Бугарските злосторства во Македонија

Бугарските злосторства во Македонија
Unreal
 
За време првата светска војна

На сликата подолу се деца и жени задушени со гас од страна на бугарските окупатори во Битолско.



И после ова некој ќе ми каже дека овде е бугарско?
Ма само прекин на сите односи со нив,додека не се расчисти се.
Фашисти,татари,дивјаци,џупци....тоа се бугарите
adriana81 sladur, tazi snimka e ot kosovo
toni_a bidejki ednash mi beshe izbrishan post so link od slikava na istorija forumot...eve sega povtorno na ovaa tema.
se raboti za bugarski policaec shto drzhi odsechena glava vo rakata.slikata e od eden bugarski forum kade shto si se velichat bugarite na vakvite zlostorstva.adresata koja beshe vpishana na slikata ja izbrishav bidejki link kon drugi forumi ne e dozvolen (pa ni indirekten).

http://img525.imageshack.us/img525/5568/policai20s20glavaru3.jpg
(do adminite ili moderatorot: ako trgate neshto ve molam ostavete go postot i trgnete go samo linkot od slikata.barem da se znae shto imalo i kakvi ni se komshiive!)


inaku eve i ushte edna rabota (sum ja postiral i prethodno,ama takvi raboti netreba da se zaboravaat) shto ja napravile bugarite na beganje od Makedonija ,koga sme gi izbrkale poradi diveenjeto i dzverstvata kako na prethodnata slika ili onaa od Unreal.


Заштитничката на Скопје, црквата Св. Богородица, спроти МАНУ, чија изградба повторно почна лани, прв пат е изградена 1835 година. Ктитор бил извесен Хаџи Трајко, а пари дале и рани други богати луѓе. Во изградбата учествувале над 10.000 луѓе. Внатрешноста била од борово дрво и мермер, а sидовите прекриени со разни икони. Црквата е запалена и ограбена во Втората светска војна од бугарскиот окупатор. По пожарот од црквата останале само изгорени sидини. После земјотресот државата имала неколку обиди да изгради нешто на местото на црквата, но сите биле безуспешни поради светоста на земјиштето...

http://www.vest.com.mk/default.asp?id=106160&idg=6&idb=1598&rubrika=Skopje
Satanico Pandemonium prasanje e : da li Makedonija treba da bara obestetuvanje od Bugarskata drzava, bar za okupacijata vo WWII i da li e toa veke podmireno vo bivsata SFRJ? Vo sekoj slucaj, ona sto deneska bar moze da se bara e izvinuvanje od Bugarija. Od prosta pricina sto tie i den deneska na okupacijata ne gledaat nisto poinaku odkolku fasisticka Bugarija sto gledase za vreme na WWII. tie na toa se uste gledaat kako na osloboditelna vojna. Se cudam na pasivnosta na Makedonskata vlast sto ne gi potegnuva tie prasanja.
nukleus Esenta 1942 bila dosta plodorodna za Makedonskite zitnici,mojot pokoen dedo M.... i baba G..... vredni selani od seloto P....... (opshtina Cashka) roditeli na 9 maloletni deca go sobrale rodot i ubavo go sokrile za da ja pominat zimata.Bugarskiot okupator izdal naredba za konfiskacija na zitoto od Makedonskite selani za potrebite na "parazitite" vo Bugarija.Zapocnale pretresi i maltretiranja po site mozni mesta kade selanite mozele da go sokrijat zitoto.Otkako nashle eden del i go konfiskovale pokraj molbite na moite baba i dedo barem neshto da ostavat za 9te deca Bugarskite okupatori ne ostavile nishto.
Sepak eden del od zitoto ostanal dobro sokrien vo okolnite peshteri na P.......(kaj mestoto "Nozot" poznato od Turskiot masakar).Za tragedijata da bide pogolema kmetot na seloto go nakodoshil mojot dedo deka ima ushte zito i sledniot den toj bil priveden vo Cashka za da kaze kade go krie zitoto od Bugarskite okupatori na Makedonija.Dedo M.... uspeal da ne izusti ni zbor zatoa shto znael deka 9te maloletni deca nema da ja preziveat zimata.Posle tri meseci krvnicko tepanje vo zatvor eden zimski den ja povikale babami da go zeme skoro mrtvoto telo na pretepanit maz.Sedum dena podocna mojot dedo pocinal kako posledica na povredite so koj se zdobil vo Bugarskiot zatvor.Zad sebe ostavil 9 maloletni deca od 2-16 godini i zena vdovica.Zivotot im stanal "pekol" koj ostavil dlaboki tragi vo maloletnite umovi.Sepak decata dobro ja zapametile Bugarskata "pravda" za da ni ja prenesat nam na svoite deca.Tokmu taka i ne "educiraa" vo Bugarin nikogash verba da nemas i koga ke najdesh za shodno da mu go "svirnesh".Zelbata za osveta ni se ispolni vo 90tite koga Bugarkite se rabotea za 1 "cervena" ili za paketce "d`fki".
Chingizhan Mnogo lajesh Nukleus,mnogo lajesh!!Takmo s takava primitivna propaganda za "jestokata bugarska okypacia" sa vi palnili glavite veke 60 godini!Az mojem mnogo dobre da ti otgovorim bideiki i moite baba i dedo sa izbegale ot Ohrid vo Bulgaria ama ne mislia ce treba da si gybia vremeto so covek kato tebe.

