Mislenje za Branko C.
Mislenje za Branko C.
SLaCk Eve zosto ne bi glasal za Branko Crvenkovski.Zatoa sto bese premier vo vremeto na najgolemiot grabez vo MKD toa e privatizacijata.Toj bese direktno odgovoren za toa.Zatoa sto veti deka imeto FYROM vo ON ke trae samo 2 meseci(!?).Zatoa sto go prizna nelegalniot tetovski univerzitet koj nekolku godini prethodno sakase nasilno da go srusi(iako ne bese predviden so ramkovniot dogovor).Zatoa sto gi narece makedonskite braniteli (lavovi i tigri) - zooloska gradina.Zatoa sto ne organizirase makar edno skromno odbelezuvanje za zrtvite od 2001 godina.Zatoa sto rece deka nema da ima teroristi vo negovata vlada.Zatoa sto organizirase katostrafalno odbelezuvanje na 100 godini Ilinden(Vo Avstralija bese 100 pati podobro otkolku vo MKD).Zatoa sto bega od odgovornosta kako premier i kako nagrada za toa bara da bide pretsedatel(!?).Zatoa sto...mozete da go dopolnite i vie ova me mrzi da pisuvam.
Gazment
quote:
Originally posted by SLaCk
Eve zosto ne bi glasal za Branko Crvenkovski.Zatoa sto bese premier vo vremeto na najgolemiot grabez vo MKD toa e privatizacijata.Toj bese direktno odgovoren za toa.Zatoa sto veti deka imeto FYROM vo ON ke trae samo 2 meseci(!?).Zatoa sto go prizna nelegalniot tetovski univerzitet koj nekolku godini prethodno sakase nasilno da go srusi(iako ne bese predviden so ramkovniot dogovor).Zatoa sto gi narece makedonskite braniteli (lavovi i tigri) - zooloska gradina.Zatoa sto ne organizirase makar edno skromno odbelezuvanje za zrtvite od 2001 godina.Zatoa sto rece deka nema da ima teroristi vo negovata vlada.Zatoa sto organizirase katostrafalno odbelezuvanje na 100 godini Ilinden(Vo Avstralija bese 100 pati podobro otkolku vo MKD).Zatoa sto bega od odgovornosta kako premier i kako nagrada za toa bara da bide pretsedatel(!?).Zatoa sto...mozete da go dopolnite i vie ova me mrzi da pisuvam.
Slack, pak se zamarash nepotrebno![:)] Koj qur go boli sto ti ne bi glasal za Branko?!?[:)] Daj boze da nikoj da ne bide izglasan poso realno sVe se idioti...
Gazment
quote:
Originally posted by marko_polog
Претходно напишав нешто за вредностите на седум приватизирани и во моментов најпрофитабилни фирми во Македонија. Употребувајќи ја едноставната методологија на индексот цена/заработувачка и споредувајќи ги седумте врвни компании на “Волстрит”, релативно е лесно да се дојде до вреднување на седумте најпрофитабилни (и приватизирани) македонски компании. Употребив и конзервативен Индекс 10 за вреднување на седумте најпрофитабилни и приватизирани компании во Македонија. Исто така, ги вреднував овие компании со просечниот индекс на “Волстрит” од 18,4, за осумте најпрофитабилни компании во Америка. (Треба да се знае дека просечниот Индекс цена/заработувачка за вредностите на 500 врвни компании на “Волстрит” е околу 25.) Потоа ги споредив вредностите на секоја компанија со тоа колку државата примила од нивната продажба. Употребувајќи го конзервативното вреднување 10, Усје, Пивара, Алкалоид, Тутунски и Фершпед имаат вкупна вредност од 381,140,000 евра. Ова се компании кои беа приватизирани од СДСМ пред 1999 година. Од приватизацијата и продажбата на сите компании пред 1999 година, македонскиот буџет добил помалку од 30 милиони евра. Денешните сопственици на овие пет компании имаат капитал вреден барем 380 милиони евра. Тоа е еднакво на околу 40% од годишнио македонски буџет. Секако, ако направиме слична анализа на сите други компании продадени и приватизирани од СДСМ пред 1999 година, трагедијата ќе биде уште поголема! Од продажбата на 51% на Македонски телекомуникации во 2001, државата доби 343 милиони евра во кеш што ги вреднува 100% од оваа компанија со 672 милиони евра. Од продажбата