SRAMOTA!!!
SRAMOTA!!!
dbk KOMUNISTICKO TERORISTICKATA VLADA ILI SKRATENO G`N`R ZABRANIJA IZDAVANJE PASOSI I DRZAVJANSTVA NA NASI MAKEDONCI VO DIJASPORATA I SEKADE NIZ SVETOT.VASETO MISLENJE A VOEDNO I GLASANJE KOJ E ZA KOJ PROTIV OVAA SRAMOTNO RESENIE!
Thief
quote:
Originally posted by AaaAa
so kazuvash be, pa ti si znael da citash , i copy i paste da praish na vrv seto toa ... alal neka mi ti e :)
Слушај, ич не ми се допаѓаат твоиве сарказми! Ми дојде тој дел интересен и затоа го пастирав (ако забележуваш, кога јас пишувам нешто свое го пишувам на македонски и на КИРИЛИЦА!) Воопшто не ти држи забелешкава и иронизирањето на толку важен податок!
AaaAa Biten i to kako! Zato jas se zaprepastiv na tvojava sposobnost da go izvadish od kontekst, kopirash i pastirash . Za toa shto pisuvash na kirlica...ti zaviduvam :-) A za toa shto ti se dopagja ili ne, fala shto se izjasni:-)
Strelec
quote:
Originally posted by Thief
Слушај, ич не ми се допаѓаат твоиве сарказми!
Thief... ne si samo ti batka...:) takva e ona i so mene...:)))
OooOo od kade ti e ovaa informacija?
Strelec a sto se dobiva so imanje na drzavjanstvo? ke mi objasni li nekoj zosto mi e potrebno toa makedonsko drzavjanstvo? za da mozam da glasam na izbori? ili za da ima eden poveke, pa na toj nacin da dadam i sopstven pridones vo bitkata za popovolen soodnos megju makedonci i albanci? ili za da mozam vo Kuba da odam bez viza i da im se smeam na kanagjanive sto toa ne mozat da go storat so nivnite kanadski pasosi? spored mene nisto od gorenavedenite raboti ne me pravi pogolem makedonec od sto bi bil bez drzavjanstvo? dojden sum vo Canada so svoeto semejstvo i ovde sum kupil nedvizen i dvizen imot... ovde go prodavam i ke go prodavam svoeto znaenje... na ovaa drzava ke i' plakam danoci sekoja godina... ovdesnite praznici ke mi bidat nerabotni denovi... vo sekojdnevniot zivot ke treba da razmisluvam i da gi pocituvam ovdesnite zakoni... od politikata na ovdesnite politicki partii ke zavisi kako ke mi zivee moeto semejstvo i zatoa treba da glasam za liberali ili nacionaldemokrati, a ne za vmrovci ili sdsmovci (neka ne mi zamerat ostanatite)... i zatoa nema nitu edna pricina da treba da imam makedonsko drzavjanstvo... i pokraj toa sto i natamu se molam na Gospod za prosperitet na mojata Makedonija... i makedonsko zname mi se vee na balkon... i slusam i so moeto drustvo peam makedonski pesni... i ovde na makedonski forum drugaruvam so makedonci... i gord sum na moeto makedonsko poteklo... i za seto toa neoophodno li mi e makedonsko drzavjanstvo???
Thief Нема тука ништо извадено од контекст! Како што е нашишано, така е пастирано, а ако го следеше нашиот печат ќе ја забележеше изјавата на Зафировски: „Секаде кадешто одам го нагласувам моето македонско потекло и горд сум на него!“ Стрелец, исфрустрираноста на некои личности може да ја решиме на два начина: или да ги игнорираме или да продолжиме јалово да се надмудруваме и убедуваме со нив...изборот е наш!
Thief Сега иронизирањето беше на тема „кирилица“...Епа, драга моја АаАаа, своето родољубие се искажува и со такви мали работи: ни 5 минути не трае инсталирањето македонска поддршка на XP! Наместо сите да пишуваме кирилица на Интернет, ние си го изобличуваме јазикот со букви кои ги нема латиницата, а се служиме со неа!
Strelec
quote:
Originally posted by Thief
Стрелец, исфрустрираноста на некои личности може да ја решиме на два начина: или да ги игнорираме или да продолжиме јалово да се надмудруваме и убедуваме со нив...изборот е наш!
jas preferiram da se izbere prviot nacin, no malku modificirano... imeno, namesto da ja ignorirame licnosta, jas bi sugeriral da i' se ignoriraat sarkazmite i ironiite sto gi upotrebuva... slucajno imav prilika da otkrijam deka AaaAa i ne e tolku zlobna (duri i se iznenadiv kolku e prijatna licnost za komuniciranje), iako cesto na forumive prenaglaseno se obiduva da bide 'interesna' so stilot na obrakanje kon drugite... no mislam deka najgolem efekt ke ima togas koga SAMATA ke zakluci deka ne mora sekogas da vozi so cetvrta brzina... i deka treba nekogas malku da zakoci... od nas neka e dovolno toa sto sme i' ukazale, ete, deka takvite raboti ponekogas iritiraat... i deka od toj stil ne e iritiran samo onoj kon kogo se upateni tie sarkazmi, tuku i onie sto samo sledat od strana... pa neka i' e prosteno...:)
OooOo AaaAa ima dobra pastrmajlija
dbk Slusav vcera na makedonskoto radio vo AUSTRALIA
OooOo seresh ko foka
dbk A i prenasaa emisija od makedonskoto radio vo Canada
BorisVM A shto ce se pasoshi koga ne zhiveat vo Makedonija? Zakonite za drzavjanstvo se prezicni.