P.S. I taia slika deto ste ia postnale.Imaite malko srama ot Gospoda.Samo tova ne go beh cyval."Bugari ybivaat makedonci so otroven gaz".Vie ste dostoini ycenici na Tito.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Chingizhan

Mnogo lajesh Nukleus,mnogo lajesh!!Takmo s takava primitivna propaganda za "jestokata bugarska okypacia" sa vi palnili glavite veke 60 godini!Az mojem mnogo dobre da ti otgovorim bideiki i moite baba i dedo sa izbegale ot Ohrid vo Bulgaria ama ne mislia ce treba da si gybia vremeto so covek kato tebe.

P.S. I taia slika deto ste ia postnale.Imaite malko srama ot Gospoda.Samo tova ne go beh cyval."Bugari ybivaat makedonci so otroven gaz".Vie ste dostoini ycenici na Tito.


sekoj od nas ima prikazni za Bugarite, toa e ona sto se prenesuvalo doma, vo familija. Nukleus nema nikakva pricina da laze, i negovata prikazna kolku i da e tazna e cesta vo Makedonija. Toa ni e jasno. Bugarskiot okupator sigurno ne nosel hrana od Bugarija a gi stedel lokalnite.

Ti si toj sto obvinuva a nema dokazi deka nukleus laze. Tipicno Bugarski na tugja nevolja da se siti. A za Ohrid, hm, i tuka ima prikazni, zatvorot e na ezero, so glavite dolu gi pustale tie sto ke recele deka se Makedonci zasebni... pred kraj na vojnata pri kapitulacijata Ohrid gi spasi Bugarskite vojnici koj begaa, ama toa izgleda ni se vraka deneska. Nikoj od vas taa vistina za Bugarinot vo Makedonija ne moze da ja izbrise kaj nas, zatoa sto nie sme rasteni so vistinata koja od koleno na koleno doma se prenesuvala. Nikoj na nekoj Bugarin od forum nema da mu veruva poveke odkolku na svoite roditeli.
Chingizhan Znaci ia znaesh istoriata za bulgarskite voinici vo Ohrid!Kaji mi ti zasto my e na naselenieto na Ohrid da spasiava voinici ot edna bojem "okypatorska" voiska? A az dokazi ne postvam zastoto ti ke gi izbrishesh zatova.Nemam jelanie da se iadosvam izlishno.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Chingizhan

Znaci ia znaesh istoriata za bulgarskite voinici vo Ohrid!Kaji mi ti zasto my e na naselenieto na Ohrid da spasiava voinici ot edna bojem "okypatorska" voiska? A az dokazi ne postvam zastoto ti ke gi izbrishesh zatova.Nemam jelanie da se iadosvam izlishno.


taa prikazna so Bugarskite vojnici site ja znaat, no samo vie ja zloupotrebuvate. Sum razgovaral so lugje koj licno gi kriele, NIKAKVO Bugarasko custvo ne gi nateralo. Lugjeto, se razbegale od cinarot na site strani i skrisum po stalite se kriea. I da bea Ruski, ili Italijanski vojnici na nivno mesto, istoto ke bese. Nacijata voopsto nikakva uloga ne igrala. I normalno deka ke brisam, zatoa sto bar za ovoj slucaj ja znam vistinata i nema da toleriram vistinata da se zloupotrebi, iskrivi i ukrade od vas. Bar za ovoj slucaj od prva raka znam.
Unreal За сите што не можат да ја видат сликата, можат да ја видат на овој линк
http://i1.tinypic.com/2441wro.jpg
procurator
quote:
A az dokazi ne postvam zastoto ti ke gi izbrishesh zatova


OOO, thank you, this explains why I was banned two days ago.
I posted in the history forum a scanned picture of a British paper from 1903 with an article about Ilinden uprising. My post and the picture were in English, and the topic was exactly about the uprising. But ten minutes afterwards the post was deleted and my nickname banned. I was wondering why, but now I see that there are some unwritten rules here, a policy to delete "dokazi" which are not convenient to discuss.
трендафил
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium

prasanje e : da li Makedonija treba da bara obestetuvanje od Bugarskata drzava, bar za okupacijata vo WWII i da li e toa veke podmireno vo bivsata SFRJ? Vo sekoj slucaj, ona sto deneska bar moze da se bara e izvinuvanje od Bugarija. Od prosta pricina sto tie i den deneska na okupacijata ne gledaat nisto poinaku odkolku fasisticka Bugarija sto gledase za vreme na WWII. tie na toa se uste gledaat kako na osloboditelna vojna. Se cudam na pasivnosta na Makedonskata vlast sto ne gi potegnuva tie prasanja.
Јосип Броз - Тито им ги простил репарациите на сите држави кои фашизмот го замениле со комунизам. Дури и на тогашна Демократска Република (Источна) Германија. Простени и се репарациите и на Бугарија. Но морам да нагласам дека Бугарија со Георги Димитров била пријателска и кон Македонија. Бугарите повторно се враќаат во стариот националистички колосек по наредба на поранешниот поп, Сталин. Наредбата ја примил Тодор Живков.


Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by procurator

quote:
A az dokazi ne postvam zastoto ti ke gi izbrishesh zatova


OOO, thank you, this explains why I was banned two days ago.
I posted in the history forum a scanned picture of a British paper from 1903 with an article about Ilinden uprising. My post and the picture were in English, and the topic was exactly about the uprising. But ten minutes afterwards the post was deleted and my nickname banned. I was wondering why, but now I see that there are some unwritten rules here, a policy to delete "dokazi" which are not convenient to discuss.


