Bugarite vo postojana ANTIMAKEDONSKA BORBA

Bugarite vo postojana ANTIMAKEDONSKA BORBA
Makedon
 
Bugarskata Drzavna Bezbednost ima poseben 4 oddel za borba protiv PROMAKEDONSKI NACIONALIZAM.

"Четвърти отдел е специализирал в протурски и промакедонски национализъм" http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82#.D0.A1.D1.82.D1.80.D1.83.D0.BA.D1.82.D1.83.D1.80.D0.B0

I Bugarite velat ne postoele Makedonci, site Makedonci bile srbomani, Tito gi naprail Makedoncite, no prasanje e koj gi stvoril Makedoncite vo Bugarija? Kako sto veli istorijata, Pirinsko nit Sofija, Plovdiv kaj ima Makedonci nikogas ne bile okupirani od Srbija. Stom ima poseben oddel vo Bugarskata Bezbednost za borba protiv Makedonski NACIONALIZAM, znaci ima mnogu makedonski "nacionalisti". So ova, pagaat vo voda bugarskite lagi demek deka ne postoele Makedonci.
tane komita
Македон,

Не спомнав бројки, и не реков малку се - колку се??, и тие знаат, само не кажуваат или се срамат да кажат!!??

Тони,

Секоја држава има служба или агенција за шпионажа и контрашпионажа.
Таа професија е најплатена и за неа нема граници.
Изгледа само кај нас таа служба има задача да ја шпионира опозицијата а после нивните врвни луѓе да оддаваат се’ и сешто на медиумите, да не ги именувам личностите кои беа во врвот на ДБК, сега се и во врвот на некои партии или коалиции!!
Затоа е и таа анти-пропаганда за Македонија, под името на „демократија“, секоја будала без морал и култура, може да кажува се’ и сешто и да не одговара ни пред народот ни пред законот.

Гледаш дека и луѓе „македонци“, под маската на „др., проф., академик“ какви глупости тресат. Нај прво треба таквите за мадиња да се обесат а после лесно ќе биде со другите, ќе знаат кај јадат леб и кои треба да бидат интересите на државата која ги школувала.

Гледаш дека бугарите ни постираат документи од наши „научници“!!!???

C'et la vie!
Татаров
quote:
Originally posted by Makedon

Bugarskata Drzavna Bezbednost ima poseben 4 oddel za borba protiv PROMAKEDONSKI NACIONALIZAM.

"Четвърти отдел е специализирал в протурски и промакедонски национализъм" http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82#.D0.A1.D1.82.D1.80.D1.83.D0.BA.D1.82.D1.83.D1.80.D0.B0

I Bugarite velat ne postoele Makedonci, site Makedonci bile srbomani, Tito gi naprail Makedoncite, no prasanje e koj gi stvoril Makedoncite vo Bugarija? Kako sto veli istorijata, Pirinsko nit Sofija, Plovdiv kaj ima Makedonci nikogas ne bile okupirani od Srbija. Stom ima poseben oddel vo Bugarskata Bezbednost za borba protiv Makedonski NACIONALIZAM, znaci ima mnogu makedonski "nacionalisti". So ova, pagaat vo voda bugarskite lagi demek deka ne postoele Makedonci.


УДБА вербувала луге од Пиринско за jугословенската кауза, да шират сепаратизам и македонистка пропаганда..
Е што, бугарските таjни служби требало да помагат да УДБА ли ?

Сега македонските таjни служби финансират омовците да проповедуват сепаратизам во Пиринско. Тоа е агресивен шовинизам од српски тип, да се барат малцинства там каде ги нема.
Што, да чекаме да вербуват 5000 омовци со пари и да направат партиja ли..

Е нема да стане..


toni_a
quote:
Originally posted by Татаров

Сега македонските таjни служби финансират омовците да проповедуват сепаратизам во Пиринско. Тоа е агресивен шовинизам од српски тип, да се барат малцинства там каде ги нема.
Што, да чекаме да вербуват 5000 омовци со пари и да направат партиja ли..

Е нема да стане..


GLUPOSTI...
ili stvarno nemash vrska shto pishuvash i se pravish samo pameten ili namerno lazhesh i shirish dezinformacii.

MK se ima oficijalno otkazhano od takvi raboti vo BG i se ima zadolzheno deka nema da pomaga Makedonsko malcinstvo vo BG.istoto e i sprema grcija.
Татаров
quote:
Originally posted by toni_a

quote:
Originally posted by Татаров

Сега македонските таjни служби финансират омовците да проповедуват сепаратизам во Пиринско. Тоа е агресивен шовинизам од српски тип, да се барат малцинства там каде ги нема.
Што, да чекаме да вербуват 5000 омовци со пари и да направат партиja ли..

Е нема да стане..


GLUPOSTI...
ili stvarno nemash vrska shto pishuvash i se pravish samo pameten ili namerno lazhesh i shirish dezinformacii.

MK se ima oficijalno otkazhano od takvi raboti vo BG i se ima zadolzheno deka nema da pomaga Makedonsko malcinstvo vo BG.istoto e i sprema grcija.


хаха, Стоjко Стоjkoв, претседател на ОМО Илинден-Пирин, магистар по историja од скопскиот университет.
Сега работи во редакциjaта на "Народна вольа" - излегува еден пат на два месеца во тираж од 2000 бр. По А1 изкажа благодарност на македонскиот амбасадор во Софиja за поддржката на македонското малцинство.

Абре, вие за будали ли ни имате..е од што живее овoj човек, од заплата от "Народна вольа ли".. па нели ке умре од глад аку е така

На него му е било jасно дека со скопска диплома за историja нема да наjде работа во Бугариja..e зошто е учил, да биде безработен ли


Makedon
quote:
Originally posted by Татаров

quote:
Originally posted by Makedon

Bugarskata Drzavna Bezbednost ima poseben 4 oddel za borba protiv PROMAKEDONSKI NACIONALIZAM.

"Четвърти отдел е специализирал в протурски и промакедонски национализъм" http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82#.D0.A1.D1.82.D1.80.D1.83.D0.BA.D1.82.D1.83.D1.80.D0.B0

I Bugarite velat ne postoele Makedonci, site Makedonci bile srbomani, Tito gi naprail Makedoncite, no prasanje e koj gi stvoril Makedoncite vo Bugarija? Kako sto veli istorijata, Pirinsko nit Sofija, Plovdiv kaj ima Makedonci nikogas ne bile okupirani od Srbija. Stom ima poseben oddel vo Bugarskata Bezbednost za borba protiv Makedonski NACIONALIZAM, znaci ima mnogu makedonski "nacionalisti". So ova, pagaat vo voda bugarskite lagi demek deka ne postoele Makedonci.


УДБА вербувала луге од Пиринско за jугословенската кауза, да шират сепаратизам и македонистка пропаганда..
Е што, бугарските таjни служби требало да помагат да УДБА ли ?

Сега македонските таjни служби финансират омовците да проповедуват сепаратизам во Пиринско. Тоа е агресивен шовинизам од српски тип, да се барат малцинства там каде ги нема.
Што, да чекаме да вербуват 5000 омовци со пари и да направат партиja ли..

Е нема да стане..

Izgleda deka "UDBA" uste pred 130 godini postoela i sirela srbomanstvo megu Makedoncite vo Pirinsko, po tvrdenje na ovoj bugarin TATAROV.

По “Правилник на Македонскиот Револуционерен Комитет“ на Кресненското востаниe (Pirinski region), во востанието можел да учествува секој кој се чувствува за Македонец (член 2), за ослободување на Македонија (член 4). Ова востание избувнува во источна Македонија, Малешевијата, на границата со права Бугарија, токму во периодот на формирање на бугарската држава 1878 г. Македонската национална идеја е присутна: ослободување на цела Македонија и формирање една држава; востанието требало да се прошири во сите делови на Македонија (Член 125), а биле формирани чети во Костур, Тетово, Скопје, Горна Џумаја, Велешките области (Член 130); што е ова, ако не веќе оформен народ, кој се сметал за едно исто, без разлика дали потекнува од источна, западна, јужна или северна Македонија.

