Makedon
Makedon
Ceki Nekade slusnav deka Makedon bese bog vo stariot egipet. Dali znajt nekoj nesto poveke za to. I kako go razbirate vie ovoj zbor, dali e od persijski, egipetski ili koj drug jazik? Tuka da si postirame informacii za zborot Makedon, za da e posle polesno da postirame na drugi forumi, koga ke zborvat deka e Makedon grcki zbor.
Homer MakeDonski Поздрав до членовите на форумов. Еве една информација за зборот Македон во стариот Египет "Spored edno predanie Makedon e sin na egipetskiot Bog Ozir.Koga Ozir mu go predade vladeenjeto na Izid i trgnal da go osvojuva svetot i so sebe gi povede i negovite sinovi Anub i Makedon. Brakjata bile vrvni borci ,no bea so razni karakteri -edniot slicen na kuce .a drugiot na volk .Ottuka Anub bil oblecen vo kuceska koza , a Makedon nosel glava od volk ,kako amblem .Bidejki vo Trakija go ubil kralot Likurg ,Ozir go naznacil Makedon za kral i go ostavil vo zemjata ,koja po nego e narecena Makedonija "* *-recnik grcke i rimske mitologije,Beograd 1979 god. str.49 od knigata "Makedonija centar na Venetskata civilizacija" od Tasko Belcev
Strelec Bravo be Homer... prvo, pa mashko!:) Dobredojde na forumov!:)
Homer MakeDonski Во добро ве нашол Стрелецу Мило ми е што гледам дека не сум сал јас и не сме само ние та не има милиони што во потрага по зборов Светол сме за кого до вчера мислев религија заборавена во себе крие а и денес кога го читам и денес го учам и самиот сеуште не можам да доловам како каква отворена врата стои таа Дума таа Светла Дума Таа Жива Дума Таа Божја Дума која ете се отвори да никој ,никогаш нема да ја затвори на ниту еден начин МакеДон
sapeski
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski
*-recnik grcke i rimske mitologije,Beograd 1979 god. str.49 od knigata "Makedonija centar na Venetskata civilizacija" od Tasko Belcev
Те молам во иднина воздржувај се од книгите од горенаведениот автор.
Homer MakeDonski
quote:
Те молам во иднина воздржувај се од книгите од горенаведениот автор.
Смеам ли да запрашам зошто ?
sapeski
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski
Смеам ли да запрашам зошто ?
Добро сум запознат со неговата литература, едно време ги следев и неговите документарци во кои многу опширно раскажуваше и не просветлуваше со историски гомна. Да не должам, оние кои го читале знаат за што зборувам, се надевам не си ти од оние кои му се восхитуваат и напамет ги учат неговите зборови. Ако добро се сеќавам, книгите кои тој ги пишува спаѓаат во "Научна Фантастика" според многумина. Потсетиме од каде беше "протеран" поради неговата пропаганда и историски видувања.
Ceki Ama toj sam si izmisli deka e Makedon sin na Ozir ili vide nekade. Mislam deka vakov stav ne se izmisluvat preku nok.
Homer MakeDonski Зависи што ce сака да прочита кога ќе се чита и него и било кого и да е друг . Извори, анализи и заклучоци Изворите на кои посочува анализите и како ги прави заклучоците со кои излегува пред јавноста Неговите зборови не ги учам на ум ,ниту своите не ги паметам сите,се обидувам да направам некаква анализа на оние , кои ги сметам за интересни . Кога ќе го прочитам било кој и да е збор даден од него ,првин ќе се запрашам зошто го пишал на начин на кој го напишал ,потоа што сака да каже преку него ,како го кажува тоа што го кажал,дали му се совпаѓа кажаното со евентуално намерата да го искаже и како јас сето тоа да го разберам . Во почетокот се воодушевував од неговите книги ,а потоа во некои делови во многу од нив ,видов дека не му се најдобри анализите и објаснувањата кои што ги има понудено .Дојдов и самиот до заклучок сличен на твојот ,но сепак и покрај тоа што и кај него шкрипи Ташко Белчев ,колку и да е погрешен идејата водителка му е Македонија и Македонците од Македонија со сето нивно потекло да се бараат во Македонија .