Ova i trebashe na Makedonija ...
Ova i trebashe na Makedonija ...
OooOo Vlagash u prodavnica i gleash nekoj proizvod, a na nego pishuva na Turski, Italijanski, Germanski i idi razberi shto ustvari prodavaat. Нема увоз на производи доколку немаат декларација на македонски 12.07.2004 Странски производи веќе не може да влегуваат во Македонија ако немаат декларација на македонски јазик. Од денеска стапија на сила новите одредби од законот за трговија што увозот го условуваат со ваква декларација. „Практично тоа значи ако се внесуваат прехрамбени производи на самата амбалажа мора да има декларација во која ќе биде назначен составот на производот и упатство за употреба на македонски јазик. Доколку станува збор за техничка стока мора да има упаство за употреба и техничка спецификација која веќе мора да биде приложена доколку станува збор за уред за разладување или која било техничка стока“, изјави Златко Ветероски советник во царинската управа. Од царината велат дека со стапувањето на сила на новиот закон во прво време може да се очекува намалување на увозот од повеќе земји. „Сериозна опасност ќе претставува како ризик увозот на стока од Турција, Кина и далечниот Исток и од Албанија кои ги немаат исполнето тие услови“, рече Ветеровски. Веќе денеска дел од стоките што немале ваква декларација биле вратени од граница. На одредени производи со посебно одобрение од пазарната инспекција ќе може и дополнително да се лепат декларации, дали на граничниот премин или во царински складови. Но ваквата можност за дел од почувствителните стоки ќе биде само преодна, ќе трае неколку месеци. Досега во Македонија речиси една третина од производите влегуваше без декларација.
dejan Znaci ova e dobro?
kopacot striko mi zavcera vo Tinex naprail guzva deka nemalo na 1 proizvod deklaracija na mak.jazik....go napraija budala....osekam koa ke mu ja soopstam vestva ke ojt da gi biet prodavachine :))
melpomena Pa i Boris zimoska vo Vero gleda neshto...mislam neshto zamrznato beshe i samo na grchki pishuva i se iznervira i kazha na prodavachkata a taa onaka go pogledna demek "Shto ti e na tebe"?:)
c0nGuR Vo VERO skoro site proizvodi 99.9% se uvezeni og Grcija, ednash samo vidov tamu jas Ajvar imashe i pishuvashe na MAK.[:D][:D][:D]
kopacot Ajver mislis congur ?:))) vo sekoj slucaj pravilna odluka na nadleznite organi i dobredojdena :)
c0nGuR Dobro de Ajver, moja greshka. [:)][;)]
DJ_SHEMA Eve pishuva kako stotina kamioni gi zaprele na granica poradi toa shto nemaat makedonska deklaracija.
Ceki Super, treba da se dokaze i deka vo Makedonija treba da vlada red!