dbk Abe vistina e so fajde da lazam ...
micko me boli kur ako ne mi dadat pasos (si go produziv na vreme :) )
BorisVM Ne e zborot deka lazhesh, prashanjeto e zoshto da se izdavaat pasoshi? Ti napomenav, zakonite za drzavjanstvo se precizni i koga se donesuvaa, se gledashe da se vo sklop so zakonite na Evropskata Unija, ne e toa do vladata. Jas na primer go podrzhuvam toj poteg, poshto sepak drzavjanstvoto e privilegija, ne e pravo.
dbk
quote:
Originally posted by BorisVM
A shto ce se pasoshi koga ne zhiveat vo Makedonija? Zakonite za drzavjanstvo se prezicni.
Zakonite , ama so tie nivni zakoni se otkazuvaat od makedoncite niz svetot ... da gi slusnese samo kako krevaat prasina makedoncite vo Canada ..
OooOo mene mi istekuva denovive :)
BorisVM
quote:
Originally posted by dbk
quote:
Originally posted by BorisVM
A shto ce se pasoshi koga ne zhiveat vo Makedonija? Zakonite za drzavjanstvo se prezicni.
Zakonite , ama so tie nivni zakoni se otkazuvaat od makedoncite niz svetot ... da gi slusnese samo kako krevaat prasina makedoncite vo Canada ..
Pak ne razbirash shto sakam da ti kazham. Ako zboruvame za Makedonci shto so godini ne bile vo Makedonija, togash sosem e opravdano toa. Treba da dojdat vo Makedonija, da pokazhat deka se rodeni vo Makedonija za da dobijat pasosh, ili deka eden od roditelite ima Makedonsko drzavjanstvo. Ili ova se sveduva na neplacanje na vizata na aerodrom?
dbk mene dur 2006 neam gajle ... do togas ke padne ovaa Vlada i ke dojde nova sto ke go smeni toj zakon ili ke go ublazi nekako:))
dbk Boris sekoj si e plaka vizata na aerodrom oti bed da plati nema sansi da vlezi vo makedonia ... rabotata e sto nikako pojke ne mozat da zemat drzavjanstvo ... oti ako bese so dokazuvanje nemase tolku da se bunat lugeto sto gi slusav da kornat po makedonia so pogrdni zborovi ...
Sunshine Ne deka sum mnogu za toa da im se dade pasoshi na tie shto ne bile vo Mk 20 godini, ali ne mi se ni veruva deka se se sveduva na neplakjanje viza na aerodrom. Napravete prosta matematika i poeftino kje dojde da platish viza na aerodrom otkolku da izvadish makedonski pasosh. Viza so 2 vleza za Makedonija e $32 kanadski, a Mk pasosh da izvadish vo Kanada e $250. Neznam kolku e pasosh u Mk, mozhda tamu ako go menjaat i se isplati.
dbk Gi povikuvaa lugeto na mitinzi ... barem toa mozev da slusnam sabajlevo na radioto ...
micko eve ja idam...samo da zemam pasos-ot
dbk
quote:
Originally posted by Sunshine
Ne deka sum mnogu za toa da im se dade pasoshi na tie shto ne bile vo Mk 20 godini, ali ne mi se ni veruva deka se se sveduva na neplakjanje viza na aerodrom. Napravete prosta matematika i poeftino kje dojde da platish viza na aerodrom otkolku da izvadish makedonski pasosh. Viza so 2 vleza za Makedonija e $32 kanadski, a Mk pasosh da izvadish vo Kanada e $250. Neznam kolku e pasosh u Mk, mozhda tamu ako go menjaat i se isplati.
25 EUR e pasos da napravis vo Mk ... al ne e fintata samo za tie sto ne bile 20 godini vo Mk nego za site ... eve ako ostane toj zakon ko zakon vo Mk moite deca utre ne ke mozat da izvadat Makedonsko drzavjasntvo a jas 27 godini ziveev vo Mk i se Borev za tatkovinata koga bese potrebno ... ps: Ova sto go praat e navistina Sramota !!
OooOo ako nemozat utre da izvadat, pobrzaj denes da stignesh na vreme. U 5 zatvaraat
micko kasno palis...8:30pm e vise
dbk prodavajte semki pred ambasadata naprajte pari .. ke ima nervozni cekaci i ke grickaat mnogu semki:)
AngeIGirl e de ke fatish vrski za utre :)) seushte ne donesle zakon za vrskite ;)
dbk Slab im bil pamukot za praenje konec za sienje na vrskite:))
OooOo dbk .. vmro-dpmne deleshe pasoshi shakom i kapom. Zatoa tebe da ne ne ti se svigja zakonov? :)
NARCIS`
quote:
Originally posted by dbk
mene dur 2006 neam gajle ... do togas ke padne ovaa Vlada i ke dojde nova sto ke go smeni toj zakon ili ke go ublazi nekako:))
[:)]Zivela novata vlada
dbk
quote:
Originally posted by NARCIS`
quote:
Originally posted by dbk
mene dur 2006 neam gajle ... do togas ke padne ovaa Vlada i ke dojde nova sto ke go smeni toj zakon ili ke go ublazi nekako:))
[:)]Zivela novata vlada
Pametno dete si ti peer zimi JA ti kazuem ... znaes da se snajdes u pravo vreme na pravo mesto:))
Thief Hехехе, од Штип да не е? Да и’ одиме на гости на пастрмалија тогаш! [:D]
AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Thief
Стрелец, исфрустрираноста на некои личности може да ја решиме на два начина: или да ги игнорираме или да продолжиме јалово да се надмудруваме и убедуваме со нив...изборот е наш!
