Donesen Zakonot za Decentralizacija
Donesen Zakonot za Decentralizacija
kopacot Скопје, 11 август (МИА) - Македонскиот Парламент вечерва во 22 часот и 35 минути го изгласа Законот за територијална организација на локалната самоуправа на Република Македонија. Законот е изгласан со 61 глас "за", без воздржани и со седум гласови "против". Од присутните 17 пратеници кои припаѓаат на заедниците што не се мнозинство во Република Македонија "за" гласаа 14, двајца беа против Законот, ниту еден не гласаше воздржано. Nа чинот на гласањето не присуствуваа пратениците од опозицијата, што беше најавено од последниот дискутант по текстот на Предлог-законот - пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Ѓорѓи Трендафилов. За Законот за територијална организација во Собранието се дискутираше од 26 јули 2004 година, кога почна амандманската расправа, а продолжи со општиот претрес по Законот кој заврши денеска со неговото изгласување. Со Законот за територијална организација на локалната самоуправа досегашниот број општини од 123 ќе се намали на 80, односно на 76 општини до 2008 година. Со него ќе се трансферираат надлежностите од централно на локално ниво, со што општините ќе ги преземет ингеренциите за својот економски, културен и социјален развој. Airlija....ja e*avme Mara na veresija duri sea... [urlhttp://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/Politika/283755/index.html[/url]
kopacot ke zaboraef da naglasam....na spienje ne zaebale , Citiram : Македонскиот Парламент вечерва во 22 часот и 35 минути го изгласа Законот за територијална организација на локалната самоуправа на Република Македонија.
Maleshevo Вчера еден балиста во парламентот го искажа своето мислење со следниве навредни, демагошки и фашистиоидни зборови: "Дајте да разговараме за цела Македонија, а не да ја делиме на Албанска Македонија и на Бугарска Македонија, на Албанци и Бугари,на наши и ваши.“ Со овие зборови шиптарот им кажа на сите зошто ни се случува сето ова. Едната вистина е дека ние Македонците не сме ја убедиле доволно Европа дека ние сме посебен народ, засебен за себе и различен од Бугарите и Србите. Од 1991 политичарите и македонскиот народ константно дозволува секакви силувања на Р. Македонија, македонско име, македонските интереси, распродавање на претпријатијата на оние кои сега го туркаат ова да што се случува итн.... Другата вистина е дека некои европски и балкански држави водат реваншистичка политика спрема нас Македонците и Македонија, т.е. ја водат истата политика спрема нас како што ја воделе и во последните сто години, додека Македонија ја водат слепци кои тоа не го гледаат, или пак не ги интересира бидејќи немаат воопшто некакво патриотско и родољубско македонско чувство. Зборовите на балистот во интерпретација значат, дај да остане Македонија цела, ама да биде федерација помеѓу албански и бугарски дел. Ова имено се зборовите и мислите и на бугарскиот фашист и злотвор и убиец над македонските патриот и народ, инаку родум од Штип , Иван Михајлов, кој умре во длабока старост, негибнат и нечепнат, во Рим. Шиптарските водачи во Мк подржани од неколку ЕУ земји, меѓу другите (Грција, Бугарија, Германија, Австрија, ...) го застапуваат мислењето дека Македонци како народ нема, дека ние Македонците сме Бугари и дека поради тоа треба Мк да биде кантонална федеративна држава како што е и Швајцарија. Швајцарија има три кантони (федерални единици) на три различни народи Италијанци, Германци и Французи, додека сите тие три народи имаат свои матични држави. Бидејќи и Бугарите имаат своја матична држава и Албанците имаат своја матична држава, затоа Македонија треба да биде федеративна држава, бидејќи Македонци како народ кој би имал право на своја матична држава, според "повампиреите" фашисти, НЕМА. Следниве општини т.е. градови според албанските балисти и нивните сојузници во ЕУ и УСА треба да потпаднат под албанската федеративна единица, т.е. кантон, Тетово, Гостивар, Дебар, Струга, Кичево, Крушево, сите села западно од Куманово. А Скопје како главен град ќе има специјален статус на посебна единица. Албанската федеративна единица понатака може да се припои кон својата матица, Албанија, но и не мора бидејќи таа и така и вака ќе си биде албанска, а ја има можноста да се зголемува и да ги касира и Охрид, Ресен, Битола, Куманово и Прилеп еден ден. Значи, поради високиот наталитет на шиптарите, малиот на Македонците и нивното одселување од Македонија или од западните делови на Македонија во наредните 30 години Албанците со подршка од нивните сојузници на Запад ќе превземат и други општини во Македонија, а и ќе ја превземат фактички и власта во Македонија на најлегален и демократски начин. Во тој случај ќе се случи македонските општини во источна Македонија да развијаат сепаратизам да се одделат од таа шиптаризирана држава, која повеќе воопшто нема да изгледа на македонска држава туку на едно Косово од 70-тите години, каде што Србите во сопствената држава беа угнетувани и поради тоа го напуштаа Косово. Така тие после години останаа мнозинство само уште во крајниот северен дел, т.е. во 1/5 од територијата. Така вчера и се случи на Македонија во усните на Албанците една „Швајцарија“ со зголемување на територијата на албанскиот кантон, а во реалноста уште еден чекор во правец косовизација ( Македонија со судбина на Косово). Каде сте Македончиња, каде сте, зар уште не пораснавте?