Упатува на изворите кои што се недоволно експлоатирани и како да "вели читајте ги сите топоними ,ороними и секакви други ненаброени ..ними . што се околу вас и кога ќе ги читате ,читајте ги на македонски и барајте го македонскиот корен во секој збор " Па ако тој ги прочитал на погрешен начин,ќе ја увидиме таа неточност па ќе побараме поправилен .Кога се знае дека дијагнозата е погрешна ,се заменува со нова ,а лековите пропишани дотогаш се заменуваат со нови . Јас него така го доживувам и секогаш кога ќе се навратам кон неговите писанија имам во предвид дека тој е Македонец што го дава својот допринос во борбата за македонштината на нему одберениот начин .А како ние ќе го имаме за пред нас она неговото писание ,зависи од нас самите. Јас не можам да плукам по таквите автори. Ако можам ќе најдам начин да им обратам внимание и да им кажам дека постојат нешта со кои не се согласувам или поради тоа што не ги разбирам ,како треба или затоа што може не се објаснети како што би требало да бидат .А ако се прифати дека има нешта кои што стојат напишани како што не треба и ако прифати дека таквите делови треба да се доизменат тогаш е уште подобро. Кој е безгрешен ? Барајќи ја Индија,по грешка,Колумбо ја открива Америка , а да не беше визионер дали воопшто и ќе тргат на пат ? Па зарем и тој не ги имал пред себе податоците на сите оние што пред него истражувале за Индија ,кои или само претпоставувале или и самите се вденале по порага,па не успевале во своите потфати , пред Колумбо да го стори тоа Така и Ташко ,тој и самиот барал и истражувал и она што го нашол ни го напишал .И покрај неговите грешки секогаш ќе стои она да се свртиме кон себе си ,за да си го откриеме минатото . Зарем треба нештата да ги прифатиме како константни и непроменливи ? Така и со неговте анализи и заклучоци Така и со твоите и моите . Јас на пример ќе се посомневам во се што на што ќе прочитам . Сомнежот е тој кој би требало ме води низ читањата на било какви посебно историски уроци . Од порано увидов дека за нешто почнав да се залажувам ,дека го имам направено како што не сум го направил .Се залажав до толку што се прелагав самиот пред себе си .И ми требаше време да сватам што сум направил . Затоа сега ако појдам од таквото поаѓалиште останува да се сомневам во се што е напишано во историјата . И пак ќе згрешам, и нека згрешам ,оти ако не грешам нема да знам дека сум грешел . Јас да се изјаснам дека за мене е неприфатливо она за што ме замоливте ,да се воздржувам од неговите книги и да не го афирмирам понатаму како автор .И од него има нешта кои што се и издржливи и таквите нешта би ги постирал кога мислам дека ќе има потреба за такво нешто. Еве во претходниов пост . Напишал за Македон од кого е и за што се однесува ,го навел и изворот . Се чини дека не е измислица оти еден од нашите историчари ,потпишан како зајко_2000 ,го пишува истото тоа во една дискусија околу субјектов и дава поопширно објаснување од каде тоа Македон син на Озирис . http://groups.yahoo.com/group/macedonianhistory/message/1097 -- poteknuva od Makedon koj bil sin na egipetskiot bog Oziris. Ovaa genealogija bila napravena so politicka cel preku ovaa genealogija da se opravda vladeenjeto na makedonskata dinastija ,,Ptolemaidi" vo Egipet. Ovaa genealogija e potvrdena i kaj Diodor od Sicilija (I v.p.n.e) vo negovoto delo ,,Istoriska biblioteka". Toj ja preraskazuva izmislenata legenda od "ptolemaidite" i soopstuva deka Makedon isto kako i Anubis bil sin na Oziris. Osven ovie tri glavni genealogii preku koi se objasnuval poimot ,,Makedonija" postoele i drugi pomalku popularni koi isto taka se obiduvale da dadat negovo objasnuvawe. Pa taka edna od od niv e sekako i genealogijata koja ja napravil grckiot pisatel Evripid. Imeno Evripid vo 412 g.p.n.e. pobegnal na makedonskiot dvor kade sto naisol na