ハホ」 ムホ ハホテホ 最...

ハホ」 ムホ ハホテホ 最...
tane komita
 

マ褌 粨 裼瑣 トネハ, 瑰裝 瑣褊顆頸 褥 裝韶:

ツフミホ - トマフヘナ 44,
ムトムフ 32,
トモネ 18,
トマタ 11,
ヘムトマ 7,
ツフミホ - ヘマ 6,
トホフ 1
マナネ 1.

ト 韈碚 粱琅瑣, 萵 珞韲 粱琅燗 シ 礪 礪 褞 瑩蒡 齏...

ハホ」 ムホ ハホテホ 最...齏 ハホ」 ハホテホ 最...!!!???

フ跫 韲 胚 鈞 韭シ 趺 瑟 萵 珞 粱琅.

ト琿 ツフミホ-トマフヘナ + トマタ + ヘムトマ(ツフミホ-ヘマ) + 1(0) + 1(0) > 61, 齏

ツフミホ-トマフヘナ + トモネ + 1(0) + 1(0) > 61

ヌ 81 瑣褊韭 瑙籵 釿, 胚 褸 !
redstar DPMNE+DPA+NSDP=62+ DOM 1, realna varijanta
Kako sto stojat rabotive, najgolem profiter od ovi izbori ce bidat partijata na Tito i lefteruskite sto uspejaa na vreme da obzbedat pozicija vo NSDP. Pa za ocekuvanje e Tito da se vrati na staroto dobro poznato mesto spiker na Sobranieto, dve-tri "saglam" ministerski mesta i eden kup zamenici,pomosnici na ministri i ambasadori.Ce ima za sekogo po nesto.
DPMNE+DUI=62+ NSDP+DOM 8,mozna varijanta
I ovaa varijanta, NSDP ostanuva profiter od celata situacija, no celata vlada ce bide zaloznik na prljavite igri i bezmilosnite uceni od strana na DUIi ce bide prasanbje na den koga taa vlada ce go izgubi potrebnoto mnozinstvo.
DPMNE+DPA+Narodna=61+DOM 1
Mnogu malku verojatna kombinacija posle site prepukuvanja i teski zborovi, no iako so mala verojatnost i ovaa opcija ostanuva vo igra.
slasa tachi , ahmeti i Grueski :-)
Satanico Pandemonium Ovde na forumov, tie sto VMRO go podrzuvaa velea nema sansi VMRO so albancite vo koalicija da vleze. Ne znam kako toa go izjavuvaa, no velea deka ako VMRO naprai koalicija so Albancite deka treba da se obesat vednas Gruevski i kompanija.

OK, neka pocnat da gi spremaat besilkite.
slasa a zs ne cisto makedonska VMRO + SDS

najgolem mariotitet makedonski , ako imaat u glava
Lidija Ne napraja nesto takvo Germancite slasa, Schroder & Merkel, Toni ke ni kazi kako funkcionira, ako funkcionira, levo & desno zaedno vo koalicija. Za kaj nas dali e mozno so znam, ne mi se verva.
nukleus Zatoa shto strogo se zabranuva obedinuvanje na site Makedonci vo edna drzava!:)
redstar Spored rezultatatite na nevladinata MOST ima samo mala promena vo brojot na pratenicite pomegju NSDP i VMRO Narodna, taka da Nardonjacite dobivaat uste edno pratenicko mesto i ce imaat 7 na smetka na NSDP koj ce imaat 6 pratenici.
Homer MakeDonski
quote:
Originally posted by slasa

a zs ne cisto makedonska VMRO + SDS

najgolem mariotitet makedonski , ako imaat u glava


Se cini nemaat i tesko da gi tangira realnosta deka
- koga okolu pregovorite za nacionalnite interesi na masa sednuvaat dui i pdp-ndp togas od dvete strani sedat Albanci,
-a koga okolu nacionalnite interesi ke sednat Makedoncite togas od ednata strana se dpmne a od drugata se sds,
I najzalno e sto nitu vo bliska idnina takvata sostojba ke ima indicii na promeni.
tane komita
フ趺礪 鈞 フ瑕裝霈 裝 蒡碣頸 籵霈瑙:

ツフミホ-トマフヘナ + ムトムフ + トモネ(トマタ) > 81, 粽 シ 狆 珞籵懷 粱琅瑣, 胛褌 晏 礪蒟 褊 瑕裝頸 瑩韋 粽 蒟矜, 琿矜瑣 瑩霈 褊琿 晏 蒡礪 琿, 萵 裙籵 瑟 鞣.

タ 萵 礪蒟 ツフミホ 鞳褊, 蒡碣 珥 琿頽霈 萵 礪蒟 トマタ, 礪蒟シ晁 跫, 瑕 珞 トモネ (32+18=50), 萵 瑜珞 粱琅 粽 粱琅燗 齏, 鞨 褌韃 礪蒟 ツフミホ 萵 褌 肭瑰 粽 粱琅瑣.

フ頌瑟 蒟 裝 蒡碣頸 礪璋韋 礪 礪: ツフミホ - トマフヘナ + トマタ + ヘムトマ > 61 ???

f9 Mozhni se site kombinacii,no najverojatno ke odat so prosto mnozinstvo 61-62 pratenika bar dodeka ne se raschisti situacijata vo SDSM.Za da go ostvari toa Gruevski ke mora da koalicira osven so DPA i so ushte eden koalicioner.Dali toa ke bide Tito Petkoski ili Ljupcho Georgievski?
Iznenaduvanje bi bilo no i verojatno najposakuvano od strana na SAD e da dojde do koalcija na DUI
i Vmro-Dpmne.Toa bi promenilo dosta raboti na podolg period vo odnosite megu partiite no sigurno bi dejstvuvalo kako losh bumerang na slednite izbori.
Porazot na SDSM na ovie izbori moze da deluva na promeni vo pristapot i celite na partijata.Za SDSM sigurno postojat dva izlezi od situacijata.Da napravi reforma kon relativnoto desno so shto bi uchestvuvala vo konsenzusot za podobra Makedonija konstruktivno a ne od pozicija na pretendent za vlast zaradi vlast ili da napravi populistichko-levicharsko zavrtuvanje v-levo koristejki gi shablonite i metodite na Brankovizmot.
Lidija
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium

quote:
Originally posted by Lidija

Ne napraja nesto takvo Germancite slasa, Schroder & Merkel, Toni ke ni kazi kako funkcionira, ako funkcionira, levo & desno zaedno vo koalicija. Za kaj nas dali e mozno so znam, ne mi se verva.