на 51% од Окта на Хелиник Петролеум, државниот буџет доби 30 милиони евра. Дополнителните 120 милиони евра кои Хеленик беше обврзан да ги инвестира од своите фондови во нафтовод и модернизација на Окта, и дава вкупна вредност на Окта од 180 милиони евра во времето кога беше продадена. Значи, имаме јасна слика за тоа колку државниот буџет добил како резултат на овие приватизации. Сега се поставува прашањето за долгорочната одржливост на вредностите базирани на Индексот 10 цена/заработувачка. Со други зборови, ги вреднуваме компаниите со 10 пати од нивниот профит, што се индикатори дека компанијата ќе биде способна да го одржи нивото на профит за следните 10 години. Значи, колку сме посигурни дека профитите ќе се одржат, поголема е сигурноста за вредностите. Еден од подобрите методи да се анализира долгорочната одржливост на профитите е да се спореди сегашниот профит со приходите што ги остварува компанијата. Колку е поголема стапката на поврат, повеќе треба да се загрижиме за долгорочната стабилност на профитот, додека ако е помала стапката на поврат, посигурни сме за дологорочната стабилност на профитот, а со тоа и на сегашната вредност. Уште еднаш, го анализирав процентот на повратокот на приходот остварен од седумте најпрофитабилни компании на Вол-стрит за 2002, што е покажан во Табела 2. Од ова можеме да видиме дека врвните седум американски компании оствариле просечна стапка на поврат од 9,74% за 2002 година. Исто така, треба да се забележи дека средната вредност за стапката на поврат за врвните 500 компании за Вол-стрит е 3,1%. Анализирајќи ја одржливоста на профитабилноста и споредувајќи ја со секоја сегашна вредност на компанијата (претпоставувајќи дека го користиме само конзервативниот индекс на вреднување од 10 пати од профитот), можеме да ги извлечеме следните заклучоци: Македонски телекомуникации прави огромна профитабилност од 21,9%. Ова е показател за неефикасноста на македонскиот микросектор на полето на телекомуникациите. Секако, ова се должи на фактот дека компанијата беше монопол до 2002 година. Со почнувањето на вториот мобилен оператор и либерализацијата на фиксниот телекомуникацискиот сектор во почетокот на 2005 година, и претпоставувајќи дека владината политика кон овој сектор ќе овозможи ефикасни и компетитиви услови, можеме да бидеме сосема сигурни дека долгорочниот профит и профитабилност на МТ ќе паѓа. Всушност, би требало драстично да падне! Ова значи дека Телекомот е преценет. Сепак, државата веќе продаде 51%, веќе оствари над 10 пати од профитот во времето на продажбата, и ги доби парите. Усје исто така остварува ненормално висока профитабилност од 28.5%. Ова потврдува дека секторот во кој Усје работи е неефикасен и неконкурентен. Сепак, знаејќи дека Усје нема правен монопол и веќе остварува висок повраток, неговата долгорочна профитабилност ќе зависи од владината политика и дали ќе биде постигната поголема ефикасност и компетитивност во овој сектор, што ќе предизвика опаѓање на профитот на Усје. Под такви претпоставки, сегашната вредност на Усје од 161 милион можеби ќе треба да се намали. Окта оствари ниска профитабилност од само 4.5% и покрај фактот дека работеше со монопол во 2002. Бидејќи овој монопол е укинат може да очекуваме овој повраток да опаѓа. Повторно, како и во случајот на Телеком, знаеме дека државата веќе ги примила средствата и придобивките од значајните инвестиции направени од Окта. Пивара, Алкалоид, Тутунски и Фершпед остваруваат добра, но може да се смета просечна профитабилност. Знаејќи го овој повраток, и знаејќи дека сите четири компании веќе работат во компетитивен сектор, може да се претпостави со прилична доза на сигурност дека врадностите на профитабилноста се достижни на долг рок. Затоа можеме да бидеме сигурни дека комбинираната сегашна вредност од 220 милиони евра на овие четири компании (со цена/заработувачка индекс од 10) не само што е точна, туку дури е и потценета. Коректно е да се каже дека има недостиг на пошироко разбирање за тоа зошто и како македонскиот буџет беше ограбен со милиони евра, како дел од т.