Линфа и Линфни Жлезди
Линфа и Линфни Жлезди
darkjesus некој да не има повеќе инфо да ми даде околу овие работи. еве што е проблемот... во стомакот некоја главна вена се дели на два дела и ја носи крвта со едниот дел нагоре во телото а другиот дел во долните екстремитети. на вената што оди кон екстремитетите прикачен е Тромб кој ја спречува циркулацијата и создава отоци на стапалата во вид на Слонова нога. На местото каде што е прикачен тромбот има зголемено присуство на линфа и воспалени линфни жлезди. е ова е накратко. секоја информација од оваа област како и некој метод, лек или сто јас знам би ми било од ОГРОМНА помош фала.
n/a Лимфата (мислам дека е лимфа а не линфа) и лимфните јазли се органи, или подобро речено садови во кои циркулираат одбранбените телца т.е имуноглобулините, на местото на инфекцијата се собираат овие имуноглобулини и причинуваат воспалителен процес, тоа у ствари организамот ’се брани’ од тромбот во овој случај, па затоа се и воспалени бидејки се зголемила концентрацијата на анти-телата во тој регион. Најлошо е ако ’откачениот’ тромб залута во коморите на срцето но мислам дека тоа ретко се случува ако задебелувањето е само на едно место. Имаше и некоја маст Hepathrombin чии состојки го уништуваат тромбот, за нејзината ефикасност незнам.
IvanC
quote:
Originally posted by darkjesus
некој да не има повеќе инфо да ми даде околу овие работи. еве што е проблемот... во стомакот некоја главна вена се дели на два дела и ја носи крвта со едниот дел нагоре во телото а другиот дел во долните екстремитети. на вената што оди кон екстремитетите прикачен е Тромб кој ја спречува циркулацијата и создава отоци на стапалата во вид на Слонова нога. На местото каде што е прикачен тромбот има зголемено присуство на линфа и воспалени линфни жлезди. е ова е накратко. секоја информација од оваа област како и некој метод, лек или сто јас знам би ми било од ОГРОМНА помош фала.
Strelec Darki, се работи за сериозна аномалија... Тој тромб (таму каде што е сега) создава многу проблеми, меѓутоа, не дај Боже да се откачи. Шансите за преживеачка се 1:100... Од употреба на билки или друга алтернативна медицина се нема директна и ефикасна помош, па затоа препораката е доживотно да се пие Pelentan, или друг антитромботичен медикамент. Но, прво мора да се направи крвна слика и задолжително доктор да ја одреди дозата, а не да биде дозирањето одредено на ’своја рака’. Во Македонија не прават операции за отстранување на такви тромбови, се’ додека не настанат компликации. А тогаш веќе може да биде лошо. Инаку, за ублажување (но само ублажување, а не и елиминирање) на отоците треба да се пие некој диуретик. Од билките, многу добар е чајот од коњско опавче. Го има и во охридскиот регион. Ако пациентот може да го пие чист, тогаш е супер, а ако не, тогаш нека го разблажи со малку мед. Никако со шеќер. И нека го пие цело време наместо вода.