ТАЈНИТЕ НА МАКЕДОНИЈА
ТАЈНИТЕ НА МАКЕДОНИЈА
MIB ТАЈНИТЕ НА МАКЕДОНИЈА "Така секое добро дрво дава добри плодови, а секое лошо дрво дава лоши плодови: не може добро дрво да дава лоши плодови, ниту лошо дрво да дава добри плодови. Секое дрво, кое не дава добар плод, го отсекуваат и го фрлаат во оган." Евангелие од Maтeja Глава 7 Во Скопскиот печат се појавија статии од различни автори, кои полемизираат околу „забранетите" теми од досегашната историја на Македонија. Какви се по националност Македонците? Од кога започнува да се создава „Македонската нација". Вистина ли е, дека до 1944 година историските личности од „Историјата на Македонскиот народ" се чуствуваат и декларираат како Бугари. Тоа се прашањата кои се по често ги задаваат Б'лгарите денес. Во крај на месец октомври 1993 годнина се стигна до таму, та дури познатиот бугарски историчар Стојан Ристов по Бугарската телевизија јавно докажа дека македонските преродбеници и револуционери Гоце Делчев, Даме Груев, Ѓорче Петров никогаш не се чуствувале и декларирале како дел од Бугарската нација. Целата полемика околу „Бугарскиот" или „небугарскиот" карактер на словенското население во Македонија докажува, дека колку и долго да постои една лага, накрај вистината излегува најаве. А вистината е дека „Македонската нација" постоеше многу векови пред да биде провозгласена од Тито. Во 1944 година мнозинството од денешните Македоници конечно добија самостојна држава Македонија и треба да им се обозможи на Македонците во заробените делови на Пирин да им се даде можност да говорат, пишуват и учат на нивниот мајчин Македонски јазик. Многубројните фотографии на автентични документи по стоти пат ја потврдуваат простата и азбучна вистина, дека постои Македонска нација, зошто како таква таа треба има своја национална историја која е сосема различна од Бугарска Грчката и Србската национална историја. Се разбира на крајот од XX век секој човек има право да се чуствува таков, каков што си сака. Може да биде дури и марсизанец. Но треба јасно и гласно да се каже историската вистина за Македонија, па кој Македонец по националност знае, дека Македонската нација потекнува од век и векови и уште има Македонци кои се умалуважувани во соседните држави. НИKOJ НЕ ГО ИЗМИСЛУВА МАКЕДОНИЗМОТ ОД ИЗВЕШТАЈОТ НА СТОЯН НОВАКОВИЌ ДО МИНИСТЕРОТ НА ПРОСВЕТАТА НА КРАЛСТВО СРБИЈА, БЕЛГРАД 1887 Г. ,,...Бидејќи Бугарофилите, како на сите им е добре познато, сакаат да пуштат длабоки корени во Македонија, мислам дека тоа треба да биде запрено. Се сомневам, дека оваа јалова идеја ќе може да ја потисне Македонштината, па може да остане само како чисто и голо противопоставење. Сепак би била добра корист би имале од свој соузник, кој веродостојно и со факти кје и се противопоставен на Бугаризмот и содржејќи ги во себе си елементи кои да сакаат да го блудничат народот да им објасни јасно дека постои само една Македонија, разделена. (Кл. Џамбазовски, „Културно-општествените врски на Македонците со Србија во текот на XIX век." Скопје, 1960г. стр. 178) Македонија, чудна страна, нема да бидит гр'чка она! Шума и гора, и планина, самиј камен на таја страна, птица и риба во Вардар река, живо и м'ртво на свои крака ке станат и ке дадат ответ на цела Европа, на цел свет: Ја Македонка сум, Македонец сум ја, Македонци живејат во таја страна![/b] Рајко Жинзифов, "Гуслјар во собор", 1862 ****** ПА ШТА Е ОВО ?
AaaAa Don't forget rajna Bureva...eh ... long story...too much for ignorant newborns :)
DJ_SHEMA
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by n/a
OooOo, Goce Delchev and Sandanski are names of towns in Bulgaria, does it tell you something?
dosega pojma nemav deka Juirij Gagarin ziveel na moja ulica... posto imeto na ulicata go nosi negovoto ime...:))) lele...:) pogolem humor od ova nemam odamna procitano...:))) dali toa znaci deka Sveti Nikola bil makedonec? odgovorot e DA... dokaz za toa e imeto na Makedonskiot grad Sveti Nikole...:) hahaha...:)))
A i jove kenedi e nash!
kopacot do koa ke gubime vreme so bugarcinjava ? odma baN!
