Kolku vredat Albanskite fakulteti vo Makedonija?

Kolku vredat Albanskite fakulteti vo Makedonija?
nukleus
 
Албанија не го признава Тетовскиот факултет на Косовците

И Поранешни студенти од Тетовскиот универзитет ќе стапат во штрајк со глад, затоа што албанските власти продолжуваат да не го почитуваат договорот за трансфер на студенти. Ексстудентите по медицина на Тетовскиот универзитет, по потекло од Косово, протестираат пред албанското Министерство за образование веќе два дена, барајќи почитување на договорот за трансфер на студенти од медицинските факултети од Тетово во Тирана. Студентите велат дека албанското Министерство за образование не ја почитува претходната одлука донесена меѓу Македонија, Косово и Албанија за трансфер на студенти, што обезбедува избегнување на трошоци за студирање.
трендафил За волја на вистината, Тетовскиот универзитет е оформен само за штанцање на дипломи. Затоа и Универзитетот во Тирана си го чува угледот и не дозволува трансфер на студенти кои без никакво знаење сакаат да стекнат диплома од Универзитетот во Тирана, односно нивното незёнаење таму да се верифицира со диплома. „Знаењето“ стекнато на Тетовскиот државен универзитет се почитува само во Македонија (од ДУИ, не и од ДПА која го почитува Штуловиот приватен универзитет) и на Косово. Тетовскиот универзитет е и создаден (со кршење на Рамковната спогодба, бидејќи со неа не е предвиден) само за тоа поранешните соборци на Али Ахмети да добијат дипломи со кои ќе бараат вработување во државната администрација и јаните претпријатија.
nukleus Znaci predhodnata vlast samo gi degradira sopstvenite fakulteti so toa shto go inkorporira fakultetot od Tetovo vo sostav na Makedonskite univerziteti.