Imajki go vo predvid tipicnoto Bugarsko odnesuvanje na forumot i negiranje na Makedonija, zloba prema Makedonija Bugarite se baniraat i bez da postavat nekoj "dokazi". Dovolno e da pokazat deka se na nivnata standardna Bugarska linija na negiranje na se Makedonsko. Toa e zelbata na poveketo ucesnici na forumov koj doagjaat tuka da razmenat mislenje a ne da se raspravaat so spamovi od najrazlicen tip. Celta na forumov e da se zadrzi redot i duhot na forumot koj go baraat samite ucesnici. Voopsto nikoj nema namera da navleguva vo Bugarski dokazi koj ja negiraat Makedonija, za takvi raboti ima i postojat Bugarski forumi koj saka tamu neka diskutira.

Toa e objasnuvanjeto a sega vrati se na temata za Bugarskite zlostorstva inaku sekoj post ke ti bide izbrisan.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by трендафил
Јосип Броз - Тито им ги простил репарациите на сите држави кои фашизмот го замениле со комунизам. Дури и на тогашна Демократска Република (Источна) Германија. Простени и се репарациите и на Бугарија. Но морам да нагласам дека Бугарија со Георги Димитров била пријателска и кон Македонија. Бугарите повторно се враќаат во стариот националистички колосек по наредба на поранешниот поп, Сталин. Наредбата ја примил Тодор Живков.





Blagodaram za odgovorov. So Pariskiot miroven dogovor od 1947 godina dogovoreni se reparacii. Na istata istata konferencija dogovoreno e pocituvanje na malcinstvata. Seto ova kako uslov zemjite , okupatorski megju koj i Bugarija da se primat vo obedinetite nacii.

Sledinite brojki se dogovoreni:

Vojni reparacii so ceni od 1938 godina:
$360,000,000 od Italija
$125,000,000 na Jugoslavija
$105,000,000 na Grcija
$100,000,000 na SSSR,
$25,000,000 na Etiopija,
$5,000,000 na Albanija.
$300,000,000 od Finska na SSSR
$300,000,000 od Ungarija
$200,000,000 na SSR
$100,000,000 na Cehoslovacka i Jugoslavija
$300,000,000 od Romanija na SSSR

$70,000,000 od Bugarija
$45,000,000 na Grcija
$25,000,000 na Jugoslavija


Problemot so Bugarija kon Makedonija e sleden:

Za razlika od site ostanati drzavi koj bea naterani da platat reparacii i da se grizat za malcinskite prava, Bugarija e edinstvenata koja do den deneska ne se ima distancirano od svojata okupatorska politika. Toa e slicno kako Germanija deneska da tvrdi deka so pravo Evreite gi sotrele i deka invazijata nad SSSR e pozitivno nesto i treba povtorno da se sluci. Bugarija i den deneska tvrdi deka okupacijata na Makedonija e osloboduvanje na Bugarite i deka naselenieto od Makedonija toa go sakase. Bugarija e isto taka edinstvena zemja koja ne go pocituva dogovorot od Paris za malcinstvata. Ovoj prekrsok e dotolku potezok zatoa sto invazijata na Bugarija vrz Jugoslavija bese samo zaradi okupacija na Makedonija i negiranje na Makedonskiot narod.

Vo 1999 godina se napravi greska, koga pokraj nebaranje na teritoriite trebase od Bugarija da se bara da se izjasni otvoreno deka nejzinata eksk*rizja vo 1941 godina bese OKUPACIJA i deka se otkazuva od takvi nameri ponatamu. Isto taka redno e i da se priznae malcinstvoto i zasebnosta na nasiot narod. Bugarite najmalce imaat evoluirano od WWII, vprocem voopsto nemaat evoluirano.

No, se uste ne e kasno da se postavat ovie baranja.
concrete A be narode Makedonija si e Makedonija, ne moze da bide Bugarija,ne moze da bide Grcija , da ne zboruvame za Srbija nitu pak za onaa novokomponirana dnevnopoliticka smeska: Goooolema Albanija. Koga se rusi nekoja brana prvo tece kal,tinja i razno gubre dodeka ne se izbistri vodata i na svetlosta na denot , vo svojot sjaj se pojavi terenot onakov kakov bil pred da se izgradi branata so koja se poplavila vistinata i od Boga dadenata ubavina.
A branata se srusi......
Unreal
quote:
Originally posted by adriana81

sladur, tazi snimka e ot kosovo


ее сладур сладур, тази слика е сликана од страна на Рудолф Арчибалд Рајс, од некои струи наречен српко-бугарски лобиста на штета на Македонија,всушност истиот бил сведок на злостворствата и обидите за асимилација на Македонците,зато з`тни си това устето татарско- б`лгарско....Атила ви е вас татко,дивјакот на сите б`лгари...
Belomorec Сведоство за злосторите на бугарската армија има и во Крива Паланка.
При повлекување на бугарската војска низ Крива Паланка, налетале на крштевка која се одвивала по македонски обичаи.
Бугарски генерал кога го видел сето тоа го земал детето, го набодел на бајонет и така го шетал низ градот.
После се разбрало дека генералот бил од Ќустендил и дека му се сотрела цела фамилија, ништо не останало.
Прикаскава има и наравоучение.

