Omo Ilinden Pirin
Omo Ilinden Pirin
DJ_SHEMA NEW WEB-SITE 15 December 2002, Blagoevgrad, Bulgaria - OMO Ilinden PIRIN, the political party of the Macedonian minority in Bulgaria, is proud to announce their new website at http://www.omoilindenpirin.org. You can find the latest news on the human rights situation concerning Macedonians in Bulgaria, as well as more information about the organization, a photo gallery, upcoming activities and more. OMO ILINDEN PIRIN - POLITI^KA PARTIJA NA MAKEDONCITE VO BUGARIJA NOVA VEB-STRANICA 15 dekemvri 2002 godina, Blagoevgrad, Bugarija - OMO Ilinden PIRIN, politi~ka partija na Makedoncite vo Bugarija, e gorda da Vi ja pretstavi nivnata nova veb stranica http://www.omoilindenpirin.org. Na stranicata mo`ete da pronajdete najnovi vesti za ~ovekovite prava na Makedoncite vo Bugarija, kako i informacii za organizacijata, foto-galerija, aktivnosti i u{te mnogu pove}e.
mac
quote:
hahahhehehehe....chatoch gi site-a i sto?! Sto se pisuva tam deto tolkova te trevoji?! Nikoja savremenna nacija ne e edno plemenna! Vsichki sme malko ili mnogo meshani!
Мене лично ништо не ме засега. Мислам дека тебе те засега, инаку не ја гледам причината зошто си се закачил на форум да убедуваш други дека не се тоа што се. Треба да погледнеш во себеси и да се запрашаш која е причината за ова. Освен ако не си еден од многуте интернет пропагандисти на платниот список на Бугарија. Точно е тоа дека секоја нација е мешана. Секој што тврди спротивно е фашист. Затоа Бугарија треба да стисни заби и да го признае Македонското население. Истото важи за Грција и Албанија. Има многу документи кои зборуваат за Македонците и за Македонскиот фолклор. Тие постојат за оние кои што сакаат да ги прочитаат. In medieval documents from the eleventh century known as the “Baric Chronicles” the rebels from Petar Delian’s uprising were called Macedonians. Ever heard about Petar Delian's or Georgi Voiteh's uprising? The fact that a kingdom named Macedonia did not exist for a longer period does not prove that Macedonians did not exist. On the contrary. Besides, Macedonia as a region exists for 23 centuries, OK? Now here are a few more quotes you were convinced did not exist:
quote:
After the Macedonians, according to the will of God, the Thracians rebelled, who were previously paying taxes to the Macedonians [Flocus, 2nd AD]
quote:
I, Desios Cominios Julianos, bestowed to the mother of the Gods the Autochthonous, child by the name of Kalokeron Olympin, of the age of 12 years, a Macedonian by birth [253 AD, on a tablet found near Veria]
quote:
To us, my friend, the fatherland is Salonica…That is the first and the largest city of the Macedonians [Kammeniates, 904 AD]
quote:
Moesians mercilessly plundered the lands of the Macedonians and killed all the adults [Leonis Diakones, 10th century]
quote:
When Ioannis obtained the rule of the West, as we have already said, for his deeds he left indelible memories among the Thracians, Macedonians, Illyrians and Slavs [Nicephores Vrienius, 1th century]
quote:
On each side of the mountain (Balkans) live various peoples. On the northern side are the Dacians and Thracians, and on the southern side are the Thracians and the Macedonians [Anna Comnena, 12th century]
Да ти одговорам зошто Бугарите не можат и не смеат да ја признаат Македонската нација. Не се работи само за Пиринска Македонија. Во прашање е и самиот идентитет на Бугарската нација. Ние Македонците потполно ве разбираме. Знаеме дека морате да се држите за Македонците од Солун Кирил и Методиј од истите причини. Во спротивно ќе треба да рпифатите дека зборувате дијалект на Македонскиот јазик. Грците имаат сличен проблем, само тие ја крадат малку подалечната историја на Македонија, а територијата која ја држат е 50% од Македонската територија, за разлика од 10% во Бугарија. На крајот уште ова - макар некој нас Македонците да не измислеше и направеше од кал во 1992, некој друг да ни кажува дека треба да се чувствуваме поинаку е крајно безобразно и некултурно, а згора на тоа мислам дека е смислено и организирано. Батка, олабави се и GET A LIFE.
element
quote:
Originally posted by HanAvitohol
hahahhehehehe....chatoch gi site-a i sto?! Sto se pisuva tam deto tolkova te trevoji?! Nikoja savremenna nacija ne e edno plemenna! Vsichki sme malko ili mnogo meshani! A Bulgarite sme si nie, nashata dargava e ima ot vremeto na Han Kubrat. Toj e bil Bulgar!Posle vsinca negovi naslednici se imenuvat Bulgari!!! Koj se e nazovaval "makedonec" 5-13 vek?! Koj?! Pismen dokument?! Visantijski hronist?! Rome?! Rusi?! Arabi?! Koj pishe za "makedonci"?! S ikljuchenie na Makedonskata dinastija v Constantinople, no te proizlizat ot Odrinsko, a ne ot Makedonia...A i te sa bili Grcki Emperors!!! Sorry, it's pretty sad not to know what are you and not have history of your ancestors for 8 and more centuries (5th - up to at least 15th century AC)!
ODI NA SRBSKI FORUM I DISKUTIRAJTE SI MEGU VAS SO NE NE PRIZNAVATE
IrXr "nikolay zosto imas rusko ime????" - Ha ha ha ha, you're totally brainwashed by the serbian-antibulgarian propaganda. With the same success you can ask the same question any bulgarian called 'Aleksandar'.
element
quote:
Originally posted by IrXr
"nikolay zosto imas rusko ime????" - Ha ha ha ha, you're totally brainwashed by the serbian-antibulgarian propaganda. With the same success you can ask the same question any bulgarian called 'Aleksandar'.