quote:
jas preferiram da se izbere prviot nacin, no malku modificirano... imeno, namesto da ja ignorirame licnosta, jas bi sugeriral da i' se ignoriraat sarkazmite i ironiite sto gi upotrebuva...
Isfrustrirana licnost? pa samo za psiholozi ste rodeni be :) A ti Strelec ziv zagreban da me citash pa i se prilagoduvash :) of lele :)
quote:
slucajno imav prilika da otkrijam deka AaaAa i ne e tolku zlobna (duri i se iznenadiv kolku e prijatna licnost za komuniciranje), iako cesto na forumive prenaglaseno se obiduva da bide 'interesna' so stilot na obrakanje kon drugite...
Po po po odbrana. Ne mi treba strelec, iako fala za ubavo kazanite zborovi; A vie ovde se trudite? Zatoa mene ne me biva mozda, poso ja ama ic ne se trudam :)
quote:
no mislam deka najgolem efekt ke ima togas koga SAMATA ke zakluci deka ne mora sekogas da vozi so cetvrta brzina... i deka treba nekogas malku da zakoci...
Stick Shift ne vozam , na automatikot mi menja sama, taka da tesko deka ke ti udovolam:) [quote] od nas neka e dovolno toa sto sme i' ukazale, ete, deka takvite raboti ponekogas iritiraat... i deka od toj stil ne e iritiran samo onoj kon kogo se upateni tie sarkazmi, tuku i onie sto samo sledat od strana... pa neka i' e prosteno...:)
Fala na sovetot, ja po portokalite ne sum , a vie ste cisti so toa shto ste mi ukazale, taka da ic ne se sekirajte :) Thief da ne go citiram samo da go pofalam pak za negovoto "rodoljubie" iskazano preku dobro vladeenje na XP i negovite moznosti :) Jas sum uste na IBM so dribla na 95tka, taka da nema da mozam u dogledno vreme da si go iskazam svojot patriotizam kako shto treba :) Na pastramajlii u sekoe vreme, sigurna sum deka u sekoja kafana u gradot ke ti gi otvorat vratite :) A Mike Zafirovski sumljam deka ja prestavuval svojata tatkovina Makedonija na svoi 16et godini. MOzda sea na site ke vi stane pojasno zaso AaaAa bese sarkasticna. Toj patriotizmot ne samo shto ve puka u glava nego i vi proizveduva nekoi fakti koj se daleku od bitni. Toj izvadok sporeden so se drugo shto imashe vo toj natpis Thief e najmalku bitnoto neshto , i e von kontekst zemajki gi vo predvid site negovi uspesi koi bea ispisani tamu koj jas gi smetav za bitni i zatoa go staiv postot, so namera debatava da dobie nekoj drug, po produktiven tek, ne so namera da se bide "zloben" kako shto strelec toa go gleda. Aj sea fatete debata kogo toj prezentiral na svoi 16 godini. Toa e strasno bitno. Sto cuden narod sme znaci:(
dbk
quote:
Originally posted by AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Thief
Стрелец, исфрустрираноста на некои личности може да ја решиме на два начина: или да ги игнорираме или да продолжиме јалово да се надмудруваме и убедуваме со нив...изборот е наш!
quote:
jas preferiram da se izbere prviot nacin, no malku modificirano... imeno, namesto da ja ignorirame licnosta, jas bi sugeriral da i' se ignoriraat sarkazmite i ironiite sto gi upotrebuva...
Isfrustrirana licnost? pa samo za psiholozi ste rodeni be :) A ti Strelec ziv zagreban da me citash pa i se prilagoduvash :) of lele :)
quote:
slucajno imav prilika da otkrijam deka AaaAa i ne e tolku zlobna (duri i se iznenadiv kolku e prijatna licnost za komuniciranje), iako cesto na forumive prenaglaseno se obiduva da bide 'interesna' so stilot na obrakanje kon drugite...
Po po po odbrana. Ne mi treba strelec, iako fala za ubavo kazanite zborovi; A vie ovde se trudite? Zatoa mene ne me biva mozda, poso ja ama ic ne se trudam :)
quote:
no mislam deka najgolem efekt ke ima togas koga SAMATA ke zakluci deka ne mora sekogas da vozi so cetvrta brzina... i deka treba nekogas malku da zakoci...