marko_polog Ke povtoram pak kako stotini pati do sega, Koga si napadnat od Para-vojska(UCK), Drzavata se brani so Vojska(Voena Sostojba), e sega koga Makedonecot ne moze da svati koj mu e neprijatelot i koj mu misli zlo, i koj treba da se unisti po sekoja cena, koj mu e kriv? Siptarite ne se ni najmalku krivi za ova, oni si gi gledaat nivnite interesi(golema albanija), a Makedonecot na mesto da im dade jasna poddrska na Makedonskite braniteli, Makedoncite ne samo vo Republika Makedonija nego i vo diasporata gi interesira samo selski drami, sekakvi spekulacii,sekoj so svoja filozofija itn.. na mesto da se unisti neprijatelot. Makedonija e vece federalizacija, i konecno ke ima podelba, so izvinuvanje na cesnite Makedonci, no Makedonecite vo mnozinstvo se prostotilak neviden, sto ne znae da razlikuva izmedju Makedonski branitel i neprijatelot.
protivpropaganda
quote:
Originally posted by marko_polog
Ke povtoram pak kako stotini pati do sega, Koga si napadnat od Para-vojska(UCK), Drzavata se brani so Vojska(Voena Sostojba), e sega koga Makedonecot ne moze da svati koj mu e neprijatelot i koj mu misli zlo, i koj treba da se unisti po sekoja cena, koj mu e kriv? Siptarite ne se ni najmalku krivi za ova, oni si gi gledaat nivnite interesi(golema albanija), a Makedonecot na mesto da im dade jasna poddrska na Makedonskite braniteli, Makedoncite ne samo vo Republika Makedonija nego i vo diasporata gi interesira samo selski drami, sekakvi spekulacii,sekoj so svoja filozofija itn.. na mesto da se unisti neprijatelot. Makedonija e vece federalizacija, i konecno ke ima podelba, so izvinuvanje na cesnite Makedonci, no Makedonecite vo mnozinstvo se prostotilak neviden, sto ne znae da razlikuva izmedju Makedonski branitel i neprijatelot.
Марко, Многу го потценуваш сопствениот народ!!! Престани пред да биде навредливо, односно пред мене да ме навредиш. Македонецот знае кој му се непријателите!!! Тој не знае како да ги реши бидејки се многу во број. Бара лесни и брзи решенија ама друг да му ги решава. Веднаш се фрла во обвинувања за антимакедонство на другиот без да се осврне на сопственото антимакедонство. Кога некој ќе му предложи заедничка, организирана активност тој во тоа гледа можност за себеистакнување, не прифаќајки вистински лидер туку само курнази му се пријатни. Вистински лидер не е курназ и затоа не е привлечен за денешниот Македонец. Жал ми е што морам да констатирам дека и ти си курназ што само по себе не е некое зло. За тебе само курназ може да биде лидер, некој семоќен човек. Ние Македонците не сме прост народ туку сме курнази. Ова или ќе не спаси или ќе не уништи. Патем, си чул за Руанда? Поздрав
StormAngel Jas sto pati go procitav toa sto Albanskiot pratenik go kazal i nikako da sfatam sto e losoto vo taa izjava? Pomos?
Strelec
quote:
Originally posted by bluehim
Jas sto pati go procitav toa sto Albanskiot pratenik go kazal i nikako da sfatam sto e losoto vo taa izjava? Pomos?
Во право си Bluehim... ама ајде ти помогни ми и објасни ми нешто друго... кој е според тебе мотивот на албанскиот пратеник да говори дека алтернативата е поделба меѓу Албанци и Бугари, а не на пример поделба меѓу Албанци и Македонци!?:)
StormAngel Po moe mislenje Makedonija vo sebe opfaka Makedonci koi sto se delat na Makedonci,Albanci,Turci,Srbi,Vlasi,Romi,Bugari itn itn itn. Znaci,mislam deka sepak rekol:"Dajte da zboruvame za Makedonija,a ne za nasa i vasa Makedonija"
Ceki Siptarite, grcite, bugarite i srbite ne se IC krivi za ova so ni se slucuva. I tie se luge( NE se nekoja nadrasa). I tie imat zelbi, kako i nie, a razlika e so na nimi, ke im uspejt se, poso tie se BORAT za to so sakat. Niv NE gi e sram da mu kazat na svetot deka se grci, albanci, ... Krivi sme si SAMI. Dvete posledni generacii, komunisticka i postkomunisticka, se pokazaa kako generacii na OVCI. Generacii so unistija se za so se borea nivnite predci. Golema sramota[:(!] Zar ova si go zasluzivme? OVCI.
Strelec
quote:
Originally posted by bluehim
Po moe mislenje Makedonija vo sebe opfaka Makedonci koi sto se delat na Makedonci,Albanci,Turci,Srbi,Vlasi,Romi,Bugari itn itn itn. Znaci,mislam deka sepak rekol:"Dajte da zboruvame za Makedonija,a ne za nasa i vasa Makedonija"
Не ми одговори на прашањето!:)
StormAngel /me e diplomat ili Albanec u prevod Eve vaka,ne sakam da ti odgovoram zatoa sto veke znam kakva slika imas u glava. Taa e:Albanecot ne poznava Makedonci no niv gi deli na Bugari i Srbi i....Sto ne e taka,i ako e toa slucajnost togas toj ne e Albanec,nego cist anti-Albanec.
Ceki Na nekoj nacin e vo pravo, ako dojde do vakva podelba, onda Makedonija i Makedonecot nema da postojat poveke( ako e ova postojenje so e sega). To parce so ke ostanit ke ojt direktno pod Sofija ili Beograd( zivoten son na nekoj gnasni gubrinja). Ama izjavava e sepak mnogu gnasna. Uste ne podeleni, bara podelba.