н. процес на “трансформација на претпријатијата во општествена сопственост”. Компаниите што можеше и требаше од државата да бидат продадени на странски директни инвеститори, наместо тоа, беа “дадени”. Минатата недела, лондонскиот магазин “Економист” објави статија во која предвидува брз раст и развој на економијата на Србија и Црна Гора. Централно место во тоа имаат странските директни инвестиции како дел од продажбата на српско-црно-горските претпријатија во “општествена сопственост” директно на странски купувачи. Само годинава, се очекува државата да добие преку 900 милиони евра! Секако, за споредба, најдобро што нашата Влада може да направи е да излезе со некакво парче хартија за која се претпоставува дека ќе ги прикаже стратегиите за привлекување на странски инвестиции. Таа не сфаќа, или не сака да сфати, дека нема речиси ништо да им понуди на странските инвеститори! Она што СДСМ можеше да понуди на странските инвеститори претходните години и да добие добри пари за тоа, тие го дадоа за ништо! И како и повеќето парчиња хартија, кои завршуваат на едно или друго место, така ќе заврши и сегашната владината стратегија за привлекување на странски инвеститори! Верувам дека ќе дојде денот кога сите ќе сфатиме колку катастрофален беше процесот на приватизација што го спроведе владата на СДСМ помеѓу 1994-1998 година. Ни останува само искрено да се надеваме, дека тоа нема да ја чини Македонија премногу скапо - нејзината иднина! izvor - Kapital
Znaesh shto, idi ti lechi se[:D]
melpomena Se slagam so se shto napisha, ama ne znam kako da te ubedam deka site go pravat istoto-na ovoj ili onoj nachin. Privatizacija imashe i za vreme na VMRO-DPMNE neli? Kaj se OKTA, ZOIL, Mak. Telekomunikacii i red drugi. Znam deka samo od privatizacija na ZOIL nedelno Ljubcho zemashe provizija od 100.000 Germanski marki. Za drugite raboti po 1001 pat e pishuvano, da ne se navrakjame... Spored mene, nikoj od navedenite ne e podoben da bide pretsedatel na RM. Vidovme "air" i od ednite i od drugite. Dodeka nie si krshime prsti po tastatura i se nervirame za Branko, Ljubcho i red drugi, oni veruvajte mnogu dobro si se sredeni i najverojatno mnogu pomalku se zamaraat so politika od nas:)))) Pozdrav
marko_polog Претходно напишав нешто за вредностите на седум приватизирани и во моментов најпрофитабилни фирми во Македонија. Употребувајќи ја едноставната методологија на индексот цена/заработувачка и споредувајќи ги седумте врвни компании на “Волстрит”, релативно е лесно да се дојде до вреднување на седумте најпрофитабилни (и приватизирани) македонски компании. Употребив и конзервативен Индекс 10 за вреднување на седумте најпрофитабилни и приватизирани компании во Македонија. Исто така, ги вреднував овие компании со просечниот индекс на “Волстрит” од 18,4, за осумте најпрофитабилни компании во Америка. (Треба да се знае дека просечниот Индекс цена/заработувачка за вредностите на 500 врвни компании на “Волстрит” е околу 25.) Потоа ги споредив вредностите на секоја компанија со тоа колку државата примила од нивната продажба. Употребувајќи го конзервативното вреднување 10, Усје, Пивара, Алкалоид, Тутунски и Фершпед имаат вкупна вредност од 381,140,000 евра. Ова се компании кои беа приватизирани од СДСМ пред 1999 година. Од приватизацијата и продажбата на сите компании пред 1999 година, македонскиот буџет добил помалку