Во член 15 од уставот се спомнуваат и националностите во Македонија: христијани и муслимани Македонци, Турци, Албанци, Власи и сите останати...; за бугарите се вели дека се само словенски браќа (чл. 186), но биле непријателски настроени кон востанието, член 132 (1878, Private library of the Bulgarian patriarch Kiril. Archive division. Item 2341. Archive unit 50, folio 30-61). Зачуван е и допис од македонската емиграција од Tuin Severin- Романија до организаторите на Кресненското Востание, каде што македонските емигранти меѓу другото истакнуваат: „да се дигнеме сите Македонци против нашите НЕПРИЈАТЕЛИ и да је пролееме крвта за нашето ослободување, за да види цела Европа дека сме НАРОД достоен да ја прими слободата...со наша Администрација (управа)...(Български Патриярх Кирил, Съпротивата срещу Берлинския договор, стр. 158-159, София, 1955 г.).

Антон Попов (1915-1941), Македонец од Пиринска Македонија за Бугарите, Србите и Грците, но и за македонскиот патриотизам меѓу двете светски војни пишува:
„Беснееја на македонската земја разни господари. Срби, Турци, Грци, Бугари...Тогаш, од македонската нива сите тие береа. До денеска само на еден правото не го признаа. Правото на Македонецот да ја ора својата земја и единствено тој да го бере плодот од својата нива. Стариот господар на таа земја, правото на големиот македонски дух-не беше признат.
Историјата на човештвото е полна со неправди...
...Кој ги инспирира настојувањата да се избрише македонското сознание, македонското име,- да не го признаваат правото на македонскиот народ да биде господар и чувар на својата родна земја?... Кој ги поттикнува нивните свирепи мерки, нивното цврсто решение? Кој ги поддржува и оправдува нивните настојувања-плен на угнетување да бидат нивните славјански браќа? (Извор: Антон Попов ,,Дневник,, : Млада Македонија, 1938 г.).

toni_a
quote:
Originally posted by Татаровima direktna spogodba pomegju MK i BG.

eve znaesh nie shto sme "dale",znaesh li bugarite shto imaat "dadeno" ?

aj,eve edno nagradno prashanje dali ke znaesh da go odgovorish
i ne pishuvaj bez vrska za OMO Ilinden-Pirin.oni se denonokjno pod 100% nadzor.
inkk Na izporite za vlada ke vidime kolko sa.Ako vlezne edin deputat az ke si smena imeto.
Pro Patria 2
quote:
Originally posted by Татаров

quote:
[i] Zosto nema Sektor za borba protiv romanski ili vlaski nacionalizam?


Имало е и таков сектор, против романски национализам.
Ти што сакаш, да нема ли сектор против омовците ли ? Па они совсем доскоро имаа jавни сепаратиски изjaви. Продолжуват да сквернат паметници на бугарски национални херои и да не признават правото на самоопределуванье на лугето во Благоевградска област.
На нивните собири има македонско знаме /тоа и Турците не го прават, они секогаш кога слават нешто го прават под бугарско знаме/

Е, ке има сектор против омовците, ке има и jавен обвинител.


tatarco makedonskoto zname e tamu za da pokaze deka i vo tatarija ziveat Makedonci.Ako ti smeta znameto togas toa e tvoj problem.
p.s.i brisi od forumov,nikoj normalen Makedonec ne im veruva na tvoite tatarsko-mongolski lagi
Татаров
[/quote]tatarco makedonskoto zname e tamu za da pokaze deka i vo tatarija ziveat Makedonci.Ako ti smeta znameto togas toa e tvoj problem.

p.s.i brisi od forumov,nikoj normalen Makedonec ne im veruva na tvoite tatarsko-mongolski lagi
[/quote]

tova go znaeme, celiot normalen svet verva /za popisi i izbori/. a vie ne vervate

Makedonskoto zname pokazhuva deka omovcite sa separatisti.
A brishenjeto od forumot pokazhuva deka sreshtu nashite 'lagi' nema argumenti. I kato nema argumenti - brishi, shto da se pravi drugo

Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Татаров


tatarco makedonskoto zname e tamu za da pokaze deka i vo tatarija ziveat Makedonci.Ako ti smeta znameto togas toa e tvoj problem.

p.s.i brisi od forumov,nikoj normalen Makedonec ne im veruva na tvoite tatarsko-mongolski lagi
[/quote]

tova go znaeme, celiot normalen svet verva /za popisi i izbori/. a vie ne vervate

Makedonskoto zname pokazhuva deka omovcite sa separatisti.
A brishenjeto od forumot pokazhuva deka sreshtu nashite 'lagi' nema argumenti. I kato nema argumenti - brishi, shto da se pravi drugo


[/quote]

Slusaj vamu! Vi se dozvoluva pristap ovde se dodeka problemi nema. Znaci, ako postoi diskuija koja e polezna od koja site moze nesto da naucime togas nikoj protiv vas nisto nema. Koga diskusijata ke se pretvori vo poznat Bugarski spam, togas nikakvi argumenti ne pomagaat, ban i brisenje samo.

Ti , so nisto ne doprinese na diskusijava. No zatoa stalno se vadite so "argumenti", "brisenja". Ubavo ti e kazano deka NIKOJ ne veruva na Bugarija. I toa e edinstvenata pouka koja treba da ja izvleces od ovde i na toa da se koncentriras. Koga ke razberes ZOSTO od Makedonija nikoj ne vi veruva, i ZOSTO nikoj ne ve saka vo Makedonija togas mnogu raboti ke ti se razjasnat, i toga nikoj nema da ima problem so tebe na forumov. No , jas znam deka ti toa nema da go storis, i zatoa nikakva "demokratija" nema vas da ve zadovoli. Zatoa i odite na ban direktno. Posto samo steta ima, a nikakov korisen razgovor.
Makedon
quote:
Originally posted by Татаров


tatarco makedonskoto zname e tamu za da pokaze deka i vo tatarija ziveat Makedonci.Ako ti smeta znameto togas toa e tvoj problem.

p.s.i brisi od forumov,nikoj normalen Makedonec ne im veruva na tvoite tatarsko-mongolski lagi
[/quote]

tova go znaeme, celiot normalen svet verva /za popisi i izbori/. a vie ne vervate

Makedonskoto zname pokazhuva deka omovcite sa separatisti.
A brishenjeto od forumot pokazhuva deka sreshtu nashite 'lagi' nema argumenti. I kato nema argumenti - brishi, shto da se pravi drugo


[/quote]

OMOvci vejat 16-krako sonce na crvena pozadina, zname na makedonskiot NAROD, no ne na makedonskata drzava. Toa istoto znae e simbol na Makedoncite vo Albanija, Avstralija, no i na Makedoncite Muslimani- Pomacite od Bugarija.

Mnogu ubavo e da se vidi deka na Ploshtadot vo grad Goce Delchev (Nevrokop), najistocniot makedonski grad se vee znameto na makedonskoto zname, da se znae do kaj zivee makedonskiot narod

Jas fakam na kabelska FEN TV i tamu davaat dosta festivali od pirinska Makedonija, glavno taa TV dava makedonska muzika. Duri i simbolot na FEN TV nekogas e makedonskoto 16-krako sonce, se provlekuva niz reklamite za FEN TV. Na site festivali muzicki od pirinska Makedonija, dekorot e sekogas makedonsko sonce vo pozadina ili slicen dekor- soncevi zraci itn. Pa i simbolot na grad Sandanski e makedonskoto sonce. A uste pointeresno e sto pejat makedoncite od pirinsko na literaturen makedonski jazik, koj bugarskata drzava go negira i veli deka ne postoi i deka e srpska izmislica Ako e srpska izmislica, kako toa "blgarite" od Pirin go znaat i go obozavaat i postojano pejat na nego?
tane komita inkk!