Kakva vrska ima situacijata vo Germanija so nasava?


Nema vrska, samo nekoj tip na paralela za "koalicija" megu VMRO i SDSM.
シ鈑 ツフミホ-トマフヘナ, トモネ, トホフ ヘムトマ.
Satanico Pandemonium Vo 1998 VMRO-DPMNE so DA imaa vkupno 62 pratenika. No, bez ogled sto
makedonskite koalicioni partneri imaa poveke od 60 pratenici, vo vlasta sepak participiraa i Albancite (PDP) so 14 pratenici. Ama ja nemaa ucenuvackata sila vo Parlamentot.

Vo 2002 SDSM-koalicijata dobi 60 mandati I verojatno postizborno vklucila barem uste 1 pratenik od nekoja pomala makedonska partija. Taka, raspolagaa so 61 pratenik I Albancite (DUI, 16 pratenici) ne mozea da gi ucenuvaat.

Ovie izbori ne se kako prethodnite I makedonska koalicija so poveke od 60 mesta e mozna samo so vklucuvanje na SDSM.
arsenije [orange]eve edukacija koja partija doaga na vlast http://en.wikipedia.org/wiki/New_Democratic_Party#Origins_and_early_history
Great_Macedonian Videte vaka, site znaeme deka koja partija da e na vlast.. vo ime na "sozivotot" mora da koalicira so albanska partija.
Dodeka DUI beja "UCKite" gi smetav DPA za podobra opcija.. no odkoga vo DPA vleze covekot sto lani se spremase da go bombardira Skopje, i natepa policajci zas mu vlegle vo seloto A.Krasniqi, i ubiecot na 12 makedonci H.Leka (zgora na toa sto Zaferi e oznoglasen so negovite tvrdenja deka makedoncite ne postoele tuku bile bugari)... sto preostanuva kako opcija sega za dpmne?? Da koalicira so liderot na paravojskata koja e napadna makedonija? ili da koalicira so komandantite na toj lider koj ubivaa nevini lujge?

Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by slasa

a zs ne cisto makedonska VMRO + SDS

najgolem mariotitet makedonski , ako imaat u glava


Toa nemoze od poveke pricini, site generalno subjektivni

1. VMRO i SDSM ne se mirisaat, tie kolku sto se i sekavam najavija deka koalicija nema da pravat, no ne e ovoj razlog tolku biten.

2. Najglavniot problem ke bide sto Albancite nema da se vo koalicija i ke spiskaat, a so toa i EU i USA ke baraat tie da se vo vlasta. EU ne saka problemi , ustari ne saka voopsto ni da se bavi veke so Balkanot i Makedonija, preku glava im e.

Problemot za pod tocka dva e sto nie ne sme obezbedile podrska od EU za takva pan Makedonska koalicija. Ako toa go imame , Albancite se slikaat togas. Pogotovo deneska vo vreme na EU i USA rivalstvo koe moze da ni odi na raka (mnogu raboti ni odat i odea na raka ama dzabe dosega) . Toa , sigurno bi mozelo da pomine ako EU si go vidi interesot od takva koalicija. no, nekoj treba da raboti na toa, i da go prezentira strateskiot interesot na Makedonecot i zosto e toj vo EU interes. Problemot e- nie nemame strategija. I toa e krajot na site diskusii i muabeti. Pak ke se svede se na licni interesi i koj poveke ke ima od kogo licna korist.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Lidija

Ne napraja nesto takvo Germancite slasa, Schroder & Merkel, Toni ke ni kazi kako funkcionira, ako funkcionira, levo & desno zaedno vo koalicija. Za kaj nas dali e mozno so znam, ne mi se verva.


Kakva vrska ima situacijata vo Germanija so nasava?
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by tane komita


フ趺礪 鈞 フ瑕裝霈 裝 蒡碣頸 籵霈瑙:

ツフミホ-トマフヘナ + ムトムフ + トモネ(トマタ) > 81, 粽 シ 狆 珞籵懷 粱琅瑣, 胛褌 晏 礪蒟 褊 瑕裝頸 瑩韋 粽 蒟矜, 琿矜瑣 瑩霈 褊琿 晏 蒡礪 琿, 萵 裙籵 瑟 鞣.

タ 萵 礪蒟 ツフミホ 鞳褊, 蒡碣 珥 琿頽霈 萵 礪蒟 トマタ, 礪蒟シ晁 跫, 瑕 珞 トモネ (32+18=50), 萵 瑜珞 粱琅 粽 粱琅燗 齏, 鞨 褌韃 礪蒟 ツフミホ 萵 褌 肭瑰 粽 粱琅瑣.

フ頌瑟 蒟 裝 蒡碣頸 礪璋韋 礪 礪: ツフミホ - トマフヘナ + トマタ + ヘムトマ > 61 ???




A be moze i VMRO DPMN + SDSM + VMRO NP = 82

Samo nema da bide toa.
nepobedliv Ova e pilava pobeda a Gruevski ke im stane rob na DUI ili DPA - sega ako ide so DUI samo kolku mnogu ke treba da deli.
Ama realnost e ova i mozebi e podobro posto i Makedoncite i Albancite ke mora da rabotat malce poveke megusebno.

DPA bara federalizam - ne veruvam Gruevski ke ide so niv osven ako Dzaferi denes utre ne izleze so U-turn kako golem Makedonec...mozno li e toa?
Pina

An Albanian woman votes during the Macedonian general election
at a polling station in the village of Vrapciste, south-west of Macedonia's capital Skopje,
July 5, 2006. (Hazir Reka/Reuters)


Gragjanite na R. Makedonija vo vedro raspolozhenie, so visoko krenato chelo poitaa kon glasachkite mesta da go dadat svojot glas za podobra idnina. Osamna dolgoochekuvaniot den na odluka, da se kazhe istorisko ne na onie koi dosega ja osakatija ovaa drzhava, ja dovedoa do nivo na kolaps so nevidena korupcija, kriminal, bezrabotica ... dojde denot da se smeni stariot orkestar i da dojdat novi progresivni sili koi ke go pravat istoto samo toa ke bide na Evropsko nivo, kulturno, civilizirano, so jasna vizija i pogledi svrteni kon Brisel, Washington a ponekogash kon NATO, MMF, Svetskata banka i se razbira Prishtina ...Porakata na gragjanite na Makedonija e jasna i nedvosmislena, odluchna i upatena do site koi i mislat losho na Makedonija