gostoprimstvo od strana na kralot Arhelaj. Megjutoa Arhelaj se obidel da go iskoristi prestojot na Evripid vo Makedonija za ostvaruvanje na svoite politicki celi i makedonska propaganda. Imeno najverojatno po nalog ili pak pod pritisok, a mozebi i samo zatoa sto sakal da im se dodvori na Makedoncite, Evripid napisal dve drami od koi povazna bila dramata ,,Bahamtki" koja bila posvetena na Dionis. Vo ovaa drama Evripid veli deka Bahamtkite koi bile svestenicki na makedonski se vikale Klodones, Mimones i Maketai, a deka starata forma na Makedonija e imeto Maketa. No ovaa genealogija uste vo antikata bila otfrlena kako netocna i politicki motivirana so cel da posluzi vo funkcija na makedonskata propaganda na Arhelaj. Geneologija na imeto ,,Makedonija" soopstil i Stefan od Bizant (VI v.n.e) koj vo svoeto delo ,,Etnika" (,,Za narodite") megju drugoto pisuva deka potekloto na Makedonija e od Makedon i Thija. ------- Во книгата што ја спомнав пишува уште за Македон и вака : ..-Според митологијата Македон е епонимен херој на Македонија,син на Ѕеус(#920;#949;#959;#962; u Deus ) и Деокалионовата ќерка Тија и брат на Магнет.Според имињата на неговите синови крстени се македонските градови Пиреј и Амитај.Некои велат дека Македон е еден од педесетината синови на Аркадискиот крал Ликаон. еве како неговите извори се потврдуваат во дискусијата што ја спомнав од avtorot Zajko_2000 -" Prvata genealogija za poimot Makedonija ja dal Hesiod (okolu 700 g.p.n.e) i istata e socuvana kaj Konstantin VII Porfirogenit (913- 959) kade se veli deka poimot ,,Makedonija" doagja od mitskiot junak Makedon koj spored Hesiod bil sin na Yevs i Tija. Imeno spored legendata otkako Tija ostanala bremena od Zevs taa gi rodila sinovite Magist i borbeniot Makedon. Za legendata za Makedon koja ja soopstil Hesiod vo svoeto delo ,,Ginakion", socuvani se tri kriticki zabeleski t.e. komentari (sholii) koi se odnesuvaat na istata, a bile napraveni od podocneznite antickiavtori. Pa taka spored prvata zabeleska t.e. shola Makedon e sin na Dion i Aithija. Spored vtorata shola Makedon e sin na Dios-Zevs (Zevs go narekuvale i Dios) i Aithija. I spored tretata shola Makedon bil eden od 50 sinovi na Lykaon. Vtorata glavna genealogija za imeto ,,Makedonija" e na Apolodor koj ziveel vo sredinata na I v.p.n.e. i koj veli deka Makedon e sin na Likaon koj imal 50 sinovi." ------ Поздрав
Homer MakeDonski Could we say that Bible is one of the biggest historical soures ,and what could happend if we try to give a different meaning for a same texts . Lets read from the Second book of Exodus ,by Moses Ten Commands -------------------------------------------- http://www.carm.org/kjv/Ex/Ex_20.htm 1 And God spake all these words, saying, 2 I am the LORD thy God, which have brought thee out of the land of Egypt, out of the house of bondage. 3 Thou shalt have no other gods ... Second book of Moses Exodus 20-1-17 Lets see this Commands as given in Macedonian language --------------------------------- 1.Jas sum Gospod Bog tvoj .... I will try to analise this Two Words supposing that the title Gospod could be from short femile gender form *Gospa 2.Jas sum *Gospa *Bog tvoj *Gospa from *Dama *GOS PA *G' S PA *G'S PA *G'S->*K'S->*H->*D *D' PA *P->*B->*V->*N->*M *D ' M *D A M A ~Lady DAMA -------------- 2.Jas sum *Dama *Bog tvoj... 2. Jas sum * Dona *Boeke tvoj 2.Jas sum * Dona * Majke tvoja 2.Jas sum * Dona * Make tvoja if we make a change than we could have this situation 2 I am the LORD thy God, which have brought thee out of the land of Egypt, out of the house of bondage. 2". I am * Don your *Make ,wich have brought ........" 2. "I am Macedon ",which have brought ..... 3 Thou shalt have no other gods ... What you'll say what could happent when we read the Bozjeto Slovo na malku podrug nacin ?