Strelec Hacker... abe parce gi napravi site sto zborat vo 'nas' prilog...:) prvo MIB, a posle i feith... dvajcata afirmativno govorat za makedonija i makedoncite, a ti 'gi otera' kaj sto ne treba...:) ili ne stignuvas da docitas i da izanaliziras sto pisale...:)))
feith Goce is Macedonian, Jane is Macedonian. What about us Bulgarians?? We are Tatars. That's it! Plain and simple! I am ashamed of my bulgarian friends and his nasty claims. I appologize for that. Not many people think like them in Bulgaria. Maybe 1%. Hopefuly Pirin will be yours and Macedonian once again.
HaCkEr` Yes you are tatar.. whitout no culture.. did you hear here.. some macedonian to talk about your culture.. and your people. I dont think so. Live your life.. leave us alone.. ok?
amesh Hi, Melpomena, you have an interesting signature, can you tell when or where has Goce said these words?
asal On which side did your grandfather participate in WWII?
quote:
I don't think that any nation in the world would do that to their own people
In fact Bulgaria has a unique case - thousands of bulgarians were imprisoned and murdered in this years. Actually it happened not only in Bulgaria but in the other communistic countries too, but Bulgaria is still a unique case. Take for example Dimitar Talev : По завршувањето на Втората светска војна, Талев бил уапсен и поминал дест години по затвори, логори и во прогонство во внатрешноста на Бугарија, а во Софија се вратил во 1955 година. Do you know why? Because the communists persecuted him as "golemobugarin", "fascist" and so on.
Maverik
quote:
On which side did your grandfather participate in WWII?
As everybody else he was part of the resistance or the partizans or Sumkari (as the Bulgarian ocupator refered them) fighting against the Bulgarian army. Some facts say that on the ground on todays Macedonia only (without Aegean and Pirin part) there was an army of 100 000 people at the end of the war. Most of Macedonia was occupied by Bulgaria. So once more, why did this 100 000 people fight for? And agains who? Certanly not against their own people.
asal Ok. There are some pictures on the internet from this period, maybe you will be interested in seeing them, but I want to ask you something about the fate of some famous macedonians after the WWII. Do you know who and why killed Kiril Grigorov Prlichev, son of Grigor Prlichev? Do you know who killed the two sons of Pitu Guli and why did the third son commit suicide? And who killed the brother of Nikola Karev - Georgi Karev - and why?
Maverik My point was to show you that Macedonians were fighting against Bulgarians. That is to say that the population in Macedonia that are Macedonians were fighting agains their occuator the Bulagrians. The things you mention are entirely other topic.
Obi Hacker aj ako sakas prvo citaj, posle razberi, posle bidi siguren deka si razbral i posle pisuvaj. so toj redosled
MountDeW` n/a dali znae deka gradovi so naziv MACEDONIA ima nad iljada vo USA ? Aj pogledaj koj bile Goce Pitu ili so eden zbor heroi http://www.unitedmacedonians.org/macedonia/heroes.html
Filip VI Makedonski ima gradovi Macedonia? e ova ne sum go slusnal!?
n/a
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA How can you be so stupid and ignorant. You said youself that Macedonia existed in 1912 when it was divided between the serbs, bulgars and greeks. I don't recall having any comunism then.
No, I said that THE LAND MACEDONIA EXISTED IN 1912!!! THE COUNTRY MACEDONIA DIDN'T EXIST BACK IN 1912! Can't you understand that THERE IS DIFFERENCE BETWEEN THE LAND AND THE COUNTRY? The land of Macedonia is now in 3 countries. I think it's written in your signature. OooOo, Goce Delchev and Sandanski are names of towns in Bulgaria, does it tell you something?
melpomena Chitaj mi go potpisot seljak nieden neobrazovan, pa kje ti vidish od kaj e Goce Delchev i za kogo se borel. Tebe toa ne ti kazhuva neshto? Mozhesh da imash i grad Melpomena, toa ne zhachi deka taa bila Bugarska muza, ne znam od kaj gi vadite ovie Bugarski logiki!!!
slasa
quote:
Originally posted by OooOo
DJ_Shema, FYI, Goce Delchev was president of the Communist party of Krushevo Republic, Jane Sandanski was president of UDBA and Gjorche Petrov was a janitor in Goli Otok. AaaAa can cofirm this and can present more details about their duties. So, I guess that the communism is more then 100 years old. [:D] xexeexe karpa si nema sto
HaCkEr`
quote:
Originally posted by Strelec
Hacker... abe parce gi napravi site sto zborat vo 'nas' prilog...:) prvo MIB, a posle i feith... dvajcata afirmativno govorat za makedonija i makedoncite, a ti 'gi otera' kaj sto ne treba...:) ili ne stignuvas da docitas i da izanaliziras sto pisale...:)))
Ne be drugarche.. slaba mi e intelegencijata.. aj objasni mi. ako ne ti e teshko.. bavno svakjam.[:D]
Maverik Dear Amesh I have also direct vitness from my grandfather who participated in the WWII. He along with lot of other macedonians was inprisoned by the Bulgarian ocuaptors and taken in camps for hard manual labor. I don't think that any nation in the world would do that to their own people and proclaim them selves as lyberators. Does this tell you anything??? Maybe........
