Kade ni otide mastikata
Kade ni otide mastikata
didy Во денесните вести се кажа дека мастиката ке ја лиценцираат бугарите,ајварот ни го купија словенците,исто и со шарпланинецот и се што вреди ке си оди од нас. Не е во ред така лесно мастиката да им се преписе на бугарите и така незнаат да ја прават како струмичката.
ozonce Ke piete negotinska z'ta da eam ako ni ja zemat mastikata
f9 Ke piete negotinska z'ta -ke ne naprajt kinezi,mnogu e z'ta...!
fio Јас мислам дека со време треба да го заштитиме името ОооОо пред да ни го земат Мексиканците :-)
pr1nc
quote:
Originally posted by didy
Во денесните вести се кажа дека мастиката ке ја лиценцираат бугарите,ајварот ни го купија словенците,исто и со шарпланинецот и се што вреди ке си оди од нас.Не е во ред така лесно мастиката да им се преписе на бугарите и така незнаат да ја прават како струмичката.
Mene edna rabota ne mi e jasna i kje ve zamolam nekoj da mi ja razjasni:Zosto Makedonija ne gi licencira tie proizvodi? Se nadevam kje mi objasni nekoj bidejki ne sum mnogu informiran okolu ovie raboti. Pozdrav.
pr1nc "Поима немам, но, сепак тоа се производи кои му припаѓаат на народот. На овој простор со векови се прави и ракија и ајвар и мастика. Кога почнале прв пат да се прават никој не ни помислувал на вакви глупости сега, патентирање на производ." Glupo-neglupo,koga vekje takvi se pravilata na igrata.... Pozdrav.
Strelec
quote:
Originally posted by pr1nc
Mene edna rabota ne mi e jasna i kje ve zamolam nekoj da mi ja razjasni:Zosto Makedonija ne gi licencira tie proizvodi? Se nadevam kje mi objasni nekoj bidejki ne sum mnogu informiran okolu ovie raboti.
не сум сигурен, но мислам дека имам слушнато дека процедурата е малку посложена и дека е потребно повеќе од една година за истата да биде завршена... е сега, наводно бугарите биле при крај со целата таа постапка, а за нас е нели доцна да почнеме сега со тоа!
pr1nc Ama zosto ne e napraveno toa na primer pred 5 godini tuku sme morale da pochekame nekoj da ne po*be pa posle da se zhalime??Zosto celoto nacionalno bogatstvo ne se licencira na vreme? toa me jade... Pozdrav i fala na odgovorot strelec.
OooOo vekje pr1nc pochnuva da mi se svigja koga razmisluva vaka. Zashto SME MORALE da napravime vaka, zashto NIE ova, zashto NIE ona. Do pred nekoj den se delevme na NIE (albancite) i VIE (makedoncite). Ova vishe go cenam.
Strelec да, ти го разбирам прашањето... веројатно пропуст на досегашните министерства... за стопанство ли, за економија ли...? не знам под чија надлежност се таквите работи!
pr1nc OooOo per,ne sum nacionalista ni po veruvanje ni po ubeduvanje.Na kraj kraista rakijata,sharplaninecot i ajvarot se vo prashanje eeeeeeeeeeeeeeeeej.Tuka pagaat site etnichki interesi vo voda!!! [:D] P.S.: Imam makedonsko drzhvjanstvo,pasosh em lichna karta.znaci i mene me pogoduvaat vakvi gluposti. Strelec,mislam deka polesno ni e da placheme po neshto od kako kje go zagubime,otkolku da sredime za da ne go zagubime.Vikaat "Podobro da se sprechi otkolku da se lechi".Ama nikako da go nauchime i da se rakovodime spored toa... Pozdrav.
Maverik Зошто не ги патентирале? Поима немам, но, сепак тоа се производи кои му припаѓаат на народот. На овој простор со векови се прави и ракија и ајвар и мастика. Кога почнале прв пат да се прават никој не ни помислувал на вакви глупости сега, патентирање на производ. Исто пред некое време Грција и Кипар имаа спор околу тоа кој има право на сирењето Фета.
Angelaris Sega so *** vrace sme ama ako taka treba za nas uste malce i imeto ke si go prodademe
Angelaris A predavnikot e kopacot [:D]
dzadzev
quote:
Originally posted by didy
Во денесните вести се кажа дека мастиката ке ја лиценцираат бугарите,ајварот ни го купија словенците,исто и со шарпланинецот и се што вреди ке си оди од нас. Не е во ред така лесно мастиката да им се преписе на бугарите и така незнаат да ја прават како струмичката.