DOBRO BE ZNAM OTI SI NIKOLA YANICHAR ILI USHTE YAYCHAR[:)][:)][:D][:D]HAHAHAHAHAHHHAAHAHARATARRATTARRARRRAAA eve sega da ti kazam na zapad bulgarite gi pravat altai no ne i sloveni ili meshavina isto kako hitler za vreme na vtorata svetska vojna chij nmozok e peran[:D][?]
amesh So what about the macedonians, are you slavs?
element
quote:
Originally posted by amesh
So what about the macedonians, are you slavs?
chekam diskutiranje,pake ti kazam mixed sareni kako veligdensko jajce[:D][:)][:D]no ima del na nekoi od zapadot ne im se dopaga sto sme se pomesale so antichkite makedonci a koga stanuva zbor za niv se e all right mozat da bidat naslednici,meshani itn............
amesh
quote:
chekam diskutiranje
Until we wait for a discussion here's an interesting picture: [img]http://www.maknews.com/images/slavs.jpg[/img]
element
quote:
Originally posted by amesh
quote:
chekam diskutiranje
Until we wait for a discussion here's an interesting picture: [img]http://www.maknews.com/images/slavs.jpg[/img]
slikata si zboruva za sebe[:)]
amesh But here is what the MANU web-site says: Охридскиот книжевен центар на св. Климент и св. Наум, кон крајот на IX и почетокот на Х век, создаде почва за богата писмена активност и научно-литературна, образовна и уметничка дејност во Македонија. На овие простори се роди првото словенско писмо, кое од Македонија се ширеше и се распространуваше низ целиот словенски свет. Овде опстојуваше нашата македонско-словенска цивилизација, со високи естетски вредности во областа на книжевното творештво, ликовната, музичката и архитектонската уметност. [url]http://www.manu.edu.mk/makVersion/roots.htm[/url] It's a little bit confusing[?]
element
quote:
Originally posted by amesh
But here is what the MANU web-site says: Охридскиот книжевен центар на св. Климент и св. Наум, кон крајот на IX и почетокот на Х век, создаде почва за богата писмена активност и научно-литературна, образовна и уметничка дејност во Македонија. На овие простори се роди првото словенско писмо, кое од Македонија се ширеше и се распространуваше низ целиот словенски свет. Овде опстојуваше нашата македонско-словенска цивилизација, со високи естетски вредности во областа на книжевното творештво, ликовната, музичката и архитектонската уметност. [url]http://www.manu.edu.mk/makVersion/roots.htm[/url] It's a little bit confusing[?]
I.....[?][?][?]
HanAvitohol Dokolkoto si spomnqm, tazi partiq ne be registrirana, kakto i mnogo grugi, prosto zastoto ne uspq da pokage neobhodimite stotina podpisa. A i v preogramata i be zalogeno otdelqneto na Pirinska Makedonia ot Bulgaria. Tova razbira se e zabraneno ot Bulg. Konstituciq. Vie systo bihte zabranili albanska partiq koqto celi prisyedinqvaneto na Makedonska zemq kym Albaniq ili Kosovo, nali?!
Kiril i Metodi Avitohole, the Skopian serbomans already did the same to the organization of Macedonian Bulgarians in Fyrom, they dissolved by the end of 2001 the Radko Association without any reasonable grounds. Macedono - Bulgarian Review "Vardar" European Issue A journal of History and contemporary problems of the Bulgarian people. Published by the Macedonian patriotic organizations of Toronto Canada and "Radko" - association of the Bulgarians in Vardar Macedonia". Editorial Board: George Mladenoff (faunder), Pando Mladenoff, d-r Ivo Kutzarov, Vladimir Paunkov (from Macedonia), Bella Demoncton, Georgi Genoff, Tinko Evtimov, Gosho Mladenoff, Ivan Nikolov, Zoya Andonova Volume VII, Issue 3, January - February 2001 http://members.tripod.ca/~vmroradko/vardar.html Volume VII, Issue 4, February 2001 http://members.tripod.ca/~vmroradko/vardar-2.html Contents of "Vardar", 1999 - 2001: http://members.tripod.ca/~vmroradko/vardar.html http://sites.netscape.net/VardarMladenoff http://www3.sympatico.ca/george.mladenoff http://classica.art.bg/ Tinko Evtimoff's information page in Ottawa - Canada: http://www.ncf.ca/bg-ottawa/ Here you can find many articles concerning Macedonia and more links about "Radko", "Vardar", "Delo"-Skopie etc. Editorial Address 37 Marcella Str. Toronto Ont. M1G 1K9 Canada. E-mail: [email protected] Bulgaria, Sofia, 32 Venelin St. E-mail: [email protected]
Djeramy Здраво първо! Разглеждах с голям интерес един македонски сайт и прочетох за незпазване на човешките права в България(по специално правата на македонците). Аз често ходя в прекрасната българска планина Пирин,а дори сам ходил на българското езиро при Охрид. Искам да заявя че България спазва правата на всички малцинства в българия,и също и на така наръчения македонски народ,който е съставен от най-чистите българи. Македония е и ще бъде най-романтичната част от историята защото всеки бугарин обича македония,както обича всяка друга област от родината.Сега македонците са заблудени,но истината е една:македония е част от Булгря.Държавата ни съществува вече 1300 години,и винаги в македония са живеели българи. След Балканската война част от Македония не беше освободена,и България предприе война срещу всичките си съседи за да освободи вас българите в македония.Загубихме войната,но загубихме и завинаги МАКЕДОНИЯ майката на смелите българи Самуил,Кирил и Методи,Крали Марко,Гоце Делчев,Сандански.България претърпиа ПЪРВАТА СИ НАЦИОЛНАЛНА КАТАСТРОФА защото загуби Македония,част населена с Българи!!!След вайната българите загубихме и Беломорска Тракия и турците и гърците избиха около 300 000 българи.И всичо това за нашия народ!След светованта война българите направиха грешка и не защитаваха македонските си братя от наглите сърби,които постепенно промиха заснанието ви,избиха всичики интелектуалци и измислиха най-голямата илюзия на Балканите-съществуванета на македонски етнос!!!Жалко!!! Сега Македония агонизира-с огромна бедност,безработица,престъпност и прочие.Българите пак правим грешка-защо оставаме македонските ни сънародници в този труден момент.следващата година ставаме член на НАТО а след 4 години и на ЕС.Македония има нужда от българия,вие нямате армия,а албанците скоро ще се вдигнат.Единствения изход е падане на лъжите и откримане на истината-истината за нас българите. Това което пиша го пише всеки историк не само бугарски,но и специалисти Балканолози! Един ден вие ще разберете истината и ще се върните при корените си,и майка България ще приеме заблудената са дъщеря за едно ново начало!!!