OooOo Za kakvi delbi i za kakva crna bugarska i albanska Makedonija zborite vie be? Mala provokacija moze od takt da ve izvadi c cc ccc c c. Idete pred parlament istresete mu vilica na toj i reshen problem [;)] Ko hepo kocka se palite na sitnici, neverovatno!
protivpropaganda Албанскиот пратеник реплицираше на пратеник од ВМРО, партија која по својата активност си нанесе епитет, а богами и други му помогнаа, партија со бугарофилска настроеност. Тој со изјавата сакаше да го навреди пратеникот, ама успеа само својата суета да си ја исхрани и да предизвика вакви коментари какви што ги имаме тука. ДУИ и СДСМ навистина направија огромна глупост! ДУИ со ништо нема покажано дека е за интеграција, а СДСМ со својата арогантност само ја исполаризира состојбата, а двете партии покажаа дека во Македонија нема демократија, односно треба сеуште да ја учиме. Тие фактички покажаа дека might makes right или по нашки посилниот владее, силниот бога не моли и тн. Како и да е, ако постоеше некакво сожителство претходно, сега веќе е разнишано до загрижувачки степен, ама кого го загрижува тоа, нели? Стравот и принудата не се добри сојузници во сиромаштијата. Инаетот и ароганцијата не се одлики на демократска власт and last but not least кога се инсистира на малцинства да им се даваат права, а мнозинството чувствува загрозеност макар и од сосема друга работа таквата активност само ќе го зголемува чувството на загрозеност кај мнозинството кое може да резултира со мошне негативни појави. Знае ли некој, нешто за Руанда? И таму нешто џоа се расправале малцинство, мнозинство, меѓународна заедница, права, крива, џиги миги заебанции. Шо ли беше тоа таму? П.С. Ај отидов јас на одмор! Можеби, ако заслужите, ќе ви кажам за Руанда кога ќе се вратам. Руанда ефект, ХМММММ
vulgaren
quote:
Originally posted by protivpropaganda
Албанскиот пратеник реплицираше на пратеник од ВМРО, партија која по својата активност си нанесе епитет, а богами и други му помогнаа, партија со бугарофилска настроеност. Тој со изјавата сакаше да го навреди пратеникот, ама успеа само својата суета да си ја исхрани и да предизвика вакви коментари какви што ги имаме тука. ДУИ и СДСМ навистина направија огромна глупост! ДУИ со ништо нема покажано дека е за интеграција, а СДСМ со својата арогантност само ја исполаризира состојбата, а двете партии покажаа дека во Македонија нема демократија, односно треба сеуште да ја учиме. Тие фактички покажаа дека might makes right или по нашки посилниот владее, силниот бога не моли и тн. Како и да е, ако постоеше некакво сожителство претходно, сега веќе е разнишано до загрижувачки степен, ама кого го загрижува тоа, нели? Стравот и принудата не се добри сојузници во сиромаштијата. Инаетот и ароганцијата не се одлики на демократска власт and last but not least кога се инсистира на малцинства да им се даваат права, а мнозинството чувствува загрозеност макар и од сосема друга работа таквата активност само ќе го зголемува чувството на загрозеност кај мнозинството кое може да резултира со мошне негативни појави. Знае ли некој, нешто за Руанда? И таму нешто џоа се расправале малцинство, мнозинство, меѓународна заедница, права, крива, џиги миги заебанции. Шо ли беше тоа таму? П.С. Ај отидов јас на одмор! Можеби, ако заслужите, ќе ви кажам за Руанда кога ќе се вратам. Руанда ефект, ХМММММ
tocno ovoj komentar bese za VMRO i DMA koi ke ja delea Makedonija pomegu Albanija i Bugarija. Sepak - valjda eden den ke prestaneme nacionalno da se previkuvame posto e strasno primitivno. Samo deca se prepukuvaat so toa...
Maleshevo Нели разбирате каков проблем ни наметнуваат од страна и зошто ова се ни се случува??? Неколку земји ни го порекнуваат постоењто како посебен народ. Еве ви еден пример на австрискиот реномирен весник Стандард од денес.Во следнава вест, тие нас не нарекуваат „Славјани“, за никакви Македонци не станува збор! http://derstandard.at/?url=/?id=1757998 „Trotz Massenprotesten der slawischen Bev#246;lkerung und Drohungen der nationalkonservativen Opposition Mazedoniens...“ „И покрај масовни протести на славјанското население и претења од страна на националноконзервативната опозиција на Македонија....“ Славјани се и Србите и Бугарите и Хрватите, Словенците, Словаците, Чесите, Русите, Пољаците итн., но никој нив не ги нарекува „Славјани“ (тоа се подразбира) туку ги нарекуваат со нивното национално име! Но нас нашето национално име Македонци тие го бојкотираат. Нас голем дел од германските и австриските весници, како и грчките воопшто не не нарекуваат Македонци. Коментарите и прашањата на германците одоздоле се: „Има ли народ Македонци, Македонците се јужни Срби или Западни Бугари итн итн...“ Од таму следи и притисокот што ни го прават од ЕУ, да ја претвориме Македонија во држава со кантонално-федеративно уредување од типот на Швајцарија, бидјќи на нас не гледаат како посебен народ т.е. нација. Тие на нас гледаат како Славјани, но не како посебен народ Македонци, туку како Бугари или Срби. Германија има силно влијание во ЕУ, но и Грците се за респект и ја подржуваат силно таа политика на ЕУ кон Р. Македонија! Германците и Австријанците се докажаа за пријатели и сојузници на Албанците во последните 100 години, а и очигледно се тоа и денес. Се прашувам во која ЕУ ние сме трггнале тогаш??? Во таква што ќе ни ја толчи и оспорува нацијата, посебноста како посебен народ?? Затоа и Албанецот во парламент збори за Албанци и Бугари. и тој не признава Македонски народ т.е. Македонци и мнозината од албанските политичари на не претставуваат како такви ! И затоа ја гледа Македонија не како матична држава на еден посебен народ, Македонскиот. Според него Славјаните во Македонија не се Македонци, туку Бугари и затоа велиме дај да не ја делиме Македонија помеѓу вас и нас. Целата суштина е дека тие како нација и народ сакаат да не чкртнат и да ни го одземат правото на сопствена национална држава како што ја имаат сите други нации во Европа. Грците, Албанците и Бугарите лобираат насекаде на таа карта. И сега Блухелм што не ти јасно?