Не знам каков е изборниот систем за парламентот и владата во Бугарија и тоа нема да го коментирам дали ОМО ИЛИНДЕН ќе влезе во влада или не.

Добро е што се направи челор напред и во Бугарија се призна постоење на „бугари со македонско потекло“ - Македонци. Без разлика колку се - толку се, ама сепак постојат.

Со тоа можат само да се подобрат добрососедските односи меѓу нас.

Поздрав!
Makedon
quote:
Originally posted by tane komita

inkk!

Не знам каков е изборниот систем за парламентот и владата во Бугарија и тоа нема да го коментирам дали ОМО ИЛИНДЕН ќе влезе во влада или не.

Добро е што се направи челор напред и во Бугарија се призна постоење на „бугари со македонско потекло“ - Македонци. Без разлика колку се - толку се, ама сепак постојат.

Со тоа можат само да се подобрат добрососедските односи меѓу нас.

Поздрав!


Tane, da bile malku Makedoncite ili kako sto bugarite velat "Makedonski Nacionalisti", nemalo da ima cel sektor na drzavnata bezbednost specijaliziran za borba protiv Makedoncite i Turcite. A Turci ima okolu 1 mil. vo Bugarija, znaci mnogu i zatoa ima poseben sektor za nivno sledenje, no istoto i go ima za Makedoncite. Znaci i nivniot broj e golem no se krie. Zosto nema Sektor za borba protiv romanski ili vlaski nacionalizam? A i znaeme kolku verodostojni se bugarskite popisi.
toni_a nego kolku e ogranichena ovaa sluzhba samo na bugarija?

deluva i sorabotuva li kaj isselenicite i dali mesha prsti vo MK?

za bugarija se gleda deka ima uspesi i deka vo moment (za razlika od porano) ne im se iskoristeni kapacitetite.normalno e da tie bidat upotrebeni za neshto.(po prestanuvanje na studenata vojna CIA isto ne ja ukinaa tuku i najdoa novi zadachi...)
eve vo listite si stojat i edni od najgolemite anti-Makedonci:
Karakachanov-agent Ivan ,glavata na VMRO-BND i
Dimitrov,Bozhidar ,poznat istorichar (na pr.: 10 Lies of Macedonism)
vrski i rabota vo medii,vrski so politichari itn...
Татаров
quote:
A i znaeme kolku verodostojni se bugarskite popisi.


Тоа е известно и се знае, след 1990 г бугарските избори и пописи са 100 % веродостojни. Од 1991 нема ни еден збор кажан против веродостоjността на бугарските избори и пописи од ЕУ, НАТО, ООН, Русиja и коj да е друг. Нема ни една забелешка.

Като за партиjaта на омовците гласат 800 души /локални избори 2003/, значи во Благоевградска област има 800 омовци. Сичко е jaсно.

Да припомниме дека едва сега, 2006 во Р Македониja имаше избори кои беа оценети за прв пат како чесни и слободни. Многу бавно развитие кон демократските ценности - цели 15 години.
Татаров
quote:
[i] Zosto nema Sektor za borba protiv romanski ili vlaski nacionalizam?


Имало е и таков сектор, против романски национализам.
Ти што сакаш, да нема ли сектор против омовците ли ? Па они совсем доскоро имаа jавни сепаратиски изjaви. Продолжуват да сквернат паметници на бугарски национални херои и да не признават правото на самоопределуванье на лугето во Благоевградска област.
На нивните собири има македонско знаме /тоа и Турците не го прават, они секогаш кога слават нешто го прават под бугарско знаме/

Е, ке има сектор против омовците, ке има и jавен обвинител.

toni_a
quote:
Originally posted by tane komita


Затоа е и таа анти-пропаганда за Македонија, под името на „демократија“, секоја будала без морал и култура, може да кажува се’ и сешто и да не одговара ни пред народот ни пред законот.

Гледаш дека и луѓе „македонци“, под маската на „др., проф., академик“ какви глупости тресат.

da,dosta interesno i tazhno...

ke se pojavi nekoj sajt za koj prvpat se slusha,bez nikakvi informacii za toa koj stoi pozadi sajtot, so izneseno intervju ili teks na nekakva nasha faca.
(na nekolku pati mi se sluchuvalo toa po istoriskive forumi da naletam na nepoznat MK-sajt/vesnik so takvi tekstovi...)

treba vo takov sluchaj tie lugje da se nateraat da zazemat stav okolu pishanoto od "nepoznatiot". konfrontacija i prashanje dali e toa negovo mislenje i dali navistina se razgovaralo ili e izmisleno i lazhno.potoa toa da se objavi i da se znae.
vaka imame situacii kade shto nepoznat pishal neshto i ne se znae dali e toa tochno i kakvo mislenje da si sozdade chovek.

ili propagandite i pishuvanjata po vesnici deka nad 80.000 zemale BG-pasoshi...pa koga gi poglednavme vistinskite brojki,koga pochepkavme po statistiki i objavuvanja,koga se sredija nekoi podatoci gi snema objavuvanjata shto bea tolku chesti. duri i Vovata prestana da gi spomnuva poshto i toj tvrdeshe nekakvi kosmichni brojki kako i site ostanati bugari shto doagjaa i doagjaat na forum tuka.potoa eden bugar me ubeduvashe deka "nashite" vesnici bile tie shto prezentirale lagi okolu tochnite brojki.zatoa i navodnici staviv kaj nashite.(za povekje od 10-pati pogolemi nego realnite beshe pishuvano dolgo vreme)
sega ako dobro se sekjavam za vkupno podadeni 14.ooo MOLBI dosega se zbori.znachi oni preku "integracija"(kako toa vo deneshno vreme se narekuva) vrshat ASIMILACIJA so cel za dostignuvanje na sostojbi kako vo Pirinska-MK itn.

rabotata ,onakva kakva shto jas mislam deka treba da bide, e da ne se zatvaraat ochite pred nishto (pa bilo toa i negativno) AMA i da ne se preuvelichuva i zapagja pod masovna histerija.eden realen pogled,lociranje na problemot i iskorenuvanje(rabotenje protiv nego).

a Mr.Tatarov povtorno defokusira so meshanje na mnogu raboti vo edno.pred se` ja izvrte povtorno rabotava,ovojpat kon politichki izbori vo Republika Makedonija i se` ostanato shto ke mu padne na pamet.turcite vo BG i nivnoto zname: http://www.eurominority.org/version/deu/minority-detail.asp?id_pays=9&id_minorites=bg-turk


zborime za anti-Makedonizmot vo Bugarija i organiziranata hajka koja e na dneven red vo BG (i poshiroko).
Татаров
quote:

zborime za anti-Makedonizmot vo Bugarija i organiziranata hajka koja e na dneven red vo BG (i poshiroko).


А като збориме за тоа, и пошироко, дали ке можеш да ми обjасниш како нормален човек вие зошто не вервате на резултати од бугарски пописи и избори ?
цел свет ги признава, вие не, е па кои сте вие
..тоа за органирзирната хаjка е направо смешно, тука иде реч за проблем со маргинално значение и многу ретко присутен во бугарската политика.

Алцек
quote:
A uste pointeresno e sto pejat makedoncite od pirinsko na literaturen makedonski jazik, koj bugarskata drzava go negira i veli deka ne postoi i deka e srpska izmislica Ako e srpska izmislica, kako toa "blgarite" od Pirin go znaat i go obozavaat i postojano pejat na nego?


пеjaт на литературен "македонски" jaзик..'Пиринка съм, българка съм'..гледал ли си Преслава на Фен ТВ . Она е благоевградчанка.
Или "Никола, пирински орел, български герой", това е народна песен
или "от Егей до Дунав един народ живее".. и това го има на македонски диалект по ФЕН ТВ, а го пееха и наши од Пиринско, и ваша певица.