Homer MakeDonski Наместо да го бараме значењето на зборот Македон во староперсијскиот египетскиот или било кој друг јазик ,ајде најпрво да го побараме значењето на зборот "Збор".Поаѓајќи од фактот дека селото е постаро од градот го зедов зборот Дума за најстар и преку него ја препрочитав Светата книга на начин : Си беше еднаш една Дума која беше во Бога и преку која се створи се што е создадено . Ајде малку и да мудруваме и да речеме вака . Овде е мудроста во светот на буквите ,кој чита нека прочита *М->*Б и тоа е вратата што се подотвори во и преку која може да прочитаме вака : Маке Мајка *М->*Б *БаеКа *К->Г *БаеГа *БоГа БоГ сите јазичници се сложни во фактот дека во т.н. словенски јазици за Господ се употребува думата, Бог ,а никој досега не можел да каже зошто е тоа така . Овој текст го имам пуштано наоколу ,а ова е македонската верзија. http://www.strumicaonline.com/phpBB/viewtopic.php?t=146 -------------------------------------------------------------------------------- Vo pocetokot bese *Slovoto Sveto Evangelie spored Jovana,glava 1. 1.Vo pocetokot bese*Slovoto i Slovoto bese vo Boga i Bog bese Slovoto. 2.Toa vo pocetokot bese vo Boga 3.*Se stana preku Nego i bez Nego nisto ne stana sto stana 4*Vo nego imase Zivot i Zivotot im bese svetlina na lugjeto 1.Vo pocetokot bese*Slovoto i Slovoto bese vo Boga i Bog bese Slovoto. -Vo pocetokot bese Zbor i zborot bese Duma,kako sto bi rekle starite, pa preku nea, da gi sogledame promenite vo nejzinoto znacenje,sogleduvajki gi promenite vo bukvite ,edno po edno. Vo pocetokot bese *Duma i *Duma bese so Boga i Bog bese * Duma Vo pocetokot bese *Duma i *Duma bese se Boga... *M->N Vo pocetokot bese*DuoMa and *DoNa bese so Boga Vo pocetokot bese *Don i Don bese so *Bagae *G->K Vo pocetokot bese *Don i Don bese so *BaeKae *B->M Vo pocetokot bese *Don i Don bese so*MaeKae Vo pocetokot bese *Don i Don bese so*MaiKae Vo pocetokot bese *Don i Don bese so*Majka Vo pocetokot bese *Don i Don bese so*MaKe i *Slovoto bese Bog" " i *Dumata bese Bog" a imame Duma~Don ,pa zamenuvajki dobivame: "i Don bese Bog" Don~Bog ----------- Ona sto i denes moze da se sogleda e slednovo: ADonai-evrejski Deus-latinski Dion-spanski Deos-portugalski Dieu-francuski~*Dieu(n)-*D ie N-*Don Dio, idolo-italijanski~*Dio~Dio(n)~Don Diyos-(lat inf), (bathala, ang lumikha)-Tagalog(Filipinite) Dumnezeu-romanski~*Dumne-Duma Dduw, nuw, Celi, Dofydd, celi, cheli, geli, ngheli-velshki Juma la -finski~*D+juma~*Djumala~*Duma~Don *D->T-Th Theos -grcki ------------ 2.Toa vo pocetokot bese so Boga -*Duma bese vo pocetokot so Boga *Don bese vo pocetokot so *MaKe 3.*Se stana preku Nego i bez Nego nisto ne stana sto stana Don->*Dzon-Dzom-Dzem-dZem-Zem-Zeme-Zemia-Zemja Don->*uDon-vDon-VoDon-Vodan-Voda Don->*Dzon-oDzon-OdZon-Ozon Don->*oDon-oGon-Ogon-Ogan i siite cetiri elementi na prirodata bea sozdadeni od *Don Vo pocetokot bese Duma i Dumata bese MakeDonija
Homer MakeDonski I zborot bese Tera ------------ Se pojde li na ist nacin kako kaj Duma koj e vo makedonskiot jazik pa istoto se stori i so italijanskiot zbor La Parola na nacin : La Parola La / Parola -- /Parola *p->*t Tarola Tero/la Tera/la Tera Doagjame do korenot na zborot a toa e Tera , i preku nego ,ako gi preripame site ostanati latinski zborovi za zbor ,prodolzuvame na ovoj nacin . Zborot bese Tera Zosto ? Se pojde li od pretpostavkata za devijacija na bukvata N vo R preku L na pr. kaj zborot Sonce SoNce -mak SoLem-lat SuRia-hindy jazikot *N->L->R Togas namesto Don se pojavuva negoviot "najmlad brat" Ter-a Don-> D-*T O-*Oe-oE-E N-*R --------- DON TERA ------- Preku tera celiot tekst bi glasel vaka: 1.Vo pocetokot bese* Slovoto i Slovoto bese Tera 2.Toa bese vo pocetokot vo Boga . . . Tera bese vo pocetokot vo Make->*Ma(ke)->Ma Tera bese vo pocetokot vo *Ma 3.*Se stana preku *Nea i bez Nea nisto ne stana sto stana -ova kako verzija vo angliskiot jazik Tera-*Terra-La Ter--Earth-Zemja Tera->*W+Tera-Watera-Water-Voda Tera->*-T-Era-eAER-AERA-Aero-Air-Vozduh Tera->*(T-P-F)Pera-Pira-Fira-Fire-(V+Tera=Vtera-Vatera-Vatra)-Ogan Vo pocetokot bese Duma i Dumata bese *Ma/Tera->Mater