Maleshevo Еве ви и друг пример: „Груевски вели дека Али Ахмети во март 2001 година за „Њусвик“ изјавил оти нивна единствена цел е да ги остранат словенскитесили од територијата што историски е албанска, и дополнува дека оваа своја изјава Ахмети никогаш не ја демантирал.“ http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=35902 Груевски го цитира ДОСЛОВНО Ахмети. Шиптарите се влезени во филм дека тие се директни наследници на Илирите и затоа тоа е историска албанска територија, а ние Македонците според нив прво не сме Македонци и немаме никакво историско право на таа земја. Очигледно добиваат подршка за тоа од неколку страни, кои веќе ги спомнав горе. Во последните 100 години Фактички се води војна за требење на Словените т.е. Славјаните и чистење на цели области на Балканот на народите кои припаѓаат на словенската група на народи ( пред се Македонци и Срби, Егејска Македонија 1948, Косово 1999, Западна Македонија), независно на која националност т.е. народ припаѓаат, со најразлични методи и трикови, историски лаги и пропаганда. („Кршење човечки права, историско право на територија, итн..“)
OooOo gledam nikoj ne go stava linkov, pa rekov aj da go stavam za tie shto ne znaat ... http://www.decentralizacija.org.mk/
dejan fala OooOoo. Ako ke ima podelba na Makedonija, barem ne odma, za 5 godini....ili neznam. sakam malku vreme za da ja vidam posleden pat. Ceki, znaes zasto srbia bugari i neznam koj drugi se borat? se borat deka imat za sto, imat ogromni zemji, spored Makedoniaj. Makedonija koga bese cela, imase ljude sto se borele za ona, deka ja imale cela Makedonija sto ja znaat. Ama nie samo imame malku od Makedonija, srbi, bugar i grci ne rasturile preku grabanje na zemja. vekovi ne macat, probuvat da ne eradekirat od evropa....ako makedoncite, srbite i bugari pravele toa na grcka, i na kraj site golem del od grcka zemale, grcite moze bi isto bi bile. Za sto da se borat? Koga se mali, i nemat nikoi drug za di gi podruvat? taka nie, grcite i tie drugi gadovi ni isecele del od nas.
dejan Uste nesto. Eve za sto siptari se 'borat' [IMG]http://www.historyofmacedonia.org/AlbanianTerrorism/images/galbania.gif[/IMG] Nemoi da go gledate delot na grcka, deka nemat da zemat od Grcka.
Pina
quote:
Originally posted by dejan
Uste nesto. Eve za sto siptari se 'borat' [IMG]http://www.historyofmacedonia.org/AlbanianTerrorism/images/galbania.gif[/IMG] Nemoi da go gledate delot na grcka, deka nemat da zemat od Grcka.
Dejancho, ne se vozbuduvaj tolku za ovaa karta. Site balkanski narodi si imaa vakvi, i koga ke gi stavish site zaedno ushte tri Balkani nema da se dovolno.
dejan Pa mislis deka ovaa karta nema da bide realna? daj boze ne.
Pina
quote:
Originally posted by dejan
Pa mislis deka ovaa karta nema da bide realna? daj boze ne.
Eve vaka: Velika Srbija bi imala poveka malcinstva (Makedonci, Bugari, Albanci, Ungarci, Bosanski Muslimani itn, prashanje e dali vo edna takva drzhava bi imalo poveke od 50% Srbi. Velika Bugarija bi imala 7-8 milioni Bugari, 2 milioni Makedonci, najmalku 500 000 Srbi, 1,5 milion Turci, mozhebi i poveke, nekolku stotici iljadi Grci, Makedonski Albanci, Vlasi.. Velika Albanija bi imala mozhebi 5-6 milioni Albanci i edno 3-4 milioni Srbi, Makedonci, Crnogorci, Grci ... Sega ovie brojki se taka nafrleni, ne me fakjaj za zbor, ama you've got the idea. Zemi go predvid Balkanskiot mentalitet na site ovie narodi i there you go, trouble, big trouble.... Uf, uf.., ja zaboraviv Makedonija, se izvinuvam za ovoj propust. Pogledni ja kartata na Velika Makedonioja "and do the math".
Ceki Za koja Velika Makedonija zborvis dete? Za ova? [img]http://www.mymacedonia.net/history/images/mac.empire.alex.small%5B1%5D.jpg[/img]
Pina
quote:
Originally posted by Ceki
Za koja Velika Makedonija zborvis dete? Za ova? [img]http://www.mymacedonia.net/history/images/mac.empire.alex.small%5B1%5D.jpg[/img]
A-ha.
