04. Fevruari
04. Fevruari
melpomena 1789 - За прв претседател на САД е избран Џорџ Вашингтон. 1872 - Во Кукуш, Егејска Македонија, е роден Гоце Делчев. Како член на ТМОРО, беше наречен апостол на револуцијата. Загина на 4. 5. 1903 година во борба против османлиската војска во селото Баница, Серско, во Егејска Македонија. 1900 - Роден е францускиот писател Жак Анри Мари Превер. 1948 - Цејлон (Шри Ланка) доби самоуправа во рамките на Британскиот комонвелт. 1972 - Велика Британија и девет други земји го признаа Источен Пакистан како независна држава Бангладеш. 1976 - Главниот град на Мозамбик, Лоренсо Маркес, го доби името Мапуто.
melpomena I kje zaboravev najbitnoto .... 2003 SR Jugoslavija prestana da postoi[;)]