The new science of Sex selection
The new science of Sex selection
n/a Не знам кој колку е информисан, ама еве накратко ќе се обидам да објаснам за што се работи. Пред повеќе до 15 години се пронајдоа процедури кои нудеа "Family Balancing" односно одредување на полот на вашиот потомок - син или ќерка. Денес, постојат три процедури кои нудат и до 100% сигурност дека вашето бебе ќе биде саканиот пол. Едната процедура, воедно и најстара се состои во положување на спермата во густа течност која ќе ја одржува нејзината плодност, а во меѓувреме ќе ги оддели X(женски) и Y(машки) хромозомите, потешките (машките) ќе бидат на дното, а полесните (женските) ќе бидат на врвот, обете поделени меѓу густата течност. Да напоменам дека женските X хромозоми се околу 2 пати поглеми отколку Y хромозомите. Втората процедура е положување на спермата во сад кој содржи течност која ги одржува во живот, по 3 дена машките и женските хромозоми се групираат, односно формираат ембриони и се лепат еден за друг соодветно од хромозомот. После третиот ден се оделуваат саканите групи на хромозоми и се оплодува мајката. Третиот начин (воедно и најсовремен) се состои од помин на спермата низ ласерски проток и начинот на кој хромозомите се одделуваат е што женските хромозоми се привлекуваат на негативен електрицитет, а машките на позитивен. Оваа постапка е 100% точна од карактерот на чистота на хромозомите одделени на овој начин. Преку 10 илјади бебиња се родени на овој начин во САД, додека повеќето земји во Европа и Канада го забранија ваквиот тип на оплодување. Трошокот изнесува околу $20,000, нормално со money back guarantee.
dbk Ajde be sto ste se uplasile do kaj ke stigneme, prirodata si e priroda i pametnite luge sekogas ke se ragaat prirodno!
melpomena Seto ova spored mene e glupost. Nikogash ne bi se odluchila na vakov chekor, i dobro sho zabranile. Prirodata najdobro znae da napravi balans. Sakav da pravam amniocinteza vo Makedonija (toa e procedura so koja vo 17-18 nedela se odeduva dali postojat nekoi genetski deformacii). Vo Makedonija zakonski mora da se pravi ako majkata e postara od 35 god, vo Slovenija posle 30... E sega normalno e sekade, sekoj ako saka chisto da si proveri radi sigurnost da mozhe da go napravi toa. Ne napomenav so ovaa procedura so sigurnost se odreduva polot na deteto (a toa e vo nedeli koga se ushte mozhe da se abortira). VO Makedonija samoinicijativno da napravish amniocinteza NEMOZHESH. MOra da brkash trista vrski, da lazehs deka si imal u familija takov sluchaj, pa da razgledaat na komisija... KOga go prashav Doktorot zoshto e toa taka, koga sekade toa e rutinska kontrola, mi odgovori deka imale premnogu sluchai na abortusi, koga kje doznaat deka deteto e zhensko. Gluposti, balkanska rabota.
n/a Нареден чекор за кој се стремат овие доктори колку што читам е генетско модифицирање на хромозомите, односно бебе по нарачка, грубо кажано. Парот си одредува каква боја на очи детето ќе има, висина до одредена возраст, боја на коса, и ред други работи кои ќе можат да се направат по желба.
melpomena Se toa na besilka ni staila jas!!!
OooOo ja ubavo vikam cel zhivot, Doktori i Advokati na besilka!
Strelec a Egejci?:)
OooOo oni se u druga kategorija [:D]
melpomena na elektrichna stolica? :))))
Baba Mara A bre vika Baba stalno:ne se mesaj vo Bozja rabota. I posle ce ne kolnit Gospod. Ami legni si ko so trebit, napraj si bebe i gotoa rabota. Ami taka ne e babini?
sinner` svashta , duri i straf da te fati... ko u supermarket[:(] a do kade i ke stigneme [?]mozda vnucite od inkubatori ke si gi vadime[?][xx(]