Od sega nema vekje trte-mrte, ima samo trte.
SirAndReW Vmro-dpa-nsdp 100%
Mene iskreno me iznenadi losiot rezultat na dom(1),
nego mene me interesira nesto.. dali izborite bea regularni?
pero bravarot Najvazno e NP da ne koalicira so Vmro,kako Vmro ne bi ja prefrlale vinata za slabite rezultati vrz drug,a NP bi se konsolidirala.
Ako nema 61,podrska samo za glasanje.
Unreal 」瑰 頌瑟 蒟 瑰裝 晏 礪蒟 トマフヘナ+トモネ+トホフ+マナネ = 64 瑣褊頽 韭シ 蓿.
ム頸 瑟矜琅 鈑 萵 肛 鞦韆瑣 テ裘 タ褪.
マ粽 鈞 褥 珞籵懷 粱琅, 糘,琅頽霈 粽 粱瑰 萵 蒻 珥 琿矜 瑩霈 シ 粽齏 狆胛褌 碣シ 肭瑰粨 琿矜頸.ト 裙 褌琿 琿矜 瑩霈 シ 裝褄 粽 鉅霈 韲琿 胛褌 碣シ 瑣褊頽.
籵 鉅粽 趺 萵 韶頏 粱琅瑣.
Satanico Pandemonium A be da se pametni, i ovcite na broj i volkot sit ke bide. Koalicija so Albancite (za da pred svetot izgleda deka sme demokrati i za da Albancite ne se bunat) i so SDSM. Togas, Albancite nemozat da ucenuvaat. Kraj na prikaznata.
concrete Mislam deka najracionalna koalicija koja bi mozel da ja ralizira Gvujo koga bi imal kapacitet na golem drzavnik
so cuvstvo za realnost i zelba da ja pomrdne Makedonija od glibot vo koj se prepelka veke 15 godini bi bila kako sledi:
VMRO-DPMNE 44,
DUI 18,
DPA 11,
NSDP 7,
VMRO_NP 6,
DOM 1
PEI 1.
toa ti cca 88 mesta probivni kako divizija Kampfpanzeri, nasproti opozicijata na SDSM od 32 tarabuki so sto ovie navistina delikventni mutanti na starite dobri,
no naivni socijalisti i komunisti definitivno se prakaat vo istorija...sto e navistina nuzna ..epten nuzna potreba.

Ako ovie drugive Gvujo uspee da gi sedne na fer muabet, nadminuvajki gi svoite i atavizmite na partiskite pajtasi
so jasna ponuda da se napravi vistinski dobra vlada od najdobriot materijal koj go ima
vo sekoja partija, togas izvesni , skoro odlicni se sansite da gi realizira svoite 100 cekora, a i drugite da go pokazat najdobroto vo sebe i svoite predizborni vetuvanja.
Pokraj toa bi se resil i eden drug problem...t.e. Albanskiot blok bi dobil elementi na vgradena samokontrola pa ne bi mozel nerealno vo dadeni momenti da zabeguva...kako sto si ima obicaj
taka da ako site zadno navistina imaat zelba ova parce zemja da go napravat ona sto realno navistina zasluzuva da bide , a so toa im se polni ustite.....togas mislam deka ima nadez......ako se prodolzi so prizemniot lopovluk, vladenieto na prostoljudieto i neprincipielnoto mesetarenjena na stranskite mativodi..........dzabe se.......
nukleus Taka bi izleglo :-Koj komu ke mu go ...... :)
tane komita ホ 鞳闢 瑩頌 韈粽(琿褊 珮) ツフミホ-トマフヘナ, 蒡鈿珞 蒟 狆粢籵 琿頽霈燗 礪 趺 萵 礪蒟 裝瑣:

ツフミホ - トマフヘナ + トマタ + ヘムトマ > 61

ツ褞籵 ツフミホ-トマフヘナ 晏 瑕 萵 肛 瑩 蒡碣頸 琅頽韶琿 蓖 トマタ, 粢籵 鈞 トマタ 珞褸 砒萵 韈碚頸.

タ 蓖褥籵 蒡 琿矜頸 - 褄 韲 頌, 趺礪 璞竟 蒡焜燧 蒡 裄 琿 珸顆褊.
tane komita
ヘ狆籵 竟璋霈 :

ツフミホ-トマフヘナ + トモネ + トマタ + ヘムトマ + 1 + 1 > 81 = ?????????????????

29/81 = 35,80% 琿矜 粽 粱瑰!!!??? - 珞 鞣韶 褊 !!??

メ褸 鈞 テ裘 - 瑟 鈞 フ瑕裝霈!!??

Makedon
quote:
Originally posted by tane komita


ヘ狆籵 竟璋霈 :

ツフミホ-トマフヘナ + トモネ + トマタ + ヘムトマ + 1 + 1 > 81 = ?????????????????

29/81 = 35,80% 琿矜 粽 粱瑰!!!??? - 珞 鞣韶 褊 !!??

メ褸 鈞 テ裘 - 瑟 鈞 フ瑕裝霈!!??




Pederon Gruevski koj znae sto ke stori. Jas glasav za DPMNE, no posle ovie razgovori so DUI, Gvojo e sluga na Solana, isto kako Bule, Brane i Hari t.e. LOS POLITICAR koj ne znae da se bori za svojot narod.

A siptari ne smee da ima poveke od 1/4 vo vladata, inaku Makedoncite bi bile pomalku, represirani i nepravilno zastapeni. A so toa se rusi ramkovniot dogovor, so ukinuvanje na pravilnata zastapenost na etnickite zaednici.
褊萵齏
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium

Vo 1998 VMRO-DPMNE so DA imaa vkupno 62 pratenika. No, bez ogled sto
makedonskite koalicioni partneri imaa poveke od 60 pratenici, vo vlasta sepak participiraa i Albancite (PDP) so 14 pratenici. Ama ja nemaa ucenuvackata sila vo Parlamentot.

Vo 2002 SDSM-koalicijata dobi 60 mandati I verojatno postizborno vklucila barem uste 1 pratenik od nekoja pomala makedonska partija. Taka, raspolagaa so 61 pratenik I Albancite (DUI, 16 pratenici) ne mozea da gi ucenuvaat.

Ovie izbori ne se kako prethodnite I makedonska koalicija so poveke od 60 mesta e mozna samo so vklucuvanje na SDSM.