tincheto baba mi moja bila maltretirana i majka i nejzina bila ubijana od bugarska vojska zoshto ne sakala da se pishit bugarka!!! i vo kakov zaklucok idame deka....bugarite kakvi se....
Chingizhan Ova sa komynisticeski bratveji.I nas taka ni yceha po vremeto na komynizmot kolko losh bil Car Boris kolko geroi partizani bil ytepal.Sled 1989 godina istinata izleze naiave.I y vas veke zapocnyvaat tia procesi.Mojem da vi dam desetki statii ot makedonski istoricari vo koi se priznava istoriskata istina.Taka ce gospodine moderator ti moje da brishesh neydobnite dokazi v dyha na Tito i Kralska Yougoslavia no istinata si probiva pat. A za t. nar. "okypacia" na Makedonia ima mnogybroini dokazi za tova deka naselenieto na makedonia e posrestnalo bulgarskite voiski kato osvoboditeli ot jyjda okypacia.Sigyrno e imalo izbiti komynisti i vo Makedonia.Zaajalenie spored mene Carot e bil tvarde mek sas tiah.
Proverete go ovoi link pa posle pak ste govorime:
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-08-06&article=155647


Eve i citat " Вече 60 години учените от Скопие пишат най-новата история на Македония така, както дяволът чете Евангелието. Ето как изглежда тя според тях: През април 1941 г. българска фашистка армия окупирала в съдружие с германските и италианските фашисти Македония. Македонският народ посрещнал със скръб и горест тези събития. Българските окупатори били посрещнати враждебно, улиците на македонските градове били пусти и празни. След като се окопитил, македонският народ масово се вдигнал на борба против окупатора, който се занимавал с ограбването на Македония. Под ръководството на Югославската комунистическа партия македонският народ организирал такава смела въоръжена борба за национално освобождение, че земята македонска пламнала под тях. Бугарските окупатори успели, преди да бъдат изгонени през септември 1944 г., да избият хиляди хора само за това, че са македонци...."

I nakraiot da vi pitam dali znaete sto predstavliavat Bulgarskite Acionni Komiteti ? Predypredyvam vi deka i tyk kakto i po vsicki drygi istoriski vaprosi istinata e na stranata na Bulgaria taka ce moderatrot da pocva da brishe zastoto inace moje da izpysti nesto deto ne trebe da go vidiat clenovete na ovoi forum.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Chingizhan

Ova sa komynisticeski bratveji.I nas taka ni yceha po vremeto na komynizmot kolko losh bil Car Boris kolko geroi partizani bil ytepal.Sled 1989 godina istinata izleze naiave.I y vas veke zapocnyvaat tia procesi.Mojem da vi dam desetki statii ot makedonski istoricari vo koi se priznava istoriskata istina.Taka ce gospodine moderator ti moje da brishesh neydobnite dokazi v dyha na Tito i Kralska Yougoslavia no istinata si probiva pat. A za t. nar. "okypacia" na Makedonia ima mnogybroini dokazi za tova deka naselenieto na makedonia e posrestnalo bulgarskite voiski kato osvoboditeli ot jyjda okypacia.Sigyrno e imalo izbiti komynisti i vo Makedonia.Zaajalenie spored mene Carot e bil tvarde mek sas tiah.
Proverete go ovoi link pa posle pak ste govorime:
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-08-06&article=155647


Eve i citat " Вече 60 години учените от Скопие пишат най-новата история на Македония така, както дяволът чете Евангелието. Ето как изглежда тя според тях: През април 1941 г. българска фашистка армия окупирала в съдружие с германските и италианските фашисти Македония. Македонският народ посрещнал със скръб и горест тези събития. Българските окупатори били посрещнати враждебно, улиците на македонските градове били пусти и празни. След като се окопитил, македонският народ масово се вдигнал на борба против окупатора, който се занимавал с ограбването на Македония. Под ръководството на Югославската комунистическа партия македонският народ организирал такава смела въоръжена борба за национално освобождение, че земята македонска пламнала под тях. Бугарските окупатори успели, преди да бъдат изгонени през септември 1944 г., да избият хиляди хора само за това, че са македонци...."

I nakraiot da vi pitam dali znaete sto predstavliavat Bulgarskite Acionni Komiteti ? Predypredyvam vi deka i tyk kakto i po vsicki drygi istoriski vaprosi istinata e na stranata na Bulgaria taka ce moderatrot da pocva da brishe zastoto inace moje da izpysti nesto deto ne trebe da go vidiat clenovete na ovoi forum.


Si normalen ti sto pisuvas? Kakvi komunisticki ucenja be? Lugje ovde zboruvaat od sopstveno iskustvo!! A ti pak , drug vi ja polnel glavata. Na lugjeto li sakas da im se smees vo lice za toa sto familite im pretrpele, pa kako nemas ni perde ni sram takvo nesto na nekogo da mu kazes!? Barem malku posle tolku pisuvanja da se zamislis i da kazes, mozda navistina e nesto sluceno. Posle se prasuvas zosto ste banirani...Ednoumieto vase i nekulturata vi so vasata brutalnost se bezgranicni...
toni_a Еден од двајцата преживеани во колежот кај Дабница раскажува за невиденото ѕверство на бугарските фашисти

Тие што даваа знаци на живот беа доубиени со бајонети
ЈОВАН ПАВЛОВСКИ

Истата ноќ кога беа украдени бистите на четворицата народни херои во Прилеп беше уништен и споменикот во месноста Дабнички Завој, кој беше подигнат во спомен на 19 родољуби стрелани од бугарските фашисти. Ова е потресната приказна на Петко Велковски, кој го преживеал овој колеж.