Ceki Gledaj dete, znam koja ja mislese, pravata Makedonija. Ama ne mi se bas sviga tvojot odnos kon ova zemja. So to so ja narece Velika Makedonija ja stavas na ista strana kako nekoja velika srbija, bugarija, ... Ama tuka malku zgresi. Gledaj dete, za primer da ja zemime velika srbija. Velika znaci da ima i zemji so bea sekogas naseleni so druga nacija, sekogas imaa drugi iminja, ama srbite deneska gi gledat kako svoji( za primer nasa Makedonija). Iako poveke od ovi zemji nikogas ne nosile ime srbija. Ama ova zemja, so ja navreduvas kako Velika Makedonija, sekogas i uste deneska go nosit imeto Makedonija. Eve ti edna karta kade ke vidis deka i den deneska poveke od 80% od taa "Velika Makedonija" go nosi i den denes Makedonskoto ime. [img]http://img.photobucket.com/albums/v173/MasterMan/mkd.jpg[/img] Zato te molam da se vozdrzis na takvi sovinisticki komentari. Dosta mi e so "Makedonci" kako tebe, ako si Makedonec. Stvarno ne e cudno zasto nikoj ne ne pocituvat, koga samite ne se pocituvame, nitu ja pocituvame nasava tatkovina i istorija. Prasanje ne e, dali e ova zemja Makedonska. Poso se znajt deka e. Prasanje e dali sme nie Makedonci. E tuka se nasive protivnici pouspesni od nas, poso im uspea da mu dokazat na svetot, deka ne sme. Ama se poveke i poveke i sami im go kazuvame toa. BTW, za tvojot "do the math". Da prajme "math" pred ili po balkanskite i svetskite vojni?
vmro
quote:
Originally posted by Ceki
Za koja Velika Makedonija zborvis dete? Za ova? [img]http://www.mymacedonia.net/history/images/mac.empire.alex.small%5B1%5D.jpg[/img]
mi se sviga kako tvojot pamet raboti [:D]
Ceki srbokomunisti? Ne znam, sum slusnal, samo ne znam kako i kade. Mislam deka sum slusnal i vo Slovenija i Makedonija. Sekade?
Homer MakeDonski Na forumive isto taka neli http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=6379&whichpage=4
quote:
Originally posted by Pina ...E sega ako ova beshe "mrachen" dogovor na Grcija i Srbo-komunistite ...
sto li mu samo e znacenieto na taa kovanica
Ceki [8D] Pa covekot sakase Velika Makedonija i mu ja kazav. Sram golem, da ne go znajt ova, ako e Makedonec. Sram da te e dete, sram[:(!] Eve so rece edno grciste za Makedonija( ili po tvoje "Velika Makedonija"): Referring to this problem, the Honorary President of the Communist Party of Greece, Harilaos Florianis, says in an interview: "Are we trying to say that 39% of the geographical territory of Macedonia is 'Skopje'? Isn't that, in fact, a section of the territory of Macedonia?" (Rizospastis, 2nd September, 1992). http://www.historyofmacedonia.org/MacedonianGreekConflict/GreekEvidence.html
Homer MakeDonski Ceki ,sto mislis vo civ vokabular se koristi izrazot "srbokomunisti" Ova od cista ljubopitnost te opitvam pozdrav
Pina Ceki, nemoj da si ja stavash parichkata zoshto ke te napikam vo gluvchja dupka i ne ke znaesh od kade da izlezish. Nemoj da koristish dve iminja i da provocirash zoshto prodziren si i ne si dorasnal da vodish muabeti na forumaov, na vakvi niski provokacii obichno ne nasednuvam, ama zatoa shto se pravish deka mnogu znaesh ke vidish deka nishto ne znaesh, tuku samo se zanesuvash i odreduvash koj kolku e Makedonec i tresesh budalashtini za "vakvi" i "onakvi" Makedonci. -------------------------------------------------------------------- Gledaj dete, znam koja ja mislese, pravata Makedonija. Ama ne mi se bas sviga tvojot odnos kon ova zemja. So to so ja narece Velika Makedonija ja stavas na ista strana kako nekoja velika srbija, bugarija, ... -------------------------------------------------------------------- Koja e taa "prava Makedonija" be Ceki, ajde kazhi mi koja e taa Makedonija. Antichkata od vremeto na Aleksandar Veliki ili Makedonski, aj ne go sakash toj zbor Veliki. Samoilovata Makedonija? I shto ostana od tie nekogashni carstva? Kade e kontinuitetot. So shto na svetot ke mu ja objasnish/definirash tvojata "prava Makedonija", koj vladeel so taa tvoja Makedonija, kako bila uredena, vo kakvi vojni uchestvuvala, kakvo pismo se upotrebuvalo, E ajde neka ne bide Velika Makedonija, neka bide samo "prava Makedonija" i kazhi mi ti neshto za taa tvoja "prava Makedonija". Ama poarno ne se obiduvaj, ke zgreshish. Pa ne mora da bide ni Velika Srbija ni Velika Bugarija, eve neka bidat Dushanova Srbija (Skopje beshe eden vid prestolnina) i neka bide San Stefanska Bugarija. Dali ti voopshto mozhesh da ja sogledash razlikata? Dali ti voopshto si se zaprashal kako toa Makedonskiot narod za 500 godini pod Turskata Imperija ne uspea barem edna avtonomija da izdejstvuva? Da maftash so razni geografski karti e edna rabota, da navlezesh vo sushtinata na rabotite e neshto drugo. -------------------------------------------------------------------- Ama ova zemja, so ja navreduvas kako Velika Makedonija, sekogas i uste deneska go nosit imeto Makedonija. Eve ti edna karta kade ke vidis deka i den deneska poveke od 80% od taa "Velika Makedonija" go nosi i den denes Makedonskoto ime. --------------------------------------------------------------------- Za koja zemja zboruvash? Za delot od juzhniot Balkan