Strelec
quote:
Originally posted by feith
Goce is Macedonian, Jane is Macedonian. What about us Bulgarians?? We are Tatars. That's it! Plain and simple! I am ashamed of my bulgarian friends and his nasty claims. I appologize for that. Not many people think like them in Bulgaria. Maybe 1%. Hopefuly Pirin will be yours and Macedonian once again.
quote:
Originally posted by HaCkEr`
Ne be drugarche.. slaba mi e intelegencijata.. aj objasni mi. ako ne ti e teshko.. bavno svakjam.
Hacker... ic nemav namera da se raspravam so tebe...:) ama ne gledam kade toj feith veli nesto loso vo negoviot post... zamisli go momceto deka e aktivist na OMO Ilinden, proanaliziraj go pisanoto i posoci nekakva greska ako zabelezis... ili verojatno si go svatil negovoto pisuvanje kako IRONIJA... vo toj slucaj bi nasol logika vo tvojata reakcija...:)
HaCkEr` Ova e na majka ti pichkata....edno da ti bide jasno.. ako sakash da polemizirash za makedonskata nacija bidi maz i izlezi na televizija.. ili vo nekoj vo gradovite na makedonija na nivnite ploshtadi.. pa vidi kako kje projdesh.. BORIS BI SAKAL DA TE ZAMOLAM DA GO ZATVORISH TOPIKOV I PO MOZHNOST DA GO BANIRASH BUGAROFILCHEVO.!
amesh
quote:
Goce is Macedonian, Jane is Macedonian. What about us Bulgarians?? We are Tatars. That's it! Plain and simple! I am ashamed of my bulgarian friends and his nasty claims. I appologize for that. Not many people think like them in Bulgaria. Maybe 1%. Hopefuly Pirin will be yours and Macedonian once again.
Yes, this is irony.
amesh
quote:
Originally posted by amesh
Hi, Melpomena, you have an interesting signature, can you tell when or where has Goce said these words?
I'll give you a hint - it wasn't for an interview with "Nardona volja"[;)]
Legal-Eagle What saddens me the most is that in every cart there has to be one rotten apple that spoils the taste for the rest. It would be very wrong of me to tar all of the bulgarians with the same brush. For we are all individuals who are entitled to individual opinons. However, recently there has been a bombardment of Bulgarian patrons on this forum questioning the authencity of the Macedonian Culture, Heritage and History. If those patrons have formed their opinion after hours of ardous research, then they are well within their right to their opinion, which in return gives the Macedonian the right to debate the same. On the flip side, if that opinion has been formed wholely and solely on nationalistic propoganda or ignorance, or racism, then the Macedonian have every right once again to be infuriated by their remarks and it is only the nature of the beast to become defensive. I do not believe for one moment that the "majority" of the comments posted on the forum by the so-called Bulgarians are really anything more than to incite the Macedonian patrons of this forum. Which leads me to conclude you are wasting everyone's time, including mine. Having said that, It would be interesting to exchange opinions with other nationalities, as long as they are no offensive remarks or racial slurs, Unfortunately i think it is too late for that. It is a shame what mankind does to its own.[:(]
amesh Don't be so sad Legal-Eagle, where have you seen racistic statements from a bulgarian here? If you are more objective you'll see how many bulgarians said that their roots are in Macedonia and have nothing against macedonians.
quote:
If those patrons have formed their opinion after hours of ardous research, then they are well within their right to their opinion
Not hours, but years of ardous research.
