FYROM and eurovision!
FYROM and eurovision!
AaaAa Македонската вечер, што во рамките на Изборот на песна на Евровизијата требаше да се одржи на 10 мај во Истанбул, е откажана поради немање соодветен простор и недостиг на пари. - Ни беше понудено Македонската вечер да ја одржиме во хотелот во кој сме сместени, а не во некој посоодветен локал. Задоволни сме што Македонија ќе биде една од четирите земји што ќе гостуваат на израелската забава, која ќе се пренесува на турската Д телевизија. Во програмата ќе настапи и Тоше Проески, кој ќе отпее неколку песни - изјави Иван Мирчевски, шеф на македонската делегација во Истанбул. Поради несоодветни услови, забавите ги откажаа Хрватска, Србија и Црна Гора, Словенија. Инаку на првата евровизиска проба на сцената во спортската арена "Абди Ипекчи" во Истанбул, женските придружни вокали на Тоше Проески, Тамара, Фани и Маја, се појавија со жолти маици на кои стои пораката "Do't you F. Y. R. O. M. me!" . Тие најавуваат дека овие маици ќе ги носат на сите јавни настапи до полуфиналната вечер на 12 мај. Првите реакции на евровизиските фанови на веб-страницата www.esctoday.com се дека настапот на македонскиот претставник има политичка порака. На страницата пишува дека вокалната изведба е добра, но сценскиот настап го оцениле како слаб. (С.А.Н.)
AaaAa I taka i taka festivalot ne e merilo za kvalitet, strasno me raduvaat shto im tekna da go iskoristat za propaganda. Bravo. Slikive se od pres conferencijata,prevzemeni zaedno so komentarite od www.eurovision.tv [img]http://www.eurovision.tv/images/imagegallery/07_macedonia.jpg[/img] Tose [img]http://www.eurovision.tv/images/imagegallery/07_macedonia_II.jpg[/img] Press Conference, 2nd day Humour is very important in the Macedonian Delegation [img]http://www.eurovision.tv/images/imagegallery/07_macedonia_III.jpg[/img] Tose: a trained opera singer [img]http://www.eurovision.tv/images/imagegallery/07_macedonia_IV.jpg[/img] Press Conference, 2nd day Tose and his Head of Delegation [img]http://www.eurovision.tv/images/imagegallery/07_macedonia_V.jpg[/img] The Macedonian song writer / composer [img]http://www.eurovision.tv/images/imagegallery/07_macedonia_VI.jpg[/img] Press Conference, 2nd day Tose: 12 points for opera singing during the press conference