Stick Shift ne vozam , na automatikot mi menja sama, taka da tesko deka ke ti udovolam:) [quote] od nas neka e dovolno toa sto sme i' ukazale, ete, deka takvite raboti ponekogas iritiraat... i deka od toj stil ne e iritiran samo onoj kon kogo se upateni tie sarkazmi, tuku i onie sto samo sledat od strana... pa neka i' e prosteno...:)
Fala na sovetot, ja po portokalite ne sum , a vie ste cisti so toa shto ste mi ukazale, taka da ic ne se sekirajte :) Thief da ne go citiram samo da go pofalam pak za negovoto "rodoljubie" iskazano preku dobro vladeenje na XP i negovite moznosti :) Jas sum uste na IBM so dribla na 95tka, taka da nema da mozam u dogledno vreme da si go iskazam svojot patriotizam kako shto treba :) Na pastramajlii u sekoe vreme, sigurna sum deka u sekoja kafana u gradot ke ti gi otvorat vratite :) A Mike Zafirovski sumljam deka ja prestavuval svojata tatkovina Makedonija na svoi 16et godini. MOzda sea na site ke vi stane pojasno zaso AaaAa bese sarkasticna. Toj patriotizmot ne samo shto ve puka u glava nego i vi proizveduva nekoi fakti koj se daleku od bitni. Toj izvadok sporeden so se drugo shto imashe vo toj natpis Thief e najmalku bitnoto neshto , i e von kontekst zemajki gi vo predvid site negovi uspesi koi bea ispisani tamu koj jas gi smetav za bitni i zatoa go staiv postot, so namera debatava da dobie nekoj drug, po produktiven tek, ne so namera da se bide "zloben" kako shto strelec toa go gleda. Aj sea fatete debata kogo toj prezentiral na svoi 16 godini. Toa e strasno bitno. Sto cuden narod sme znaci:(
Vo pravo si , ne moze toj da e prestavuva makedonja na svoi 16 godini sekako se prezentiral samiot sebesi:)
SLaCk Dobra logika od BorisVM!!! Makedoncite koi ne bile vo Makedonija ne treba da imaat drzavjanstvo megutoa doselenite Kosovari koi nemale vrska so Makedonija treba da dobijat drzavjanstvo zosto se veke tuka!Ova ne veruvam deka go ima vo Evropskata deklaracija koja ja spomenuva Boris no treba da go ima.Zatoa sto koga se raboti za nekoe baranje na Albancite togas mora da se vo pravo:).Toa e logikata na ovaa vlada.Da potsetime deka ovie lazgovci vo vladata se vadea na evropskata deklaracija za drzavjanstva a vo nea na ni edno mesto ne stoi kolku godini treba covek da bide prisuten vo drzavata za da dobie drzavjanstvo.A kolku se liberalni "najdemokratskite" zemji vo svetot vo vrska so davanje drzavjanstva mozete da go potvrdite toa vie vo dijasporata.Vo Svajcarija po sto godini ne im davaat drzavjanstvo,ama Svajcarija e nedemokratska i nazadna zemja ama nie sme po evropskite konvencii i deklaracii neli?Kade so toj pamet?Vo Evropa?
OooOo shvajcarija e poliberalna vo odnos na slovenija :) Vo Slovenija NEMOZHESH i da sakash da zemesh drzhavjanstvo, mozhesh cel zhivot da bidesh na rabotna dozvola ali drzhavjanin nemozhesh nikogash da stanesh. :)
Whitebaby
quote:
Originally posted by micko
me boli kur ako ne mi dadat pasos (si go produziv na vreme :) )
[:D][:D][:D][:D][:D][:D] micko bre... [:D][:D][:D] mi vazhi do 2006 i ima da mi go produzhat i oro da igraat... more ima da me prashaat da ne mi treba ushte eden a ne samo da mi go produzhat, pre bi se otkazhala od americhko drzhavjanstvo negoli od Makedonsko... dovolno e samo green card. [:D]
BorisVM
quote:
Originally posted by Strelec
a sto se dobiva so imanje na drzavjanstvo? ke mi objasni li nekoj zosto mi e potrebno toa makedonsko drzavjanstvo?
Ti treba Makedonsko drzavjanstvo ako nasledish neshto vo Makedonija. [:)] Stranec ne mozhe da nasledi nedvizhnina.
element
quote:
Originally posted by Thief
Сега иронизирањето беше на тема „кирилица“...Епа, драга моја АаАаа, своето родољубие се искажува и со такви мали работи: ни 5 минути не трае инсталирањето македонска поддршка на XP! Наместо сите да пишуваме кирилица на Интернет, ние си го изобличуваме јазикот со букви кои ги нема латиницата, а се служиме со неа!
kako ke ja instalira kirilicata[?] mozes da napises[?]