amesh "Македонија има свои интереси и своја политика. Кој работи на присоединување на Македонија кон Грција, Бугарија и Србија, може да биде добар Грк, Бугар или Србин, но никогаш не може да биде добар Македонец!!!" Гоце Делчев Here's the answer of the question: Goce has never said these words, this is a quotation from a book by Dimitar Talev. And this quotation is taken out of the context. Dimitar Talev is a great macedonian from Прилеп, but I doubt you learn something about him, you can read anything in the internet by typing "Димитър Талев" in google dor example. Here is something in macedonian: [url]http://www.start.com.mk/br211/kultura2.htm[/url]
DJ_SHEMA You question every agrument that we provide you. However, what makes you so sure that your teaching was not your own brainwashing? Why don't you ask yourself, does my country have some hidden agenda in order to take this stand on Macedonia. Do we really own land that does not bellong to us. Are these people from narodna volja and the remaining Macedonians in the pirin part smocking crack and thinking that the territory is Macedonian, or have you been cheated and misguided? The point of a debate, as many people on here told you, is to be open minded and realize that everybody's own history will be pro-patriotic. The greatnes of one person is to expand their view with reading international "neutral" sources of history. Once again, not pro-patriotic to your state, but something that is written outside your boundary. If you continue to be narrow minded and simple with your own beliefs than you will not only be not welcomed here, but also live your life in oblivion and ignorance. For your own good, see the truth.
amesh Excuse me, but, what arguments are you talking about? Melpomena's signature?
amesh
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Are these people from narodna volja and the remaining Macedonians in the pirin part smocking crack and thinking that the territory is Macedonian, or have you been cheated and misguided?
These people are a little more than 3000. The population of 1-2 villages. Why should I be cheated and misguided? I have documents that prove the particiaption of my grandfather in the Ilinden rage and descriptions from eye-witnesses. This is not cheating.
HaCkEr` neka gi be.. interesno e:))))
Yakochuka Nakushetka
quote:
Originally posted by melpomena
Chitaj mi go potpisot seljak nieden neobrazovan, pa kje ti vidish od kaj e Goce Delchev i za kogo se borel. Tebe toa ne ti kazhuva neshto? Mozhesh da imash i grad Melpomena, toa ne zhachi deka taa bila Bugarska muza, ne znam od kaj gi vadite ovie Bugarski logiki!!!
Yes, you're right, Melpomena, I have to admit that the fact, that Goce Delchev and Jane Sandanski are worshipped in Bulgaria, as well as in Macedonia, is pure coincidence.
HaCkEr`
quote:
Originally posted by Yakochuka Nakushetka
quote:
Originally posted by melpomena
Chitaj mi go potpisot seljak nieden neobrazovan, pa kje ti vidish od kaj e Goce Delchev i za kogo se borel. Tebe toa ne ti kazhuva neshto? Mozhesh da imash i grad Melpomena, toa ne zhachi deka taa bila Bugarska muza, ne znam od kaj gi vadite ovie Bugarski logiki!!!
Yes, you're right, Melpomena, I have to admit that the fact, that Goce Delchev and Jane Sandanski are worshipped in Bulgaria, as well as in Macedonia, is pure coincidence.
Yakochuka Nakushetka.. NaBabaTiFrcaloto li zhaci vo prevod?.. nemozam da go razberam?.. pretpostavuvam deka gi vozdignuvate kako shto grcite go vozdignuvaat Aleksandar Makedonski.. deka e nivni.. site ste ista marka.. sekogash ste go porobuvale ova parce zemja.. samo shto ne ste uspeale dovolno.. ne ima mnogu.. i sekade niz svetot.. i iljadnici naucnici.. doktori po nauki kazhuvale za ovaa istorija i za ovaa zemja na sonceto taka da ti si samo eden siten bugarski cigan.. kako shto bi te narekol edna lichnost.. mislam deka nema svrha ponatamu da replicirash.. bidejki plivash vo matna voda... a toa e opasno.[:D]
Strelec
quote:
Originally posted by n/a
OooOo, Goce Delchev and Sandanski are names of towns in Bulgaria, does it tell you something?
dosega pojma nemav deka Juirij Gagarin ziveel na moja ulica... posto imeto na ulicata go nosi negovoto ime...:))) lele...:) pogolem humor od ova nemam odamna procitano...:))) dali toa znaci deka Sveti Nikola bil makedonec? odgovorot e DA... dokaz za toa e imeto na Makedonskiot grad Sveti Nikole...:) hahaha...:)))
DJ_SHEMA Не бе, што му фали на текстов.