ト 蒡瑟. ツ 1998 ムトムフ 瑟 韲璧 62 瑣褊韭, 琿頽霈瑣 韃 褄 砒 韲璧 100 瑣褊韭, 糘 砒 瑜珞褊 琿頽霈 琿矜瑣 マトマ.
________________________________


ヌ 赳, 鞳裝 蒟 フ瑕裝霈 碚蓖 鈑シ. 」 褊鞣 瑣, 瑩 瑙 頌. ネ璞 粨 韈碚 鉅粽 肭瑰璞頸 砒 鈞 褊 粱瑰. ツ 鉅粽 褥糒籵 2/5 タ矜頸 ( 粢晏 蒡 珮奕蔘籵頸 ホチムナ 琥瑣 蒟 韲琿 褞裙瑩). ト聰 珮 蒡 肭瑰璞頸 頌瑣 蒟 トモネ 珮褄 蒡碣, 胛 珞褄 琿頽霈瑣 鈞 フ瑕裝霈 鈞裝. ネ璞 蒡 粢晏 60 瑣褊頽 フ瑕裝 粽 粱瑰 趺 萵 蒡シ蒟 砒 ムトムフ シ 韲 23 瑣褊韭. ヌ 奕礪褄頸 璋韶琿韈瑟, 裝褊 チ憫, 裝褊 齏 葢シ ツ瑰. ホ 琿頽霈瑣 ヌタ フ瑕裝霈 鈞裝 5 ヒトマ, 2 トマメフ (メ), 裝褊 瑩霈瑣 ミ頸 裝褊 瑩霈瑣 ム礪. (ツ鞴 蒟琿) ホ籵 萵籵 跫 鈞 粢晏 礪璋韋. ヘ 韭シ 頌籵 蒟 裲シ 蓿聰 琿竟 褪顆 鈞裝頽 頌 タ矜頸 裔 萵 粱裼 粽 粱瑰.
ツ 裲シ 狆 糘 韲瑟 裝褊 瑟褊, 蒻瑣 蓖 蜒瑩蓖瑣 鈞裝頽. ヘ 鈞 裘褊琿韶 褫襄 粱琅瑣 珸瑣 晏 シ 瑣 粽蒟瑣 瑕裝 瑩霈. ハ瑕 ムトムフ 裙. ネ ツフミホ-トマフヘナ 粽 2002 シ 裝竟粢 瑣 鈞 鈞胚砒瑣 粽シ 鞨 竟頌褞 鈞 蓊瑙, 韲褞, 砒 鞣頸 裝粨. ト璧頸 裝珞頽 裲聰 褥 珸籵瑣 瑙頸, 鈞 瑕 晏 礪萵 (鉈)裔褊 肛 シ 肛 裔齏. ハ瑕 琿褪 瑩霈. ネ 琿褪 粽萵 (萵 礪萵 矮竟褪 鈞 粢 璋韶琿 珸).
マ 狆粨 鈿瑙霈, トマタ 蓊鞣 萵 粱裼 粽 粱琅瑣 鈞裝 トモネ, 蓖 瑕 珸褊 瑩霈. ホ鞳裝 蒟 鈞 萵 礪蒟 褥裲頏瑙 蜒瑩蓖瑣 蒡璧瑣 頸韭 シ珞 萵 シ 蒟珮齏韈頏 蓿赳籵. ト琿 晏 胛 瑜珞 , 晏 粨蒻 粢シ瑣 胚 碣鉋.
ヌ 褊 裝竟粢 鞳 鉅鞣 粨 韈碚 粱裙籵懷 粽 碣瑙韃 マナネ (瑩霈瑣 フ瑕裝頸 韲瑙 粢頌粢). ト 粱瑰 韲 蓆肬, 粢シ瑣 褪 狆 褪籵懷 フ瑕裝頸 粽 タ矜.
ツ 裲シ 狆, 粽 モヘネメタヘタ 蓿赳籵 褌 葢 砒蓖韭. タ 粽 鞳瑣 瑟韶頸 趺 萵 鞳珥 籵 籵 糘瑣 鞳.



Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Makedon

quote:
Originally posted by tane komita


ヘ狆籵 竟璋霈 :

ツフミホ-トマフヘナ + トモネ + トマタ + ヘムトマ + 1 + 1 > 81 = ?????????????????

29/81 = 35,80% 琿矜 粽 粱瑰!!!??? - 珞 鞣韶 褊 !!??

メ褸 鈞 テ裘 - 瑟 鈞 フ瑕裝霈!!??




Pederon Gruevski koj znae sto ke stori. Jas glasav za DPMNE, no posle ovie razgovori so DUI, Gvojo e sluga na Solana, isto kako Bule, Brane i Hari t.e. LOS POLITICAR koj ne znae da se bori za svojot narod.

A siptari ne smee da ima poveke od 1/4 vo vladata, inaku Makedoncite bi bile pomalku, represirani i nepravilno zastapeni. A so toa se rusi ramkovniot dogovor, so ukinuvanje na pravilnata zastapenost na etnickite zaednici.


Vlada bez Albanci e nezamisliva. Treba da imas eptem podrska od Kina, Rusija za da mozes da gi odstranis. Inaku, da zboruvame napamet i da se udirame vo gradi deka nema da se koalicira so niv e detski.

No, ona sto Gruevski planira da go stori ako se vistiniti ovie podatoci za koaliciive e nesto nevideno do sega vo Makedonija. Ova ke bide za prvpat koalicija, kade Albancite ke mozat da ucenuvaat i baraat se i sesto zatoa sto bez niv koalicija nema da postoi. Ako toa go stori, toa e esktremno los poteg. Ljubovta prema partijata i lichniot dzep se nadevam nema da bide pojaka od interesot na Makedonija. Sto bidna bidna so SDSM, no daj da vidime sto najdobro moze da se stori za Makedonija, SDSM bi trebalo da bide del od vladata, na toj nacin Albancite isto ucestvuvaat (ne se konfrontirame so svetot) no sepak nemozat da ne ucenuvaat.
darkjesus ヌ璞 籵 瑕 頸 粨 珞 粽 胙琅 裙 晏 礪蒻 *瑙. ヘ珞頌竟 赳..

61 +(-)3/4 瑣褊頽 粱琅 珞 裔 瑕 鈑 裝粨 蒟 -琿矜頸 珥 粱琅 褌 萵 趺 萵 蒡褥 裝褊 礪褊 鈞 鈞 シ珞 琿褪.
80+ 蒡矜 蒟 琿矜 糘 韭琅 砒 萵 瑜珞 トホチタミ 珸瑩...