NARCIS` Tatar is.
HanAvitohol ti pak si shiptar, ili pone predcite ti sa takiva, ili si kopele ot bylgarka isnasilena ot srabski voinik....
DJ_SHEMA Slushajte djupci So sledniot vash eban post shto kje go napishete na bugarski kje se banirate samite od ovoj forum. Dokolku sakate da razglabate istoriski fakti na intelektualno nivo, togash kje mora da pishuvate na Makedonski ili Angliski. Nitueden Makedonec ne vi gi razbira ovie ciganski poraki. Navreduvanje kon Makedonskiot narod, nacija, zname, drzava, heroi, korisnici na ovoj forum i slichno, nema da se tolerira. Znachi, da povtoram za tie so slab sluh, diskusii na intelektualno nivo i toa na nashiot jazik ili pak na Angliskiot jazik. Chustvuvajte se kako gosti i pochituvajte gi pravilata na ovoj forum. Za ne pochituvanje sledi ban of forumov.
kosturon Vie bugari bidete srekni sto imate eden del od makedonija i zatoa cutete da ne go izgubite i toj
DJ_SHEMA Eden narod ne sme, ne ni nalikuva i da ve pravime Makedonci, takvo cigansko pleme samo kje ni ja rasipe nacijata. Chibu.
Bulgarian Здравей, Авитохол и здравейте всички българи с изгубено самосъзнание и грешни исторически представи от Македония. And listen you, DJ Shema or whatever your name is: You are completed sheep, of the most stupid breed. You' d better shut up. I hope you understand me in English since you don't know your own language, which is Bulgarian, no matter you like it or not. I have just one thing to say: Be whatever kind of nation you want but don't steal our history, pls! I am not guilty you don't have your own history. So, leave in peace the memory of Samuil, Bratya Miladinovi, Cyril and Methodius, Gotse Delchev, Dame Gruev and many other proud Bulgarians. Speak of Kiro Gligorov and people like him, not of those great personalities. Infact, there is a scientist in Bulgaria who gives 100 000 EUR to anyone who can show him an authentic document till the World War I, where it is written Macedonian instead of Bulgarian. So, DJ Shema, can you take this money? I doubt. Try!
element
quote:
Originally posted by Bulgarian
Здравей, Авитохол и здравейте всички българи с изгубено самосъзнание и грешни исторически представи от Македония. And listen you, DJ Shema or whatever your name is: You are completed sheep, of the most stupid breed. You' d better shut up. I hope you understand me in English since you don't know your own language, which is Bulgarian, no matter you like it or not. I have just one thing to say: Be whatever kind of nation you want but don't steal our history, pls! I am not guilty you don't have your own history. So, leave in peace the memory of Samuil, Bratya Miladinovi, Cyril and Methodius, Gotse Delchev, Dame Gruev and many other proud Bulgarians. Speak of Kiro Gligorov and people like him, not of those great personalities. Infact, there is a scientist in Bulgaria who gives 100 000 EUR to anyone who can show him an authentic document till the World War I, where it is written Macedonian instead of Bulgarian. So, DJ Shema, can you take this money? I doubt. Try!
[?][?][?][?] ZDRAVO BALGARIN EDNO PITANE DO TEBE I DRUG KOJ MOZE DA ODGOVORI[?][?][?][?] OBJASNI I ODGOVORI ZA MAKEDONCITE OD EGEJSKA MAKEDONIA ZOSTO NE GI NARECUVAT BULGARI ILI NE IM JA KAZUVAT VISTINSKATA BROJNOST GRCITE , KAZI KOLKU GI IMA NA BROJ I TAKA NATAMU...[?][?]
NARCIS` Abe BULGARIN na forumov se pisuva samo Angliski i Makedonski .Shto si se raspisal bugarski kako da se naogas na nekoj bugarski forum . Shema reagiraj druze ,na ovie prst ako im dades cela raka ke ti zemat ...nenasitni kopilinja se.
element
quote:
Originally posted by NARCIS`
Abe BULGARIN na forumov se pisuva samo Angliski i Makedonski .Shto si se raspisal bugarski kako da se naogas na nekoj bugarski forum . Shema reagiraj druze ,na ovie prst ako im dades cela raka ke ti zemat ...nenasitni kopilinja se.