Homer MakeDonski Makedon sokrien vo Hindy religijata se obidov da go otkrijam preku sanscrit jazikot fokusirajki se na zborovite sto gi imav za najvazni : Duma i Bog eve go kratkoto rezime od tekstot http://www.ajvarforum.com.mk/forum/topic.asp?TOPIC_ID=16881 Now let see the Text : 1.In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God In the beginning was the Word and the word was *U/va and *U/va was with Bhagavan Bhagavan is God in Sanscrit Bhaga/van Bhaga/(U)VAN Bhaga/Van .. and the Word was God with u/va this condition is inpossible to be explained ,maybe if it is opserved only as UVA-U/Va- *V-*B-*M and than is U/MA Ma as Mother 2. The same was in the beginning with God. -UVA(N)was in the beginning with Bhaga . . . 3 All things were made by him; and without him was not any thing made that was made. what it's Today's as a hindy version: UVAN~DUMA~DON *DON->*ODON->*OGON->*OGNI->*AGNI->*HAGNI->Fire *DON->*DAN->*PAN->PANI-water *DON->*DUMA->*DUVA-> *D->*H (via D-> Dz-K's->X->H) *Duva->*Huva->*Hauva->*Hawa-Air They are only three elements in Hynduism the fourth one is Mother Earth Herself for the Earth are saying Zemni or for the planet Earth will say DUNYIA Don->Don ia->Dunyia In the beginning was the Word and the Word was Bhagavan and a question why is that bhagavвn - the Supreme Lord; - BHAGA/VAN *B->*M *H->' *A->A *G->K *A->AE->E _______ B H A G A M ' A K E _______ VAN *V->W->*D *A->O *N-N ______ V A N D O N ______ BHAGA/VAN M' AKE /DON _____________ BHAGAVAN~MAKEDON ________________ Homer BhagavanSKI alijaz Homer Makedonski
Homer MakeDonski In the text about 10 commandments am guessing that the word GOSPOD what is a title in Macedonian language and its standing for GOD as a shortest form from the word GOSPODAR what is standing for LORD But what could happend is we split this word into two halfs GOSPODAR GOSPO/DAR GOSPA/DARI GOSPA/DARUVA and that seems to be my point DONA GIFT becaming something very scarefull as Master
Homer MakeDonski From the same source http://www.carm.org/kjv/John/john_1.htm --------- 4 In him was life; and the life was the light of men. --- If here word life is standing as asotiation for Jesus ,what alone by Him self witnessing that is a life ,by John 14,6 where is writen as http://www.carm.org/kjv/John/john_14.htm --- 6.Jesus saith unto him, I am the way, the truth, and the life: no man cometh unto the Father, but by me. --- than with out going in no future religious pollemic with all egzisting religion ,their philosophies and doctrines ,let's focus only at the origin of the Jesus name ,what at the pointed part is taken as a symbol of the life. Out of debate is that name Jesus is Jews originated Jews them selve have three names for God , Eloah or Elohiym as the oldest ones,we can read in here about it as well www.biblicalhebrew.com/sa...it1040.gif <http://www.biblicalhebrew.com/sample-pages/unit1/unit1040.gif> and the other two are YHWH and Adonai. So by some chronological order shoul be as : Eloah(Elohiym) YHWH Adonai But all these titles via "Don" could be seen at this way as well : 1)Don Adonai -as the oldest ones 2)Don Eloah -------- N-L-R -------- D o n D o L D oe L (D) oe L ' oE L ' oE eL ' oE eLL ' 'E 'LLo ' 'EL Lo a ' ' ' El loh(ym- suffix,?) Eloah Elohym ------------ With their Arabic cousins the same name is maybe accepted with a bit different sound Don El oah aEl oah AeL oah AL Lah ALLAH --- The Third one is mostly in use YHWH Don YHWH *D-DZ-DJ-J-Y O-' *N-m-b-v-W D O N Y ' W' Y H W H Lets go back at the beginning of the text by John(1,4) 4 In him was life; and the life was the light of men. If here we take a letters H as a consonante ,than *H->*X->*KS YHWH Y-I H-K'S W-U H-K'S Y H W H I KS U KS I "S U " S JE S U S Maybe that development and using of these consonante is under the influention from those ancient peple what had started to exploated the suffix US and as the name for their main goddess as well. Don *Dzon *Dzeme *Dze/(us) *Dzeus 'Zeus or by opposite way from here Zeus *Z-J-Y *U-W *S-'S-(K)'S-KS-X-H Z E U S Y ' W H if the sound Y here is limmited with "h" as (I supossed in lines above as well) in some of todays languages than we could came back at the word construction as: DON D O N DZ E U S 'Z E U S *D->DJ->J-I->*Y YZ ' W 'KS *Z->S Y 'S W H (*S-> bissonante form of K'S ) Y K'S W H Y H W H or clear Z E U S DZ E U S YZ ' W 'KS Y 'S W H Y K'S W H Y H W H
Homer MakeDonski eve i malce propaganda 28.Father, glorify your Name! Then a voise came from heaven: "I have glorified it ,and I will glorified it again John 12,28 ADONAI M+ADONAI *MADONAI Ma/Dona i MA(KE)DONAI