Вие живеете во некаков измислен свет, а во реалниот нормален свет македонските народини песни од Пиринско са регионални бугарски песни. И се пеjaт на македонски диалект, нормално за народни песни. И требе да си глув или слеп тоа да не го видиш това по Планета или по ФЕН ТВ.

Со вашите изпрани мозоци и вашата jaничарска омраза кон се што е бугарско вие сте наивни како малечки деца. И тов и за жал, и за смев.


P.S. македонските диалекти од Пиринско не са србизирани, за разлика од литературиот македонски jaзик. И требе да си ептен глув, за да кажеш дека неkoj пее на литературен македонски jaзик.
Алцек
quote:

Slusaj vamu! Vi se dozvoluva pristap ovde se dodeka problemi nema. Znaci, ako postoi diskuija koja e polezna od koja site moze nesto da naucime togas nikoj protiv vas nisto nema. Koga diskusijata ke se pretvori vo poznat Bugarski spam, togas nikakvi argumenti ne pomagaat, ban i brisenje samo.Мислим дека македонските корисници научиха дека за ОМО Илинден на избори гласат 800 души. Тоа во македонски весник нема да го прочиташ.
Е, не е ли полезно тоа, да научиш нешто, коешто се крие од тебе ?

nukleus Abe i 50 dushi da glasale za OMO Ilinden se mnogu koga se znae so kakva represija i fashizoidni merki raspolaga Bukarija i gi upotrebuva protiv Makedoncite vo Bukarija.Fakt e deka EU ja osudi Bugarija za nepocituvanje na pravata koj treba da gi imaat malcinstvata vo edna EU zemja.Od toj fakt nema beganje i toa ke povlece drugi konsekvenci kako shto se zadocneto clenstvo na Bugarija vo EU ili integracija vo EU procesite odnosno ke im bidat skrateni barem 2 milijardi evra kako kazna za toa shto seushte imaat nacisticko-komunisticki sektori za borba protiv malcinstvata vo Bugarija.Bugarija ke se spravi so 2 milioni Makedonci na sopstvena teritorija na nacin kako shto site znaeme i kako shto Todor Zivkov se spravi so Turcite koj bea poveke od 2 milioni.Sepak Makedoncite znaat deka vo Makedonija ne moze da im se obezbedi podobar zivot od onoj bedniot shto go ziveat vo Bugarija i nema masovno da se preselat vo Makedonija kako shto toa go napravija Turcite pred 20tina godini koga bea prifateni i pomognati od silnata Turcija.Denes tie Bugarski Turci se na visoki pozicii vo Turcija i nivnoto bogatstvo e pogolemo duplo od vrednosta na cela Bugarija.Znaci Turcija im dade shansa na svoite sonarodnici shto Makedonija ne moze da im ja dade na Makedoncite od Pirinska Makedonija dokolku se preselat kaj nas.Vistinata e deka po vtorata svetska vojna vo Bugarija imalo 2 milioni Makedonci koj nikako i mnogu teshko mozat da isceznat.
Najpoznatiot Makedonec od Bugarija vo svetot Georgi Dimitrov svoevremeno beshe tolku pocituvan od Bugarite shto mu beshe izgraden Mavzolej za zaslugite shto ja dovede Bugarija na ispraven kolosek.
gastokljav Льупчо Георгиевски от вчера зе бугарски пасош. Президентот Парванов му потписа указ за бугарско државjанство. Тоа открито заjави дека е Бугарин!
Честито!

Edit. by Admin
Makedon
quote:
Originally posted by Алцек

quote:
A uste pointeresno e sto pejat makedoncite od pirinsko na literaturen makedonski jazik, koj bugarskata drzava go negira i veli deka ne postoi i deka e srpska izmislica Ako e srpska izmislica, kako toa "blgarite" od Pirin go znaat i go obozavaat i postojano pejat na nego?


пеjaт на литературен "македонски" jaзик..'Пиринка съм, българка съм'..гледал ли си Преслава на Фен ТВ . Она е благоевградчанка.
Или "Никола, пирински орел, български герой", това е народна песен
или "от Егей до Дунав един народ живее".. и това го има на македонски диалект по ФЕН ТВ, а го пееха и наши од Пиринско, и ваша певица.

Вие живеете во некаков измислен свет, а во реалниот нормален свет македонските народини песни од Пиринско са регионални бугарски песни. И се пеjaт на македонски диалект, нормално за народни песни. И требе да си глув или слеп тоа да не го видиш това по Планета или по ФЕН ТВ.

Со вашите изпрани мозоци и вашата jaничарска омраза кон се што е бугарско вие сте наивни како малечки деца. И тов и за жал, и за смев.


P.S. македонските диалекти од Пиринско не са србизирани, за разлика од литературиот македонски jaзик. И требе да си ептен глув, за да кажеш дека неkoj пее на литературен македонски jaзик.Abe Tatarinu, mnogu lazes. Preslava t.e. Petja Koleva Ivanova e rodena od DOBRICH- Dobrudza od kaj se pravite Bugari. Nema vrska Preslava so Makedonija, nit so pirinska Makedonija. http://www.preslavasite.hit.bg/

Od tamu se gleda deka mnogu lazete i deka samo so lagi si sluzite. Toa se vika propaganda i od pusta propaganda ostanavte zakrzlaveni vo toa MOZOCITE, sto prasanje e i kolku gi imate.

Inaku, site makedonski pejaci od BUgarija kako RUmjana Popova (Makedonka od Kjustendil), Rajko Kirilov od Blagoevgrad, Jana Dobreva, Guna Ivanovna od Petrich, Nadja Eftimova Makedonkata SITE, APSOLUTNO SITE PEJAT NA LITERATUREN MAKEDONSKI JAZIK. Ako toj makedonski literaturen jazik e srbiziran, sakas da kazes deka site Makedonci se srbomani? Deka Pirincite se srbomani? Kolku i da gi pritiskate, krvta ne e voda i se gleda deka mnogu go sakaat makedonskiot jazik, stom pejat na istiot, a ne na bugarski. Pusti FEN TV i site Pirinci pejat na makedonski jazik, PEJAT SAMO ZA MAKEDONCI, za MAKEDONIJA, za MAKEDONSKATA ZEMJA. Ostaj ti vasite bugarski-turki pejaci koi nemaat vrska so Makedonija sto pejat za Никола, пирински орел, "от Егей до Дунав един народ живее" (SLavi). Znaci kolku mnogu lazete toa katastrofa ste.

Vsusnost, tolku ste prosti i neuki sto ne zabelezuvate deka vasiot tnr. "blgarski" jazik (praviot bugarski jazik e turki jazik) e mnogu poslicen so srpskiot otkolku makedonskiot i predstavuva preodna forma megju makedonskiot i srpskiot jazik. Jazikot vi e tolku siromasen, da imate samo eden clen, makedonskiot jazik ima 3 clena, imate ostatoci od padezi pri clenuvanje vo treto lice ednina i mnozina, imate tvrdi L, LJ, NJ kako kaj srbite (NedeLJa, ZakLJucava, i mnogu isti zborovi so srbite zove, iska, iziskuva, izbLJava itn.). Ako nekoj jazik e srbiziran, toa e vasiot.
Makedon
quote:
Originally posted by Алцек

quote:

Slusaj vamu! Vi se dozvoluva pristap ovde se dodeka problemi nema. Znaci, ako postoi diskuija koja e polezna od koja site moze nesto da naucime togas nikoj protiv vas nisto nema. Koga diskusijata ke se pretvori vo poznat Bugarski spam, togas nikakvi argumenti ne pomagaat, ban i brisenje samo.Мислим дека македонските корисници научиха дека за ОМО Илинден на избори гласат 800 души. Тоа во македонски весник нема да го прочиташ.
Е, не е ли полезно тоа, да научиш нешто, коешто се крие од тебе ?
Samo za 800 dusi drzavata Bugarija formirala DRZAVNA AGENCIJA ZA BORBA PROTIV MAKEDONSKI NACIONALIZAM?