AaaAa Of lele. Muabetot da ne se dava drzavjanstvo ne e za takvite ko vas koj se iselile od makedonija i vekje imaat drzavjanstvo na osnov na mesto na ragjanje. Se prai muabet za onie makedonci koi ne se rodeni ovde a sakaat vrz osnov na dedovina, babovina i picke materine. Dzevata se krena od koa se predlozi da se namali rokot za prestoj od 15 na 8um godini za dobivanje drzavjanstvo. I sea ako i se davalo na Kosovarite zaso da ne i se davalo i na onie na koj baba petka im se rodila u makedonija. Mnogu ednostavno, zatoa shto tie kosovari vekje 5-6-7 i poise godini ziveat vo makedonija,a nemozat da se vklucat vo sistemot. Mimo toa dali go podrzuvam rokot za kratenje na zadolziteliot prestoj vo Makedonija, sepak mislam deka nekoj koj zivee i raboti vo Makedonija ne samo sto zasluzuva poise pasos, tuku i treba da go dobie radi zakonski kontroli vrz nego od strana na sistemot. Zarem ne funkcioniraat taka i zapadnite zemji od kade shto idat ovie shto se bunat. U USA, Aus, Can itn ti treba odreden vremenski prestoj za da mozesh da aplicirash za green card a posle i pasos ne? Sto e onda problemot. Bujrum Makedonci od Australija, pominete 15 godini vo makedonija ili kolku se vekje i imate polno pravo da aplicirate. Btw, sunshine, da se izvadi pasos u MKD e 1350 za pasosot u MVR, plus nekoj denar za slikicki , i taksena marka :)
Thief Settings>contorl panel>regional and language options>languages> details>add> FYRO Macedonian Во кратки црти, се надевам ќе се снајдете!
Legal-Eagle Maybe i can give you the "aussie" version of events, or what 'we' have been led to believe. Please dont take this for gospel but it was my conclusion of events. Allegedly, if you hold a Macedonian Passport, or citizenship (i suppose both go hand in hand) it entitles you to vote in national elections. The Australian Macedonians are apparently encouraged to seek Macedonian Passports in order to give them a "vote" in the election. Further to that, we are being told that the Albanian People abroad (and i dont know how this works if they are Albanian) are currently or have previously deployed this method in Macedonia or with intention to doing so. Like i said, i am not well versed on this subject but this is what we are being told, or better still my understanding of the situation. Could someone please inform me whether or not holding a Macedonian Passport entitles you to vote in National Elections? If so, is it via the use of a Proxy? Is voting in Macedonia voluntary or complusory?
melpomena Na izbori koga se odi da se glasa za identifikacija se koristi pasosh ili lichna karta i na poslednite izbori se koristeshe principot na "nevidlivo mastilo". Mozhe da se glasa samo lichno, t.e. nikoj drug nemozhe da glasa za tebe. A izleguvanje na glasanje vo Makedonija e lichno pravo na sekoj gragjanin t.e. dobrovolno.
The_Crow Moram da se soglasam deka nekoi raboti ne se jasni,zatoa moram malce okolu toa podetalno i potemelno da objasnam nekoi raboti.Vnimatelno gi citav site zabeleski od poveketo participienti na forumov i moram da kazam deka nekoi raboti ne se jasni.Noviot zakon za drzavjanstvo od pravnicka gledna tocka voopsto sustinski i koncepciski voopsto ne se razlikuva od stariot zakon za drzavjanstvo donesen 1992. Vo noviot ima poveke kozmeticki izmeni odkolku nekoi sustinski promeni. Megutoa vo sekoj slucaj toa e rabota na Sobranieto na R.Makedonija. Megutoa da se vratam na zakonot koj se predlaga sega.Najgolemiot problem na site stranski drzavajani da dobijat makedonsko drzavajanstvo bese tockata 7 ili uslovot broj sedum koj glasi ke vi go citiram "Stranski drzavjanin ne moze da dobie makedonsko drzavjanstvo dokolku gi zagrozuva bezbednosta i stabilnosta na R.Makedonija".Za ovoj famozen clen 7 e najgolemata galama.Vprocem seto toa e zaradi faktot sto toa go utvrduvase posebna komisija pri MVR, i dokolku utvrdi deka stanuva zbor za lice koi gi zagrozuva interesite na R.Makedonija togas avtomatski go odbivase baranjeto za drzavjanstvo. E sega tie 8 tocki koi se predvidivaat za dobivanje drzavjanstvo na stransko lice vo R.Makedonija spored zakonot od 1992 bea nekolku 1.Liceto da imalo legalen prestoj na teritorijata na R.Makedonija najmalku 15 godini od denot na podnesuvanjeto aplikacija za steknuvanje so drzavjanstvo. 2.Da ima obezbeden stan vo R.Makedonija 3.Da ima obezbedeno postojana rabota vo R.Makedonija zaradi sredstva za Egzistencija 4.Protiv nego da ne se vodi krivicna postapka za delo izvrseno vo drzavata na koja i pripaga ili vo R.Makedonija 5.Da e polnoletno liceto koe podnesuva aplikacija,odnosno da e nad 18 godini star\a 6.Vo slucaj da dobie drzavjanstvo na R.Makedonija da dobie otpusok od drzavjanstvoto na drzavata na koja i pripaga ili dokolku e apatrid vo takov slucaj nema sto da dobie otpusok bidejki ne raspolaga so nikakvo i drzavjanstvo i posledniot famozen clen koj gi pravi najgolemite zabuni e clen 7.Liceto aplikant da ne gi zagrozuva vitalnite interesi na Republikava. Toa e sto se odnesuva na stranskite drzavajani, druga e postapkata za nasi drzavajani. Najgolem propust na noviot zakon koj se predviduva e toa sto makedoncite vo dijasporata ne se opfateni so ovoj zakonski predlog.Zaradi toa e i najgolemata guzva koja gledam e evidentna na forumot.Sto znaci toa;Toa znaci deka makedoncite koi vo stranstvo se deklariraat kako makedonci so avstralisko,kanadsko,amerikansko i tn i tn. ne mozat da zemat drzavjanstvo na R.Makedonija bez obzir dali imaat roditeli makedonci,ziveele vo Makedonija i tn.i tn. Mislam deka za ovaa tema laicizmot i nema da ve odvede daleku ali vo sekoj slucaj se obidov da dadam malo objasnuvanje za toa sto e noviot predlog za drzavjanstvo. I uste ova ke zaboravev najgolemata promena na noviot zakonski predlog e namaluvanjeto na granicata za prestoj od 15 na 8 godini so sto sega namesto 15 se potrebni 8 godini legalen prestoj vo R.Makedonija za da se zdobie stransko lice so pravo da aplicira za drzavjanstvo. Na slicen nacin e uredena ovaa materija i vo zemjite od poranesna Jugoslavija a i vo Evropa - Italija,Francija,Spanija i tn. Ako nesto ne vi e jasno slobodno prasajte. "Nasciturus Pro Jam Nato Habetur"
AaaAa A ti pretstavnik na vladava si ili shto ? :)) fala za objasnenieto, samo na nekolku mesta malo si se zbunio [a bunish i nas , ili mozda ja sum laik ...