од 30 милиони евра. Денешните сопственици на овие пет компании имаат капитал вреден барем 380 милиони евра. Тоа е еднакво на околу 40% од годишнио македонски буџет. Секако, ако направиме слична анализа на сите други компании продадени и приватизирани од СДСМ пред 1999 година, трагедијата ќе биде уште поголема! Од продажбата на 51% на Македонски телекомуникации во 2001, државата доби 343 милиони евра во кеш што ги вреднува 100% од оваа компанија со 672 милиони евра. Од продажбата на 51% од Окта на Хелиник Петролеум, државниот буџет доби 30 милиони евра. Дополнителните 120 милиони евра кои Хеленик беше обврзан да ги инвестира од своите фондови во нафтовод и модернизација на Окта, и дава вкупна вредност на Окта од 180 милиони евра во времето кога беше продадена. Значи, имаме јасна слика за тоа колку државниот буџет добил како резултат на овие приватизации. Сега се поставува прашањето за долгорочната одржливост на вредностите базирани на Индексот 10 цена/заработувачка. Со други зборови, ги вреднуваме компаниите со 10 пати од нивниот профит, што се индикатори дека компанијата ќе биде способна да го одржи нивото на профит за следните 10 години. Значи, колку сме посигурни дека профитите ќе се одржат, поголема е сигурноста за вредностите. Еден од подобрите методи да се анализира долгорочната одржливост на профитите е да се спореди сегашниот профит со приходите што ги остварува компанијата. Колку е поголема стапката на поврат, повеќе треба да се загрижиме за долгорочната стабилност на профитот, додека ако е помала стапката на поврат, посигурни сме за дологорочната стабилност на профитот, а со тоа и на сегашната вредност. Уште еднаш, го анализирав процентот на повратокот на приходот остварен од седумте најпрофитабилни компании на Вол-стрит за 2002, што е покажан во Табела 2. Од ова можеме да видиме дека врвните седум американски компании оствариле просечна стапка на поврат од 9,74% за 2002 година. Исто така, треба да се забележи дека средната вредност за стапката на поврат за врвните 500 компании за Вол-стрит е 3,1%. Анализирајќи ја одржливоста на профитабилноста и споредувајќи ја со секоја сегашна вредност на компанијата (претпоставувајќи дека го користиме само конзервативниот индекс на вреднување од 10 пати од профитот), можеме да ги извлечеме следните заклучоци: Македонски телекомуникации прави огромна профитабилност од 21,9%. Ова е показател за неефикасноста на македонскиот микросектор на полето на телекомуникациите. Секако, ова се должи на фактот дека компанијата беше монопол до 2002 година. Со почнувањето на вториот мобилен оператор и либерализацијата на фиксниот телекомуникацискиот сектор во почетокот на 2005 година, и претпоставувајќи дека владината политика кон овој сектор ќе овозможи ефикасни и компетитиви услови, можеме да бидеме сосема сигурни дека долгорочниот профит и профитабилност на МТ ќе паѓа. Всушност, би требало драстично да падне! Ова значи дека Телекомот е преценет. Сепак, државата веќе продаде 51%, веќе оствари над 10 пати од профитот во времето на продажбата, и ги доби парите. Усје исто така остварува ненормално висока профитабилност од 28.5%. Ова потврдува дека секторот во кој Усје работи е неефикасен и неконкурентен. Сепак, знаејќи дека Усје нема правен монопол и веќе остварува висок повраток, неговата долгорочна профитабилност ќе зависи од владината политика и дали ќе биде постигната поголема ефикасност и компетитивност во овој сектор, што ќе предизвика опаѓање на профитот на Усје. Под такви претпоставки, сегашната вредност на Усје од 161 милион можеби ќе треба да се намали. Окта оствари ниска профитабилност од само 4.5% и покрај фактот дека работеше со монопол во 2002. Бидејќи овој монопол е укинат може