鈿璞 籵 瑕 狆胚 晏 琅 聰鈑 テ裘 瑕裝瑣 狆. ト 砒 シ瑰 褥 テ裘 萵 砒 鈞 フ瑕裝霈 シ 粽 頌 褊 晏 琥裘 頸韭珞.
nepobedliv Kako sto predvidiv - Gruevski izleze naiven. Zar nekoj ne mu objasni - prvo Politika pa Ekonomija. Ne samo sto ke zavisi od DUI i DPA tuku i od Tito i Lidija...nestabilna vlada najmace ni treba.
Vaka do 2008 ke bideme Republika Makedonija - Tetovo.
Makedon
quote:
Originally posted by darkjesus

ヌ璞 籵 瑕 頸 粨 珞 粽 胙琅 裙 晏 礪蒻 *瑙. ヘ珞頌竟 赳..

61 +(-)3/4 瑣褊頽 粱琅 珞 裔 瑕 鈑 裝粨 蒟 -琿矜頸 珥 粱琅 褌 萵 趺 萵 蒡褥 裝褊 礪褊 鈞 鈞 シ珞 琿褪.
80+ 蒡矜 蒟 琿矜 糘 韭琅 砒 萵 瑜珞 トホチタミ 珸瑩...

鈿璞 籵 瑕 狆胚 晏 琅 聰鈑 テ裘 瑕裝瑣 狆. ト 砒 シ瑰 褥 テ裘 萵 砒 鈞 フ瑕裝霈 シ 粽 頌 褊 晏 琥裘 頸韭珞.


Kakov i da e Gvujo, poaren ke bide od SDSM vo sekoj slucaj- bar nesto ke raboti. SDSM trebase odamna da izcezne od politickata scena na MKD, uste 1995 g. koga go ispokradoa 90% od makedonskiot kapital.
darkjesus
quote:

Kakov i da e Gvujo, poaren ke bide od SDSM vo sekoj slucaj- bar nesto ke raboti.


蒟裲 葢褪 鉈 胛 韈碣珞 琿 齏?
f9 Jas kolku sto znam DPA se tradicionalen partner na Vmro-Dpmne.Za SDSM najvazhno e da ne uspee da formira vlada Vmro,pa da go dobijat vtoriot mandat za sostavuvanje na vlada.Se znae deka tie se pazarat so zatvoreni ochi,pa ke formiraat vlada ako Gruevski e naiven i ja otkaze koalicijata so DPA.Argumentot shto go dava DUI barajki da e vo vlada e lud.Na ovie izbori nema partija koja dobila apsolutno mnozinstvo i zatoa nema pobednik.Koaliciite se pravat vrz baza na ideoloshki i politichki bliskosti.Vleguvanjeto na DUI vo vlada na Vmro-dpmne e ideoloshki i politichki kretenizam i nebuloza.Toa samo ke znachi deka rakovodstvoto na Vmro-dpmne nema ama nikakov obzir sprema svoeto chlenstvo i sprema koalicionite partneri.
Vo vrska so stavovite na megunarodnata zaednica za idnata vlada najdobro e da ushte od start
novata vlada gi potseti za granicite na nivnoto pravo vo ovaa zemja.Samo Makedonski drzhavjani imaat pravo da biraat i da bidat birani.Kade se intelektualcite da go iskazhat nezadovolstvoto od meshanjeto vo vnatreshnite raboti i baznata demokratija vo Makedonija od strana na stranci.
Kade nash diplomat ima pravo da sugerira koj treba ili ne treba da bide vo vlasta vo nivnite zemji....ili nie sme na Mars?
褊萵齏 ヘ 粨 韈碚 韲 砒蓖韭. タ 萵 砒蓖韭 晏 頏 粱琅 蓿胛 璧燧. ネ璞, 粽 フ瑕裝霈 韈肭裝 韲 葢 砒蓖韭 シ 糘韶 砒蓖韭 韈肭裝 頌鞣 鞳褊 蒟 晏 礪蒟 粽 粱琅瑣. ハ瑕籵 韈褊 頸瑩 蓿赳籵 粽 シ 葢シ.
ヘ 硴褌 蒡 瑙頸 蒡 蒡璧頸 頸顆瑩 蒡 瑰 瑕 瑩. ヘ韃 齏籵 (瑕 ネ瑕 齏 裲聰 ムミ 」胛珞霈 韲褞), 瑟 韋 裘竟 萵籵瑣. タ 裲シ 霈 晏 狆蒟 珞蔘籵懷 蓿 粨粢 鈞 蠑鉅韶 琿. タ シ 裝瑟 フ瑕裝霈 ム粢霈, 韲褞, 顆 蒟 ハ粽 タ矜霈 瑰 鈞 瑰 ネ琿霈, タ糂霈 ユ籵 鈞 ム粢頸. ム頸 鈑シ 韲珥 褞頸頏シ琿 褪褊鉅 ム粢霈, ネ琿霈 蔘 褪褸 粢 鈞 韃 粽 ナモ, ム粢頸 砒 鈿瑯籵 瑕 萵 胛 韈萵 粽シ 瑣. ヘ 裲, 粽鈑シ晁 . ネ頸褄 碣鉋 褓褊頏珥 珸瑩 瑙褸 ムヤミ」 鈞琅頸 鈑シ. ツ 粽 ムヤミ」 鞣 瑙粽 砒 韈粽鈿 韃頏瑙, 瑟 胛 瑜珞霈 頌顆頸 頸顆瑩 シ 粽蒟 鈑シ瑣 粽 瑟シ. ハ狆 瑰 瑰粹 璞 萵 シ瑣 蓿赳籵.
ム裙 碣燵瑟 蒡 頸, 蒡 韃 肭瑰琿 鈞 ツフミホ-トマフヘナ 褪狆晁 蒟 褌 萵 琿頽頏 トモネ, 蒡 糯褞 肛 褪珥 鈞 褞頌. (ヘ褄 粱琅瑣 ムトムフ トモネ 砒 瑩裲籵 頌顆 褞頌顆 瑩 ツ瑣 裘, 韲褞). ト琿 晏 頡瑣 瑕 褊 裙 ( 瑜珞褊 璧頸蜩, 晏 釿籵 璧 齏 籵粨 齏 晏 瑜珞 褸 (蒟璋韋, 褪頽霈...) 晏 胛 葢瑣 テ裘 裼蓿珞瑣 瑰齏 韈蒟 琿頽霈 晏 韲 肬 瑙頸 萵 珸砒瑣 蒟 粽 フ瑕裝霈 褌 葢 鉅籵 齏 蒡 褪 肬 晏 瑜珞 褸 琅韭琿? フ瑕裝霈 趺 萵 礪蒟 頏瑙 裝褊 砒碣琅 瑩褻 ナモ 裝 萵 粽 胛蒻 ムタト. ネ瑕 粽 胚 シ矜 瑰, 襃瑕 碚. マ裝 藾 鞣 蒡璧頸 裝珞頽 鞣頸 肛. タ 韃 肛 裘鈑瑟 鈞 蒡鈔褊頸 裝籵.
ト 糘瑟. ト 珞頌竟 瑙 シ 珞籵瑣 粱琅瑣, 胛 褞瑣 碣珸 テ裘 蒡 裙籵 趺矜 琿頽頏燧褪 トモネ, 鈿璞 蒟 フ瑕裝霈 頏瑙. ツ シ 狆 蒡跫 裲シ フ瑕裝褻 萵 碚 鈞 碚萵. ハ琅 萵 . ヘ 粨籵 褞頏珸瑟, 矜褌 粢蓖璧. ヌ シ瑣 鞣齏韈頏瑙 裝籵. ト 頌瑣 瑙頸 蒟 跖籵 粽 胛 珞瑣 齏 蒟 琿 瑩 肛 蒡礪籵 珞裝 琅琅 鈞 頌. ツ 裲シ 狆 萵 蒡シ萵 瑩, 籵粨 襃頏蓖 琿頽韋 (粱瑰 琅 粱瑰 珸顆 鞴褓肛) 赳 萵 蓖褥瑣 胚瑣 粢晏. ハ瑕 珞褸 トモネ 粽蓴粽 タ褪 粽 裝頸 4 胛蒻 粽 竟頌褞粽 鈞 胙琅褂顏粽 齏 鈑シ蒟韃, 韲褞.