Vo Bugarija ima sigurno sega 10.000 Anglicani koi ziveat postojano pokraj moreto za sex-turizam, pa zosto nema Agencija za borba protiv ANGLISKI nacionalizam? Spored tebe, Anglicani ima poveke od Makedonci, no imate posebna drszavna bezbednost za borba protiv MAKEDONSKI NACIONALIZAM!
Makedon Eve moete i klipovi da gledate so pejacite od Pirinska Makedonija, cii pesni se na MAKEDONSKI LITERATUREN JAZIK, koj od bugarskata drzava se negira kako POSRBEN, no tie si pejat na nasiot jazik i toa literaturen, kako za inat na Bugarite

http://www.ara-bg.com/

Makedonci se Rumjana Popova, Nadja Eftimova, Rajko Kirilov, Guna Ivanova, Lili Cvetkova (po tatko i) i Jana Dobreva.
Makedon
quote:
Originally posted by Makedon

Eve moete i klipovi da gledate so pejacite od Pirinska Makedonija, cii pesni se na MAKEDONSKI LITERATUREN JAZIK, koj od bugarskata drzava se negira kako POSRBEN, no tie si pejat na nasiot jazik i toa literaturen, kako za inat na Bugarite

http://www.ara-bg.com/

Makedonci se Rumjana Popova, Nadja Eftimova, Rajko Kirilov, Guna Ivanova, Lili Cvetkova (po tatko i) i Jana Dobreva.


http://www.ara-bg.com/artisti/folk/rumiana/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/guna/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/lili/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/volodia/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/raiko/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/yana_dobreva/artist.htm#1
Шопот
quote:
Originally posted by Makedon

quote:
Originally posted by Makedon

Eve moete i klipovi da gledate so pejacite od Pirinska Makedonija, cii pesni se na MAKEDONSKI LITERATUREN JAZIK, koj od bugarskata drzava se negira kako POSRBEN, no tie si pejat na nasiot jazik i toa literaturen, kako za inat na Bugarite

http://www.ara-bg.com/Makedonci se Rumjana Popova, Nadja Eftimova, Rajko Kirilov, Guna Ivanova, Lili Cvetkova (po tatko i) i Jana Dobreva.


http://www.ara-bg.com/artisti/folk/rumiana/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/guna/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/lili/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/volodia/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/raiko/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/yana_dobreva/artist.htm#1абе човек, ти си паднал од небето..коj од них пее на литературен македонски jaзик .
Володja Стоjанов, доколку знам е човек на ВМРО-БНД
Па македонските песни са наjслушаните и аресваните во Бугариja..зa Пирин фолк - Сандански чул ли, за Македониja-фолк во Благоевград..во София, речиси секоja година има фестифал на македонска народна песен, во Националниот дворец на културата.
Сите тие певци са Македонци, колку jaс сум Шоп.Makedon
quote:
Originally posted by Шопот

quote:
Originally posted by Makedon

quote:
Originally posted by Makedon

Eve moete i klipovi da gledate so pejacite od Pirinska Makedonija, cii pesni se na MAKEDONSKI LITERATUREN JAZIK, koj od bugarskata drzava se negira kako POSRBEN, no tie si pejat na nasiot jazik i toa literaturen, kako za inat na Bugarite

http://www.ara-bg.com/Makedonci se Rumjana Popova, Nadja Eftimova, Rajko Kirilov, Guna Ivanova, Lili Cvetkova (po tatko i) i Jana Dobreva.


http://www.ara-bg.com/artisti/folk/rumiana/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/guna/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/lili/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/volodia/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/raiko/artist.htm#1
http://www.ara-bg.com/artisti/folk/yana_dobreva/artist.htm#1абе човек, ти си паднал од небето..коj од них пее на литературен македонски jaзик .
Володja Стоjанов, доколку знам е човек на ВМРО-БНД
Па македонските песни са наjслушаните и аресваните во Бугариja..зa Пирин фолк - Сандански чул ли..во София, речиси секоja година има фестифал на македонска народна песно, во Националниот дворец на културата.
Сите тие певци са Македонци, колку jaс сум Шоп.


Abe site pesni sto gi pejat se na MAKEDONSKI LITERATURN JAZIK. Ete ti link, jazikot na koj pejat e istiot onoj literaturen jazik koi nie ovde go koristime, a vie bugarite go narekuvate "srbomanski" i ne go priznavate. Znaci i Pirincite se Srbomani po Vas, odnosno isti kako nas- MAKEDONCI

A mnogu ubavo e da se vidi najistocniot makedonski grad- Nevrokop (G. Delcev), najistocen grad i vo Pirinsko kako e zakiten so makedonski znaminja I toa na plostadot si stoeja makedonski znaminja
Шопот
quote:


Samo za 800 dusi drzavata Bugarija formirala DRZAVNA AGENCIJA ZA BORBA PROTIV MAKEDONSKI NACIONALIZAM?800 души, ама платени порано од УДБА, а сега од македонските таjни служби.
Каква државна агенциja, ти си неписмен, може да има отдел за тоа во службите за сигурност. Па они директно проповедуват сепаратизам.

Да не сакаш да кажеш дека УДБА не работила против луге со бугарско национално сознание во Македониja..па вие сте многу изостанали и не сте отворили досиетата.


Шопот
quote:Abe site pesni sto gi pejat se na MAKEDONSKI LITERATURN JAZIK. Ete ti link, jazikot na koj pejat e istiot onoj literaturen jazik koi nie ovde go koristime, a vie bugarite go narekuvate "srbomanski" i ne go priznavate. Znaci i Pirincite se Srbomani po Vas, odnosno isti kako nas- MAKEDONCI

A mnogu ubavo e da se vidi najistocniot makedonski grad- Nevrokop (G. Delcev), najistocen grad i vo Pirinsko kako e zakiten so makedonski znaminja I toa na plostadot si stoeja makedonski znaminja


Посочи ми името на една песна на литературен македонски jaзик секoj ден гледам ФЕН ТВ.

Сите до една са на диалект. Македонските народни песни за нас за дел од бугарскиот фолклор, при тоа наjдобриот...
Ти видел ли не некогаш жив човек од гр. Гоце Делчев ? Во градот може да има 20-30 омовци, не повеке.

Па сите тие певци може да ги видиш и на БНТ..наравно со певци од други места во Бугариja..не разбирам што не признаваме, нормално е фолкорот да е на диалект. Македонски, родопски, шопски, добруджански, тракиjски песни..Makedon
quote:
Originally posted by Шопот

quote:Abe site pesni sto gi pejat se na MAKEDONSKI LITERATURN JAZIK. Ete ti link, jazikot na koj pejat e istiot onoj literaturen jazik koi nie ovde go koristime, a vie bugarite go narekuvate "srbomanski" i ne go priznavate. Znaci i Pirincite se Srbomani po Vas, odnosno isti kako nas- MAKEDONCI

A mnogu ubavo e da se vidi najistocniot makedonski grad- Nevrokop (G. Delcev), najistocen grad i vo Pirinsko kako e zakiten so makedonski znaminja I toa na plostadot si stoeja makedonski znaminja


Посочи ми името на една песна на литературен македонски jaзик
Сите до една са на диалект. Македонските народни песни за нас за дел од бугарскиот фолклор, при тоа наjдобриот...
Ти видел ли не некогаш жив човек од гр. Гоце Делчев ? Во градот може да има 20-30 омовци, не повеке.

Па сите тие певци може да ги видиш и на БНТ..наравно со певци од други места во Бугариja..не разбирам што не признаваме, нормално е фолкорот да е на диалект.

Shop, ne se budale i ne se srami. Site pesni sto gi pejat PIRINCITE i koi gi posociv zaedno so linkot se na MAKEDONSKI LOITERATUREN JAZIK. Sega nema ti mene da me ucis sto e makedonski literaturen jazik. Znam deka e bolno sto Makedoncite vo Bugarija pejat na MAKEDONSKI LITERATUREN JAZIK, osnovata na sekoja nacija, sto indirektno kazuvaat deka se Makedonci, a ne Bugari.