да очекуваме овој повраток да опаѓа. Повторно, како и во случајот на Телеком, знаеме дека државата веќе ги примила средствата и придобивките од значајните инвестиции направени од Окта. Пивара, Алкалоид, Тутунски и Фершпед остваруваат добра, но може да се смета просечна профитабилност. Знаејќи го овој повраток, и знаејќи дека сите четири компании веќе работат во компетитивен сектор, може да се претпостави со прилична доза на сигурност дека врадностите на профитабилноста се достижни на долг рок. Затоа можеме да бидеме сигурни дека комбинираната сегашна вредност од 220 милиони евра на овие четири компании (со цена/заработувачка индекс од 10) не само што е точна, туку дури е и потценета. Коректно е да се каже дека има недостиг на пошироко разбирање за тоа зошто и како македонскиот буџет беше ограбен со милиони евра, како дел од т.н. процес на “трансформација на претпријатијата во општествена сопственост”. Компаниите што можеше и требаше од државата да бидат продадени на странски директни инвеститори, наместо тоа, беа “дадени”. Минатата недела, лондонскиот магазин “Економист” објави статија во која предвидува брз раст и развој на економијата на Србија и Црна Гора. Централно место во тоа имаат странските директни инвестиции како дел од продажбата на српско-црно-горските претпријатија во “општествена сопственост” директно на странски купувачи. Само годинава, се очекува државата да добие преку 900 милиони евра! Секако, за споредба, најдобро што нашата Влада може да направи е да излезе со некакво парче хартија за која се претпоставува дека ќе ги прикаже стратегиите за привлекување на странски инвестиции. Таа не сфаќа, или не сака да сфати, дека нема речиси ништо да им понуди на странските инвеститори! Она што СДСМ можеше да понуди на странските инвеститори претходните години и да добие добри пари за тоа, тие го дадоа за ништо! И како и повеќето парчиња хартија, кои завршуваат на едно или друго место, така ќе заврши и сегашната владината стратегија за привлекување на странски инвеститори! Верувам дека ќе дојде денот кога сите ќе сфатиме колку катастрофален беше процесот на приватизација што го спроведе владата на СДСМ помеѓу 1994-1998 година. Ни останува само искрено да се надеваме, дека тоа нема да ја чини Македонија премногу скапо - нејзината иднина! izvor - Kapital
melpomena Drzahavata od privatizacija na telekom mozhe i miljarda da dobila, kazhi mi ti narodot shto dobi od toa? Povekje od pola plata da ja davash za telefon, toa nikade go nema.
SLaCk melpomena jas za Branko C. otvoriv topic ama vo pravo i donekade i za Ljubco.Imase dosta kriminal i togas i zatoa mislam deka ljubco ne bi imal sega za sega sansi na izbori kako i branko.A za privatizacijata...90% e privatizirano vo vremeto na SDSM i sega najglupavo sto mi bese od nivna strana na primer se bunea za privatizacijata na ESM kako demek voopsto ne treba toa dase privatizira a sega koga se na vlast nosat zakon za transformacija sto e voved kon privatizacija.Znaci koga se oni opozicija ne moze da se privatizira?Smesno.
јузер Него друго нешто сакам да кажам... А договорот со Microsoft? значи без конкуренција, очи во очи... ама никој од судството нема да покрене истрага, иако Антикорупциската комисија кажа дека договорот е нетранспарентен... Не функционира судството... затоа нема нити НАТО нити ЕУ...
SLaCk Branko C. bil DRZAVNIK ve molam!?kaj go smisli ova ziti se,dobro znae li ovoj sto e drzavnik?ocigledno ne.Toj misli deka stanal drzavnik koga go potpisal ramkovniot dogovor taka go slusnav i ne mi se veruva...stvarno odlepil.
deni abe sho kur se zamarate be , demek cela idnina vi zavisi od izborot na precedatel ? koj i da isti kurac e za narodot .stradal i pak ke strada .