JAS TE RAZBRAV "DRUZE" -DRUGAR
element
quote:
Originally posted by element
[quote]Originally posted by NARCIS`
Abe BULGARIN na forumov se pisuva samo Angliski i Makedonski .Shto si se raspisal bugarski kako da se naogas na nekoj bugarski forum . Shema reagiraj druze ,na ovie prst ako im dades cela raka ke ti zemat ...nenasitni kopilinja se.
IMAm edno prasanje za tebe -ako znaes za taa tema kade e ili na koja strana moze da se najde nekoja si "goca delceva" sto pisuvase na srbski sakam da se zamesam vo temata blagodaram
Bulgarian Шeма, кажи на какъв език да пиша, защото ти и английски не разбираш или не четеш до края. Ще пробваш ли да вземеш тези 100 000 EUR? Много е просто - показваш автентичен документ до Първата световна война, където пише македонец, а не българин и ги вземаш. Само дето такъв документ няма. Тогава не е имало фалшификатори на история и разни идиоти, които изтриват надписите в църквите, където на иконите пише българин, България и т.н. А относно "македонците" в Егейска Македония - защо някои кандидати за депутати в Гърция говорят на хората по селата там на български? Много просто - за да ги разберат, защото хората имат български произход и този език говорят. Не мога да разбера вашата история - първо Александър Македонски (той е толкова македонец, колкото аз съм виетнамец), после изведнъж Кирил и Методий, после Самуил...А къде сте били през останалото време? Много ясно - в България.
element
quote:
Originally posted by Bulgarian
Шeма, кажи на какъв език да пиша, защото ти и английски не разбираш или не четеш до края. Ще пробваш ли да вземеш тези 100 000 EUR? Много е просто - показваш автентичен документ до Първата световна война, където пише македонец, а не българин и ги вземаш. Само дето такъв документ няма. Тогава не е имало фалшификатори на история и разни идиоти, които изтриват надписите в църквите, където на иконите пише българин, България и т.н. А относно "македонците" в Егейска Македония - защо някои кандидати за депутати в Гърция говорят на хората по селата там на български? Много просто - за да ги разберат, защото хората имат български произход и този език говорят. Не мога да разбера вашата история - първо Александър Македонски (той е толкова македонец, колкото аз съм виетнамец), после изведнъж Кирил и Методий, после Самуил...А къде сте били през останалото време? Много ясно - в България.
[?][?][?][?] Ama te prasam sto pravi BULGARIA ZA DA SE PRIZNAE I KOLKAV E TOJ BROJ NA "BUGARSKI NAROD" [?][?][?] DALI SE MESA I VO GRCKATA DRZAVA[?][?][?][?] DA TI RAZJASNAM ISTO KAKO I BUGARITE SE ASIMILIRALE, TRKITE, MAKEDONCITE
element
quote:
Originally posted by element
quote:
Originally posted by Bulgarian
Шeма, кажи на какъв език да пиша, защото ти и английски не разбираш или не четеш до края. Ще пробваш ли да вземеш тези 100 000 EUR? Много е просто - показваш автентичен документ до Първата световна война, където пише македонец, а не българин и ги вземаш. Само дето такъв документ няма. Тогава не е имало фалшификатори на история и разни идиоти, които изтриват надписите в църквите, където на иконите пише българин, България и т.н. А относно "македонците" в Егейска Македония - защо някои кандидати за депутати в Гърция говорят на хората по селата там на български? Много просто - за да ги разберат, защото хората имат български произход и този език говорят. Не мога да разбера вашата история - първо Александър Македонски (той е толкова македонец, колкото аз съм виетнамец), после изведнъж Кирил и Методий, после Самуил...А къде сте били през останалото време? Много ясно - в България.
[?][?][?][?] Ama te prasam sto pravi BULGARIA ZA DA SE PRIZNAE I KOLKAV E TOJ BROJ NA "BUGARSKI NAROD" [?][?][?] DALI SE MESA I VO GRCKATA DRZAVA[?][?][?][?] DA TI RAZJASNAM ISTO KAKO I BUGARITE SE ASIMILIRALE, TRAKITE, MAKEDONCITE A TI MOZE DA BIDES I VIETNAMEC,ZOSTO DA NE?! EVE VIDI RUSITE SE MESAN GI IMA SO KOSI OCI,BELI CRNI I RED DRUGI OSOBINI
element DA TI RAZJASNAM ISTO KAKO I BUGARITE SE ASIMILIRALE, TRAKITE, MAKEDONCITE EVE VIDI RUSITE SE MESAN GI IMA SO KOSI OCI,BELI CRNI I RED DRUGI OSOBINI NAJNOVO OTKRITIE E DEKA ETRURCITE KAKO NAJJAK NAROD SO RAZVIENO PISMO I KULTURA POSTEPENO SE PRETOPILE VO RIMJANI [/quote] [/quote]
n/a Каня всички вас в Благоевград, ше посрещна и ще заведа всеки който иска в църквата на града да види в двора какви паметници има - единия е гроба на човека, освободил Благоевград от Турско робство, а другия е "Прослава на Делчевия род" - за семейството на Гоце Делчев. Ако тръгнем по ващата логика от преди христа трябва да признаете че тези земи не са ваши защото е имало период когато никои не е живеел на тех, а българите са наистина смесена нация, част от която са македонците. Един савет: четете историята на балканския полуостров, но освен македонско-сръбските автори, които ви набиват в главите лъжи, прочетете и нещо от хора, наистина разбиращи от това. Не казвам българи, четете трудовете на чуждестранните специалисти... Македонио, яз те тебе чекам, мори, дома да ми дойдеш, а ти не доагяш душо, сърце мое Македонио ... ама ке доагяш некои ден кога ке разбереш вистината и ке биде всичко убаво [^]
HanAvitohol A q njakoj da mi napomni za begancite sled 1913, spored US History Atlas, tova sa obste 100,000 ot Makedonia i Egejska Tracia. Te kakvo, "makedonci" li sa bili?! Sto ne sa si ostanali v Makedonia togaz, ami sa begali kym Bulgaria?! Zasto e begal dedo mi? Koj go e gonil? Negovite bratq li?