Mozebi vo G. Delcev ima 20-30 Omovci, no 90% se Makedonci, zatoa i centarot na gradot e nakiten so makedonski znaminja
Шопот
quote:Shop, ne se budale i ne se srami. Site pesni sto gi pejat PIRINCITE i koi gi posociv zaedno so linkot se na MAKEDONSKI LOITERATUREN JAZIK. Sega nema ti mene da me ucis sto e makedonski literaturen jazik. Znam deka e bolno sto Makedoncite vo Bugarija pejat na MAKEDONSKI LITERATUREN JAZIK, osnovata na sekoja nacija, sto indirektno kazuvaat deka se Makedonci, a ne Bugari.

Mozebi vo G. Delcev ima 20-30 Omovci, no 90% se Makedonci, zatoa i centarot na gradot e nakiten so makedonski znaminja


Aбе човек, ти ли мене ке учиш..jaс сум живеjaл две години во Петрич и многу добре знаме што е македонски диалект и што не е..па и моjoт роден диалект не е коj знае колку различен од македонските диалекти од Пиринско.
А това дека пеjaт на диалект, директно кажува дека тоа е бугарски диалект. Родопчаните пеjaт на родопски диалект, е што ?
Во Гоце Делчев имало македонските знамьна по повод соборот на омовците, на никoj там освен 20-30 омовци не му пука за сегашното знаме на Р Македониja..oно нема никаква историска основа
Сега нема.


Ти видел ли си некога жив човек од Пиринско, ама чесно ?

Makedon
quote:
Originally posted by Шопот

quote:Shop, ne se budali i ne se srami. Site pesni sto gi pejat PIRINCITE i koi gi posociv zaedno so linkot se na MAKEDONSKI LOITERATUREN JAZIK. Sega nema ti mene da me ucis sto e makedonski literaturen jazik. Znam deka e bolno sto Makedoncite vo Bugarija pejat na MAKEDONSKI LITERATUREN JAZIK, osnovata na sekoja nacija, sto indirektno kazuvaat deka se Makedonci, a ne Bugari.

Mozebi vo G. Delcev ima 20-30 Omovci, no 90% se Makedonci, zatoa i centarot na gradot e nakiten so makedonski znaminja


Aбе човек, ти ли мене ке учиш..jaс сум живеjaл две години во Петрич и многу добре знаме што е македонски диалект и што не е..па и моjoт роден диалект не е коj знае колку различен од македонските диалекти од Пиринско.
А това дека пеjaт на диалект, директно кажува дека тоа е бугарски диалект. Родопчаните пеjaт на родопски диалект, е што ?
Во Гоце Делчев имало македонските знамьна по повод соборот на омовците, на никoj там освен 20-30 омовци не му пука за сегашното знаме на Р Македониja..oно нема никаква историска основа
Сега нема.


Ти видел ли си некога жив човек од Пиринско, ама чесно ?
Abe Shop, ti li nas ke ne ucis sto e literatiren makedonski jazik? Sekako deka site pesni na PIRINCITE se ispeani na CIST LITERATUREN JAZIK MAKEDONSKI, oficijalen vo R. MAKEDONIJA, a "srbomanski" za R. Bugarija, sto znaci spored tebe Petricani zborat LITERATUREN MAKEDONSKI t.e. srbomanski

Te molam ne se srami povekje, nema ti da ni kazes kakov e makedonskiot literaturen jazik. Ako ima malku Makedonci vo G. Delcev, zosto bas tamu se odrza konstituitivnata sednica na OMO? A znaminjata makedonski se vejat na plostadot vo G. Delcev oti 90% od naselenieto e makedonsko tamu. Vo Gevgelija ima 20-30 Albanci no nikogas ne stavaat zname na Albanija tamu, tuku samo vo Gostivar i Tetovo kade se 60%.

A zosto pirincite pejat samo za Makedonija i za MAKEDONCI, Pirin, Pirinsko, a ne spomnuvaat nitu "B" od bugarija ili bugarsko nesto? Do tamu li e dojdena rabotata vo vasata drzava da Makedoncite tolku se zelni da se dvojat od Bugarija? Lele
Шопот
quote:

Abe Shop, ti li nas ke ne ucis sto e literatiren makedonski jazik? Sekako deka site pesni na PIRINCITE se ispeani na CIST LITERATUREN JAZIK MAKEDONSKI, oficijalen vo R. MAKEDONIJA, a "srbomanski" za R. Bugarija, sto znaci spored tebe Petricani zborat LITERATUREN MAKEDONSKI t.e. srbomanski

Te molam ne se srami povekje, nema ti da ni kazes kakov e makedonskiot literaturen jazik. Ako ima malku Makedonci vo G. Delcev, zosto bas tamu se odrza konstituitivnata sednica na OMO? A znaminjata makedonski se vejat na plostadot vo G. Delcev oti 90% od naselenieto e makedonsko tamu. Vo Gevgelija ima 20-30 Albanci no nikogas ne stavaat zname na Albanija tamu, tuku samo vo Gostivar i Tetovo kade se 60%.

A zosto pirincite pejat samo za Makedonija i za MAKEDONCI, Pirin, Pirinsko, a ne spomnuvaat nitu "B" od bugarija ili bugarsko nesto? Do tamu li e dojdena rabotata vo vasata drzava da Makedoncite tolku se zelni da se dvojat od Bugarija? Lele


"Морен сокол вода пие на Вардаро"..това според тебе на литературен македонски jaзик ли ?

Како да не спомнуват ништо бугарско..песента за Никола (пирински орел, български герой се пее) слушал си..и колку други има такви
Ти си паднал од небето бе, човек. Во Гоце Делчев лугето са Бугари како во Балчик да кажеме.
ArIeS ``More sokol pie voda na Vardarot`` ova e literaturen Makedonski jazik.A tvoeto e uste edna bugarska izmislica!
Makedon
quote:
Originally posted by Шопот

quote:

Abe Shop, ti li nas ke ne ucis sto e literatiren makedonski jazik? Sekako deka site pesni na PIRINCITE se ispeani na CIST LITERATUREN JAZIK MAKEDONSKI, oficijalen vo R. MAKEDONIJA, a "srbomanski" za R. Bugarija, sto znaci spored tebe Petricani zborat LITERATUREN MAKEDONSKI t.e. srbomanski

Te molam ne se srami povekje, nema ti da ni kazes kakov e makedonskiot literaturen jazik. Ako ima malku Makedonci vo G. Delcev, zosto bas tamu se odrza konstituitivnata sednica na OMO? A znaminjata makedonski se vejat na plostadot vo G. Delcev oti 90% od naselenieto e makedonsko tamu. Vo Gevgelija ima 20-30 Albanci no nikogas ne stavaat zname na Albanija tamu, tuku samo vo Gostivar i Tetovo kade se 60%.

A zosto pirincite pejat samo za Makedonija i za MAKEDONCI, Pirin, Pirinsko, a ne spomnuvaat nitu "B" od bugarija ili bugarsko nesto? Do tamu li e dojdena rabotata vo vasata drzava da Makedoncite tolku se zelni da se dvojat od Bugarija? Lele


"Морен сокол вода пие на Вардаро"..това според тебе на литературен македонски jaзик ли ?

Како да не спомнуват ништо бугарско..песента за Никола (пирински орел, български герой се пее) слушал си..и колку други има такви
Ти си паднал од небето бе, човек. Во Гоце Делчев лугето са Бугари како во Балчик да кажеме.Shop, mnogu se posrami. Te jazokot makedonski bil srbiziran, a koga go pejat pirinskite Makedonci, toj jazik stanuva pirinski dijalekt. Epten se` izmesa, oti veke ne znaes kako da lazes.