melpomena Треба ли понатаму да повторуваме дека постојат неброј документи за самиот крај од војната, за Крајова, на пример, документи пишувани своерачно од големиот Георги Димитров и подржувани и потврдувани од бугарската, отечествено-фронтовска влада и БРП- не само за постоењето на македонската нација ами и за културната автономија на Пиринска Македонија како вовед во обединувањето. Треба ли да потсетувам и пак и пак, дека постои богата и величествена пракса на братството и соработката во гидините на Димитровскиот период, во годините на Десеттиот Пленум на БРП, треба ли да наведуваме познати докази за импесивните искази на високата национална свест кај Пиринските Македонци искажувани не само низ чинот и борбата на Парапунов и на неговите партизанич треба ли да повторуваме дека влогот на Пиринска и Егејска Македонија во општомакедонската мисла и останува нејзин органзки дел? текстот е извадик од "Кој и зошто одново го актуелизира македонското прашање" на Коле Чашуле, напишан 1986
HaCkEr` SHEMA ZNAESH DEKA SI VO PRAVO:) DRUGARCHEVO E VO PRAVO NEGDE OKOLU 70 % GO PODRZHUVAM:)))
n/a
quote:
Originally posted by melpomena
Треба ли понатаму да повторуваме дека постојат неброј документи за самиот крај од војната, за Крајова, на пример, документи пишувани своерачно од големиот Георги Димитров и подржувани и потврдувани од бугарската, отечествено-фронтовска влада и БРП- не само за постоењето на македонската нација ами и за културната автономија на Пиринска Македонија како вовед во обединувањето. Треба ли да потсетувам и пак и пак, дека постои богата и величествена пракса на братството и соработката во гидините на Димитровскиот период, во годините на Десеттиот Пленум на БРП, треба ли да наведуваме познати докази за импесивните искази на високата национална свест кај Пиринските Македонци искажувани не само низ чинот и борбата на Парапунов и на неговите партизанич треба ли да повторуваме дека влогот на Пиринска и Егејска Македонија во општомакедонската мисла и останува нејзин органзки дел? текстот е извадик од "Кој и зошто одново го актуелизира македонското прашање" на Коле Чашуле, напишан 1986
The macedonian republic is made through the communism. The leader of the communism in 1944 was Stalin. Georgi Dimitrov was just a pawn. He just executed the will of Tito and Stalin and convinced with force the macedonian bulgarians in Pirin to claim their macedonian nationality. After Tito and Stalin's relation cooled off the macedonians in Pirin were free to call themselves whatever they like and voila - they were bulgarians. This is the truth about how 200 000 "macedonians" appeared in Bulgaria during the first years of the communism and then suddenly disappeared and there are no more today. This information you posted, Melpomena, is absolutely part of the serbian communistic propaganda, come to Bulgaria and ask the macedonians in Pirin what is their nationality (I have many friends there and have to tell that they are the most patriotic Bulgarians)
DJ_SHEMA
quote:
Originally posted by pocheshima potashaka
quote:
Originally posted by melpomena
Треба ли понатаму да повторуваме дека постојат неброј документи за самиот крај од војната, за Крајова, на пример, документи пишувани своерачно од големиот Георги Димитров и подржувани и потврдувани од бугарската, отечествено-фронтовска влада и БРП- не само за постоењето на македонската нација ами и за културната автономија на Пиринска Македонија како вовед во обединувањето. Треба ли да потсетувам и пак и пак, дека постои богата и величествена пракса на братството и соработката во гидините на Димитровскиот период, во годините на Десеттиот Пленум на БРП, треба ли да наведуваме познати докази за импесивните искази на високата национална свест кај Пиринските Македонци искажувани не само низ чинот и борбата на Парапунов и на неговите партизанич треба ли да повторуваме дека влогот на Пиринска и Егејска Македонија во општомакедонската мисла и останува нејзин органзки дел? текстот е извадик од "Кој и зошто одново го актуелизира македонското прашање" на Коле Чашуле, напишан 1986
The macedonian republic is made through the communism. The leader of the communism in 1944 was Stalin. Georgi Dimitrov was just a pawn. He just executed the will of Tito and Stalin and convinced with force the macedonian bulgarians in Pirin to claim their macedonian nationality. After Tito and Stalin's relation cooled off the macedonians in Pirin were free to call themselves whatever they like and voila - they were bulgarians. This is the truth about how 200 000 "macedonians" appeared in Bulgaria during the first years of the communism and then suddenly disappeared and there are no more today. This information you posted, Melpomena, is absolutely part of the serbian communistic propaganda, come to Bulgaria and ask the macedonians in Pirin what is their nationality (I have many friends there and have to tell that they are the most patriotic Bulgarians)
How can you be so stupid and ignorant. You said youself that Macedonia existed in 1912 when it was divided between the serbs, bulgars and greeks. I don't recall having any comunism then.
OooOo DJ_Shema, FYI, Goce Delchev was president of the Communist party of Krushevo Republic, Jane Sandanski was president of UDBA and Gjorche Petrov was a janitor in Goli Otok. AaaAa can cofirm this and can present more details about their duties. So, I guess that the communism is more then 100 years old. [:D]