Maverik Абе Бранко или Сашко или не знам кој..... видете што убаво пишува Трендо http://on.net.mk/statija.asp?id=7476
јузер квизот му е бољи :)
SpaceLily Mrazam branko,mrazam sdsm,mrazam komujnari mrazam mrazam:)))
slasa kolku i da go mrzite Branko ko nego nema, Edinstven sposoben politicar na makedonskata politicka berza
StormAngel Sekogas sum go respektiral kako politicar...ama od koga ja zdogledav debatata na MTV se poubeden sum deka samo toj e navistina blisku do ona sto treba da znaci pretesedatel na drzava.Gi izmacka na leb drugive kandidati. Zudi Dzelili iako mi e sograganin raka na srce aber nema od politika i vodenje drzava.Taka da Branko e sepak najdobra opcija.Barem spored moe mislenje.Drugive se nekako neinformirani i nestrucni za vodenje na drzava.
elena_ hehehehheheehhe abe vrska nemas
marko_polog Jas nisto ne vidov vo taa debata od Branko osven kako sto do sega lazno vetuval "za slednite godini ova ona", sekoj odgovor mu bese "mi vetiva vo Vasington deka ke bideme NATO clenka vo 2006" ili "vi vetuvam deka za slednive godini.." daj be covece kako iskusen politicar pofali se malce od rezultatite kako Premier na Republika Makedonija, ne promasi sansa povtorno edno deset pati da ni soli pamet kako on ja spasil Makedonija od podelbi hahaha. Istite gluposti kako do sega. Koga go prasava za reformite, odgovorot mu bese "ne cekaat teski godini i nie e potrebno edinstvo" toa bese najsmesnoto od celata debata. Uste bara Bratstvo-Edinstvo covekot. Kako sto sum napisal porano, samo mi e krivo za Srbite sto nemaat takvi Siptari kako nasive, za i niv da gi videse gospod na Kosovo. Za "nasive" kandidati Siptari da ne pravime muabet, dvajcata ne znaat Makedonski, edniot e prost kako magare, drugiot dokazan Terorist, i dvajcata nigde ne najdova mesto za znameto na Republika Makedonija, vo koja drzava se kandidiraat? Ili i toj e nekakov si poseben zakon sto ceka da dojde na dneven red? CIRKUS DRZAVA
јузер Tacno, se soglasuvam so Bluehim. Debatava spored mene pokaza deka Branko i Gzim bea najpametni i so najdobri govori i repliki, a drugive dvajca nisto, slabo..
elena_ BANANA DRZAVA...HEHEHEHE
Bravo Poshtuesh "Banana Republic"?[8D]
StormAngel
quote:
Originally posted by marko_polog
Jas nisto ne vidov vo taa debata od Branko osven kako sto do sega lazno vetuval "za slednite godini ova ona", sekoj odgovor mu bese "mi vetiva vo Vasington deka ke bideme NATO clenka vo 2006" ili "vi vetuvam deka za slednive godini.." daj be covece kako iskusen politicar pofali se malce od rezultatite kako Premier na Republika Makedonija, ne promasi sansa povtorno edno deset pati da ni soli pamet kako on ja spasil Makedonija od podelbi hahaha. Istite gluposti kako do sega. Koga go prasava za reformite, odgovorot mu bese "ne cekaat teski godini i nie e potrebno edinstvo" toa bese najsmesnoto od celata debata. Uste bara Bratstvo-Edinstvo covekot. Kako sto sum napisal porano, samo mi e krivo za Srbite sto nemaat takvi Siptari kako nasive, za i niv da gi videse gospod na Kosovo. Za "nasive" kandidati Siptari da ne pravime muabet, dvajcata ne znaat Makedonski, edniot e prost kako magare, drugiot dokazan Terorist, i dvajcata nigde ne najdova mesto za znameto na Republika Makedonija, vo koja drzava se kandidiraat? Ili i toj e nekakov si poseben zakon sto ceka da dojde na dneven red? CIRKUS DRZAVA
Ti be covek drzava sakas ili sto sakas? Sakas Pretsedatel ili diktator? Daj te molam ako veke pises nesto pisi nesto koe sto site ke go razbereme...a ne samo da si gi zadovolis tvoite politicki smerovi...ne si sam tuka,luge te citaat.Ako nekoj pravi cirkus od ovaa drzava onda toa se usijanite glavi niz i nadvor od Makedonija.
