MALKU FALI DO BOJKOT
MALKU FALI DO BOJKOT
n/a Vo prviot krug nemashe bojkot. Ama i imashe bojkot na 45.56% od gragjanite odnosno na okolu 800,000 glasachi koi ne izlegoa na izbori, zatoa shto spored DIK izlegoa SAMO 55.44% glasachi. Otprilika toa izgleda vaka: 1. DPA = 78,269 2. SDSM = 385,300 3. DUI = 134,048 4. VMRO-DPMNE = 309,131 5. NEVAZHECHKI = 21,000 ------------------------ VKUPNO = 903,700 = 55.44% Vo vtoriot krug bi ochekuval vakvo neshto: 1. SDSM = 385,300 + (100,000 od DUI) = 485,300 2. VMRO-DPMNE = 309,131 + (0 od DPA) = 309,131 3. NEVAZHECHKI = = 21,000 ------------------------------------------------------ VKUPNO = 794,431 = okolu 50% VMRO-DPMNE se teshki naivci (politichki kamikazi) ako mislat deka kje nadoknadat 175,000 glasovi vo vtoriot krug. Edinstveno, ako sakaat da se chustvuvaat moralni pobednici, e da se identifikuvaat so masata od okolu 800,000 glasachi koja ne izleze vo prviot krug. Toa znachi deka treba da povikaat na BOJKOT i so toa da go prejdat drzhalnikot. Vo spotivno, rabotat samo vo korist na svojata shteta. Ne za dzhabe, drzhalnikot provo shto napravi beshe da im se zablagodari na site gragjani koi glasale, pa potoa na glasachite shto glasale za nego. Kako shto reche eden novinar: "Vo vtoriot krug, glasot za Kedev kje bide glas za Crvenkovski" Zatoa site shto ste protiv Crvenkovski, ne izleguvajte na izbori vo vtoriot krug.
B O J K O T!
AaaAa Evo ti odgovor od Gospodinot Guner Ismail! Афро-фризура Денот е таков и ваквите оценки освен што се сосема допуштени, тие се и нужни. Дека консумирањето на демократијата по пат на апстиненција, на бојкот, е вистинскиот демократски избор, "знак на зрелост", е голема лага и демаскирањето на оваа лага е сосема легитимна, демократска цел Ете, токму така изгледа нашава македонска ситуација. Нерасплетлива, како најзаплетканата коса. Некои велат намерно - заради заговори и предавства, а некои велат ненамерно - од објективни, историски причини! И така со години, скоро деценија и половина, во независноста, а повеќе од сто и кусур години, откако е воспоставена оваа слика на светот, во која, во првичните проекции на креаторите, за Македонија и не беше предвидено место! Долг пат, многу заплеткан, со многу компликации. Не дека денешниве избори ќе ја решаваат оваа, безмалку квадратура на кругот, или пак ќе расплетат некои поголеми перчиња на заплетканата коса, би било лудост, глупост, а и наивност, да се верува во тоа, ама сосема е сигурно дека ќе бидат вистинскиот (полу) чекор напред. За читател кој го чита ова, на денот на изборите, не е некоја голема утеха, ама сакам да верувам дека барем малку од малку, ќе биде внесување на светлина, малку поттик, малку охрабрување, во неговиот избор, да излезе од дома, да појде да гласа! Токму тоа е, ќе биде, вистинскиот и добар резултат на овие избори. Какви ќе бидат крајните резултати, во смисла на тоа кој ќе победи, кој ќе изгуби, кој ќе оди напред, кој назад, во овој и во следниот изборен круг, сосема е небитно. За тоа нека му се грижат изборните штабови на кандидатите и Државната изборна комисија. Наше е, како одговорни граѓани на оваа земја, да се грижиме за тоа, на изборите да излезат максимален број граѓани и да го употребат својот глас. Тоа ќе биде сосема доволно за една голема победа. Ќе речете: врз кого? Е, во одговорот на ова прашање лежи целата смисла на важниот изборен (полу)чекор напред. Имено, ако читателот добро се сеќава, Македонија, веднаш по смртта на претседателот Трајковски, систематски беше заплашувана од т.