element
quote:
Originally posted by HanAvitohol
A q njakoj da mi napomni za begancite sled 1913, spored US History Atlas, tova sa obste 100,000 ot Makedonia i Egejska Tracia. Te kakvo, "makedonci" li sa bili?! Sto ne sa si ostanali v Makedonia togaz, ami sa begali kym Bulgaria?! Zasto e begal dedo mi? Koj go e gonil? Negovite bratq li?
abe i mojte se begale ama ne stignale mnogu daleku samo preku ridot a od drugata strana od kostur pominale nogu ridove ama ni eden ne e vo BULGARIA DRUGO JAS PREDLAGAM DA SE SRUSAT MIROVNITE DOGOVORI I DA SE POVRATAT SITE TERITORII NA MAKEDONIJA DA I SE VRATAT I OD SRBIJA I OD BUGARIJA I OD ALBANIJA I OD GRCIJA -A PAK NA BULGARIJA DA SI GI ZEME DO ISTANBUL IOD GRCIJA TRAKIJA OD RUMANIJA DOBRUDZA I OD SRBIJA DELOTPIROT DIMITROVGRAD SLOZUVAS LI SE I TI I TVOITE PA KE VIDDIME DALI KE IMA MALKU MAKEDONCI V MAKEDONIJA
Bulgarian Елемент, престани с твоите глупости! Какви територии трябва да се връщат на Македония? Онези на Александър Македонски ли? Това е смешно. Вие не сте имали държава, а искате територии. Егати нахалството! Не мога да разбера, защо ви е срам да си признаете, че сте българи? Ами такива сте, просто историята е такава. Един въпрос: Във всеки голям гръцки град има улица, която се казва Василис Вулгарооктон (Василий Българоубиец). Защо не се казва Василий Македоноубиец? Нали вие твърдите, че Самуил е македонски цар? Отговорът е ясен: защото по тези земи са живеели българи, винаги са живели такива и ще дойде ден, когато ще признаете пред себе си, че сте българи.
element
quote:
Originally posted by Bulgarian
Елемент, престани с твоите глупости! Какви територии трябва да се връщат на Македония? Онези на Александър Македонски ли? Това е смешно. Вие не сте имали държава, а искате територии. Егати нахалството! Не мога да разбера, защо ви е срам да си признаете, че сте българи? Ами такива сте, просто историята е такава. Един въпрос: Във всеки голям гръцки град има улица, която се казва Василис Вулгарооктон (Василий Българоубиец). Защо не се казва Василий Македоноубиец? Нали вие твърдите, че Самуил е македонски цар? Отговорът е ясен: защото по тези земи са живеели българи, винаги са живели такива и ще дойде ден, когато ще признаете пред себе си, че сте българи.
I SO POSLE TOA[?] KOJ KE POBEDI[?] CHII STRASTI KE BIDAT ZADOVOLENI[?][?][?]
element
quote:
Originally posted by Bulgarian
Елемент, престани с твоите глупости! Какви територии трябва да се връщат на Македония? Онези на Александър Македонски ли? Това е смешно. Вие не сте имали държава, а искате територии. Егати нахалството! Не мога да разбера, защо ви е срам да си признаете, че сте българи? Ами такива сте, просто историята е такава. Един въпрос: Във всеки голям гръцки град има улица, която се казва Василис Вулгарооктон (Василий Българоубиец). Защо не се казва Василий Македоноубиец? Нали вие твърдите, че Самуил е македонски цар? Отговорът е ясен: защото по тези земи са живеели българи, винаги са живели такива и ще дойде ден, когато ще признаете пред себе си, че сте българи.
"VIE NE STE IMALI DRZAVA" DALI NE PRIZNAVAS[?] I BULGARIA NE E BILA PRED 1000 I KUSUR GODINI IMATE LI PRAVO NA TERITORII[?][?] KADE SE TRAKETE[?] SLAVJANITE[?][?][?]
element
quote:
Originally posted by Bulgarian
Елемент, престани с твоите глупости! Какви територии трябва да се връщат на Македония? , . Егати нахалството! Не мога да разбера, защо ви е срам да си признаете, че сте българи? Ами такива сте, просто историята е такава. Един въпрос: Във всеки голям гръцки град има улица, която се казва Василис Вулгарооктон (Василий Българоубиец). Защо не се казва Василий Македоноубиец? Нали вие твърдите, че Самуил е македонски цар? Отговорът е ясен: защото по тези земи са живеели българи, винаги са живели такива и ще дойде ден, когато ще признаете пред себе си, че сте българи.
I DA SE PRIZNAEME SO POSLE[?][?][?] AMA NE SME Егати нахалството SO ZNACI TOA EBAGO KAZI MI
element
quote:
Originally posted by Bulgarian
Елемент, престани с твоите глупости! Какви територии трябва да се връщат на Македония? Онези на Александър Македонски ли? Това е смешно. Вие не сте имали държава, а искате територии. Егати нахалството! Не мога да разбера, защо ви е срам да си признаете, че сте българи? Ами такива сте, просто историята е такава. Един въпрос: Във всеки голям гръцки град има улица, която се казва Василис Вулгарооктон (Василий Българоубиец). Защо не се казва Василий Македоноубиец? Нали вие твърдите, че Самуил е македонски цар? Отговорът е ясен: защото по тези земи са живеели българи, винаги са живели такива и ще дойде ден, когато ще признаете пред себе си, че сте българи.