Homer MakeDonski 11 Believe me that I am in the Father, and the Father in me: or else believe me for the very works’ sake. (John11,14) a bit of analyse here "I am in the Father and the Father in me" Father /Jesus on this way does not match so let's move backwords and with Macedonian language help let's try to find a corect explanation on this Jesus words Fact is that the Bible is writen for God as for He But if we suposed that the name ,again names are focus in my searches Father is fully originated in the name Mother Father *F->*M Mother Ma/ther Matera *Ma/TERA ---------------- *N->*L->*R ----------------- *Ma/TeNa *Ma/DoNa Ma-Mother Ma(Ke)/Dona Majka -Mother Than on this way we may have much better explanation of those Our's Lord word as name Jesus originated in Don as I wrote above.
Homer MakeDonski And those changes of Father Mother have had taken a place from the times ,again my favorite one's: http://pub18.ezboard.com/fbalkansfrm14.showMessage?topicID=117.topic ---------- Q:How is it that the Maltese Fertility Cults have been such a secret? It’s likely that the early people who had written language never knew about them. __________ A; Simple very simple Hellens were destroyers.Since they're arrived .. .cult of Patricharcath been established ________ at the way ----- Make ------ *K->*T MaTe (e-i) MaTi M/ati -M aтi aтa oтa Ota+c Otac -- or from --- Make in genitive Majce by same principle Majce M/ajчe -M Аjчe Ojчe Oичe Oчe ---------- and from -- Don Dzon z->s Ds o n 'S oi n 'S i n than maybe word Makedon could have a meaning as ----------------- Make Don "Oce Sin --------------- Mace Don Father Son ---------------
Homer MakeDonski Genesis 1:1 The box of Creations ; 26.And the God said,"Let us make man in our image,in our likeness,and let them rule over the fish of the sea and the birds of the air ,over the livestock,over all the earth and over all the creatures that move along the goround ." Genesis 1:26 Let's anylase : What does God said : He saing this : -"Let's us make man in our image ,in our likeness ,and let them ..." Lets focus at the plural used form in the sentence -"Lets's us make man in our likeness,and let them ..." God->Bog ->Make 26. And *Make said,"Let us make man in our image and let them ... Let's anlalyse 26. And * Make said" Let US (* Make and *Don) make man in OUR (as WE are )image and let THEM(You and Me ) US ;OUR ; (YOU and ME ) 26. And *Make said ," Let *Make and * Don make man in OUR image (as WE are like )" ... Makedon as word what could help to make the thinks clear even at some most diffical part's into the Holy Bible
Homer MakeDonski http://www.carm.org/kjv/Rev/Rev_3.htm Revelation by John 7 And to the angel of the church in Philadelphia write; These things saith he that is holy, he that is true, he that hath the key of David, he that openeth, and no man shutteth; and shutteth, and no man openeth; 8 I know thy works: behold, I have set before thee an open door, and no man can shut it: for thou hast a little strength, and hast kept my word, and hast not denied my name. 9 Behold, I will make them of the synagogue of Satan, which say they are Jews, and are not, but do lie; behold, I will make them to come and worship before thy feet, and to know that I have loved thee. 10 Because thou hast kept the word of my patience, I also will keep thee from the hour of temptation, which shall come upon all the world, to try them that dwell upon the earth. 11 Behold, I come quickly: hold that fast which thou hast, that no man take thy crown. 12 Him that overcometh will I make a pillar in the temple of my God, and he shall go no more out: and I will write upon him the name of my God, and the name of the city of my God, which is new Jerusalem, which cometh down out of heaven from my God: and I will write upon him my new name. 13 He that hath an ear, let him hear what the Spirit saith unto the churches. Analyse and possible explanation Thus from the aspect of the Name what mentioned at the text 7 And to the angel of the church in Philadelphia write; These things saith he that is holy, he that is true, he that hath the key of David, he that openeth, and no man shutteth; and shutteth, and no man openeth; 8 I know thy works: behold, I have set before thee an open door, and no man can shut it: for thou hast a little strength, and hast kept my word, and hast not denied my name. -"I have set before thee an open door,and no man can shut it : and this is that open door what no body can shut it ever trought we read ... Make *Maeke *MaJkea Маjка *M->*B *BaeKe *K->*G *BaeGea *BaeGa *BaGa Bog He that hath an eye, let him read what is writen Make~Majka~Bog ~God -"for thou hast a little strength, and hast kept my word," -for thou hast a little strength,... as present saying ... - and hast kept *my word *My word My i.e.God's Word-Duma *my word=God's word God word -> *Bog *Duma ->*Make *Don Make Don .."