни), а някои отиват по-далеч – въобще македонци няма на земята. От друга страна се говори, че македонците в България искат отделянето на Пиринска Македония и присъединяването й към Република Македония. Като няма македонци кой тогава иска това? Защо шовинистите се страхуват от каквато й да е македонска организация? Няма по-добър начин да се покаже на света, че в България македонци няма, от това да им се даде свобода за свободна изява. За съжаление тук има партии, като БСП, и правни инстанции, които са много далеч от изискванията на времето.Обръщаме се към честните българи, истинските патриоти, да се вгледат по-внимателно в същността на нещата. България от тоталитарна страна в 17 ч и 28 мин. на 10.11.1989 г. стана демократична!? За около 2 седмици след това възникват многобройни партии, не без опитната ръка на ЦК на БКП и ДС. Същата опитна ръка създава на 07.12.1989 г. СДС. Навреме комунистическата върхушка е направила необходимото за да превърне властта си в собственост (капитали, имоти). Според някои автори, на “подходящи” хора, са раздадени куфарчета с пари на обща стойност 5 милиарда лева. На същите и други “подходящи” хора, дадоха лицензии за внос и износ на стоки, за отваряне на банки и т.н. Така се появяват “предприемчиви” хора – българските бизнесмени. С чуждите заеми, вземани от българските управляващи през тоталитарно време, се отварят предприятия в капиталистическите страни, поверени в ръцете на “сигурни” “наши” хора, които днес са собственици. С народни пари и на безценица, бившите властници и техни подставени лица, изкупиха и приватизираха бившата общонародна собственост. Накрая, за да ограбят и малкото спестени пари от отрудените хора, либерализираха цените и галопиращата инфлация погълна многогодишните измъчени народни спестявания. А мафията, управляваща България, спечели и от това. Знаейки предварително, а и сами направлявайки инфлацията, те обръщаха левовите си наличности във валута и обратно и така увеличиха още повече собствеността си. И понеже съществува опасност народът да каже: “Върнете окраденото ни богатство!” Те насочват народния гняв другаде, като казват на народа: “Дръжте македонците! Крадат ни Кирил и Методи! Крадат ни историческото наследство!” Народът “вижда” опасните “крадци” и насочва натам вниманието и емоционалната си енергия. А истинските крадци се надсмиват на наивността ни (на българи и македонци в България), спокойно и “патриотично” изнасят богатствата на страната извън България.Ние обичаме нашата родина Македония, но сме с ясното съзнание, че днес живеем в България и тука ще живеят нашите деца и внуци. Искрено желаем, всички граждани на нашата България да работят честно, за да я направим по-богата, по-привлекателна. Искаме българският и македонският народ да се разбират. Желаем всички балкански народи да се разбират помежду си. За нас друга алтернатива няма. Знаем, че малцинствата, особено от съседни народи, могат да бъдат, както мостове за дружба, така и причина за вражди и териториални претенции. Македонското малцинство крие най-малко опасности за териториални претенци. Аргументите в подкрепа на това твърдение са няколко: липсата на изострено шовинистично чувство у македонците; слабостта на македонската държава, която в обозримо бъдеще не би могла да се противопостави на коя да е балканска държава; религиозната и езикова близост между двата народа и т.н.Бихме желали да развиваме етническите различия в областта на културата! Да работим за потискане на политическия момент на национализма! Това ни са завещали нашите национални герои. Ние никога не забравяме думите на Гоце Делчев: “Разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите”. Тоталното отричане на македонско малцинство в България, всестранният натиск върху нас македонците тук, ни пречи да се включим и да можем да допринесем за етническото разбирателство в страната и на Балканите.

slasa
quote:
Originally posted by Шоп

quote:

Kako sto gledame ne se smeete, tuku site agencii i mediumi po BG se polni so informacii za OMO; cela bugarija samo za OMO zbori i ne se smeete, tuku plukaat tatarine po Makedoncite, duri od lutina iskri im izletuvaat od ustistana tatarski

A koj ja prasuva Bugarija za evropski prasanje? Ke slusate sto ke naredi Brisel ili nema socijalna pomos za Bugarija Vie ste edno golemo nisto, sto se zamisluvas? Uste vasite zeni doagaat da se prostituiraat po Makedonija za sitna para i navistina mi e zal za niv; albancine se izivuvaat so niv, im pravat se` sto sakaat, a tie pustite za para se trpat.


Да бе, само за ОМО се пише сега
Вие што сте, бивша република на Jугославиja..требе да се срамите од тоа, една голема нула (0)
Никога по време на преговорите за влез вo ЕУ не е имало нешто за признавьане на коминтерновско малцинство, а бугарскиот етнички модел е сочен за пример на бившите jугословенски републики - и од ЕУ, и од НАТО.
Това е положението, тешко е да си губитник, бивша република на Jугославиja...aj i ti odovde skinimise od ::.. : odi drobi popara na tatarski forumi
Кракра првиот чекор кон признаваньето на многоброjното македонско малцинство под притисок од Брисел - жив омовец-родооступник на НТВ

http://www.focus-news.net/?id=f4886 целото интервjу..

