05. Fevruari
05. Fevruari
melpomena 1783 - Од земјотресот во Калабрија (југозападен полуостровски дел на Италија) загинаа околу 50.000 луѓе. 1971 - Американските космонаути од вселенскиот брод "Аполо 14" се спуштија на површината на Месечината. 1974 - Американската вселенска сонда "Маринер 10", која беше лансирана на 3. 11. 1973 година, ја надлета планетата Венера на височина од 6.000 километри и првпат ја сними оваа планета. (МИА)