tane komita ナ メ褊萵齏, メ褊萵齏!

マ 肭瑰籵 裔.

榊 褌 粢晏 栃 * 粽 聰 蔘瑣 粽 狆!?

ツ フ瑕裝霈 裝 狆蒡碣 - 萵 礪蒟 鉅霈, ナフ トタ ヒタナリ, ナフ トタ ヘナ ホトテホツタミタリ ヌタ ヘネリメホ!

ト 礪蒟: ナ, テシ, テシ... - 萵 粽 赳, 裝 釿籵, 瑟 晏 蓿胛 萵 珞 - 瑕琿 瑕琿!?

ヘ 瑕瑟 礪銕 瑟 籵 瑟 韈褪: ヒタハホ 」ナ ムミチネヘ チネメネ - メナリハホ 」ナ ムミチホツタメネ!( 瑕裝 礪 礪: ヒ褥 萵 胛褌 フ瑕裝褻 - 褸 萵 シ 粽蒻 フ瑕裝霈燗).

テ 裲 韲 , テシ フ瑕裝霈.
pero bravarot Sakav da citiram od f9 i Satanico,ama mn.imate.
A sto mislevte,Nikolce mazot ce dojdese,ce raspalese so uka i postenje i MK ce odese vo EU?
Lugjeto mesto da mislat sto programi i lugje partiite nudat,si teraa cefoi.
Zatoa sega cicko Erwan i tetka Gill ni pravele stativi,vidi majkata.

Ja sum iden premier,ti si be Nikolce.
Nas.programa e edinstvenata prava,taka e be.
Ne mi se oj na duel,ne moras sto ce se zamaras.

Vo partijata sum odamna,se znam,ama ovoj e za lecenje,sega gratis site so nego ce se lecite.

makedonec Megunarodnata zaednica nema nikakvo pravo da vrsi pritisok vrz noviot mandatar da gi vkluci DUI=UCK vo novata vlada. Politicki pregovori ke ima, no nikade ne stoi kako uslov deka mora da se koalicira so partija od albanskiot politicki blok koj osvoila najmnogu glasovi od elektoratot.
DPA nema da si dozvoli taka lesno uste 4 godini da ostane vo opozicija, pa zatoa ke gi iskoristi site raspolozivi sredstva preku konstruktivni pregovori i razgovori da izdejstvuva vlez vo vladata na Gruevski.
Jas mislam deka koalicionata vlada ke bide vo sledniot sostav:VMRO-DPMNE +NSDP+DPA. Toa se 62 pratenika, stabilno parlamentarno mnozinstvo za formiranje na Vlada.

tane komita makedonec!

モ粽 肛 珞 粢頸. チ裼 トモネ 趺 萵 瑜珞 粱琅. メ韃 鞳, 粢晏 琿 竟頌褞頸 褥 萵 肛 蒟瑣 粽 トモネ.
ム瑕瑟 萵 瑜珞 粱琅 ツフミホ-トマフヘナ + トマタ + ヘムトマ 瑟 韈肭裝 蒟 褌 萵 礪蒟 瑕, 粨 蒡萵シ シ トモネ 齏 瑟褥 トマタ 瑟 トモネ.
ハ 褊 鈿瑣, 趺 萵 珞 粱琅 瑟 トマタ, 瑩 瑟 テシ 肛 珞齏 ... 粽 瑕籵 胛 頸頌珥, 晏 韈蓿跖, 晏 粨蒻.
褊萵齏 ハ褶 瑟矜琅頸 蓐琥珥 蓖褥籵懷 琿 ヒ褊 チ瑣褞. ネ シ 鈞糅霈 珮瑣. ム裙 頸頌 瑰褊 トマタ 鈞 萵 瑙 粽 粱琅瑣.
ネ褞褥 マ褪裝瑣褄 フ瑕裝霈, チ瑙 ヨ粢糂, 褥頸璧 砒蓖韭 韈碚頸. ネ 裔 萵 韲 葢 砒蓖韭, 裝韶 303.149, 蓿肛 114.133 肭瑰. ト 糘韶 鈞胚礪 裲シ 肭瑰 裙瑰籵懷 葢褪 韈碚 褥 肛 顏 トネハ. タ 趺礪 裲 裘褊琿 晏 胛 顏 ツ粹韶 .
ト テ裘 裹 萵 砒釿裝 粱琅瑣 萵 蒟籵 瑕 褄竟, 裲 竟頌褞粽 萵 礪蒟 蓿赳籵 粽 蓿赳籵, 瑕 砒 蒡 裙, 趺礪 晏 韲 裲シ 裼瑣. ホ瑙籵 萵 粨蒻. ム 竟頌頸 晏 蒹籵珥 裙, 蒡 頸籵 蒡胛粽褊, シ 晏 趺 萵 蓴瑙 裘褊琿 竟頌褞, 褌 聰瑙霈 蒟 トモネ (齏 裲シ 蓿) 褌 萵 蒡褥 . ツ 裲シ 狆 鞳裝 蒟 褌 萵 韲瑟 籵 粱琅. ト 聰鈕頸蜩 瑩裝瑣 褸 蓿胛.


darkjesus
quote:
Originally posted by makedonec


Jas mislam deka koalicionata vlada ke bide vo sledniot sostav:VMRO-DPMNE +NSDP+DPA. Toa se 62 pratenika, stabilno parlamentarno mnozinstvo za formiranje na Vlada.