н. српско сценарио. Неуспешни избори поради разочараност на гласачите, поради апатија, поради општа зачмаеност, бесперспективност итн. На оваа, очигледно увозна идеја, се накалемија една цела сурија од разни транзициски птички, глувци и други гадинки намачкани со разни бои и од разни сорти. Верувам дека, еден убав ден, некој ќе се зафати да го исцрта хорор-портретот на оваа дружина, ама во секој случај, станува збор за криминална дружина. Синдромот "апстиненција"/"бојкот" почна да се шири, ама за среќа, не наиде на одѕив. Политичките партии се "фемкаа", се думаа, се распрашаа "таму кај што треба" и се решија, ќе учествуваат. А "народот", се правеше ли, или пак му беше здодеано, сосема ги игнорираше! Се опамети! На големо изненадување на "апстиненцијалистите"! Уследи едно бомбардирање на јавноста со гнасотилаци, малтретирање, подземни шиканирања, навреди, обвинувања. Сите мегафони на подземјето се вклучија на максимум. Се создаде една чудна коалиција. Од повластени "дечиња" на комунизмот, разузнавачко-полициско подземје, нивните криминални пајташи, распопи од сите вери, заведени и напуштени агенти без газди, банкротирани "политичари", псевдоинтелектуалци длабоко забраздени во провинцијален фашизам, па си до "новинари", чие главно (не)дело во изминатиот транзициски период беше мачкањето на оваа земја со фекалии, внесувањето конфузии, рекетирање, себепродавањето кај корумпираните и исплашени политичари и криминални-бизнис елити. Компанијава од петни жили се обидува(ше) себе да се претстави како дел од "големото решение за Македонија". Ни помалку ни повеќе, туку како решение! Замислете, луѓето, кои идејата за бојкот ја увезоа од страна, од братски ли, од соседни ли, или од незнам какви ли места, се обидоа да се претстават како "Решение"! Е, па со излегувањето на избори, граѓаните на оваа земја, ако не нешто повеќе, барем на нив, со прст ќе покажат, дека "апстиненцијалистите" (целата таа компанија) се дел од проблемот - што за еден изборен (полу)чекор е исклучителен успех! Дали мал, дали голем, сосема е сеедно, но јасно е како бел ден, дека "апстиненцијалистичката коалиција" (која може да се покаже како флексибилна, значи да расте пред вториот изборен круг) всушност е еден од проблемите на нашата, безмалку вечна, заплетканост и кога него ќе го (с)нема, барем воздухот ќе биде почист. Кој како сака, нека го разбере ова, ама денот е таков и ваквите оценки освен што се сосема допуштени, тие се и нужни. Дека консумирањето на демократијата по пат на апстиненција, на бојкот, е вистинскиот демократски избор, "знак на зрелост", е голема лага и демаскирањето на оваа лага е сосема легитимна, демократска цел. Да се тврди дека за Македонија е најдобро да влезе во институциски вакуум било вистински демократски чин, не само што е неписменост, туку и злоба насочена кон сопствената земја и народ - со намери, а веројатно и платено, земјата постепено да се доведе на одамна посакуваниот раб на амбисот, по што на нарачателите и инспираторите на "апстиненцијата", работата би им била поедноставена - да не турнат надолу! Затоа, личната карта, пасошот в раце и на гласање. Не смееме да дозволиме, сега кога "партијата карти" се отвори вака како што се отвори, една шарена групација, една од групациите кои оваа земја ја направија таква каква што е, да успее во нејзините намери. Изборите не смееме да ги бојкотираме. Ако ги бојкотираме, некој друг, однадвор, ќе ја води земјава. Ние самите мораме да ги отпочнеме и да ги водиме процесите што не очекуваат. Несомнено, изборот на претседател на државата е првиот, па макар и "полу", чекор напред. А потоа? Ќе видиме. Процес е, ќе учествуваме и во никој случај нема да бојкотираме ништо. Демократијата е таква и само како таква мора да се разбере. Ова е Македонија, а не.... !?
n/a Vidi AaaAa, Ne treba da mi go citirash kafeanskiot filozof tuku trebashe da dadesh svoe mislenje vo vrska so temava Bojkot Da ili Ne. Ili mozhebi 100% se soglasuvash so Gjuner. Ako de, zarem nemash svoi zborovi? Tvojot filozof veli: "Demokratski e da se razoblichi apstinencijata". Da. Ama i demokratski e DA NE IZLEZAM DA GLASAM, a nedemokratski e zaradi toa da bidam SATANIZIRAN, ili da me poistovetuvash so razni krimi gangsteri, shpiuni, i politichki chkart. Ova ne se parlamentarni izbori, pa moeto (ne)izleguvanje da ne pridonesuva dali kje se izbere parlament ili ne. Ako jas i ushte 45% od makedonskite glasachi i ushte 5-10% od onie koi glasaa vo prviot krug ne izlezeme vo vtoriot krug, nema da se izbere pretsedatel, i toa se BROI! Ustavot mi go garantira demokratskoto pravo deka mojata apstinecija se BROI! Sfakjash? Izgleda ne sfakjash!