quote:
Toa e sto se odnesuva na stranskite drzavajani, druga e postapkata za nasi drzavajani.
Pa normalno deka e na stranski drzavjani, zaso da ima postapka ako vekje si drzavjanin na republika Makedonija?;-)))
AaaAa Btw Legal, pricinava zasho da se dava drzavjanstvo na dijasporata sekogash bila od politicki pobudi , najcesto za glasanje. Neli i Ljubce ednash sakashe da izdejstvuva takvo neso ( da moze dijasporata da glasa preku posta) od koa on si odrza nekolku mitinzi po amerikive i australija... ali ne mu uspea. Ako Makedonija ne ja vkluci dijasporata vo sistemot, ke bide edinstvena zemja vo regionov koja za drzavjani ne gi smeta svoite iselenici. SAmo ko se prai ovaa sporedba se zaborava da se kaze deka Hrvatskava dijaspora dobi drzavjanstva, sledtstveno i pravo na glas, od koa na HDZ i trebaa extra glasovi , vo slovenija toa se sluci odma po raspadot na YU, koga slovencite imaa za cel da gi vratat lugjevo od dijasporata i uspeaa vo toa vo ogromen broj, Bosna go naprai toa pred Daytonskiot dogovor, vo igra bese teritorija i naselenie, a Srbive neznam koa ali mozam da pretpostavam zasto. ZNaci sekogash ima nekoja politicka zadnina, nikad nekoja posebna griza da se splotat makedoncite od svetot, da sakale makedoncite od svetot da bidat drzavjani na ovaa zemja nemalo da brkaat tugji pasosi ke si dojdea ovde i ke bea gordi drzavjani i gragjani :) A toa dali Albancive izdejstvuvale i dejstvuvaat takvo neshto, vrlo moguce, vprocem golem del od nasive Albanci parlamentarci imaat dvojno drzavjanstvo, nase i na republika Albanija, ili mozda svajcarija itn :)
Strelec
quote:
Originally posted by dbk
KOMUNISTICKO TERORISTICKATA VLADA ILI SKRATENO G`N`R ZABRANIJA IZDAVANJE PASOSI I DRZAVJANSTVA NA NASI MAKEDONCI VO DIJASPORATA I SEKADE NIZ SVETOT.VASETO MISLENJE A VOEDNO I GLASANJE KOJ E ZA KOJ PROTIV OVAA SRAMOTNO RESENIE!
МАКЕДОНСКОТО ИСЕЛЕНИШТВО СЕ КРЕНА НА НОЗЕ "По грешка" избришани од Законот за државјанство?! Пропустот е ненамерен, изјави претставник на МВР Македонците од целиот свет се кренаа на нозе од страв, како што велат, Владата со предложените измени во Законот за државјанство да не ја пресече нивната врска со матичната земја. Во Светскиот македонски конгрес (СМК) ги потврдуваат бурните реакции за владиниот обид за исфрлање на македонското иселеништво од Законот за државјанство, кои деновиве пристигнаа од ОМО-Илинден, од Заедницата на Македонците во Холандија, од трите македонски заедници во Германија, од Заедницата на македонските друштва во Швајцарија, од Македонската заедница во Њу Џерси, од Советот на македонските заедници во Нов Јужен Велс. - Македонците од целиот свет и порачуваат на Владата дека треба да го повлече срамното решение бидејќи стравуваат оти со тоа засекогаш би можела да се пресече врската со Македонија, единствената нивна матична држава - изјави Тодор Петров, претседателот на СМК. Претставниците на Владата и на експертската група што го подготвиле законот имаат различни објаснувања за предложеното решение, со кое на Македонците по потекло што не се родени во Македонија, а живеат надвор од нејзините граници им се одзема правото на државјанство. Тоа право, пак, им се дава на сите граѓани што се родени во Република Македонија, без разлика каде живеат. Тоа, на пример, значи дека Македонците што живеат во егејскиот или во пиринскиот дел на Македонија, во Албанија или во некоја од републиките од СФРЈ, како и сите каде било во светот, заедно со нивните потомци, не ќе можат да добијат македонско државјанство. Тоа право, пак, според предложените законски измени го добиваат Албанците, Турците, Србите, Ромите и припадниците на други етнички заедници, доколку докажат дека се родени на територијата на Република Македонија. - Тоа не е наше решение. Во формулацијата што ние ја предложивме беа задржани и Македонците по потекло што живеат надвор од границите на Македонија. Но, не би влегувал во мотивите