Сељачишта
Сељачишта
fio Украдени 24 садници од булевар Партизански одреди На 28 и 29 мај, од жардиниерата на улицата Партизанска, кај крстосницата на "Симпо", извршена е кражба на 24 садници, информираат од "Паркови и зеленило". Кражбата е извршена во вечерните часови, а украдени се садници од сортите Јуниперус, Туја, Прунус, Хамаципарис, и дел од летниот расад кој неодамна бил насаден. Од "Паркови" велат дека случајот е пријавен во полиција од страна на случајни минувачи. Освен кражбите, од ова јавно претпријатие се жалат и на константно оштетување на системот за полевање долж целата лента на булеварот Партизански одреди, што според одговорните, доведува до прекин во одржувањето на садниците. Од "Паркови" тврдат дека вложуваат напори за одржување и унапредување на зеленилото во Скопје, но и дека постојано се соочуваат со вакви проблеми. Поради тие проблеми за "Паркови и зеленило" главни виновници ако зеленилото во Скопје е забаталено се несовесните граѓани кои го оневомзожуваат тоа. Е ради ова треба сите сељачишта и дошљаци да се исчистат од Скопје, фино лепо да си се сведе на 200.000 жители! Да не го спомињам фрлањето ѓубре од тераса и пљукањето кај се стигне замислувајки си дека сеуште се по дворовите и шталите.
melpomena Najomileno im e frlanje uloshki od terasa[xx(]
OooOo
quote:
Originally posted by fio
Е ради ова треба сите сељачишта и дошљаци да се исчистат од Скопје, фино лепо да си се сведе на 200.000 жители! Да не го спомињам фрлањето ѓубре од тераса и пљукањето кај се стигне замислувајки си дека сеуште се по дворовите и шталите.
Peticija ima nekade da se potpishe? Shala na strana ima ushte mnogu takvi sluchki: Kapacite od shahtite, Kantite pokraj kejot, krshenje na klupite vo gradskiot park i gazenje/parkiranje so kolite na trevnicite se samo nekolku sluchki koi mozhat da se prochitaat vo dnevnite vesnici.
GoDsHaNd TITO ZA PRETSEDATEL!
Pina
quote:
Originally posted by melpomena
Najomileno im e frlanje uloshki od terasa[xx(]
Aj shto frlaat uloshki neka frlaat, nema drugo, WC sholjata ke se zatne od niv, ama koga istite visat na drva, jagma za "fetish" tipovi, mozhebi zatoa ova strancive mnogu ni go sakaat gradot.
elena_
quote:
Originally posted by GoDsHaNd
TITO ZA PRETSEDATEL!
VRSKA NEMAS! FIO ZA PRETSEDATEL!!!!!![}:)]
fio сепак далечината не придонела да згасне љубовта... :-)
GoDsHaNd Te saka fio ama ushte neznae:))), ajde neka bide po elena "FIO ZA PRETSEDATEL" :D
The_Crow Do kulturata e i do covekot, ima primeri koga luge od selo se odnasaat mnogu podobro i od tie sto se od grad da ne zboruvame za tie sto ziveat vo metropola kako sto e Skopje. Zatoa seto toa e individualno zavisi pred se do covekot i do negoviot odnos kon toa sto go pravi.
Thief Завчера двапати во еден ден бев до Скопје и да ви кажам во првиот момент се изненадив - градот беше ептен пуст, жив човек немаше... Ама, после ми дојде срцето на место и ми текна дека 90% од градот се сељачаана, па сите се отидени дома - во Мралино, Кадино, Берово, Виница...
Strelec
quote:
Originally posted by Thief
...во Мралино, Кадино, Берово, Виница...
...Тетово!
melpomena Thief koga imalo nekoj u sred leto u Sk...sekogash bilo pusto site se po odmori... Strelec nadopolnuvanjeto ti e povekje od odlichno:))))))))))))))))))))
Pina
quote:
Originally posted by melpomena
Thief koga imalo nekoj u sred leto u Sk...sekogash bilo pusto site se po odmori... Strelec nadopolnuvanjeto ti e povekje od odlichno:))))))))))))))))))))
"Skopje ima mikro klima" Eh Skopje, Skopje. We love to hate it!!!
OooOo Ova e sramota i greota. Зоолошката градина остана и без вториот морски лав Фоката Доријан пцовиса од голтнати камења Во скопската ЗОО сега нема ниту една фока Зоолошката градина минатата недела остана и без втората фока, која почина од задушување. Директорката на ЗОО, Верица Николова-Ефремовска, вчера ја потврди информацијата дека морскиот лав Доријан пцовисал. Мртвото тело на фоката, на дното од базенот, вработените го нашле во четвртокот. ?При направената обдукција во телото на морскиот лав беше најдена црна кеса полна со камења и костени, смртоносни за Доријан. Тоа што се случи навистина е трагично, особено што смртта на фоката ја предизвикал несовесен однос на некој посетител кој ја фрлил кесата во базенот", вели Ефремовска. Таа ја потврди и неодамнешната смрт на фоката Лагуна, подарок од ЗОО од Нирнберг, која беше планирано да му биде партнерка на Доријан. Така, сега скопската зоолошка остана без ниту една фока. ?За разлика од Доријан, кој животот го загуби трагично, Лагуна умре од природна смрт, односно од пукање на црниот дроб. Тој болен процес во телото на Лагуна се развивал уште пред таа да ни биде донесена како подарок. Имајќи предвид дека фоката преживеа и транспорт, а потоа и период на адаптација на новата средина, болеста за краток период ја совлада" вели директорката на ЗОО, истакнувајќи дека Лагуна и Доријан живееја заедно само 20 дена. Смртта на овие животни, како што посочува Ефремовска, не треба да се разбере како негрижа на вработените, иако многумина вината им ја префрлаат ним. Според неа, вработените максимално се грижат за животните во градината, на кои постојано им е обезбедено храна, соодветни живеалишта и потребна ветеринарна нега. Вработените во ЗОО велат дека немаат никаков одбранбен механизам за евентуално да не се случи и во иднина некое од животните да настрада по вина на посетителите. Надлежните сметаат дека дури ниту чуварски служби нема да можат да сторат ништо против несовесните посетители поради кои настрада Доријан. (Дс. Т.)