OooOo OooOo misli deka blazhocrni si ja fati beljata. Dali si ti blazhocrni normalen so kogo vlagash u konflikt choveche??? Teshko tebe posle ova. [:D] OooOo samo kje posmatra od strana. [^]
Gazment
quote:
Originally posted by blazhocrni
Vidi AaaAa, Ne treba da mi go citirash kafeanskiot filozof tuku trebashe da dadesh svoe mislenje vo vrska so temava Bojkot Da ili Ne. Ili mozhebi 100% se soglasuvash so Gjuner. Ako de, zarem nemash svoi zborovi? Tvojot filozof veli: "Demokratski e da se razoblichi apstinencijata". Da. Ama i demokratski e DA NE IZLEZAM DA GLASAM, a nedemokratski e zaradi toa da bidam SATANIZIRAN, ili da me poistovetuvash so razni krimi gangsteri, shpiuni, i politichki chkart. Ova ne se parlamentarni izbori, pa moeto (ne)izleguvanje da ne pridonesuva dali kje se izbere parlament ili ne. Ako jas i ushte 45% od makedonskite glasachi i ushte 5-10% od onie koi glasaa vo prviot krug ne izlezeme vo vtoriot krug, nema da se izbere pretsedatel, i toa se BROI! Ustavot mi go garantira demokratskoto pravo deka mojata apstinecija se BROI! Sfakjash? Izgleda ne sfakjash!
Blazho, AaaAa nema vreme da gubi so takvi kako tebe! Vidi ubavo sto ti napishala i slushaj go OooOo[:)]
fio И јас не би се закачал со АааАа... Леле кој ќе чита сеа...
f9 ХЕЛСИНШКИОТ КОМИТЕТ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Слабиот одѕив е позитивен демократски чин Слабиот одѕив на граѓаните може да се сфати и како позитивен показател за пробивот на сознанието дека станува збор за право, а не за должност на избор, сметаат претставниците на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија. „Апстиненцијата е начин на искажување на мислењето, како и самото гласање. Постигнатото повисоко ниво на демократичност се потврдува со отсуството на видлива присила врз граѓаните да гласаат“, се вели во последниот извештај на Хелсиншкиот комитет. Во него се посочува дека во првиот круг од предвремените претседателски избори во Македонија граѓаните, генерално, имаа можност да го остварат своето избирачко право и на слободни и фер избори да го дадат гласот за еден од предложените кандидати. Хелсиншкиот комитет како проблеми ги наведува случаите на повеќекратно гласање, нарушување на тајноста на гласањето од припадници на различни партии, неможноста дел од внатрешнораселените лица да го остварат своето право на избор, незаконското полнење на гласачките кутии на одделни избирачки места со учество на членови на изборната комисија, како и недостапноста на најголем дел од гласачките места за лицата со посебни потреби. „Тргнувајќи од фактот дека секој од овие случаи претставува прекршување на законските права на граѓаните, ја повикуваме ДИК во соработка со надлежните државни органи да преземе итни мерки за нивно отстранување меѓу двата изборни круга, односно санкционирање, во текот на вториот изборен круг“, порачува Хелсиншкиот комитет. Комитетот ги повикува и надлежните органи веднаш по изборите да пристапат кон промени на легислативата и усвојување соодветни мерки, со кои би се надминале неможноста да гласаат македонските граѓани што привремено живеат во странство, неажурираноста на избирачките списоци, отсуството на единствениот матичен број во избирачките списоци, нерамноправната застапеност на жените во изборните комисии и нерамноправната положба на жените во процесот на гласањето.
n/a
quote:
Originally posted by OooOo
OooOo misli deka blazhocrni si ja fati beljata. Dali si ti blazhocrni normalen so kogo vlagash u konflikt choveche??? Teshko tebe posle ova. [:D] OooOo samo kje posmatra od strana. [^]
Nema belja so AaaAa. Ima i kje ima mrtvi dushi (dali se od Gogolj, ne ti kazhuvam, proceni sam). Zoshto Vmro-vci bi glasale za Branko. Tresnete go od zemja so neizleguvanje!
B O J K O O O O O T!
Strelec Blazho, dzabe povikuvash na bojkot... Neli gledash deka site TEBE te bojkotiraat?:)
SLaCk Guner Ismail = kafanski filozof.