Sokol pie na VaradaroT ja pejat pesnata, malku naculi toa usite i slusaj poubavo. Taa pesna e za Jane Sandanski, koj od 1914 g. se bori protiv BUGARIJA za osloboduvanje na pirinska Makedonija od bugarskoto ropstvo. Sandanski se borel za slobodna Makedonija, za osloboduvanje na pirinsko od Bugarite, toa e fakt. Zatoa, Sandanski e ubien od bugarskiot dvor. Pirincite ja pejat taa pesna za Sandanski, za nivnoto osloboduvanje od Bugarite. Sega ti raduvaj se sto site tamu se avtonomisti

Lugeto od Goce Delcev ne se Bugari, tebe nesto ti fali. Nikogas tamu ne se naselile Tatari, osven nekoi turci koi sega se preseleni vo Turcija. Da bea Bugari, ke si stavea bugarski znaminja na plostadot, ne Sonceto od Kutlesh, makedonskiot NACIONALEN simbol.

I te molam ne mesaj narodno stari pesni, so NOVOKOMPONIRANI pesni kako Nikola blgarski junak.
nukleus Neka se zaprashaat Bugarite kolku Makedonci od Bugarija baraat azil vo EU i naveduvaat vo svoite baranja deka se Makedonci od Bugarija na koj im se skrateni elementarnite covekovi prava.Samo vo Finska ovaa godina nivniot broj iznesuval nad 600 lica,a Finska e najodalecena zemja na EU znaci vo drugite zemji sostojbata e ushte pokatastrofalna.EU gi znae ovie raboti i tokmu zatoa na 01.01.2007 ke im dade eden mal "shipak" za vlez vo unijata na Bugarite.
bogi
quote:
Originally posted by nukleus

Neka se zaprashaat Bugarite kolku Makedonci od Bugarija baraat azil vo EU i naveduvaat vo svoite baranja deka se Makedonci od Bugarija na koj im se skrateni elementarnite covekovi prava.Samo vo Finska ovaa godina nivniot broj iznesuval nad 600 lica,a Finska e najodalecena zemja na EU znaci vo drugite zemji sostojbata e ushte pokatastrofalna.EU gi znae ovie raboti i tokmu zatoa na 01.01.2007 ke im dade eden mal "shipak" za vlez vo unijata na Bugarite.

Asylum seekers from Bulgaria in Finlad in 2005 --- 699 people. Assylum granted to -- 0 people. Reason -- Negative decision /Manifestly unfounded/.

Source:

http://www.uvi.fi/netcomm/content.asp?article=1987

http://www.uvi.fi/download.asp?id=Decisions%5Fon%5Fasylum%5F2005;1142;{87113E5B-0E9A-4117-AE36-DA79405D9BF2}


P.S. If those Macedonians are the Roma {gypsies} that decided to move to Finland, I will agree with you. The problem with BG Roma people trying migrate is a well known fact. There have been shows on TV discussing this issue and showing the buses/planes with gypsis getting back from the scandinavian states after being denied an asylum.
Шопот
quote:


Sokol pie na VaradaroT ja pejat pesnata, malku naculi toa usite i slusaj poubavo. Taa pesna e za Jane Sandanski, koj od 1914 g. se bori protiv BUGARIJA za osloboduvanje na pirinska Makedonija od bugarskoto ropstvo. Sandanski se borel za slobodna Makedonija, za osloboduvanje na pirinsko od Bugarite, toa e fakt. Zatoa, Sandanski e ubien od bugarskiot dvor. Pirincite ja pejat taa pesna za Sandanski, za nivnoto osloboduvanje od Bugarite. Sega ti raduvaj se sto site tamu se avtonomisti

Lugeto od Goce Delcev ne se Bugari, tebe nesto ti fali. Nikogas tamu ne se naselile Tatari, osven nekoi turci koi sega se preseleni vo Turcija. Da bea Bugari, ke si stavea bugarski znaminja na plostadot, ne Sonceto od Kutlesh, makedonskiot NACIONALEN simbol.

I te molam ne mesaj narodno stari pesni, so NOVOKOMPONIRANI pesni kako Nikola blgarski junak.


Ти си неписмен, бе човек, през 1914 Сандански води преговори со Аланците са поделба на Македониja, по порака на Фердинанд... има и изjaви во албански весник од тоа време.

Да ти обjaсним зошто омовците држат собир во точно Гоце Делчев..там во општината има две села каде има омовци. Аку е во Благоевград, ке им е малко трудно да соберат 300 души, далече е од Гоце Делчев. И во Петрич не може, там вмровците на Каракачанов са многу и може да има кьотек...опасно е.

Знамето од Кутлеш за го турили омовците за собирот, сега го нема. Нема да го тури кметот.

Има и стари песни каде се пее за Бугари /зборникот на Миладинови/, има и други, и песента за Никола што като е нова, това е народна песен, и е компонирана од пиринци.
Нема ни една песна од Пиринско, народна да се пее на сегашниот македонски литературен jaзик, диалектите там са запазени како што са си били без да са замрсени со србизми, за разлика од вашиот jaзик.
Па нормално е во Пиринско да се пее за Пирин, а не са за Сакар или Странжда.

Makedon
quote:
Originally posted by Шопот

quote:


Sokol pie na VaradaroT ja pejat pesnata, malku naculi toa usite i slusaj poubavo. Taa pesna e za Jane Sandanski, koj od 1914 g. se bori protiv BUGARIJA za osloboduvanje na pirinska Makedonija od bugarskoto ropstvo. Sandanski se borel za slobodna Makedonija, za osloboduvanje na pirinsko od Bugarite, toa e fakt. Zatoa, Sandanski e ubien od bugarskiot dvor. Pirincite ja pejat taa pesna za Sandanski, za nivnoto osloboduvanje od Bugarite. Sega ti raduvaj se sto site tamu se avtonomisti

Lugeto od Goce Delcev ne se Bugari, tebe nesto ti fali. Nikogas tamu ne se naselile Tatari, osven nekoi turci koi sega se preseleni vo Turcija. Da bea Bugari, ke si stavea bugarski znaminja na plostadot, ne Sonceto od Kutlesh, makedonskiot NACIONALEN simbol.

I te molam ne mesaj narodno stari pesni, so NOVOKOMPONIRANI pesni kako Nikola blgarski junak.


Ти си неписмен, бе човек, през 1914 Сандански води преговори со Аланците са поделба на Македониja, по порака на Фердинанд... има и изjaви во албански весник од тоа време.

Да ти обjaсним зошто омовците држат собир во точно Гоце Делчев..там во општината има две села каде има омовци. Аку е во Благоевград, ке им е малко трудно да соберат 300 души, далече е од Гоце Делчев. И во Петрич не може, там вмровците на Каракачанов са многу и може да има кьотек...опасно е.

Знамето од Кутлеш за го турили омовците за собирот, сега го нема. Нема да го тури кметот.

Има и стари песни каде се пее за Бугари /зборникот на Миладинови/, има и други, и песента за Никола што като е нова, това е народна песен, и е компонирана од пиринци.
Нема ни една песна од Пиринско, народна да се пее на сегашниот македонски литературен jaзик, диалектите там са запазени како што са си били без да са замрсени со србизми, за разлика од вашиот jaзик.
Па нормално е во Пиринско да се пее за Пирин, а не са за Сакар или Странжда.
Abe Shop, dosta veke celiot konfuzno zvucis.

Povtoriv i pak ke povtoruva, PIRINCITE PEJAT NA LITERATUREN KNIZEVEN JAZIK, koj od bugarskata drzava se negira deka e "novokomponiran 1945 g. od srbite", so sto Pirincite prkosat deka se Makedonci i si go priznavaat toj jazik za svoj. Da se cuvstvuvale za Bugari, ke peeja na bugarski, ne na MAKEDONSKI, pa plus toa i na literaturen. A pejat za MAKEDONIJA, MAKEDONCI, NIKADE "B" od bugari ili bugarsko nesto ne spomnuvaat vo svoite pesni.