Се викам Петко Велкоски, роден сум во 1914 година во село Прилепец, Прилепско и ,заедно со КелеТодшоски од село Дабница, единствен преживеан во колежот на патот меѓу Прилеп и Дабница, ноќта на 21 септември 1942 година. Сето тоа се случи вака:

http://217.16.70.245/?pBroj=785&stID=4604

malku e podolg tekstot ,go davam linkot.sram da im e na bugarskite okupacioni gnasi koj seushte znaat samo da lazhat i iskrivuvaat vistina.
toni_a Ги наредија божем ќе ги фотографираат, а потоа ги стрелаа

Павлина Касапинова од Ваташа, една од четирите девојчиња што преживеаа се сеќава на тој крвав ден:

"Беше 16 јуни 1943, роденденот на бугарскиот престолонаследник кнез Симеон Трневски, денешниот бугарски премиер. Тогаш бугарските фашисти го загубија трпението. Во еден спарен летен ден под водство на полковникот Апостолов командант на 56. Пешадиски полк, стациониран во Велес реши роденденот на престолонаследникот да биде свечено прославен? Уште во раните мугри зачука барабанот. Сите што слушнаа излегоа. Се собраа пред селската кафеана Излегоа повеќемина наши другари. Сите ја слушнавме наредбата оружје, муниција, облека, секој што има во својот дом да ја донесе пред кафеаната? Ваташани пред кафеаната донесоа стари матарки, ќебиња, други незначајни предмети. Оружје не изнесе ниту еден".

"Тоа утро, кога мирисаа цветовите шумолеа јаворите и брезите бугарскиот фашистички окупатор го прекина детскиот сон речиси од кревет не извлекоа шеснаесетмина врз основа на една фотографија од еден мајски излет со другарите од Ваташа, која беше повод за колежот на 12 младинци. Еден по еден не водеа на сред село, во кафеаната на Васил Хаџи-Јорданов. По кратко сослушување долго не измачуваа и тепаа со кундаците и поручникот Костов одвреме, навреме, подигнуваше чоканчиња полни со ракија. На неколку мои другари образите и очите им беа помодрени и потечени. Мене ме доведоа пред Костов, кој што мошне иронично ме прашуваше дека се знае за нас дека им е познато кога не примиле во СКОЈ. "Не знам ништо за она што ме прашувате, му реков "Првпат слушам за СКОЈ?", беше мојот втор одговор.

Во истиот момент почувствував жешка шлаканица во десниот образ потоа еденоподруго се редеа уште неколку силни удари. Откако не успеа да извлече ниту збор, поручникот Костов, уште двајца агенти излегоа надвор, а по малку повторно се вратија во кафеаната? Еден од полицајците ја отвори вратата и нареди момчињата со искинати кошули, крвави лица, премалени да излезат навдор, каде што сонцето печеше како под вршник. Ги построија двајца, по двајца. "Нека излезат и девојчињат?", нареди. На улицата пред кафеаната долга колона полицајци и војници не опколија од обете страни и наредија да тргнеме надвор од селото кон Моклиште.

Воздухот спарен жежок пеколна горештина како никогаш дотогаш. Кога стигнавмдо Дуловото Долче наредија да свртиме кон ливадата во близина на јаворовите сенки. Ги забележав исплашените лица на моите другари. Беа измачени до немајкаде. Сепак со исправен поглед, горди за успешниот развој на борбата на партизаните. Ние четирите другарки Стева Ката и Невена, бевме малку понастрана. Момчињата ги наредија божем ќе ги фотографираат за спомен, ги натераа да запалат цигара.

Во тој момент, полковникот Апостолов нареди војниците со митралези да застанат пред стројните момчиња. Најстариот наш другар Васо убаво го познаваше овој терен. Го забележав како скришум фрли поглед кон реката, а притоа силно извика: "Другари бегајте ќе не стрелаат овие крволочни гадови". Потоа со неколку чекори го прескокна потокот и трчаше кон шумичката небаре ќе се домакни до "слободата. Се се случи во еден миг. Веднаш по него се страа Диме Чекоро и Герасим Матаков меѓутоа се беше доцна.

Костов со разбеснет глас нареди: "Стрелај! Од построените војници вооружени до заби, со митралез по нашите другари се истурија смртоносни рафали. Видов како Васо падна. Бугарските војници беа сосема блиску до другите другари и не им беше тешко да ги изрешетаат. Првите kуршуми го стигнаа Герасим кој смртно погоден падна до коритото на Луда Мара...

Бугарското злосторство и по шест децении не смее да се заборави: Васил Хаџи-Јорданов, Блаже Ицев, Пане Џунов Диме Чекоров, Илчо Димо, Пане Мешков, Данчо Давков, Герасим Матаков, Фано Гурев, Ристо Јордев, Перо Митев, Ферчо Поп-Ѓорѓиев сите на возраст од 15 до 20 години, Вечна им слава и никогаш да не заборавиме.
Chingizhan "И додека го слушав грмежот, додека ги чувствував претсмртните грчења на некои другари, зачув извикување на пароли. Првин го чув гласот на Андон Слабејко:

- Да живее Црвената армија! Да живее Комунистичката партија! Да живеат партизаните! Да живее Македонија! Смрт на фашизмот!"

E za tova govoria az blagodarim ti Toni za linkot.I vo Bulgaria i vo Makedonia imashe predateli koi bea presledvani zasto sa bili agenti na Moskva i Tito.Tia hora sa bili tepani zasto sa komynisti ne zastoto sa makedonci.Ia da vi pitam az vas kato tolko razbirate daite mi tocnata cifra na ybienite komynisti ot bugarskata voiska vo Makedonia? I kolko sa bili ybieni ot Yougo-komunistite sled 1944 godina koga ia vzeha vlasta?Kolko sa pratenite vo Idrizovo i Goli otok? Ne videh nekoi da mi otgovaria sasto taka na vaprosa za Bulgarskite Akcionni Komiteti ? Ot koi sa sozdadeni,koi sa ycastvyvali vo tiah.



quote:
Originally posted by toni_a

Еден од двајцата преживеани во колежот кај Дабница раскажува за невиденото ѕверство на бугарските фашисти

Тие што даваа знаци на живот беа доубиени со бајонети
ЈОВАН ПАВЛОВСКИ

Истата ноќ кога беа украдени бистите на четворицата народни херои во Прилеп беше уништен и споменикот во месноста Дабнички Завој, кој беше подигнат во спомен на 19 родољуби стрелани од бугарските фашисти. Ова е потресната приказна на Петко Велковски, кој го преживеал овој колеж.