Вистинска сензациja..aма оно верно имало омовци, не е лага...каде се беа скрили досега
toni_a pa vekje 5pati ja osudija bugarija!!! kako ne ste chule za niv??

interesno shto apsolutno se potvrduva ona shto go kazhav za onoj karakacanov od bnd.abe shpioni i slugi na mafijashkite strukturi vo bugarija. eeejjjj bugari!!! osvestete se deka ve lazhat i pravat budali pred celata svetska javnost ,samo za da si gi punat dzebovite!!!!
Кракра
quote:
Originally posted by toni_a

pa vekje 5pati ja osudija bugarija!!! kako ne ste chule za niv??

interesno shto apsolutno se potvrduva ona shto go kazhav za onoj karakacanov od bnd.abe shpioni i slugi na mafijashkite strukturi vo bugarija. eeejjjj bugari!!! osvestete se deka ve lazhat i pravat budali pred celata svetska javnost ,samo za da si gi punat dzebovite!!!!


Па Бугариja е на прво место по броjoт на делата во Страсбург..коj ке разбере за некакви си пет пати за нешто си, капка во морето. Голема демократиja, лугето знаjaт како да си бранат правата.
Rogi Kade ke bega bugarija koga Makedoncite od Pirin I Makedoncite od Republika Makedonija (Koi sega imaat i bugarsko drzavjanstvo) glacaat za OMO ilinden?

Kade ke bega bugarija koga se soberat mnogu poveke od 5,000 potrebni potpisi za OMO Ilinden?

Bugarite si zgresile koga im nudele Bugarski pasosi i drzavjanstvo na Makedonci od Republika Makedonija - tie Makedonci imaat i pravo na toj potpis i na glas.

Bugari, ne mozete da ja izbegnete vistinata. Taa vistina dolgo vreme ja kriete, no ne mozete da ja izbegnete. Nie, Makedoncite, postoevme i ke postoeme.
toni_a
quote:
Originally posted by Кракра

quote:
Originally posted by toni_a

pa vekje 5pati ja osudija bugarija!!! kako ne ste chule za niv??

interesno shto apsolutno se potvrduva ona shto go kazhav za onoj karakacanov od bnd.abe shpioni i slugi na mafijashkite strukturi vo bugarija. eeejjjj bugari!!! osvestete se deka ve lazhat i pravat budali pred celata svetska javnost ,samo za da si gi punat dzebovite!!!!


Па Бугариja е на прво место по броjoт на делата во Страсбург..коj ке разбере за некакви си пет пати за нешто си, капка во морето. Голема демократиja, лугето знаjaт како да си бранат правата.se raduvam od sesrce shto trgnavte po eden pat kade shto e ovozmozheno ova: "прво место по броjoт на делата во Страсбург".ushte e zelena ama ke sozree.chvrgite ne ja sozrevaat, pokazhuvaat samo koga i e vreme.

i na tebe edno: welcome to EU
Кракра
quote:
Originally posted by Rogi

Kade ke bega bugarija koga Makedoncite od Pirin I Makedoncite od Republika Makedonija (Koi sega imaat i bugarsko drzavjanstvo) glacaat za OMO ilinden?

Kade ke bega bugarija koga se soberat mnogu poveke od 5,000 potrebni potpisi za OMO Ilinden?

Bugarite si zgresile koga im nudele Bugarski pasosi i drzavjanstvo na Makedonci od Republika Makedonija - tie Makedonci imaat i pravo na toj potpis i na glas.

Bugari, ne mozete da ja izbegnete vistinata. Taa vistina dolgo vreme ja kriete, no ne mozete da ja izbegnete. Nie, Makedoncite, postoevme i ke postoeme.


А откаде ке ги соберат 5000 подписа..Македонците од Пирин масово, според последните два пописа се декларират како Бугари по националност, а влиjaнието на ОМО е незначително..реално това са неколкостотин луге.

Кога наj-после Македонците од Р Македониja ке разберат дека во Пиринско нема масова македонска национална свест и не може лугето насила да се карат да се пишат Македонци по националност како през 1945 - 1948 ?

