Sepak slabo...
Sepak slabo...
Misirkov Medju 20 do 30 iljadi Makedonci se sobraa pred Sobranieto da demonstriraat protiv teritorijalnata podelba na Makedonija. Slabo, no sepak mirno i dostoinstveno bi bila pravednata ocenka za ovoj nastan! Kaj zabeganata SDSmovska vlast i kaj siptarite - golemo olesnuvanje. Vo nivnata svest se povekje se zajaknuva ubeduvanjeto deka upotrebata na sila i psihoza vroduva so plod. Im se ostvaruva planot: na ednite da vladeat i dokradat kade sto ima da se dokrade (ako ne robovladetelsko opstestvo), na drugite Golema Albanija vo etapi (da vladeat i go doozakonat kriminalot). Pokraj silniot dozd, hendikep za nas e deka upravo levi individui kako mentalno zabeganiot Kljusev, prevrtliviot i izmatufen Andov, nestabilniot patoloski lazgo Tupurkovski zboruvaat za vladina korupcija i protiv ter. podelba (ne protiv dencentralizacija). ne kje e na odmet malku da se poglednat sebe si. Zasega sekoja cest za Todor Petrov i Nikola Gruevski. Samo sto majka baraa od policija na krovot na Sobranieto da slikaat poedinci na mitingot? Ne kje da e da se dojdeni pak na praksata od 1991-98 pa da ima isleduvanja posle ili teranje od rabota? Od Brisel - signal Branko da prodolzi bez pardon (otkako go iscinkari spostveniot narod). Nitu narod fermaat nitu nikoj, se povekje se ubedeni deka so pokazuvanje sila uspevaat vo celite..
OooOo Шаќири бара референдум за федерализација Национално-демократската партија на Албанците (НДП) во Македонија бара да се организира референдум за федерализација на Македонија. Единствениот пратеник од оваа партија, Џезаир Шаќири, изјави дека за ова прашање ќе бара поддршка и од другите албански партии. - Ако Македонците одат на референдум, тоа ќе биде против рамковниот договор и Албанците ќе мора да бараат референдум за федерализација. Не е ништо страшно Македонија да биде како Белгија - вели Шаќири. За федерализација на Македонија НДП се залага и во својата програма. Ова е најрадикална закана на Албанците, како одговор на протестите и иницијативата за референдум на Македонците против територијалната поделба. Претходно во јавноста албански политичари и интелектуалци предупредуваа дека „еднонационалните референдуми се опасни за државата“ и најавуваа формирање албански национален совет. Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, во интервју за радиото Слободна Европа, изјави: „Доволен е еден повик за Албанците да соберат 150.000 потписи за една недела. За каква било иницијатива“, изјавил Ахмети. Потпретседателот на Владата, Муса Џафери, ги повика Албанците да не бидат статисти. „Албанците треба да преземаат политички активности за да влијаат врз македонските граѓани да не се впуштаат во авантури“, пренесува дневниот весник на албански јазик „Фљака“ изјава на потпретседателот на Владата, Муса Џафери. Џафери ги повикува Албанците да не бидат статисти и да придонесат за стабилизација на ситуацијата со политички активности, затоа што иницијативата на Македонците за референдум ги засегнува албанските интереси во Македонија. „Хистерија“ е коментарот на челниците на ДПА за протестите на Македонците против територијалната поделба. „Македонците се однесуваат ирационално и невротично“, вели за „Фљака“ потпретседателот на ДПА, Мендух Тачи. Претседателот на оваа партија, Арбен Џафери, во колумна во дневниот весник на албански јазик „Коха диторе“ вели: „Демонстрациите не се против тоа што Албанците добиваат една општина во Скопје, затоа што таму и Ромите имаат своја општина. Не се ни за Струга, ни за Кичево, туку Македонците се загрижени за институционалната употреба на албанскиот јазик“, коментира Џафери. Во претходната колумна, минатата недела, Џафери иронично велеше: „Македонците протестираат под сенка и во смени“. С. Р.
Rommel xhezair shaqiri - hodja minorno covece so golemi idei - nikoj ne mu obrakja pazhnja trebashe ali da go utepa
Misirkov Interesna taktika, "britanska": ili zborat obratno od toa sto e (mnozat so minus eden, demek vo slucajov tie se ostetenite), ili direktni zakani. No najinteresno e sto Kondarko se zakanuva vekje nekolkupati. Spored pokazanoto, mislam deka SDSM povtorno zabegaa i deka taka kje tresnat na slednite izbori, samite tie kje se cudat. ВОЕНА ПСИХОЗА ВО СКОПЈЕ - Опсада Центарот на Скопје два дена е под опсада од полицијата, поради митингот против територијалната поделба на Македонија. Полицијата дежура на секое ќоше. Еден километар околу Собранието улиците се затворени за сообраќај. Граѓаните беа предупредени да не ги користат улиците што гравитираат околу Собранието. Забрането е паркирањето дури на станарите во соседството. Зад зградата на Собранието беа стационирани специјалните единици, а дел од нив беа и во самата зграда. Наоколу беа и екипи на противпожарната заштита со специјалните противпожарни возила со шмркови. Околу Градската болница имаше многу амбулантни возила. МВР одбива да соопшти колку полицајци се ангажирани за да го одржуваат редот и мирот. Од таму велат дека ги имало доволно. Дознаваме дека деновиве со наредба се повикани и сите полицајци коишто биле на годишен одмор. Во Скопје допатуваа и полицајци од други градови. Според проценките на здружената опозиција, МВР има ангажирано над 6.000 полицајци за заштита на пратениците. Познавачите на приликите тврдат дека вакви мерки на безбедност имало само во 1999 година, за време на косовската криза, кога во Скопје допатува тогашниот американски претседател Бил Клинтон. Насекаде низ поширокото централно подрачје вчера можеа да се видат поголеми групи полицајци. Дел од нив, под целосна борбена опрема, чекаа во гимназијата "Раде Јовчевски - Корчагин", додека други ги беа запоседнале клупите во Паркот на жената борец спроти парламентот. Поголема група забележавме и кај Старата железничка станица. Сите патни приоди кон Скопје се контролираа. Вчера попладне полицијата и пајакот беа активни и пред зградата на Владата. Воената психоза во главниот град владееше уште од неделата попладне, кога полицијата го загради централното градско подрачје. Вчера по главната улица речиси и немаше минувачи. Некои граѓани застануваа и им забележуваа на полицајците, прашувајќи ги од кого се бранат. "Дали ќе удрите по народот само за да заштитите шеесетина луѓе кои седат во собраниските клупи"- видно револтирана им се обрати на група полицајци една повозрасна скопјанка, која, како што ни објасни, мора да кружи неколку стотици метри за да влезе во својот стан во Градски sид. Полицајците не регираа и ја упатија скопјанката да кружи околу парламентот. Во неделата, портпаролот на СДСМ ги предупреди организаторите на митингот да внимаваат во Скопје да не им се повтори Струга оти "МВР добро го знае законот и своите овластувања".