-"for thou hast a little strength, and hast kept *MakeDon" ".. and hast not denied my name. " and hast not denied *my name what is fully reflected as name of your land God's name Bog Make "You have got an open door trought you can read is writen that *my name has reflected in the name what you hold as your's.That is what is given to you.So you know and so"hast kept my word,and hast not denied my name ." Homer MakeDonski
Kareotis http://www.fordham.edu/halsall/ancient/alexfake.html
Ceki If you have any complaint to make about the results of your efforts hitherto, or about myself as your commander, there is no more to say. But let me remind you: through your courage and endurance you have gained possession of Ionia, the Hellespont, both Phrygias, Cappadocia, Paphlagonia, Lydia, Caria, Lycia, Pamphylia, Phoenicia, and Egypt; the Greek part of Libya is now yours, together with much of Arabia, lowland Syria, Mesopotamia, Babylon, and Susia; Persia and Media with all the territories either formerly controlled by them or not are in your hands; you have made yourselves masters of the lands beyond the Caspian Gates, beyond the Caucasus, beyond the Tanais, of Bactria, Hyrcania, and the Hyrcanian sea; we have driven the Scythians back into the desert; and Indus and Hydaspes, Acesines and Hydraotes flow now through country which is ours. With all that accomplished, why do you hesitate to extend the power of Macedon to the Hyphasis and the tribes on the other side ? Are you afraid that a few natives who may still be left will offer opposition? Come, come! These natives either surrender without a blow or are caught on the run--or leave their country undefended for your taking; and when we take it, we make a present of it to those who have joined us of their own free will and fight on our side. Gentlemen of Macedon, and you, my friends and allies, this must not be. Stand firm; for well you know that hardship and danger are the price of glory, and that sweet is the savour of a life of courage and of deathless renown beyond the grave. Are you not aware that if Heracles, my ancestor, had gone no further than Tiryns or Argos--or even than the Peloponnese or Thebes--he could never have won the glory which changed him from a man into a god, actual or apparent? Even Dionysus, who is a god indeed, in a sense beyond what is applicable to Heracles, faced not a few laborious tasks; yet we have done more: we have passed beyond Nysa and we have taken the rock of Aornos which Heracles himself could not take. Come, then; add the rest of Asia to what you already possess--a small addition to the great sum of your conquests. What great or noble work could we ourselves have achieved had we thought it enough, living at ease in Macedon, merely to guard our homes, accepting no burden beyond checking the encroachment of the Thracians on our borders, or the Illyrians and Triballians, or perhaps such Greeks as might prove a menace to our comfort ? Arrian: Speech of Alexander the Great, from The Campaigns of Alexander
Homer MakeDonski Благословен Бог наш и имје присно сега и сегдами и ва вјек и вјеков амин Господи помилуј Господи помилуј Господи помилуј ===== Вака вели писмото од Јован напишано, во продолжение до Ангелот на црквата Филаделфијскаска од *Иса изречено == 9.Ете,ќе ти дадам некои од са- танската зборница--*оние кои, што велат дека се Јудејци , а не се ,туку лажат,--ете,ќе напра- вам да дојдат +да дојдат и да ти се поклонат пред нозите твои и да те познаат, дека Јас те засакав. Откр.2, 9 ;+иса 49,23;60,14 9.Ете,ќе ти дадам некои од сатанската зборница --*оние кои ,што велат дека се Јудејци,а не се , ---- *Јудејци =*праведници ------- -*оние кои ,што велат дека се * праведници ,а не се , туку лажат, Лажат кога велат дека се „демократи" кои работат за светот како подобро место за живеење ,а не се туку се водат од своите економски интереси лажат кога велат дека се .... а не се .. --ете,ќе направам да дојдат+ и да ти се поклонат пред нозете твои и да те познаат дека Јас те засакав. 