ム珮齏?? ト 胙褸 碣瑣?? 2-3 褊 肭瑰 韃蒟 鈞 褌 萵 蒡褥瑣, 裲 鈞頌 瑕 鈞 韲 晏頡 碣燵瑣...
Great_Macedonian Dobro zarem tolku ste site naivni. Site znaeme deka vmro-dpmne vo normalni uslovi ne bi koalicirala so DUI, dale e lider gruevski ili koj bilo drug ke pravi onaka kako ke mu naredat od nadvor. Jas samo nemozam da razberam kako DUI gi smetate za teroristi site, a DPA gi pravite svetci!?
Covekot koj e najgolemiot terorista na uck vo makedonija, covekot koj ubi 12 nevini makedonci.. lujge koj seuste telata nemozat da im se najdat, tokmu toj covek ke bide pratenik od redovite na DPA vo parlament!! Isto taka covekot od kondovo koj tepase policajci i spremase bombardiranje na Skopje pred edna godina, isto taka e clen a mozebi i pratenik na DPA. Na sprotivnata strana vo dui poslednive dve godini gledam mnogu politicari i ministri koj nemaa vrska so uck. UCKite se i vo dui i vo dpa, taka da ne drzi voda poveke da se koristi izgovorot deka ednite se teroristi a drugite "normalni" posto poslednive godini se izmesaa i normalnite i nenormalnite i vo dpa i vo dui. Vo politikata nema trajni prijateli i neprijateli, samo trajni interesi. Od interes na Gruevski e albancite da se zadovolni, za da ne baraat rogovi i da ne mu gi pomatat smetkite koga ke pravi ekonomski i drugi reformi. Da koalicira so dpa i so dui e obid od vmro-dpmne da spreci eventualni neredija megu albancite vo makedonija koj bi ja destabilizirale drzavata. Od politicki agol gledano, nitu gruevski nitu vmro ne pravat "predavstvo" tuku prevzemaat mudri cekori koj mozebi ne mu se dopagaat, no gi prezvemaat za da ne moze nikoj da im zastane vo patot na reformite koj sledat. Za na kraj da pocekame dodeka se formira vlada, da pocekame kako ke pominat prvite 100dena, da vidime, da analizirame, pa posle mozeme da upatuvame sekakvi kritiki.
pero bravarot @Great Macedonian,
Ima nepremostliva razlika medju DUI i DPA!
Rakovodstvoto na UCK e vo DUI,a ucki na indiv.nivo ima sekade,pa i vo PDSh.
Za UCK kako grupa,organizacija se e poznato i javno i koj bil i koj ne bil.
Site komandanti i polit.komesari do eden se vo DUI.A toa sto vo DUI fatija mesto i vrtikapi,toa znaci deka kaj nimi ima mn.mesto...
Samite Albanci preku DPA napravija razlika medju realnata potreba za prava i teroriszmot na uckite.A toa kolku Albancite toa go prifacaat ili mu davaat znacenje,pa ima izboren rez.5:3 za DUI toa e dr.
Ako MK bea iskreni kon samite sebe vojna nemase ni da ima.
Sega koga pominavme kako pominavme,pak nekoj dr.ni e kriv,pa aj da gi butneme vo vlada.A be ajde
Ce pravele rezultati.Pa zosto do vcera frlaa so drva i kamenja?
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by pero bravarot

@Great Macedonian,
Ima nepremostliva razlika medju DUI i DPA!
Rakovodstvoto na UCK e vo DUI,a ucki na indiv.nivo ima sekade,pa i vo PDSh.
Za UCK kako grupa,organizacija se e poznato i javno i koj bil i koj ne bil.
Site komandanti i polit.komesari do eden se vo DUI.A toa sto vo DUI fatija mesto i vrtikapi,toa znaci deka kaj nimi ima mn.mesto...
Samite Albanci preku DPA napravija razlika medju realnata potreba za prava i teroriszmot na uckite.A toa kolku Albancite toa go prifacaat ili mu davaat znacenje,pa ima izboren rez.5:3 za DUI toa e dr.
Ako MK bea iskreni kon samite sebe vojna nemase ni da ima.
Sega koga pominavme kako pominavme,pak nekoj dr.ni e kriv,pa aj da gi butneme vo vlada.A be ajde
Ce pravele rezultati.Pa zosto do vcera frlaa so drva i kamenja?


Po mene site Albanci si imaat ista cel. Megjusebe mozat da se karaat, no celta e ista i zaednicka i na toa rabotat. Nemoj da mislis deka ima partija Albanska koja gi osuduva UCKite i saka da se distancira od nivnite "pridobivki". Toa sto nekoj bil vo moznost da pravi zlodela ne znaci deka ako istata sansa mu se dade na drug Albanec deka toj poinako ke se odnesuval.

Posto toa e taka, nema vrska so kogo VMRO koalicira od Albancite. Utre tie sto nemaat praveno zlodela, ke gi pravat ako do toa dojde. Poentata e da so albancite mora da se koalicira , rabotata e , da toa se napravi na toj nacin da negativnoto vlijanie na taa koalicija se minimizira do maksimum, a toa moze samo ako se podpreme na "sopstveni sili" isklucivo. Glupo bi bilo da Albanskiot del od koalicijata ima presuden zbor i moze veto da stavi na se i da ucenuva. Toa e najlosoto ma koja partija bila.
Pro Patria 2 pobednikot od vojnata 2001g,DUI si bara 6 ministerski mesta,nisto cudno
25 %(oficijalno)Albanci si igraat so 75% ostanati.Bravo za ovie "ostanative"
Great_Macedonian Se soglasuvam so Satanico...
tane komita
ヘ 裲頏狆 Great Macedonian!

