Bozel
Bozel
n/a Citam, pisuvate za caevi i lekoviti bilki. Poznato e deka od cvetot na bozel se pravi sok i caj, no dali nekoj znae za marmalad od plodot na bozel. Majka mi go pravi vek'e nekolku godini i mazot mi mnogu go bendisuva (slicno e na slatko od kapini). Me interesira dali i plodot ima lekoviti svojstva kako i cvetot? Pozdrav
Strelec Плодот од бозел има лековити својства (иако во малку поразличен обем и содржина отколку цветот), но за жал тие лековити својства се доведени до минимум при варењето на мармаладата. И воопшто, сите билки при варењето губат одреден процент од лековитите својства, но во случајов многу поголемо влијание врз губењето на лековитоста има присуството на шеќер. За шеќерот се врзуваат сите активни материи кои што ги има во билките. Од истите причини и за чаевите се препорачува да се пијат без шеќер, а доколку лицето што пие чај смета дека не може да го пие чајот незасладен, тогаш се препорачува засладувањето да биде со мед (наместо со шеќер).