Се викам Петко Велкоски, роден сум во 1914 година во село Прилепец, Прилепско и ,заедно со КелеТодшоски од село Дабница, единствен преживеан во колежот на патот меѓу Прилеп и Дабница, ноќта на 21 септември 1942 година. Сето тоа се случи вака:

http://217.16.70.245/?pBroj=785&stID=4604

malku e podolg tekstot ,go davam linkot.sram da im e na bugarskite okupacioni gnasi koj seushte znaat samo da lazhat i iskrivuvaat vistina.
asterix All communists were killed on site both in Bulgaria and Macedonia during WW2.
toni_a Шеесет години од депортацијата на македонските Евреи во логорот на смртта Треблинка
Погром што ги збриша македонските Евреи


.... Во март таа година, 7.148 Евреи од Македонија беа депортирани во Треблинка и таму погубени. Еврејската популација во Македонија, за чие постоење на овие простори постојат податоци кои датираат од пред нашата ера, по погромот во 1943 година беше речиси целосно избришана. Меѓу сто и двесте лица го преживеаја холокаустот во аранжман на забревтаната германска уништувачка машинерија потпомогната од сателелитската влада на фашистичка Бугарија...

...Претседателот на Еврејската заедница во Македонија, Виктор Мизрахи, ги нарече "неточни и опасни тврдењата" на бугарскиот претседател Петар Стојанов изнесени за време на Меѓународниот форум за холокаустот во Стокхолм, во врска со тоа дека фашистичка Бугарија не учествувала во прогонот на Евреите во текот на Втората светска војна пишуваше по тој повод софискиот весник "Монитор", Еврејската заедница во Македонија на 19 февруари 2000 упати апел до споменатиот фонд во Израел, барајќи да се сфати уделот на Борис ИИИ и на премиерот на тогашна фашистичка Бугарија, Богдан Филов, во најтешкиот геноцид кој кога било е забележан во историјата на човештвото. За тоа постојат факти - 10.000 страници документи само во Архивот на Македонија.

Во јули 2000 година Израелскиот национален фонд донесе одлука за отстранување на споменикот на сеќавањето на Борис III како наводен праведник и спасител на Евреите од Бугарија за време на Втората светска војна, кога во конц-логорите на германската уништувачка машинерија беа физички ликвидирани шест милиони Евреи во логорите на смртта и со помош на фашизоидните сателити на Третиот рајх.

Денес Еврејската заедница во Македонија е мала заедница со речиси 200 члена, или околу 50 семејства, сите концентрирани во Скопје.

http://www.utrinskivesnik.com.mk/?pBroj=1115&stID=6405&pR=3
asterix Funny how the killed ones have names with -ov and -ev {Васил Хаџи-Јорданов, Блаже Ицев, Пане Џунов Диме Чекоров, Илчо Димо, Пане Мешков, Данчо Давков, Герасим Матаков, Фано Гурев, Ристо Јордев, Перо Митев, Ферчо Поп-Ѓорѓиев }....but those that have survided all of a sudden come up with changed names ....Петко Велкоски and КелеТодшоски
toni_a Официјалниот бугарски фашистички режим во Македонија ја повторил истата грешка на своите претходници - српскиот асимилаторски режим: одново следела насилна промена на личните имиња и презимиња, приграбување и преименување на традицијата и историјата, негирање на отвореното македонско национално прашање.

Геостратешката позиција на Скопје повторно одиграла клучна улога за неговите жители, затоа бугарскиот окупатор на градот му посветила особено внимание. Имено, во него биле распоредени големи воено-полициски и административни сили, голем број разновидни окупаторски институции и органи: Штабот на V -та бугарска окупациона армија и штаб на воена дивизија, седиштето на административна област и на обласната, околиската и на градската полиција, широка мрежа на полициски станици во околијата, банки и пропагандни установи. Со цел на што поефикасно изведување на новата асимилацијиона политика бугарската фашистичка власт формирала и 42 најразлични организации и друштва, посебна Дирекција за пропаганда, „Радио студио“, а отпочнале да го издаваат и весникот „Целокупна Б’лгарија". Кадрите и административниот апарат за овие установи и организации, исто како и претходно на Србите од Србија, биле донесени од Бугарија. Тројното намалување на вредноста на динарот при замената за левовите директно влијаело врз осиромашување на населението.
asterix ^^
Well who changed the names of the so called Macedonian heros before WWll, the members of VMRO had only names with -ev and -ov ( exceptions where -ski or -in has been a natural ending like in Sandanski).
Last time I check it was not Goce Delceski or Dame Grueski...
MK
quote:
Originally posted by asterix

Funny how the killed ones have names with -ov and -ev {Васил Хаџи-Јорданов, Блаже Ицев, Пане Џунов Диме Чекоров, Илчо Димо, Пане Мешков, Данчо Давков, Герасим Матаков, Фано Гурев, Ристо Јордев, Перо Митев, Ферчо Поп-Ѓорѓиев }....but those that have survided all of a sudden come up with changed names ....Петко Велкоски and КелеТодшоски


