Србија доби нови државни симболи
Србија доби нови државни симболи
Strelec Србија денеска доби нови државни симболи - грб, знаме и химна, што беа обележја на старата српска држава. За предлог -препораките за користење на грбот, знамето и химната гласаа 183 пратеници на српското собрание, а тројца беа воздржани. Усвоен е предлогот на грбот на Србија да биде двоглав бел орел со штит, крст, четирите "С" (односно, според старосрпски термин -оцила) и круната на Немањиќи - грбот на кралството Србија од 1882 година. Знамето на Србије е црвено-сино-бела тробојка, а новата химна е песната "Боже правде" на авторот Јован Ѓорѓевиќ, на музика на Даворин Јенко.
TAJCI74 A na koj web site moze da se vidat simbolite, a i novata himna, daj Strelec mi se pee ja sum titovo cupe [;)]ahahaha mala shala[:)]
slasa i ova se vika himna ... ???
OooOo http://www.parlament.sr.gov.yu/content/cir/help/grb-himna.htm
OooOo eve ja himnata [url="http://www.vladars.net/lt/srpska/himna.html"]tuka[/url] i ukljuchete zvuchnici
TAJCI74 fala OooOo srce si ti [;)] lele ama himna dolga joj, cudna e malce a dobri zborovi ima, aj neka im e cestito so zdravje da si gi sluzat[:)]