поради кои Владата подоцна го преформулира тој член. Ниту едно од спорните решенија во Законот не е наше - изјави Борче Давитковски, претседател на работната група за измени во Законот за државјанство. Ерол Салих, помошник-министер за управно-надзорни работи во МВР, вели: - Сметавме дека треба да се оди со нова формулација што ќе ги опфати сите граѓани што живеат надвор од Република Македонија, а потекнуваат од нејзината територија и дека со тоа нема да има пречки за Македонците по потекло. Во тоа Владата немаше никакви скриени намери. Станува збор за, да речеме, ненамерен пропуст и верувам дека тоа ќе биде поправено - изјави Салих. Дневник
AaaAa vazno direktorot na MOtorola e roden skopjanec, sea zuto na dupe ke im iskoci ; a nikoj ne se prasuva zaso toj coek stignal da bide direktor na motorola, t.e zaso izbegal od mkd na 16 godini....ebago u piperkarot ( ne mislan na coekot , mislam na nekoj drug )
NARCIS` Strelec mirovnik [:)]
GROBAR Еве ти линк како да инсталираш системска кирилица за Windows95/98/ME/2000/XP и RedHat 7.0-7.3 и Mandrake 8.0-8.2 http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=3223
HaCkEr`
quote:
Originally posted by OooOo
dbk .. vmro-dpmne deleshe pasoshi shakom i kapom. Zatoa tebe da ne ne ti se svigja zakonov? :)
Педерчино стара.. не лажи.. ко српски циган на суд.. СДСМ подели доволно пасоши на Косоварските албанци[:D]
dbk
quote:
Originally posted by HaCkEr`
quote:
Originally posted by OooOo
dbk .. vmro-dpmne deleshe pasoshi shakom i kapom. Zatoa tebe da ne ne ti se svigja zakonov? :)
Педерчино стара.. не лажи.. ко српски циган на суд.. СДСМ подели доволно пасоши на Косоварските албанци[:D]
Za da mozat da krenat vostanie vo makedonia [:(!]
dbk Strelec ... normalno vladata sega ke vika deka napravila nenamerna greska oti glasot go krenaa mnogu makedonci vo svetot is ega aj demek .... abe mu se veruva li na volkot i ako ja smeni dlakata ... sekako deka ne dlaskata se menuva ama umot nikogas ...
dbk
quote:
Originally posted by OooOo
dbk .. vmro-dpmne deleshe pasoshi shakom i kapom. Zatoa tebe da ne ne ti se svigja zakonov? :)
VMRO - DPMNE delese pasosi nasekade niz svetot na site sto se custvuvaa makedonci za da se znae kolku makedonci ima vo Svetot!
dbk
quote:
Originally posted by BorisVM
quote:
Originally posted by Strelec
a sto se dobiva so imanje na drzavjanstvo? ke mi objasni li nekoj zosto mi e potrebno toa makedonsko drzavjanstvo?
Ti treba Makedonsko drzavjanstvo ako nasledish neshto vo Makedonija. [:)] Stranec ne mozhe da nasledi nedvizhnina.
Ete sam si kaza ... veruvam deka imas pasos makedonsi ama ako ostane zakonot takov togas ne veruvam deka tvoite deca ke go nasledat imanjeto sto go imas ili ke go imas od tvoite vo makedonia ... i sekako ke e presecat vrskata so makedonia ts nema da se custvuvaat makedonci otkako ke go dosnaat site ovie gluposti sto gi pravela segasnava Vlada vo mkd ... a sto e celta so ovoj zakon ... ako malku podetalno se razmisli za ovaa se doaga do zaklucok deka ovaa NeMakedonska Vlada sto e vo Makedonija se pravi samo da gi uzurpira i omalovazuva Makedoncite vo svetot ... Edno mora da znaeme site ... Najbrojni sme vo svetot i sekogas ke e taka ...
dbk Edno sakam da znaete deka nemam nisto licno protiv nikoj tuka ama po moe mislenje poubo e makedoncite bez razlika kade i da se da imaat pasosi makedonski negoli nemakedoncite sto se doseluvaat vo makedonia da imaat pasosi oti ne veruvam deka nekoj pojke bi storil ubo za nasata zemja osven samite makedonci ... site drugi ke si gledaat licen interes bas im e gajle za makedonia a nas treba da ni e gajle oti sepak ni e nasa tatkovina i toa ke ni ostane vecno ... dal nekoj saka negovite pravnuci da ne znaat za svoite koreni ... itn itn ... epa gospoda so ovoj zakon kon toa se odi .. kako sto kaaav i pred ova , Nemakedonska vlada ne moze da se bori za interesite na makedonia , a takva e segasnava vlada !!!