Makedonija? Pa se razbira deka taa zemja i den denes se narekuva Makedonija, geografski poim, del od Balkanot, provincija, cel svet ja narekuva Makedonija ili Macedonia ....I dodeka Velikosrbinot se povikuva na nekoe bivsho carstvo, Velikobugarot na nekoja bivsha drzhava vo koja spagjal i golem del od Makedonija, ti kako "prav" Makedonec si davash za pravo da pretendirash kon celata teritorija na Makedonija na koja prashanje e dali i 30-40% od naselenieto bi se izjasnilo kako Makedonci. Za nekoj odstrana, obichen nabljuduvach ti si isto shto i onoj shto mafta so razni mapi na Veliki Srbija, Albanija, Bugarija itn. ------------------------------------------------------------------- Zato te molam da se vozdrzis na takvi sovinisticki komentari. Dosta mi e so "Makedonci" kako tebe, ako si Makedonec. Stvarno ne e cudno zasto nikoj ne ne pocituvat, koga samite ne se pocituvame, nitu ja pocituvame nasava tatkovina i istorija. --------------------------------------------------------------------- Ne upotrebuvaj izrazi za koi nemash poim shto znachat, vidi prvo shto znachi SHOVINIST ovde: http://dictionary.reference.com/search?r=2&q=chauvinism pa posle zboruvaj Ceki. Pa od takvi kako tebe svetot ne ne pochituva shto izleguvaat na razni protesti so znaminja i simboli od nekoi propadnati carstva, i vikaat Makedonija na Makedoncite, a i samite ne znaat da objasnat koja e taa Makedonija. So legendi i pra-istorija politichki poeni ne se dobivaat Ceki, razbudi se. I ushte ova da ti go kazham. Na krajot na II Svetska vojan, posle iljadagodishno ropstvo Makedonskiot narod uspea da si izvojuva, ili dobie, ili nekoj mu ja podari, ne e vazhno, svoja nacionalna drzhava, Narodna Republika Makedonija. Zoshto ostanatiot del od Makedonskiot narod (vo Bugarija i Grcija) ne ja prifati kako svoja matichna drzhava, zoshto toj narod vo 40 godishen mir na Balkanot ne uspea da se osvesti, da izbori status na malcinstvo chija matichna drzhava bi bila R. Makedonija. Tie nikogash ne ja chustvuvaa R. Makedonija kako svoja drzhava, propagandata si go pravi svoeto, nas ne ni treba teritorija, nas ni treba duhovno obedinuvanje Ceki. Republika Makedonija e ona shto ti go velish "prava" MAkedonija Ceki, chlenka na ON, drzhava so svoj oficijalen Makedonski jazik, kirilichno pismo, so svoi predstavnishtva i institucii niz svetot, the real thing.
Ceki Dobro, go kaza svojot stav i sega gledam koj si Pana. Vaka, sakas da kazis deka narodov nema nikakvo pravo da ima svoja drzava, ili da Makedonskiov narod ne zasluzuva vakva golema drzava, so sekogas bese narecena Makedonija, pa zato ja narece Velika, poso e pregolema za nas i mora da se deli megu nekoj seljaci( bugari, grci, ...) so nemat nikakvo pravo za Makedonija. Kade imase vojni prasvis, za koj ginea Makedonci. E pa vaka, nemase vojna na balkanov, da ne zaginese barem eden Makedonec, a site tie ginea pod kruni na drugi drzavi. Da ti kazam nesto za grcite. Prvo, grciste od antika ne e isto kako grciste od deneska. Vtoro vo vreme na Samoil, koga po mislenie na nekoj luge ne postoese Makedonskiot narod( ako veke morame da zborvime za narodi vo 1000 g.), kazi mi vo koja drzava bese grckiot narod( ako veke morame da zborvime za narodi vo 1000 g.) i kako se vikase ovo carstvo i naselenieto na ovo carstvo? I potoa koga ja dobija grcite svojata prva drzava? To so go pravi grkot grk, ne e krvta ama jazikot. I ne, to ne smee da e dovolno. Da, slobodno mozat srbite i bugarite da se povikuvaat na nekoj sanstefanski bugariji, dusanovi srbiji, ... Ama me interesira dali vo tie drzavi( i togas pa i deneska) ke ima poveke od 50% srbi ili bugari. Za razlika od Makedonija, so dolgo vreme nemase svoja drzava, megu prvite padna pod turcite ... Ama kontinuitet na eden narod se gleda. Da ne si slep, ili namerno slep, ke vidis postojenje na Makedonskiot narod. Sega ako ke gledas na ta istorija od srbski ili bugarski oci, ke vidis, ( ne e tacen brojov, samo taka go pisam) deka imalo vo Makedonija vo 1888 1,400,000 luge, od koj se 900,000 za bugarite bugari, a za srbite srbi. Pa nitu grcite ne se sramija da ne vklucat kaj nimi. Isto e i deneska vo bugarija i grcija. Znam deka e najlesno da kazis Makedoncite se bugari, i nemat pravo da se Makedonci, i nemat pravo da imat svoja drzava. Ova e najlesno. A najtesko e da ja kazis vistinata. Sega ako i nekoj grk ke recit deka FYROM e samo del od Makedonija, a ne cela Makedonija. Zaso onda i ti kako Makedonec, ako si Makedonec, ne go priznavas ova? Ko so rekov, ne e prasanje dali e ova Makedonija, ama dali sme nie Makedonci, me razbiras? Ili uste ke tresis gluposti za nekoj mali Makedoncinja so nikakva istorija, produkt na tito, so morat da se vklucat vo srbija ili bugarija, ako sakat da imat golema istorija. Stvarno mi e dosta so takvi luge kako tebe! "Harilaos Florianis, says in an interview: "Are we trying to say that 39% of the geographical territory of Macedonia is 'Skopje'? Isn't that, in fact, a section of the territory of Macedonia?" (Rizospastis, 2nd September, 1992)." Blagodaram na Homer, so mi kaza nekoj raboti, za da znam sega koj si.