Ne interesno e toa kako vie bugarite si zimate za pravo da go narekuvate bugarin sekoj koj se preziva na ov ili ev pa dali toa znaci deka rusija ukraina i tie zemji tamu se naseleni so bugari sprema vas. I ako na nas ni go prikacuvete ski kako makedonski ekskluzivitet dali nie makedoncite treba da tvrdime deka polska e naselena so makedonci.
Iskreno ovaa teza so preziminjata ama ic ne vi drzi.
asterix ^^
I have never said that ev or ov is Bulgarian. However, names like Nikoloski are abviously aultered for some reason. Your Prime minister is Gruevski, right? Well, is he related to Damian (Dame) Gruev. Why are there 3 versions Gruev, Gruevski and even Grueski...
The members of VMRO also had 3 names after the Bulgarian tradition. How many names do you have? You have 2, like all Yugoslavs - Serbs, Croar, etc.
Poles can trace their names back into history for centuries, while names like Nikoloski are no where to be found on grave stones or documents before around 1940, it was Nikolov.
MK Pa golema e Makedonija ni trebaat varijanti ama na ov ti e tipicno vo istocniot del na zemjata, na evski vo zapadniot mada ova ne e bas pravilo a ako e samo na ski beu ev toj tie e 95% od Prilep.
Abe ednostavno ni se moze i ni se saka.
asterix ^^
Well the story toni posted was from Prilep right. So ALL ppl partizans that were killed had names ending in ov and ev...but the ones that survieved and lived in Yugoslav MAcedonia have names in -oski, -eski; they were from Prilepsko as well.
The VMRO members were from all over Macedonia, from West to East, and Prilep....why are 99% of the names ending in -ev -ov...no -oski, -eski...
nukleus Asimilatorskata politika na Bugarija pridonela Makedonskite preziminja da zavrshuvaat na ov,imalo masakri na onie cii preziminja zavrshuvaat na druga bukva.Inaku orginalni Makedonski preziminja pred toa bile sosema razlicni od deneshnite i tie koj bile prisilno nametnati od Bugarite,voglavnom preziminjata zavrshuvale nekako vaka:Stanko,Bogdan,Misa,Riza,Kuzman.....
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by asterix

^^
Well the story toni posted was from Prilep right. So ALL ppl partizans that were killed had names ending in ov and ev...but the ones that survieved and lived in Yugoslav MAcedonia have names in -oski, -eski; they were from Prilepsko as well.
The VMRO members were from all over Macedonia, from West to East, and Prilep....why are 99% of the names ending in -ev -ov...no -oski, -eski...


Obrazlozenieto e oxymoronsko. Prvo, sto ov , ev, ili ski ne odrazuva voopsto nacionalna pripadnost kako sto nekoj pogore ti kaza. Vtoro, kako e mozno nekoj da se preziva na ski a ziveel vo okupirana Makedonija pod Bugarska okupacija? Kako nekoj SAKA da se preziva e mozno samo vo sobodna Makedonija kade sekoj moze da kaze jas sum Makedonec i moeto ime e ova. Koj saka ski, koj saka ev, koj saka ov , ne e bitno. Bitno e sto nema nekoj drug da mu gi odreduva iminjata.

No, ova ne e temata. Temata e za Bugarskite zlostorstva. Kazi, sto ke mu se slucelo na nekogo na primer vo WWII da izjavi - Jas sum Makedonec so zasebna svest od Bugarskata i se zalagam za zasebna Makedonija? Ajde, kazi, posto jas go znam odgovorot zatoa sto poznavam familija od Ohrid na koja toa i se ima sluceno.
Chingizhan Takav covek e stel da ima golemi problemi.Ot gledna tocka na Bulgaria makedonizmot e tvorenie na yougslavskite komynisti s koeto e tribvalo da se vodi bezmilostna borba.Obace treba da se otbeleji deka slycai na novoosaznati "makedonci" prez 2-ta Svetska voina e imalo izklycitelno redko.Ne tova e bil glavniat problem na bugarskite vlasti.Daje moje da se kaje deka tova voobste ne e bilo scitano za niakakva opasnost.Ideologiata na makedonizma stava gospodstvasta v makedonia edva sled 1944.

Kazi, sto ke mu se slucelo na nekogo na primer vo WWII da izjavi - Jas sum Makedonec so zasebna svest od Bugarskata i se zalagam za zasebna Makedonija? Ajde, kazi, posto jas go znam odgovorot zatoa sto poznavam familija od Ohrid na koja toa i se ima sluceno.
[/quote]
asterix I wanted to comment only on the thread about the visas as I think I had some useful information. I did not intent to go into internet forum disputes over history, it's pointless. It's 21st century not 19th.
As for the last names. Go to a graveyard and check the old gravestones if you find last names ending in -oski before 1944 I will buy you a drink if you even came by my city.
concrete A jas tebe paket pijacka i toa prvoklasna , ako pred 1099 najdes ama edno na ov, ski ili slicno :):):)!!!
Aj ne ja tupete.....se slucuvaat mnogu pobitni raboti naokolu....
nukleus Kako da zabegavme od temata a?Tuku zborot mi beshe otkako Bugarite napravija tolku mnogu zlostorstva vrz Makedonskiot narod koj teshko se zaboravaat i treba da pominat vekovi za nekoi od nas navistina da pocustvuvaat deka se Bugari.Trendot na kupuvanje Bugarski pasoshi ke potrae se do onoj moment do koga nekoi Makedonci imaat interes od toa dali vo prashanje ke bide biznis kako LuBco koj imal hotel vo Varna i stanovi vo drugi delovi na Bugarija ili toa ke bide edinstven i najlesen nacin da se zamine na "pecalba" vo EU stanuva "irelevantno".Sepak me raduva faktot shto mnogu malku Makedonci kupuvaat Bugarski pasoshi zatoa shto "vo srceto" se cuvstvuvaat Bugari.
toni_a bugarive se bolni stvorenja...nesakam da gi komentiram reakciite od nivna strana ,za raboti za koi treba da se zasramat i izvinat...