-A PAK NA BULGARIJA DA SI GI ZEME DO ISTANBUL IOD GRCIJA TRAKIJA OD RUMANIJA DOBRUDZA I OD SRBIJA DELOTPIROT DIMITROVGRAD NE SPOMNA NISTO ZA VASITE TERITORII[?][?][?][?]
DJ_SHEMA OK Chim se pravite na tri-ipol togash sleduva ban. Na ovoj forum samo Makedonski i Angliski.Prijatno.
HanAvitohol Zasto se prestruvahs be?! Deka sichko si rezumite...i nie vsichko vi razumim, ne se trevogi...ta nie sme edin narod...osven ako ne si shiptar ili srbin...
HanAvitohol Zasto mi pishesh na bugarski togava? Zastoto zneash che te razbiram, nali?! Vsichko ti razumime, priqtelju!!! Sorry, what was once, it will be again!!! Nikoga ne sym obigdal makedonskata istoria!!! Ami tova znachi da obigdam moqta istoria, istoriqta na baba mi i djado mi!!!
element
quote:
Originally posted by eXact
Каня всички вас в Благоевград, ше посрещна и ще заведа всеки който иска в църквата на града да види в двора какви паметници има - единия е гроба на човека, освободил Благоевград от Турско робство, а другия е "Прослава на Делчевия род" - за семейството на Гоце Делчев. Ако тръгнем по ващата логика от преди христа трябва да признаете че тези земи не са ваши защото е имало период когато никои не е живеел на тех, а българите са наистина смесена нация, част от която са македонците. Един савет: четете историята на балканския полуостров, но освен македонско-сръбските автори, които ви набиват в главите лъжи, прочетете и нещо от хора, наистина разбиращи от това. Не казвам българи, четете трудовете на чуждестранните специалисти... Македонио, яз те тебе чекам, мори, дома да ми дойдеш, а ти не доагяш душо, сърце мое Македонио ... ама ке доагяш некои ден кога ке разбереш вистината и ке биде всичко убаво [^]
kak prvo nie sme mesani kak site 2.ako behme "bulgare" use na berlinskio kongres ke se soglasea i germanija i avstro-ungarija, neli[?][:)] chuzdite strani velat deneshnite grci se izmeshani so slovenite itn jas kazhah odete na srpskio forum raspravajte se tam so nih kade i tie ne znaat kako da se spravat so nivnite problemi odete chuknete si gi glavite so nih pa pravete ni i toa i toa i pa nema da izlezete na kraj[:)]
element [;)][;)]
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Eden narod ne sme, ne ni nalikuva i da ve pravime Makedonci, takvo cigansko pleme samo kje ni ja rasipe nacijata. Chibu.
TIE BUGARITE NE MOZAT DA NI JA RASIPAT NACIJATA. NIE KE SI OSTANEME MAKEDONCI. I TE MOLAM NE SE ODNESUVAJ NECIVILIZIRANO HEVATITE VELEA ZA SRBITE DEKA SE CIGANI PA SO SOSEDITE TREBA DA SE ZIVEE. NIE MAKEDONCITE TREBA DA DOKAZEME OTI SME IM DOKAZALE NA SITE NO SEGA NAJMNOGU DA KAZEME DEKA SI JA POCITAVAME DESETTA BOZJA ZAPOVED 10. NE POZELUVAJ NISTO STO E TUGO![|)][|)][;)][;)][:D][:)] A ZA NASITE VNATRE POLITICARI I DRUGI NACIONALNI MALCINSTVA I KOMSIITE 8. NE KRADI!!!![:(!][:(!][8][8][8] 9. NE SVEDOCI LAZNO PROTIV SVOJOT BLIZEN!!![:(!][:(!][8][8]
HanAvitohol "...and then car Samuil fainted for he saw a tragic scene down in the valley...15 000 of his own saldiers were slowly approaching the fortress of Prespa, his stronghold...they were blinded by Emperor Basil II the Bulgarslayer for they stood firm at mountain Belasica, defending their motherland from the Greeks...and the old Bulgarian car fainted...and left the land of Asparuch, Krum and Simoen for the first time into the hands of the emperors of Constantinole..."