I ne samo mastikata tuku i rakijata. Od kaj znaat oni sto e rakija, piev ednas koga bev na odmor na nisto ne lici, kako da bese 10 procentna [xx(] KATASTROFA !!! Eve sto pisuva na On Net za ova: Од Бугарија стигнуваат алармантни вести кои ни ги отвораат старите рани од изгубената битка со Словенците околу ајварот. Макфакс јавува дека Бугарија официјално ќе побара од Европската комисија да ги регистрира ракијата и мастиката како бугарски национални пијалаци, со што на другите држави ќе им се забрани двата алкохолни напитоци да ги продаваат на европскиот пазар под тие имиња! Ваквата одлука по синоќешната седница на бугарската влада, ја обелоденила бугарската министерка за европски интеграции Меглена Кунева. Очекуваме ваквата намера на Бугарите која директно го загрозува нашиот национален и алкохолен идентитет да ги збие нашите редови и да резултира со здружена акција на работниците, селаните и чесната интелигенција! Апелираме до нашиот државен врв да ги преземе сите дипломатски и недипломатски мерки кои му стојат на располагање за да се спречи ваквата грозоморна идеја, без разлика што знаеме дека некои од нив преферираат виски. Време е да се стават настрани своите лични интереси. Сега ракијата е во прашање!
OooOo i kako i uvek kje ostane samo na mlatenje prazna slama
sapeski Срамота! [img]http://media.a1.com.mk/media/vesti/mastika.jpg[/img]
f9 Ми се плачит ,од оваа предавничка власт-само на виски мислит.[:(][:(][:(][:(][:(]
sapeski Кој им ги покажа лешниците!
kopacot posle svadba tapani...zato od sea ke varime slivovica...komovica....a ke pieme obicna rakija za dzamoj mienje so bombona mentol v usta i ke mislime deka e mastika :)))
Angelaris абе мастиката ојде вие сега не да пишите што сакате барајте толку е [;)]
ozonce aaaaa ke varam po 3 tona godishno ke cveta biznisot so cveta
OooOo ПО НАЈАВИТЕ ОД СОФИЈА Романија прва и објави "ракиена војна" на Бугарија Романија ќе почне "ракиена војна" со Бугарија, која во минатата недела најави дека ќе побара од Еврокомисијата да ги регистрира ракијата и мастиката како бугарски пијалаци, објави романскиот весник "Евениментул зилеј". Весникот додава дека ниту една друга држава освен Бугарија нема да може да ги извезува тие пијалаци во западните земји. Романија ќе продолжи да го користи терминот ракија за тој вид пијалак, пишува весникот во кој се појаснува дека кога напитокот се произведува традиционално пошироко во регионот може да се регионализира. - Во однос на ракијата ќе бидеме еден чекор понапред од Македонците и од Србите, кои кога ќе станат членки на Европската Унија нема да можат да ги регистрираат своите ракии, бидејќи сме ги претекнале - објави бугарскиот весник "Монитор", дополнувајќи дека не се знае дали Македонија и Србија ќе го "проголтаат" тоа без борба.
Angelaris во борба во борба во боооооооооооооооорбаааа македонски народе [;)]
OooOo Interesna statija vo dnevnik Владата не знае дека ЕУ ни штити 50 производи Приватната агенција "Берин" заштитила 50 македонски производи во ЕУ, а државното Биро за заштита на индустриска сопственост не знае Државното Биро за заштита на индустриска сопственост не заштитило ниту еден македонски производ во Европскиот завод за хармонизација на трговски марки и индустриски дизајн, а при тоа и не знае дека приватна агенција од земјава заштитила во ЕУ над 50 домашни производи. - Македонија нема регистрирани марки на производи што се извезуваат во Европската Унија, бидејќи ние не сме нејзина членка. Реномирани жигови кои подолго време се користат за некои производи, нема потреба да се регистрираат. Со долго користење на името на овие производи се знае за што станува збор - вели Рамадан Ахмети, директор на Бирото за заштита на индустриска сопственост. Директорот на приватната агенција за заштита на индустриската сопственост "Берин", Ѓорѓи Филипов, тврди дека само преку нивната фирма досега се регистрирани над 50 производи. - Досега имаме регистрирано брендови на производи на прилепска "Витаминка", "Агроплод", "Стратус". Заштитивме алкохолни пијалаци на "Тиквеш", а сега во постапка е заштита на еден бренд за цигари - вели Филипов. Тој објаснува дека по барање на фирмата што сака да го заштити својот производ за Европската Унија, се поднесува барање до Заводот за хармонизација на трговските марки и индустриски дизајн во Аликанте во Шпанија. Барањето се одобрувало или не зависно од тоа дали има реакција за името од другите земји. Двете домашни институции се согласуваат само за едно - генерички имиња како "ајвар", "ракија" и "мастика" не може да се регистрираат бидејќи означуваат производ добиен од одредено овошје или зеленчук. - До Европската комисија може да се поднесе барање за регистрација на географско потекло, пример може да има "мариборска ракија", но не може да биде "ракија" - објаснува Филипов. Тој тврди дека и порано се правени обиди да се "крадат" генерички имиња како "ајварот", но тоа не им успеало на Словенците. За да се заштити име на производ што се извезува во ЕУ треба да се плати околу 1.500 евра. Ако сопственикот сака производот да го извезува само во една земја од Унијата и таму да го заштити, тоа ќе го чини околу 300 евра. Министерствата за земјоделство и економија не покажуваат голем интерес за заштита на имињата и велат дека тие не се обврзани да ги заштитуваат марките, ами тоа треба да го прават фирмите што произведуваат. koja e vistinata sega??