Resenie za "clueless" baniranite...
Resenie za "clueless" baniranite...
Spion Imam 3 predlozi na ovaa tema, samo prvo da objasnam shto e sushtinata na temata :D Imeno, chesto pati ban enforcerot na botovite i na skriptite na drugite operatori gi kikaat korisnicite ushte pred operatorot da moze da go izvede toa. Rezultatot e, baniraniot ne ja znae pricinata poradi koja bil baniran, i potoa normalno deka ke se zali i nervira. (kako shto vekje primetiv na nekoi temi od forumot) Za da ne bide toa taka mozni se tri resenija 1) Dellayed ban enforcer. Najelegantno no najtesko za primena, bidejki ke bara modifikacija na kodot postoeckite skripti (na primer, najcesto koristenata P&P nema vakva opcija kolku shto se sekjavam jas). Osven toa, ban enforcerot e hard-coded vo eggdrop (ili ne?), taka shto ke mora toj da se iskluci i da se pravi posebna TCL skripta (a TCL sux ass, edvaj cekam da implementiraat perl scripting vo egg). 2) <Kick-Ban>[-Kick] namesto Ban-Kick. Ne e tolku elegantno resenie, zatoa shto brojot na kickovi se nagolemuva za najmnogu 2 pati (vo slucaj baniraniot da se vrati na kanal vo megjuperiodot megju kickot i banot ke treba da bide povtorno kicknat). 3) Izvestuvanje preku MSG/Notice. Verojatno najlesno primenlivoto resenie, koe moze da se implementira so ednostavni popups za kickanje so standardnite pricini, ili pak popup za kickban koj shto ke vklucuva /notice ili /msg komanda preku koja ke bide pratena kick porkaata vpisana od operatorot do korisnikot. Istoto bi trebalo da bide lesno za implementiranje i kaj postoeckite TCL skripti na botovite (PUTSERV "PRIVMSG ... ili NOTICE). PRIVMSG e verojatno podobriot izbor, bidejki povekjeto korisnici ne se informirani za NOTICE i cesto pati go ignoriraat.
OooOo shto vikash za /msg x ban #macedonia *!*ident@domain poraka ?
Spion Poshto X banovite se po staticni od normalnite, i imaat nekoi nedostatoci (botovi nemozat da gi trgnat... lesno se zaboravaat poshto ako se otstranat od banlistata na kanalot ke treba da gi listas preku komanda...) za privremeni banovi (kako na primer za virus i slicno) mozebi e podobro da ne se koristi X. Sepak, baniranjeto preku X e podobro resenie od moite 3 predlozi :) Neznam samo dali se slucilo necij enforcer da bide pobrz od X?
fio ne, ali se sluchilo da bide pobrz od serverot :)
albo75 Pa super e ova be ...samo shto treba da pochekame odgovor od toj shto gi shteluva botojte na kanal #macedonia :)) dali e izvedlivo i ako e dali e lesno :) a i ubavo bi bilo ako mozhe da se iskluchi banenforcer na botojte ...togash kje mozhe da rachuname na toa deka korisnicite kje ja prochitaat kick/ban porakata . samo shto imajte na pamet deka ako ednash te stai zarazeniot na ignore ne chita vekje ni notice ni msg od operatorot ! samo kick poraka ..znachi dovolno kje e da znae kaj da se obrati za pomosh pa posle ima koj da mu kazhe da napishe: /ignore off i /ignore -r ... :) lesno no zakogo kako .. aj caos
fio Alex I miss ya :)
albo75 Fio :) aj mis ju tu :)
Cheng [:)] mislam deka operite spion si ja vrsat rabotata kako so treba i ne e se do banovite afterall tie ne bi ni bile koa ne bi bile reklami i virusi i speak banovite se donekade korisni zasto gi upozoruvaat lugeto a cak sto vise nikogo ne go mrzi da napise /msg x unabn #kanal *!*ident@domain i da mu se trgne i ne veruem deka na macednonia ima dupka vo banovite zaso koa ke ti daat potkovica u gz ne se vrakas dodeka ne se oprais :}}}}}}}}}}}}
DrunkY Cheng gresis. Gresis barem vo toa sto mislis deka banovite ne bi bile koga ne bi bile reklamite i virusite ;) Razgledaj niz forumov ke vidis. Potocno podobro na kanal da si vidis i se uveris licno.