Христос Воскресе!!!
Христос Воскресе!!!
DJ_SHEMA За многу години Македонци.
DJ_SHEMA Денот Велика сабота е познат по тоа што на тој ден Исус Христос се наоѓал насекаде, во адот, на небесата и во гробот. Мироносиците дошле рано во неделата да го помазаат и се прашувале кој ќе им го отвори тешкиот гроб. Свеќите се првите симболи и знаци на неговото воскресение. Воскресувањето е суштината на христијанството кога Христос со смртта ја победува смртта. Луѓето на овој ден се облекуваат во нови алишта. Оваа година Велигден заедно го слават и Православните и Римокатолиците поради совпаѓањето на датумот на Велигден и во Јулијанскиот и во Грегоријанскиот календар. Дали ова е ретко и често што се поклопува датумот за Велигден кај Православните и Римокатолиците? „Се случува Велигден заедно да празнуваат и Православните и Римокатолиците но тоа е ретко и не може со прецизност да се каже на колку години се случува тоа. Начинот на кој се определува датумот за Воскресението кај Православните и Римокатолиците не е поврзано со Јулијанскиот или Грегоријанскиот календар. Тоа се утврдува по посебни таблици кои ги утврдила Светата црква, но никако Велигден не смее да се празнува после Еврејската Пасха.“ „Заради големината на овој празник кај Православните овој ден се пресметува во првата недела после првата пролетна рамноденица односно овој датум се определува според астрономските принципи“, изјави Протоереј ставрофор Томислав Петковски. Кај Римокатолиците се случува тие да го празнуваат Велигден пред Еврејската Пасха? „Тоа е по нивни начин, токму определувањето на датумот за Велигден довело до расправии помеѓу Западната римска црква и источната Цариградска црква. Тие разлики се продлабочиле после раздвојувањето на двете цркви во 1054 година“, рече Протоереј Петковски.
ozonce Навистина воскресе За многу години... кај и да сте
Christian navistina Voskrese.
sapeski Вистина Воскресе, за многу години.
ace6vel navistina voskrese, za mnogu godini praznikot
OooOo za mnogu godini
Whitebaby Navistina voskrese, za mnogu godini neka ni e!
Strelec Vaistina voskrese... Isus napomos neka ni e na site!
StormAngel Sreken praznik na site onie sto go slavat.Mir i spokojstvo vo ovaa godina.[:)]
Biki navistina voskrese! za mnogu godini..
GoDsHaNd I ja isto, mi gi sokapaa site jajca...
mafisKumA Hristos navistina voskresna od mrtvite “so smrtta, smrtta ja pobedi i na tie vo grobovite zivot im dade”
a-pin-dim jas kako cesen hristijanin se izvinuvam sto tolku kasam ali eve pak ke vi cestitam praznikot hristijanski hristos voskresna..... Navistina voskresna ...... neka ni e za mnogu godini Pravoslavni vernici na hristovoto ucenje :o)