marko_polog „Сведоци сме на едно оркестрирано повампирување на фашизоидната идеја за формирање на голема Албанија“ ВМРО-ДПМНЕ најостро ги осудува изјавите на високи претставници на ДИУ за обединување на сите Албанци во една држава и ги повикува граѓаните масовно да излезат на референдум и да ја спречат поделбата на Република Македонија, изјави портпаролот на оваа партија Александар Бичиклиски. „Сведоци сме на едно оркестрирано повампирување на фашизоидната идеја за формирање на голема Албанија сесрдно поддржана од страна на коалицијата на власт преку новиот Закон за територијална организација на Република Македонија“, рече Бичиклиски. „По вчерашната владина седница на која беа отфрлени барањата на Светскиот македонски конгрес за отворање на сите месни канцеларии Владата продолжува со опструкциите“, рече Бичиклиски, посочувајќи ја како доказ подрачната единица на Министерството за правда во Ѓорче Петров, која не била отворена во саботата и во средите не работела до 20 часот. Бичиклиски истакна дека намерата на Владата никогаш не била да ја слушне волјата на народот, што се докажува и со тоа што додека се уште траеше дискусијата во Собранието на Република Македонија, МВР почна да издава патни исправи според новиот Закон за територијална поделба, иако дискусијата не беше завршена. „Деновиве сме сведоци на уште еден доказ за самоволието на фнкционерите на ДУИ, овојпат преку директорот на Македонски пошти, кој без одлука на Владата самоволно ги испишал возилата на ова претпријатие покрај на македонски и на албански јазик“, истакна портпаролот на ВМРО -ДПМНЕ.
OooOo
quote:
Originally posted by marko_polog
„Деновиве сме сведоци на уште еден доказ за самоволието на фнкционерите на ДУИ, овојпат преку директорот на Македонски пошти, кој без одлука на Владата самоволно ги испишал возилата на ова претпријатие покрај на македонски и на албански јазик“, истакна портпаролот на ВМРО -ДПМНЕ.
Nesakam da bidam pogreshno svaten deka go branam albanskoto malcinstvo, niti pogrshno svatam deka go napagjam. Ali me interesira kako ne im smeta na DPMNE 90% od firmite u Makedonija shto se so angliski/italijanski/shpanski iminja ili so angliski/italijanski/shpanski slogani, a im smeta toa shto e napishano na albanski? Znachi problemot postoi od poodamna, ama do sega se kjuteshe, no koga doagjaat izbori, togash se posegnuva po toa prashanje i togash pochnuvaat tie raboti da smetaat. Toa e politika .. je*i ga ;)
marko_polog Tie se fakti, dali toa nekoj go pravi za politicki poeni ili ne nema nikakva vrska, vistinata si e taa. Dali Todor Petrov(SMK), Tretiot Pat, VMRO-VMRO itn.. isto samo pravat politicki poeni, ili sepak ja gledaat ovaa Vlast kako Anti-Makedonska orientirana sto konecno vodi kon podelba. Jas do sega od ovaa Vlast nemam visto videno osven Etnicka politika(Albanizacija), Problemot e sto Siptarite na Vlast ili vo koja bilo institucija ne go pocituvaat zakonot i si teraat po plan, A sto e najtragicno nema koj da gi kaznuva, dali toa bilo za tabli, Baci, Buzhaku, bez razlika, toa treba na sekogo da mu smeta.
marko_polog Судскиот совет на Моралниот суд на Македонија изрече морална осуда за дел од македонскиот државен врв поради новата територијална организација на државата. „На македонскиот претседател Бранко Црвенковски, Али Ахмети, лидер на Демократската унија за интеграција, Хари Костов, претседател на Владата на Македонија и Ристо Пенов, градоначалник на Скопје, лидер на Либерално-демократската партија им се изрекува најостра морална осуда поради запоставување и непридржување кон елементарни морално-етички норми и критериуми во донесувањето на таквите решенија; игнорирање на волјата на граѓанинот и јавноста (изразена преку референдумите) и внесување нови поводи и причини за меѓуетничка недоверба и раздор и поданички однос кон меѓународната заедница, со што ја носат најголемата морална одговорност. Изречената осуда е најстрогата можна осуда според правилата на Моралниот суд на Македонија“, се вели во соопштението од Моралниот суд. Судскиот совет на Моралниот суд на Македонија бил во состав: Акад. Петре М. Андреевски, проф. д-р Љупчо Арнаудовски, правник, Иван Митревски, инженер, проф. д-р Живко Поповски, архитект, Цветан Станоевски, публицист и генерал Томислав Трајчевски. Во образложението Моралниот суд наведува дека предложените решенија меѓу кои се издвоени Скопје, Кичево и Струга не кореспондираат со реалната состојба и оти се во спротивност со основните принципи на демократијата. „Најбитното, тие се од спротивната страна на мислењата, желбите, аргументите и готовноста на граѓанинот да ги прими таквите решенија и да партиципира и активно учествува во нивното оживотворување. Следејќи ја расправата за решенијата станува се поочито и поточно дека тие внесуваат дополнителни предуслови за ескалација на недовербата меѓу македонскиот народ и албанското малцинство“. МС смета дека решенијата не се во согласност со Рамковниот договор и оти се употребени за дневно политички потреби. „Очигледно е дека при донесувањето на таквите решенија се применети методи и средства чија одлика се тенденциозност, мистификација и манипулирање со фактите и аргументите, а се со цел да се оправда наметнатото албанско процентуално учество во трите града. Со таквиот пристап и силување на реалноста, владеачката коалиција не може да го оспори стравувањето дека на видело е отворена намера преку локалната самоуправа да се повлече разграничувачка, делбена линија на потегот Струга-Кичево-Гостивар-Тетово-Скопје-Куманово меѓу албанското малцинство од над 20 проценти и останатото 80-процентно население и територија... Поради тоа се поочигледни се потезите на мала врата да се претвори државата во двонационална и билингвална“. МС смета дека во реализацијата на новите решенија за територијалната организација се отфрлени и моралните доблести-отвореноста, кооперативноста и транспарентноста. Судот во образложението наведува и пример како што е Крушево каде е воспоставена двојазичност, а каде градот „е со многувековно мешано македонско-влашко население“. Sto bese ova, site gi interesira "politicki poeni"
Ceki Ne treba i sega da se gledame dpmne i sdsm. Ima vo dvete partiji cesni luge koji se protiv podelbata. I dajte i vie ednas za sekogas da stanete nad tie partijski podelbi.