Gazment
quote:
Originally posted by bluehim
quote:
Originally posted by marko_polog
Jas nisto ne vidov vo taa debata od Branko osven kako sto do sega lazno vetuval "za slednite godini ova ona", sekoj odgovor mu bese "mi vetiva vo Vasington deka ke bideme NATO clenka vo 2006" ili "vi vetuvam deka za slednive godini.." daj be covece kako iskusen politicar pofali se malce od rezultatite kako Premier na Republika Makedonija, ne promasi sansa povtorno edno deset pati da ni soli pamet kako on ja spasil Makedonija od podelbi hahaha. Istite gluposti kako do sega. Koga go prasava za reformite, odgovorot mu bese "ne cekaat teski godini i nie e potrebno edinstvo" toa bese najsmesnoto od celata debata. Uste bara Bratstvo-Edinstvo covekot. Kako sto sum napisal porano, samo mi e krivo za Srbite sto nemaat takvi Siptari kako nasive, za i niv da gi videse gospod na Kosovo. Za "nasive" kandidati Siptari da ne pravime muabet, dvajcata ne znaat Makedonski, edniot e prost kako magare, drugiot dokazan Terorist, i dvajcata nigde ne najdova mesto za znameto na Republika Makedonija, vo koja drzava se kandidiraat? Ili i toj e nekakov si poseben zakon sto ceka da dojde na dneven red? CIRKUS DRZAVA
Ti be covek drzava sakas ili sto sakas? Sakas Pretsedatel ili diktator? Daj te molam ako veke pises nesto pisi nesto koe sto site ke go razbereme...a ne samo da si gi zadovolis tvoite politicki smerovi...ne si sam tuka,luge te citaat.Ako nekoj pravi cirkus od ovaa drzava onda toa se usijanite glavi niz i nadvor od Makedonija.
bluehim, sto se nervirash?[:)] Nemoj marko ili slack da dozvoluvas da te nerviraat! Cekaj Slack sea ke doe i ke vidime obratna verzija na debatata[:D]
Christian iako Branko ne go sakam, sepak on vo momentov e najdobar od cetvoricata.I ne znam zosto dpmnovci se bunat na bratsvo i edinstvo? zatoa na makedonija ne i odi nikako.Kako makedonci treba site da se obedinime i makedonija i makeodnskiot narod da bide na prvo mesto a ne partijata slepo da se sledi! A za albancite kandidati samo ke se gleda koi ke dobie poveke glasovi od albancite nisto poveke, i vo vtoriot krug DUI ke dade site glasovi za branko a DPA za Sasko. zarem ne go primetivte Ostreni koga rece " ako mene me izberat za pretsedatel?" i se nasmea. znae deka nema sansi za pretsedatel ama ocekuva pogolemiot del od albancite za nego da glasaat. se e politicka igra. kako i da e sakam sledniot pretsedatel da go vrati staroto zname, Makedonija da ja zacleni vo Obedinetite nacii kako Republika Makedonija pod "M" i grb na Makedonija da se izbere. Za pretsedatelot da go podobri zivotot vo MKD ne veruvam mnogu oti toa e rabota na vladata.
Christian Isto taka sakam noviot pretsedatel na republika Makeodnija da gi podobri nasite odnosi so грција и бугарија и албанија преку признавнје на Македонксото малцинство во овие 3 земји и да им се даде слобода да се образуваат на својот мајчин јазик(барем да имаат час по македонски за да си го научат јазикот подобро) и да можат да слободно да се штампаат печати на македонски, радио на македонски и ТВ на македонски. Тогаш може да видам дека новиот претседател е прав Македонец во срцето. Грција исто така да не признае под Уставното име, бугарија да не признае како посебна нација.
Ceki E Christian, nema takov covek vo Makedonija vo ovoj moment. A najmalu da go barame megu ta cetvorica sto kandidira za predsedatel. Za albancite nema da komentiram. Za Branko ke kazam, deka pod negovata vlast se smeni i imeto i znameto. A za Kedev e dosta da se znae deka e od DPMNE.