mac Еве кои се вистинските Бугари. Не дека бугарчињата на форумов не знаат ама ај... [url]http://members.tripod.com/great-bulgaria/Kubrat/Kubrat.html[/url] Значи сте им го зеле името. Се повикувате на потеклото на луѓе кои се малцинство во Бугарија денес, ама таква ви е среќата, што да ви прајме. Ние Македонците сме горди на потеклото од нашите право-оки предци Каран, Филип, Александар, Персеј, Јустинијан, Самуил, Гоце... Бугарската нација е од мешан етнос, а ќе дојде денот кога голем дел од нив ќе сфатат дека се од Македонско потекло. Веројатно такви има и на форумов. За побрзо да се случи тоа еве еден куп линкови да читаат во слободно време. [url]http://www.ukans.edu/kansas/mk/index.html[/url]
element
quote:
Originally posted by mac
Еве кои се вистинските Бугари. Не дека бугарчињата на форумов не знаат ама ај... [url]http://members.tripod.com/great-bulgaria/Kubrat/Kubrat.html[/url] Значи сте им го зеле името. Се повикувате на потеклото на луѓе кои се малцинство во Бугарија денес, ама таква ви е среќата, што да ви прајме. Ние Македонците сме горди на потеклото од нашите право-оки предци Каран, Филип, Александар, Персеј, Јустинијан, Самуил, Гоце... Бугарската нација е од мешан етнос, а ќе дојде денот кога голем дел од нив ќе сфатат дека се од Македонско потекло. Веројатно такви има и на форумов. За побрзо да се случи тоа еве еден куп линкови да читаат во слободно време. [url]http://www.ukans.edu/kansas/mk/index.html[/url]
ODETE NA SRBSKA STRANA TIE SITE GI PRAVAT SRBI I BUGARITE I TRAKITE ILIRITE GRCITE ALEKSANDAR I FILIP BILR POGRCENI SRBI I SERAT USTE A GO GUBAT I KOSOVO[:)][:)][8D][8D][:I][?][?][^][}:)][:(]
HanAvitohol hahahhehehehe....chatoch gi site-a i sto?! Sto se pisuva tam deto tolkova te trevoji?! Nikoja savremenna nacija ne e edno plemenna! Vsichki sme malko ili mnogo meshani! A Bulgarite sme si nie, nashata dargava e ima ot vremeto na Han Kubrat. Toj e bil Bulgar!Posle vsinca negovi naslednici se imenuvat Bulgari!!! Koj se e nazovaval "makedonec" 5-13 vek?! Koj?! Pismen dokument?! Visantijski hronist?! Rome?! Rusi?! Arabi?! Koj pishe za "makedonci"?! S ikljuchenie na Makedonskata dinastija v Constantinople, no te proizlizat ot Odrinsko, a ne ot Makedonia...A i te sa bili Grcki Emperors!!! Sorry, it's pretty sad not to know what are you and not have history of your ancestors for 8 and more centuries (5th - up to at least 15th century AC)!
Slave Ova parja-Omo Ilinen e negolema partja i nema golemo znacenje vo Bugarja.Ovie ljude samo barat pari od Makedonja i Srbja
Slave Ova parja-Omo Ilinen e negolema partja i nema golemo znacenje vo Bugarja.Ovie ljude samo barat pari od Makedonja i Srbja
Slave [ Ke ti reka,deka Rusja i Germanja ne sa sakale golema Bugarska drjva i zatoa sa ja negrirale so ovoj Berlinki kongres.I ako ilindenci sa se borele vo imeto na obedineta Bugarja-togas Evropskite vladi kese poprecat na ova vostanie-zatoa vostanieto se vodilo vaka. 2.ako behme "bulgare" use na berlinskio kongres ke se soglasea i germanija i avstro-ungarija, neli[?][:)] chuzdite strani velat deneshnite grci se izmeshani so slovenite itn jas kazhah odete na srpskio forum raspravajte se tam so nih kade i tie ne znaat kako da se spravat so nivnite problemi odete chuknete si gi glavite so nih pa pravete ni i toa i toa i pa nema da izlezete na kraj[:)] [/quote]
nikolay Element, What % of the once in Greek Macedonia called themselves Macedonian and what Bulgarian? On the last election the only partuy of Bulgarians (for you 'Macedonians') took 5000 votes. There where not any 'Macedonian' Slavofon party. Why is that? Why some of them called themselves 'Macedonians'. It is easy the Greeks as well the Serbs tried to brainwash and wipe -out the Bulgarian selfconcionce. In your case very very successful. And the Heroes that stayed in Greece the only connection was with the 'Macedonians' from the Yugoslavia. Although this close and isolate situation, almost all of them in /Slavofons/ are called now Bulgarians - NOW and it is growing process. There are two Bulgarian organizations, and they claim (in the supreem court) the hours in Buglarian language in those Buglarian Areas. The other organization of the 'Pomaks' is very much under turkish influence - but the future will change (I hope) that. By the way the Bulgarians in albanian still called themselves Buglarians (not macedonian) in the vast majority. How come? Best Regards ... Изключително неприятно ми е да пиша на англиски ама какво да се прави явно някой се страхува на Вардара от Истината.
nikolay George Voiteh? His uprising was in northen (the Mizia) region. It was not in 'Macedonia' Region at all. The peter Delian? His upricing stated in Belgrad area (and north from Denube). So again nothing 'Macedonian' there. the second wave in that uprising (Tihomir - if you ever heard of him) starts in Drach area. Then both armies met in 'Macedonian' and the leader become Petyr Delian (or as he said Petyr II - the Petyr I was Simeon I son /Also pure 'Macedonian'/. Georgi Voiteh called himself Petyr III. If you never heard about that - Please go - read and come back. Have a nice day, Nikolay
nikolay
quote:
Originally posted by element 2.ako behme "bulgare" use na berlinskio kongres ke se soglasea i germanija i avstro-ungarija, neli[?][:)] chuzdite strani velat deneshnite grci se izmeshani so slovenite itn jas kazhah odete na srpskio forum raspravajte se tam so nih kade i tie ne znaat kako da se spravat so nivnite problemi odete chuknete si gi glavite so nih pa pravete ni i toa i toa i pa nema da izlezete na kraj[:)]
Hi Element again, The Carigrad conference creat Bulgarian state (but Turkey refuse to obey) and the war was broken - Russia-Turkey Liberated War. The Great Powers in Carigrad include in Bulgaria state almost all Macedonian (but Soluna nad Ohrid areas. The maps and resolutions - go to Carnegie Reports - Balkans, Macedonian. And read it very carefully. Then if still think the 'Macedonia' was something different from bulgaria befor 1944 comeback and tell me. Nikolay
element
quote:
Originally posted by nikolay
[quote]Originally posted by element 2.ako behme "bulgare" use na berlinskio kongres ke se soglasea i germanija i avstro-ungarija, neli[?][:)] chuzdite strani velat deneshnite grci se izmeshani so slovenite itn jas kazhah odete na srpskio forum raspravajte se tam so nih kade i tie ne znaat kako da se spravat so nivnite problemi odete chuknete si gi glavite so nih pa pravete ni i toa i toa i pa nema da izlezete na kraj[:)]
Hi Element again, The Carigrad conference creat Bulgarian state (but Turkey refuse to obey) and the war was broken - Russia-Turkey Liberated War. The Great Powers in Carigrad include in Bulgaria state almost all Macedonian (but Soluna nad Ohrid areas. The maps and resolutions - go to Carnegie Reports - Balkans, Macedonian. And read it very carefully. Then if still think the 'Macedonia' was something different from bulgaria befor 1944 comeback and tell me. Nikolay nikolay zosto imas rusko ime???? za petar deljan sum chital, isto iza tihomirznam samo deka vo drac vojskata se podelila na dva dela zosto strada makedonecot zatoa sto ima lisicovi komshii, taka e bilo i sega e taka zatoa eden mora da vlechi dedebeliot kraj ,no zosto nie??? zosto ne srbite, grcite pred se???