И кога наj-после Македонците од Р Македониja ке разберат дека пописите и изборите во Бугариja са демократски по сите стандарти ?
Кракра
quote:
se raduvam od sesrce shto trgnavte po eden pat kade shto e ovozmozheno ova: "прво место по броjoт на делата во Страсбург".ushte e zelena ama ke sozree.chvrgite ne ja sozrevaat, pokazhuvaat samo koga i e vreme.

i na tebe edno: welcome to EU


липстата на дела во Страсбург од Р Македониja значи неразвиена демократиja..ништо повеке, значи дека лугето ги е страв да си барат правата од државата

а "welcome tо EU" ти на мене нема како да ми кажеш...jaс можем да ти кажем на теб аку сме живи като Македониja стане член на ЕУ, аку воошпто стане во овоj си вид

или освен аку веке си го добил пасошот
toni_a posle proverka na zrelosta znaesh shto sledi ,neli? ako ne,ke se setish

e aj,te chekam...koga ke doagjash navaka da sobirash stara tehnika javi se.
Кракра
quote:
Originally posted by toni_a

posle proverka na zrelosta znaesh shto sledi ,neli? ako ne,ke se setish

e aj,te chekam...koga ke doagjash navaka da sobirash stara tehnika javi se.


аку си се уште на опашката за пасоши, кажи си ..често минувам оттаму и може да се видиме..
колку му е, опашката е голема и се чека долго

а за зрелостта..зрелиот човек верва дека две и две четри, а не тврди дека е пет или шест
Кракра 73 % от читателите на “Фокус” не искат новини на македонски език


28 юни 2006 | 18:14 | Агенция "Фокус"

София. 72,85 % от читателите на Агенция “Фокус” не искат новини на македонски език – това показват резултатите от традиционната ни анкета. 26 % са съгласни да има телевизионни и радиопредавания на македонски език.
1,1 % са избрали отговора “не мога да преценя”.
Общо 2375 души гласуваха в анкетата.


а не бришете де
Makedon
quote:
Originally posted by Кракра

73 % от читателите на “Фокус” не искат новини на македонски език


28 юни 2006 | 18:14 | Агенция "Фокус"

София. 72,85 % от читателите на Агенция “Фокус” не искат новини на македонски език – това показват резултатите от традиционната ни анкета. 26 % са съгласни да има телевизионни и радиопредавания на македонски език.
1,1 % са избрали отговора “не мога да преценя”.
Общо 2375 души гласуваха в анкетата.


а не бришете де


26% од бугарските граѓани сакаат вести на македонски јазик
http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=65002
Znaci, 26% od "blgarite" kako geonarod se etnicki Makedonci vo Bugarija. Bugarite mnogu gi mrazat Makedoncite i nema bugar glasano za voveduvanje na makedonski jazik kako oficijalen vo Bugarsko
Кракра
quote:

26% од бугарските граѓани сакаат вести на македонски јазик

Znaci, 26% od "blgarite" kako geonarod se etnicki Makedonci vo Bugarija. Bugarite mnogu gi mrazat Makedoncite i nema bugar glasano za voveduvanje na makedonski jazik kako oficijalen vo Bugarsko


не сакат, а са согласни да има новини на македонски jaзик
75 % са согласни да има новини на турски jaзик, и има, секоj ден по пет минути
А ВМРО и Атака са против новините на турски jaзик
Не се нерви, нема зошто
Не ке да има, ни новини, ни вестници, ни ученье на македонски jaзик
toni_a
quote:
Originally posted by Кракра

quote:
Originally posted by toni_a

posle proverka na zrelosta znaesh shto sledi ,neli? ako ne,ke se setish

e aj,te chekam...koga ke doagjash navaka da sobirash stara tehnika javi se.

а за зрелостта..зрелиот човек верва дека две и две четри, а не тврди дека е пет или шест


abe jas za lubenica zboram
koga idesh na pazar ja izbirash dali e zrela (gledash basot kako e...tup tup treba da pravi,minimum 5 a najmnogu spored zavisi),potoa ja nosish doma.zimash nozh, ja sechesh na delchinja i ja jadesh.

ps-crnite semki ili prethodno...ili samite si go naogjaat patot
Makedon
quote:
Originally posted by Кракра

quote:
Originally posted by toni_a

posle proverka na zrelosta znaesh shto sledi ,neli? ako ne,ke se setish

e aj,te chekam...koga ke doagjash navaka da sobirash stara tehnika javi se.


аку си се уште на опашката за пасоши, кажи си ..често минувам оттаму и може да се видиме..
колку му е, опашката е голема и се чека долго

а за зрелостта..зрелиот човек верва дека две и две четри, а не тврди дека е пет или шест


POSLE ZATOA KE IMATE POVEKE MAKEDONCI OTKOLKU BUGARI, PA KE IMA I MAKEDONSKI TELEVIZII I MAKEDONSKI VESNICI. STO DA PRAITE, SAMITE SI SI JA PRODAVATE BUGARIJA.
Кракра
quote:
Originally posted by Makedon

quote:
Originally posted by Кракра

quote:
Originally posted by toni_a

posle proverka na zrelosta znaesh shto sledi ,neli? ako ne,ke se setish

e aj,te chekam...koga ke doagjash navaka da sobirash stara tehnika javi se.