10.Бидејќи ти го запази слово- то на трпењето Мое, и Јас ќе те запазам од часот на искуше- нието,кој ќе дојде над целата вселена,за да ги искуша оние што живеат на земјата. ++++++++++++++++++++ 10.Бидејќи ти го запази слово- то на трпењето Мое, Бидејќи ти го запазуваш *словото на трпението Мое, думата на трпението мое законот на стрпливоста кој што е познат многу добро на сите трпение спасение -Трпиш * и допрва ќе си во страдањата свои ,а поради зачувувањето на Името Мое -трпиш поради непризнавањето од страната на --*оние што се нарекуваат Јудеи во секој сегмент на битиствувањето твое и нема таков што останал ,а да е неоспоруван и како вера и како народ и како јазик и како историја и како се друго што македонштина значи --- -и Јас ќе те запазам од часот на искуше- нието,кој ќе дојде над целата вселена,за да ги искуша оние што живеат на земјата. и сето ова што се случува е само вовед искушението е поголемо кај останатите и од него ќе бидеш изоставен бидејки си трпел ,трпиш и ќе го дотрпиш ова уште малце преостранато време што е тука ,а се одбројува 11.*Ете,идам скоро:држи, што имаш,за да не ти го земе ни- кој венецот твој. Откр.1,3 ======= 11.Ете идам скоро: држи што имаш ,за да не ти го земе никој венецот тој *Држи што имаш -оти начинот на кој те дотепуваат е тој -„сите тие заедно против еден од стадото твое" па откако ќе завршат со тој еден почнуваат со друг еден по еден по еден по еден..се до последен Држи го што имаш за свое чувај го тоа што е твое Името стадото земјата вербата минатото Држи.. ...за да не ти го земе ни- кој *венецот твој. .. за да не ти ја земе никој *славата твоја .. оти никој друг нема прославен да биде на местото твое туку и само ти ==== Благословен Бог наш и имје присно сега и сегдами и ва вјек и вјеков амин Господи помилуј Господи помилуј Господи помилуј Господи помилуј амин ========== Благословен *Бог наш и имје присно сега и сегдами *б->*м *млагословен *Бага наш и имје присно сега и сегдами и ва вјек и вјеков * Господи помилуј * *Млаго/словена *Маке наша и имје присно сега и сегдами *млаго *словена *Маеко наша и имје присно сега и сегдами *млого *ословена *Маико наша и имја присно сега и сегдами *многу *ословувана Мајко наша и имје присно сега и сегдами и ва вјек и вјеков амин Господи помилуј *д->*т *Госпоти помилуј *Госпо/ти помилуј Госпо ти помилуј .. М/амин
alexdagreat you guys from former yugoslavia are very funny. you keep trying adapting greek history facts to be your own cause you aint got any history of your own whatsoever. when greeks build temples and theaters you didnt even exist. you took a greek flag, a greek symbol from an ancient greek town, and a greek name while you dont even speak greek, and you are connected with the cirylic/slavic nations, yet you have the nerve to say the word macedonia in every aspect of your live. you are very lucky that our crappy and pussy politicians didnt send a couple of dosens of F16s to wipe your ass out, instead of an embargo, and then see what happens if you mess with greeks and their heritage. luckily for you we are a peaceful nation. now I'm not trying to threat anyone or say anything insulting, but you'd better stop dreaming, and search about your identidy elsewere cause stealing one, is not the better way to go. macedonians were a greek clan as spartans and athenians, so learn some greek history first, and try to propagate your BS later. newsflash for you: we go back more than 5.000 years and we fought and kicked everyones ass who tried to steal our freedom and our identity since then. you have no connection whatsoever with greeks. in fact even your alphabet is based on the greek one, like the latin. and ther is no such thing as macedonian language. and you better take a look at an ancient map to see were the actual macedonian territory was 2.800 years ago. whats the next lame thing you will do? say that Alexander the great was Alexandro-vich? hahaha! get real and do yourself a favor. take a bus, get your ass to greece, and visit the vergina museum to see it for yourselves. learn some history and then be proud to say that you are Yugoslavians from Skopje. and for your information I belong to a bunch of people who fought during the bosnian war, on your side. but dont insult us ok?