nego vo BG ima dosta lugje na -ski !!! tie Makedonci li se,bez nishto bugarsko vo niv ?
Duhot_na_Vovata Трендафилчо, китка шарена, а па провери кога умира Сталин (по која команда бевте и македонизирани) и кога Т. Живков зема власта во Бугарија, па потоа ни објасни Живков од духот на Сталин ли ја добил објавата или Сталин му оставил посмртно писмо. Ако е второто, Сталин освен нации да прави, бил и јасновидец и глеадјки во иднината знал дека Живков ке ја земе власта неколку години по смрта на Таткото на народите. Објасни ја таа нова басна од Алиса во огледалниот свет :).
Unreal
quote:
Originally posted by asterix

^^
Well who changed the names of the so called Macedonian heros before WWll, the members of VMRO had only names with -ev and -ov ( exceptions where -ski or -in has been a natural ending like in Sandanski).
Last time I check it was not Goce Delceski or Dame Grueski...


Aterix,are you halucinating?what are you talking about?
My grandfathwer was Naumovic,Naumov and after the WWII he chaged his name back to Naumoski,as it was soposed to be...
nukleus Spisokot na Bugarskite zlostorstva vo Makedonija e navistina golem i mozebi ke ni treba cel podforum za da gi oznacime site.Sepak kolku za ilustracija morame da se podsetime barem na mal del od ona shto Bugarite go pravea niz Makedonija oznaceno od nivna strana kako "osloboduvanje",za koe nikogash ne se doiskazaa dali beshe osloboduvanje od zivot ili neshto drugo.
kazano ostaj toa sto pravele vo minatoto. za toa nemam zborovi i samata pomisla me zgrozuva.tuku i denes na eden pokulturen nacin vrsat denacionalizacija i asimilacija na makedoncite koi ziveat vo pogranicnite regioni i vo pirinska makedonija.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by asterix

I wanted to comment only on the thread about the visas as I think I had some useful information. I did not intent to go into internet forum disputes over history, it's pointless. It's 21st century not 19th.
As for the last names. Go to a graveyard and check the old gravestones if you find last names ending in -oski before 1944 I will buy you a drink if you even came by my city.



Blagodaram mnogu za komentiranjeto vo vrska so vizite. Tuka navistina nema zamerki i gi kaza informaciite poveke ili pomalku kako sto se.

Za iminjata, vidi go odgovorot na concrete!
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by concrete

A jas tebe paket pijacka i toa prvoklasna , ako pred 1099 najdes ama edno na ov, ski ili slicno :):):)!!!
Aj ne ja tupete.....se slucuvaat mnogu pobitni raboti naokolu....



Odlichen odgovor Pozdrav!
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Duhot_na_Vovata

Трендафилчо, китка шарена, а па провери кога умира Сталин (по која команда бевте и македонизирани) и кога Т. Живков зема власта во Бугарија, па потоа ни објасни Живков од духот на Сталин ли ја добил објавата или Сталин му оставил посмртно писмо. Ако е второто, Сталин освен нации да прави, бил и јасновидец и глеадјки во иднината знал дека Живков ке ја земе власта неколку години по смрта на Таткото на народите. Објасни ја таа нова басна од Алиса во огледалниот свет :).


Znaci ti pak so tvojata desetgodisna teza deka sme stvoreni od kominternata i deka postoime od 1944 godina. Pak so negiranjeto na nas samite koj najdobro znaeme sto sme bile nie, a sto nasite roditeli pred 1944 godina.

Nema vrska sto ovde se javija lugje koj od sopstveno iskustvo spomnaa Bugarski zlostorstva na nivna koza. Iako mnogu mal broj od site Makedonci doagjaat na forumi, pak se najdoa nekoj koj kazaa od svoe iskustvo. Ne, taa tema ne ja diskutiras, i ne se osvrnuvas na toa, no pak ne propustas na tie isti lugje koj imaat iskuseno Bugarsko zlostorstvo na svoja koza da im skresas deka se stvoreni od Stalin!

Kako ne ti e sram? a ke ni kazuvas ovde deka ti iako si od meshana genetska krv sam si znaes sto si ti i sto ti bile dedovcite. Obratno ne vazi za tebe nitu pak im dopustas na lugjeto da kazat sto im bile dedovcite.

Posle tolku godini ucestvuvanje na forumi Makedonski sto imas postignato? nikoj od Makedoncite zaradi tvoite stavovi ne te oseka blizok, i ne znam sto ti e celta, kakov imidz sakas da postignes i zosto sakas negativen imidz da imas?

Prasanjeto e - posle tolku otvoreni negiranja na vistini i na nas samite i nasata familijarna istorija na sekogo do nas poedinachno tuka- da li vredi ponatamu da se diskutira so tebe? Ti si ubeden deka nie postoime od 1944 zaradi nekoj dekret na Stalin , i nisto kaj tebe se nema promeneto so godini. Coek koj nikakov napredok nema stvoreno, i koj uci pogresno i nemoze realnosta da ja sogleda (samiot si kaza posle decenii ucenje si uvidel deka Makedonci ne sakaat da ziveat so Bugari) e bez nikakva vrednost za site nas ovde.