аку си се уште на опашката за пасоши, кажи си ..често минувам оттаму и може да се видиме..
колку му е, опашката е голема и се чека долго

а за зрелостта..зрелиот човек верва дека две и две четри, а не тврди дека е пет или шест


POSLE ZATOA KE IMATE POVEKE MAKEDONCI OTKOLKU BUGARI, PA KE IMA I MAKEDONSKI TELEVIZII I MAKEDONSKI VESNICI. STO DA PRAITE, SAMITE SI SI JA PRODAVATE BUGARIJA.


хаха, не еднаш каде са ме прашали дека е Агенциjaта..и некои од них велеа 'ние сме Бугари од Македониja', или 'ние сме българи от Молдова'..не биди толку сигурен
По наште медуими оние со пасошите зборат слободно, а пред ваште не смеjaт, криjaт дека имат бугарски пасош од страв
Некои кажуват дека са Македонци, други дека са Бугари, а трети дека им се едно дали са Македонци или Бугари
Makedon
quote:
Originally posted by Кракра

quote:
Originally posted by Makedon

quote:
Originally posted by Кракра

quote:
Originally posted by toni_a

posle proverka na zrelosta znaesh shto sledi ,neli? ako ne,ke se setish

e aj,te chekam...koga ke doagjash navaka da sobirash stara tehnika javi se.


аку си се уште на опашката за пасоши, кажи си ..често минувам оттаму и може да се видиме..
колку му е, опашката е голема и се чека долго

а за зрелостта..зрелиот човек верва дека две и две четри, а не тврди дека е пет или шест


POSLE ZATOA KE IMATE POVEKE MAKEDONCI OTKOLKU BUGARI, PA KE IMA I MAKEDONSKI TELEVIZII I MAKEDONSKI VESNICI. STO DA PRAITE, SAMITE SI SI JA PRODAVATE BUGARIJA.


хаха, не еднаш каде са ме прашали дека е Агенциjaта..и некои од них велеа 'ние сме Бугари од Македониja', или 'ние сме българи от Молдова'..не биди толку сигурен
По наште медуими оние со пасошите зборат слободно, а пред ваште не смеjaт, криjaт дека имат бугарски пасош од страв
Некои кажуват дека са Македонци, други дека са Бугари, а трети дека им се едно дали са Македонци или БугариA kolku luge bile na TV? 8 od Makedonija?

Inaku za tvoja informacija, na A1 tukusto javija deka 26% od bugarskite gragjani sakaat makedonskiot jazik da bide oficijalen vo Bugarija, da ima makedonski vesnici na makedonski jazik. E toa znaci 26% od "blgarite" se cuvstvuvaat kako Makedonci, skoro 2 milioni luge, mnogu pati poveke otkolku nekoj vo Makedonija presmetal.

Zatoa e tolkaviot strav i panika na Bugarite od OMO.

A sto e, e, pirinsko ke se deli od Vas
Кракра
quote:A kolku luge bile na TV? 8 od Makedonija?

Inaku za tvoja informacija, na A1 tukusto javija deka 26% od bugarskite gragjani sakaat makedonskiot jazik da bide oficijalen vo Bugarija, da ima makedonski vesnici na makedonski jazik. E toa znaci 26% od "blgarite" se cuvstvuvaat kako Makedonci, skoro 2 milioni luge, mnogu pati poveke otkolku nekoj vo Makedonija presmetal.

Zatoa e tolkaviot strav i panika na Bugarite od OMO.

A sto e, e, pirinsko ke se deli od Vas


Makedon, aма ова е дебилната лага по А1 за малечки деца
прашаньето на агенциja Фокус е: требе ли да има новини на македонски jaзик или не, това е анкета по интернет
26 % отговори за, ОК..тоа не значи дека 26 % сакат македонски за официален jaзик или уште по малко дека 26 % са Македонци
25 % са против новини на турски jaзик примерно, 75 % за, това не значи дека останалите 75 % са Турци.
Турците имат пет минути новини на турски jaзик и това за 700 000 малцинство, со партиja на власт, и турскиот не е офиациален. И не сакат повеке.
Смешни сте

на ТВ да кажеме са били 20 од Македониja, по них не може да се суди за сите од Македониja, тоа е jaсно
A колку со бугарски пасоши били на македонска ТВ - ни еден, нели..страв


Bodhi Абе Македон, кой ти рече на теб, че българите мразят македонци? Много си се сбъркал! Това, че в Македония дълги години са ви учили да мразите бългагите не значи, че и нас така са ни учили! Българите НЕ мразят македонците - дори напротив.

Па дано бързо прочетеш това, че сигурно веднага ще ми изтрият постът защото е на омразния за македонците български език!