Strelec Ceki, ова ти беше многу УМНО!
Ceki
quote:
кои според нив воопшто не се грижат како живеат Македонците надвор од државава
Ne samo tie nadvor, ne se grizi i za tie natre so se. Inace bese veke vreme i nie nadvor da napravime nesto. Balkanski ramkoven dogovor, super se slusa. Aj da vidime ako ke bidit ovoj ramkoven uste dobar dogovor, koga ke morat da go imat i vo albanija, grcija i bugarija.
kopacot nadvor od Mk,Makedoncite vo sosednive zemji koi se malcinstvo niti imaat sredstva za da pokrenat nekakvi inicijativi niti pak nasava politicka elita ima sluh za nivnite problemi...dodeka Hashim Tachi se zabra od KosOva i se ispotepa so koj pobrzo vo ALexandar palace da piet kafe i da si gi kazit baranjata use dalecnata 2001....i zato druhkani ke ucime na albanski...na grcki..na bugarski...od nas narod ne bivat... exit.
dejan i ako drzavata se sekirase za tie sto se nadvor od zemjata, dali bi mozelo nesto da napravi za tie Makedonci? Nemoze nekoi prava da im dade....... isto neli deka makedonskata drzava im pomagase na tie makedonci sto se vo albanija? pa tie makedonci ke prodatat toa sto ke im go dadevme?
Makjedok Македонците од Грција, Албанија и Бугарија од Владата бараат под итно да го отвори прашањето за правата на Македонците во овие земји. На средбите со државниот врв, тие побарале Македонија да биде иницијатор на меѓународна конференција, на која пред меѓународниот фактор како модел за правата на Македонците ќе се предложи Охридскиот Рамковен договор. „Бидејќи кажуваат дека е толку добар договор, нека дојдат да го примениме и таму. Тоа значи правата на Македонците во Егејскиот и Пиринскиот дел на Македонија и во Албанија исто заслужуваат да бидат третирани како што тие тука ги третираат соодветните малцинства“, изјави Ѓорѓи Доневски Македонец од Егејска Македонија. Македонците од дијаспората денеска се пожалија дека во остварувањата на своите права, немаат никаква поддршка од македонските власти, кои според нив воопшто не се грижат како живеат Македонците надвор од државава. „Владата на РМ веќе 15 години наназад не ни обраќаат внимание, никој нема седнато со нас“, изјави Иван Гагавенов Македонец од Бугарија. Кимет Фетаху од Албанија рече дека само 6 проценти од 150 илјади Македонци во оваа соседна држава учат на својот мајчин јазик. „Со закон во Албанија е забрането е формирање на етничка партија. Албанија од 1995 година го имаат исчистено албанската армија од припадници на малцинства“, изјави Кимет Фетаху. Македонските иселеници до владите на сите соседни држави и меѓународни организации, ќе испратат повелба за унапредување на нивните права. Со неа ќе побараат да им се овозможи користење на македонскиот јазик, и да им се обезбедат верски и културни права. Македонските иселеници сметаат дека во Македонија треба што побрзо да добијат државјанство и право на глас.
Maleshevo Рамковниот „договор“ е специјално направен само за Македонија. Во другите земји околу нас нема толку безнационални политачари и слепи овци кои самите си ја уништуваат државата како што е случајот со Р. Македонија. Факт е дека и притисокот од надвор е голем, но доколку кај нас немаше толку многу предавници и морони, а имаше национално единство и високо национално чувство и кај нас тоа не ќе беше возможно. Против сложен и нацонално обединет народ никој ништо не може.
RedAlert OooOo angliski/francuski/shpanski se oficijalni jazici vo OON a albsnkiot kolku shto znam seushte ne e.Vo cels vet se pisuva na angliski a na albanski kolku sto znam samo vo Albanija no eve i kaj nas.E toa e razlikata.
OooOo
quote:
Originally posted by RedAlert
OooOo angliski/francuski/shpanski se oficijalni jazici vo OON a albsnkiot kolku shto znam seushte ne e.Vo cels vet se pisuva na angliski a na albanski kolku sto znam samo vo Albanija no eve i kaj nas.E toa e razlikata.
I shto ako se oficijalni jazici??
RedAlert Pa se upotrebuvaat za firmi zatoa sto se svetski jazici i za toa na nikogo ne mu precat.Znaci sega na nas treba da ni preci sto dokumentite vo ON se na angliski i na francuski?Albanski ne e svetski jazik barem za mene.
OooOo Ti pak ne ja svati poentata na mojot post.
RedAlert E ti sreka ja razbra mojata:)Da ostavime citatelite da presudat:)
Strelec Јас како читател пресудувам дека ОооОо е во право!:)
OooOo fala :)
RedAlert Ok vo pravo ste!Me ubedivte ako ima na angliski New York Kafe treba da ima i na albanski Kosova Kafe toa e demokratija.Treba da ima i (RedAlert, toa sto bese ovde napisano, da ti e posleden pat da si go napisal) Kafe toa e super demokratija.