Jane Sandanski se bori protiv Bugarija za sloboda na Pirinsko. I toa e fakt. Da bil bugarin i da se cuvstvuval za bugarin, nemalo da se bori so Bugarija, tuku ke bil "skreken" sto pirinsko e del od Bugarija. Ajdeee, sega i toa li ke go falsifikuvate? Po tebe Bugarite go ubile Sandanski od toa sto rabotel za bugarskata kauza, zar ne?

A Nevrokop- G. Delcev e najistocniot makedonski grad i zatoa tamu se odrza osnovackoto sobranie na OMO; stom ima MAKEDONCI na Rodopite, sigurno ima uste poveke pozapadno, na granicata so Makedonija
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Шопот

quote:


Sokol pie na VaradaroT ja pejat pesnata, malku naculi toa usite i slusaj poubavo. Taa pesna e za Jane Sandanski, koj od 1914 g. se bori protiv BUGARIJA za osloboduvanje na pirinska Makedonija od bugarskoto ropstvo. Sandanski se borel za slobodna Makedonija, za osloboduvanje na pirinsko od Bugarite, toa e fakt. Zatoa, Sandanski e ubien od bugarskiot dvor. Pirincite ja pejat taa pesna za Sandanski, za nivnoto osloboduvanje od Bugarite. Sega ti raduvaj se sto site tamu se avtonomisti

Lugeto od Goce Delcev ne se Bugari, tebe nesto ti fali. Nikogas tamu ne se naselile Tatari, osven nekoi turci koi sega se preseleni vo Turcija. Da bea Bugari, ke si stavea bugarski znaminja na plostadot, ne Sonceto od Kutlesh, makedonskiot NACIONALEN simbol.

I te molam ne mesaj narodno stari pesni, so NOVOKOMPONIRANI pesni kako Nikola blgarski junak.


Ти си неписмен, бе човек, през 1914 Сандански води преговори со Аланците са поделба на Македониja, по порака на Фердинанд... има и изjaви во албански весник од тоа време.

Да ти обjaсним зошто омовците држат собир во точно Гоце Делчев..там во општината има две села каде има омовци. Аку е во Благоевград, ке им е малко трудно да соберат 300 души, далече е од Гоце Делчев. И во Петрич не може, там вмровците на Каракачанов са многу и може да има кьотек...опасно е.

Знамето од Кутлеш за го турили омовците за собирот, сега го нема. Нема да го тури кметот.

Има и стари песни каде се пее за Бугари /зборникот на Миладинови/, има и други, и песента за Никола што като е нова, това е народна песен, и е компонирана од пиринци.
Нема ни една песна од Пиринско, народна да се пее на сегашниот македонски литературен jaзик, диалектите там са запазени како што са си били без да са замрсени со србизми, за разлика од вашиот jaзик.
Па нормално е во Пиринско да се пее за Пирин, а не са за Сакар или Странжда.
Uste ednaska ako go nareces Makedon ili bilo koj drug clen na forumov nepismen vednas odis na ban. Se odnesuva ova na bilo koja druga navreda, posebno na nacionalna osnova. Pazi kako se odnesuvas!!
nukleus Bugarite tolku mnogu ja "sakale" Makedonija shto nikako ne im pomognale na Makedoncite za vreme Ilindenskoto vostanie.Sekoj se cudi zoshto koga Bugarite se oslobodile od Turcija istoto ne go napravile i za Makedonija dokolku bila "nivna" i dokolku Makedoncite bile Bugari.Zoshto Bugarite,Srbite pa i Grcite koj pretendiraat na Makedonija kako svoja zemja nishto ne napravile i go ostavile Makedonskiot narod na milost i nemilost na Turcite ushte 50-60 godini.Mozebi nikoj togash ne smetal deka narodot shto zivee vo Makedonija e negov kako shto denes imaat "smelost" da potenciraat Bugarite-lizigazi od koj Makedoncite pametat samo zlostorstva kako za vreme na Balkanskite vojni taka za vreme na Prva svetska vojna i za vreme na vtora svetska vojna koga gi ubivaa Makedoncite samo zatoa shto imaa idei za samostalna i slobodna Makedonija.
Makedoncite nema da gi zaboravat torturite na Bugarskite okupatori koj za vreme na okupacijata gi frlaa od treti sprat Mirce Acev i Strasho Pindjur gasea cigari vo vaginata na Vera Ciriviri-Trena, gi strelaa 15 godishnite deca vo Vatasha,gi deportiraa 7,500 evrei od Makedonija vo logorite na smrtta od kade skoro nikoj ne se vrati ziv.Dokolku seto toa moze nekoj da mu go pravi na svojot sopstven narod togash poveke od sigurno e deka ne zasluzuva da se "kiti" so korenite na toj ist narod shto tolku bolno go teroriziraa.
Шопот
quote:


Povtoriv i pak ke povtoruva, PIRINCITE PEJAT NA LITERATUREN KNIZEVEN JAZIK, koj od bugarskata drzava se negira deka e "novokomponiran 1945 g. od srbite", so sto Pirincite prkosat deka se Makedonci i si go priznavaat toj jazik za svoj. Da se cuvstvuvale za Bugari, ke peeja na bugarski, ne na MAKEDONSKI, pa plus toa i na literaturen. A pejat za MAKEDONIJA, MAKEDONCI, NIKADE "B" od bugari ili bugarsko nesto ne spomnuvaat vo svoite pesni.
те ти една македонска песен од Пиринско на литературен македонски jaзик..аресва ли ти

МАРИЕ, БЕЛА БУГАРКО
Марие, бела бугарко,
елай, се Маре потурчи (2)
На висок чердак да седиш,
жолти жолтици да нижиш,
на бело гьрло да носиш.
Подарок ке ти подарам –
Едрене - султан Селим джамия,
Цариград - Света София.
Пуста ти била Селим джамия,
пуста ти била Света София.
Яз си я сакам верата.
Яз.си я сакам верата
нашата вера рисянска,
сека недела Великден.
Яз си я сакам верата,
нашата вера българска
сека недела Великден


и уште на литературен македонски jaзик..

МОРЕ СОКОЛ ПИЕ

Море сокол пие вода на Вардаро (2)


Припев:
Яне, Яне ле, бело гърло
Яне, Яне ле, кротко ягне

Море ой соколе,
ти юнашко пиле,
море не виде ли
юнак да премине.

Припев...

Юнак да премине
со девет люти рани.
Со девет люти рани,
сите куршумлии.

Припев...

А десета рана со нож прободена

а таа песна од Пиринско е направо скандална...

ПЕСЕН ЗА ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ

Ранет ми лежи Тодор Александров,
и казва сетна воля заветна.(2)
Нека да слушат сите комити
и помнят тези думи во веки.(2)
Кой ке ти носи тенката пушка,
де гиди ранен Тодор войвода.(2)
Нека я носи Ванчо Михайлов
да стреля сите врази български.(2)
Кой ке ти носи острата сабя
де гиди ранен Тодор войвода.(2)
Нека я носи Ванчо Михайлов
да сече сите врази български.(2)
Кой ке го води ВМРО-то наше
де гиди ранен Тодор войвода.(2)
Нека го води Ванчо Михайлов
на бой за правдините български.(2)

tane komita
Инаку зошто би биле на форумов ако не им е таа целта, така ги учеле, за да не бидат окупатори во WWII а и пред тоа, туку „ослободители“ - постојано не ослободувале па сакаат дури и денес да не ослободат!!?? ОД КОГО - НИ САМИТЕ НЕ ЗНААТ!!!????

Така ги учеле уште како мали и само тоа го паметат - за мир во куќата!?nukleus Zatoa nie gi "osloboduvavme" nivnite majki i sestri od "sexualnite frustracii" so koj se steknale pri takvoto ucenje kako mali za samo edna "cervena" i da imaat mir vo kukata.:)