OooOo
quote:
Originally posted by dbk
VMRO - DPMNE delese pasosi nasekade niz svetot na site sto se custvuvaa makedonci za da se znae kolku makedonci ima vo Svetot!
ahhahahahahaahh taka se pravi popis na makedoncite niz svetot neli??? Samo kazhi deka vujna ti e od Makedonija i BUMMMMMMMM eve ti pasosh :)) hahahahhaha ova e ludo [:D]
Sunshine Spomnav ushte koga prestanaa da davaat vizi na granichnite premini, deka makedoncive vo dijasporava sve bi "na zhimi majka" da dobijat. Zhimi majka se osekjam ko makedonec denes, daj pasosh, fala-prijatno. A toa deka sme najbrojni vo svetot...po shto najbrojni? Po toa kolku lugje imigrirale od Makedonija? Neshto rabotava ne ni e za falenje.
Strelec
quote:
Originally posted by AaaAa
vazno direktorot na MOtorola e roden skopjanec, sea zuto na dupe ke im iskoci ; a nikoj ne se prasuva zaso toj coek stignal da bide direktor na motorola, t.e zaso izbegal od mkd na 16 godini....ebago u piperkarot ( ne mislan na coekot , mislam na nekoj drug )
a se znaes licno so nego? za rabota nesto za mene da mu spomnes, a? ima sansi?:)
AaaAa ne Strelec, nego senzacionalnata vest vo denesnive vesti bese doticniot gospodin Majk Zafirovski, roden skopjanec koj na svoi 16 godini zaminal za USA, kade shto zavrsil fax, rabotel za general motors ako ne se lazam i poslednive nekolku godini e direktor na morotola; senzacijata : zarabotuva 8 milioni dolari godisno. Vecerva pristignal vo Skopje na pokana na preCedatelot Boris Trajkovski. Borce ke go prasa sve, i ke se zainteresira za sve, sem za ona shto treba. I sea makedonskiot narod treba da se raduva
Causesku Ќе одам и ќе му постелам црвен килим......може и мене ќе ме земе у моторола :) Strelec ако одам јас те земам и тебе :)))
AaaAa da ne go menjam topikot ali eve.... sekoja cest na coekot, i so srekja neka mu e utre so BOrceSun . Cisto radi info MIKE S. ZAFIROVSKI President and Chief Operating Officer, Motorola, Inc. Mike Zafirovski is president and chief operating officer of Motorola, Inc. a position he has held since July, 2002. He and Chris Galvin, chairman and chief executive officer, compose the two-person Office of the Chairman that leads Motorola. Zafirovski joined Motorola in June 2000 to lead the Personal Communications Sector (wireless handsets, related software, and consumer two-way radio). With 2002 sales of more than $10 billion and 18,000 employees, PCS is Motorola’s largest single business segment. During Mike’s tenure, Motorola’s handset business increased market share, returned to profitability and introduced a new global marketing campaign. Prior to joining Motorola, Zafirovski spent 24-years at GE, joining its financial leadership program in 1975. In 1978, he was promoted to the GE corporate audit staff, a key training assignment for leadership talent in the company. For the next three-and-a-half years, he conducted financial and operational reviews at nine of the company businesses on five continents. From 1982 to 2000, he held a series of increasingly senior positions in finance, marketing, business development and general management, including 13 years as president and CEO of five businesses: • President and CEO, GE Lighting (1999-2000); led the $3.5 billion business (40,000 employees), reporting to then CEO Jack Welch; member of GE’s Corporate Executive Council; • President and CEO, GE Lighting Europe/MEA (1996-1999); led the $0.7 billion business to profitability and improved service. Served as GE National Executive in England and Hungary and chaired GE’s Six Sigma efforts in Europe; • President and CEO, GE Capital Mortgage Corporation (1994-1996); led the world’s largest mortgage insurance company ($125 billion insured) and one of the largest mortgage service companies ($100 billion in serviced assets); 4,000 employees; • President and CEO, Avis Fleet Services (1992-1994); led the $1.5 billion acquisition of Avis Lease (1,500 employees), GE Capital’s first Pan-European acquisition; and • President and CEO, GE Capital Auto Resale Services (1986-1989); led the acquisition and integration of 18 businesses (4,000 employees), generating service revenues of $180 million in 1989. Zafirovski holds a bachelor of science degree in mathematics from Edinboro University in Pennsylvania, where he also captained the soccer and swimming intercollegiate teams. In 2002, Edinboro University conferred on Zafirovski an honorary doctorate degree. A native of Macedonia, he lives in Lake Forest, Illinois, with his wife, Robin, and three sons, Matt, Kirk and Todd. Zafirovski serves on the board of directors of Motorola, Inc.; United Way of Lake County; Children’s Memorial Hospital in Chicago; and the Economic Club of Chicago. In the past, he has served on the board of Cleveland Tomorrow; United Way of Cleveland; Business in the Community – London, and other civic organizations. High resolution imagery of Mr. Zafirovski can be found @: Motorola Executive Image Bank July 2003 - Click here to download this document in word format. www.motorola.com | Terms of Use | Privacy Practices | Contact Motorola © Copyright 1994-2003 Motorola, Inc. All rights reserved.
AaaAa ma vredi da se smeni temava, koj trosi vreme na sutraci koj borce... http://www.dqindia.com/content/ebiz/103053003.asp
Thief Zafirovski spent three weeks mastering a 15-minute presentation to his American history class about his native country and received a standing ovation.
AaaAa so kazuvash be, pa ti si znael da citash , i copy i paste da praish na vrv seto toa ... alal neka mi ti e :)
dbk Od pasosi i drzavjanstva pojdovte u motorola da barate rabota:))