ト 礪蒟 鞣, DUI + DPA + PDP , 裝褊 釿, 頸 韵瑩 瑩韋 晏 礪萵 粽 粱瑰 齏 40-45% 竟頌褞頸 褥 ( 晏 鈿瑯 聰 鈿瑯 竟頌褞 褥 晏 韲 籵 粱琅)!?

リ 粱琅瑣 趺 萵 褶 ヘナ, 瑕 晏 韲瑟 齏珞 粱琅.
nukleus Znaci VMRO-DPMNE na ovie izbori izleze samo kako "virtuelen pobednik" shto vo praksa ne znaci apsolutno nishto za Makedoncite vo Makedonija.Zabavata veke zapocana ushte so samoto brkanje na novinarite od koktelot po povod pobedata na VMRO&Co.Arogancijata so koja se kitea moronite na SDSM&Co. izgleda preminuva vo zaraza i na slednata vlast koja lazela kako i site pred nea.
Ceki Da bi bile barem ednas slozni, pa da im go zakacat na siptarine, pa da napravat vlada dpmne+sdsm+nsdp, a mozit i bez nsdp. I ako najverovatno ne bi izdrzala ni edna godina, mozda dve. Vaka barem bi im pokazale sila na nimi, i na naredni izbori, najverovatno so vakov cin uste poveke Makedonci bi izlegle da glasat za nasi partii, pa togas mozda bi imale poveke od 300k i 200k glasovi?

Ama zal, vakvo nesto nema da se sluci, se dodeka se siptarine "mnozinstvo" vo ova drzava.



dui, dpa, pdp, za mene nema razlika megu ovie partii, dui se borese vo 2001, a dpa ima sekogas "interesni" komentari

Nisto, ne zaeba sdsm vo 2002, imase glasovi, mozese da pravi sto sakase, a ta im dozvoli sve na dui. A sega tesko na bilo koja partija sto ke "pobeduva" na izbori.



A samo edno me interesira, kako bi bilo barem ednas da im kazime NE na eu i sad?? Sekogas do sega ne zaebavaja, ako ne go smenime imeto, znameto, nema da dobiete krediti, pari, pa ke vi propadnit ekonomijata. Nie gi smenivme, a nisto od parite i ekonomijata! Potoa slicna prikazna so decentralizacijata, podelbata. Dzoa ke ne donesela pobrzo do eu, duri pred samite porti. I pak nisto

Vakvi slucaji, pomali pogolemi ima sigurno uste edna iljada. A sega mene me interesira, da kazime nie ednas NE, dali togas bi se slucilo sprotivno od toa sto do sega ni se slucuvase, propast na drzava ili uste pobrzo bi propadnale???

Sekogas ovci ili barem ednas lavovi?
concrete Tocno e deka Albancite imaat ista i samo edna cel...prasanjeto e dali Makedoncite imaat EDNA I ISTA CEL????
Inaku nema druga tuku Gvujo da gi butne u vlada i DUI i PDP i da go rastovari cvorot...,a i inaku problemot ne mu e tamu..poveke e vo predelot pod negoviot pojas......
OooOo
quote:
Originally posted by Great_Macedonian

Dobro zarem tolku ste site naivni. Site znaeme deka vmro-dpmne vo normalni uslovi ne bi koalicirala so DUI...

A koj se nenormalni uslovi?

tane komita
ヘナハホ」 テネ マホモラネ???

ムタフホ ツフミホ - トマフヘナ + トマタ + ヘムトマ + 1 + 1 = 64 トホ トナヘナム, タ モメミナ !!??.

モメミナ 最 テネ ヌヘタナフナ ハホヘナラヘネメナ ミナヌモヒメタメネ - ヘタマミナト チナヌ ト モ ネ!

ト 琅裘瑟.
toni_a
quote:
Originally posted by toni_a - July 11 2006

...vo sekoj sluchaj se potrebni 15 albanski pratenichki mesta...


11 imaat vekje ,ke pochekame da vidime dali ke dobijat ushte 4
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by OooOo

quote:
Originally posted by Great_Macedonian

Dobro zarem tolku ste site naivni. Site znaeme deka vmro-dpmne vo normalni uslovi ne bi koalicirala so DUI...

A koj se nenormalni uslovi?



ha ha ha ha , samo bara nekoj zbor odma da mu najde kontra prasanje.
Nenormalni uslovi se koga vrmo saka da koalicira ama poradi loso vreme nemoze da koaliciraat. Normalni uslovi e sega koga letoto e toplo i ima sansi za koaliciranje. aj da idam jas da slusam Indira i Zmaj tuka nema leb ; )
褊萵齏 ツ 粨 竟頸韶琿 瑰鞣 粽 糅 裲籵憫 礪璞 珞 胛褌 珸褞, 粮褸籵懷 瑟褞韭瑙瑣 瑟矜琅 瑟矜琅 ナモ 粽褊 肄韋 鈞 頏燧褪 鞴瑣 粱琅, 趺 萵 籵 瑕 蒿 襃珞 粽 韲 珮齏 瑕 粽粢 粽 韭 蒡竟璋霈 瑩頌韶, 瑟褥 珞韶 蔘. マ顏籵 粽 韈粢狆 ユ褄竟韶 頸褪 シ 褄 趺 萵 胛 狆蒟 粭.
マ 粽シ 韈粢狆, 瑕 粽 狆蒡碣頸蜩 蒟粨 韈 瑟矜琅 ナモ 肛 粨 褊粨 ユ褄竟韶 頸褪 粽 瑙褄瑩霈瑣 ナモ, 萵 琥瑟 粽 ヨ褊琿韶 頸褪, 矜燧 萵 胛 韈褊瑣 シ 蒟 韈粢狆. ト碣 マ韲 鈞竟, 竟璞 趺礪 褄竟頸 晏 砒 鞣裝褊, 礪蒟シ晁 粨瑙 粽 褪, シ珞霈 糯褞, .. 4 蒟. ト琿 晏 胛 韈褊瑣 韈粢狆, 晏 粨蒻. ト 胛 瑜珞瑣 , 韲 褥頸瑟 褊粨 ユ褄竟韶 頸褪, 鈞 粨 鈔瑙顆 胛 蓊褄褂籵瑣 襃韲褞 褸燧 瑙頸 粽 蒡璧頸 珮, 蓖 粽 蝨褪 粽シ瑣 胙焜瑙頸 フ瑕裝霈, 蓖 蒟瑣霈瑣.