OooOo so Slack se slozhuvam po tret pat :)) Neverovatno [;)]
f9 Според Гунеров 45% се криминалци,хоштаплери,гробари и др боранија.Тоа е така кога за јавното мислење се информираат од своите мозочиња.Не им текнува да го посетат форумов ВМАКЕДОНИЈА па да се информираат за тоа јавно мислење....дека не е увезено од никаде,туку е створено од антагонизмот,импотентноста и демагогијата на политичарите кој го загадуваат Македонскиот политички простор не оставајки да навлезе чист интелектуален воздух.На Гунер не му е јасно дека ние живееме во 21 век и дека после се што ни се случи имаме изградено критериуми со повиски вредности од оние партиските.Кандидатите не ги прифативме за достојни на функцијата.Партиите не предложија надпартиска личност која ке не обедини. Мислев да го тужам Гунера за тоа што ги врега скоро половина грагани на Македонија,но сега пошто знам дека бил Кафански филозоф ,немам шанси тоа да го направам.Пијанството судијава ке му го припише како олеснителна околност.
n/a
quote:
Originally posted by Strelec
Blazho, dzabe povikuvash na bojkot... Neli gledash deka site TEBE te bojkotiraat?:)
Hmmm, dali e taka. Rechisi 800,000 ne izlegoa na priviot krug. Od niv, mozhebi samo 10 ja posetuvaat vmacedonia, ama i toa mislam deka znachi deka SITE ne me bojkotiraat. A i zoshto mene bi me bojkotirale. Se znae: Treba da go izbojkotiraat Branko Crvenkovski [:D] I kako shto trgnale rabotite, izgleda taka i kje bide [:D]
ViennaBoy Neznam za drugite no jas utre zaminuvam pak za Makedonija i na 28 ke glasam a den potoa, na 29, se vracam pak vo Vienna.So bojkot nikoj ne dobiva nisto.Na Makedonija i treba pretsedatel.
n/a
quote:
Originally posted by ViennaBoy
Neznam za drugite no jas utre zaminuvam pak za Makedonija i na 28 ke glasam a den potoa, na 29, se vracam pak vo Vienna.So bojkot nikoj ne dobiva nisto.Na Makedonija i treba pretsedatel.
Ufff, bravo. I drugite kje go sledat tvojot primer i denovive se ochekuva vo Makedonija da pristignat okolu eden milion iselenici za da glasale za G'zim Ostreni. [:D] Na toj nachin vkupno Branko kje ima 500,000 glasahi, shto e tokmu 50% + 1 (manje vishe da ne cepidlachime), i se e OK. Na Mekedonija i treba pretsedatel. Ne poposle, tuku sega. [:o)] Dur si u Makedonija, ako sluchajno vlezesh vo nekoja kafana, narachaj ja pesnata "Ej Branka Branka, Branka, ko je kriv zbog nasheg rastanka", ako vekje ne e narachana, zashto mnogu e popularna denovive.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by blazhocrni i denovive se ochekuva vo Makedonija da pristignat okolu eden milion iselenici za da glasale za G'zim Ostreni. [:D] Na toj nachin vkupno Branko kje ima 500,000 glasahi,
Ke pristignat 1 miljon za da glasaat za Ostreni, ama Branko ke dobiel 500 000!?!?!? Po glupa replika od ovaa nema ni da vidam na forumov.[:o)][8D]
n/a
quote:
Originally posted by ViennaBoy
quote:
Originally posted by blazhocrni i denovive se ochekuva vo Makedonija da pristignat okolu eden milion iselenici za da glasale za G'zim Ostreni. [:D] Na toj nachin vkupno Branko kje ima 500,000 glasahi,
Ke pristignat 1 miljon za da glasaat za Ostreni, ama Branko ke dobiel 500 000!?!?!? Po glupa replika od ovaa nema ni da vidam na forumov.[:o)][8D]
XEXE, shto da ti pravam koga ne razbirash! [:D] Pobaraj vo rechnik shto znachi ironija, hiperbola, karikiranje i slichno. Mozhda kje podnauchish neshto. Aj nema veza, daj narachaj ja pesnata "Branka, Branka, ko je kriv zbog nasheg rastanka".
n/a Samo bojkot i nisto drugo , a veruvam deka ke se sluci.Posle toa novi kandidati moze ke se fati na oko nekoj , mada ne veruvam. Samo Branko predavnikot da ne bide...