Напиток - КРИСТАЛИ (габа)?

Напиток - КРИСТАЛИ (габа)?
Lightless
 
Пред некое време ми донесоа едни така натечени "кристали" кои се проѕирни и од кои се прави напиток (вкусот е нешто како швепс),па ако има некој информации за како е латинското име на чудово или некое друго име, нека пише.

Иначе како за информација се става малку од кристалите во 2 л. вода со еден лимон и смокви, и по 3 дена се цеди и се пие, а кристалите се размножуваат.
Било лековито, содржело некои состојки како комбухата.