element
quote:
Originally posted by element
Kako bese web stranata za istrazuvanjeto so DNA i genite za etnologijata na rasite moze nekoj da ja napise[?] Blagodaram
nema potreba ja najdov [:)][:)][:D][:D]
asal
quote:
zosto strada makedonecot zatoa sto ima lisicovi komshii, taka e bilo i sega e taka zatoa eden mora da vlechi dedebeliot kraj ,no zosto nie??? zosto ne srbite, grcite pred se???
Element, the bulgarians have led many wars with serbians and greeks. Actually the bulgarian country is created through war with Byzants and we fought with them almost every year. Few centuries later, when the serbians succeeded to create a country, we fought with them too. In the 19th century the country Greece was created, and Serbia was free a few decades before Bulgaria. So they both started making plans how to take more bulgarian territory (under bulgarian I understand territory with bulgarian population). In 1885 the serbians, already with good trained army, attacked the newly freed Bulgaria, right after we drove away the russian officers. The bulgarians stopped them all by theirselves. In the next four wars we always fought against serbians and greeks. But can you tell me at least one time in the history, when the bulgarians fought against macedonians?? (we put aside the world war two because I know what you learn about it)
Strelec
quote:
Originally posted by asal
...I know what you learn about it...
na forumov ke sretnes lugje, ne sto ucele, tuku sto se i zivi svedoci na toa sto bugarite go pravele vo vtorata svetska vojna... ke sretnes mnogu lugje cii sto babi, dedovci i roditeli bile izmacuvani i maltretirani od bugarskite zandari vo vtorata svetska vojna, a mozebi ke sretnes i nekoj koj sto e ostanat i sirace (skraja da e) kako direktna posledica od 'grizata' na blgarskite osloboditeli...
asal Ok, but I'm asking you - can you tell me about one battle between bulgarians and macedonians in the history?
Strelec asal... makedonskiot jazik ti e mnogu dobar i se cudam zosto ne go upotrebuvas... ama nejse... gledas deka e nerazjasneta istorijata od pred samo 60-tina godini... i najfakticnite raboti epten naivno se iskrivuvaat... ludost e da se negira nesto sto e poveke od jasno... uste mnogu dozdovi treba da padnat za da bidat pokrieni tragite od bugarskite cizmi vo Makedonija... pa ako nekoj glumi lud i naiven za nesto pred 60 godini, sto stanuva za nesto sto se slucilo pred 600 ili 6000 godini...!? osven sto teritoriite na denesni Makedonija, Bugarija, Srbija (i mnogu drugi teritorii) bile zaednicki pod turska okupacija, eve ti kazi koga makedoncite i bugarite bile na ista strana? vo koja vojna? takvoto prasanje za nekakva si borba megju makedoncite i bugarite vo istorijata ti e samo nekoj jalov obid demek da se pokaze i dokaze nesto... borba nemalo ni megju makedoncite i srbite, pa toa nisto ne znaci... toj podatok najmalku znaci deka edni i drugi prirodno se predodredeni da bidat edno isto...
element Kako bese web stranata za istrazuvanjeto so DNA i genite za etnologijata na rasite moze nekoj da ja napise[?] Blagodaram
element
quote:
Originally posted by asal
quote:
zosto strada makedonecot zatoa sto ima lisicovi komshii, taka e bilo i sega e taka zatoa eden mora da vlechi dedebeliot kraj ,no zosto nie??? zosto ne srbite, grcite pred se???
Element, the bulgarians have led many wars with serbians and greeks. Actually the bulgarian country is created through war with Byzants and we fought with them almost every year. Few centuries later, when the serbians succeeded to create a country, we fought with them too. In the 19th century the country Greece was created, and Serbia was free a few decades before Bulgaria. So they both started making plans how to take more bulgarian territory (under bulgarian I understand territory with bulgarian population). In 1885 the serbians, already with good trained army, attacked the newly freed Bulgaria, right after we drove away the russian officers. The bulgarians stopped them all by theirselves. In the next four wars we always fought against serbians and greeks. But can you tell me at least one time in the history, when the bulgarians fought against macedonians?? (we put aside the world war two because I know what you learn about it)
www.macedonian.net.com.world
asal
quote:
asal... makedonskiot jazik ti e mnogu dobar
Ти благодарам:)
asal
quote:
Kako bese web stranata za istrazuvanjeto so DNA i genite za etnologijata na rasite moze nekoj da ja napise Blagodaram
Овое истражување го имам читано. Денешните Македонци биле различни од Грците. Тоа секоj го знае. Но тоа, според авторот, докажувало дека античките Македонци не биле Грци. Тоа е несериозно. Наскоро слушав дека во истражувањето учествувале и Бугари и биле во групата на Македонците, но тоа го немам видено. Во македонските страни немаше ништо пишано за Бугари.