Dali tastaturava e od
Dali tastaturava e od
killerr [img]http://www.veelzijdig.nl/funpics2004/28aug2004/image/toetsenbord.jpg[/img]
OooOo
quote:
Originally posted by Strelec
... како е тастатура на македонски? Што велат лексиконите?
Eve poshto 8 dena nema odgovor, jas kje dadam mal prilog. Taster - Tastatura Dugme - Dugmetarka Kopce - Kopcarka :)
Thief Ах, не сум забележал дека има вакво прашање... Јас би се заложил за „тастатура“. Сепак, компјутерски поим е, и може основата да ја побараме во „тастер“. Ќе побарам дали има посоодветен поим, но јас би се заложил за „тастатура“!
Strelec
quote:
Originally posted by Thief
Јас би се заложил за „тастатура“. Сепак, компјутерски поим е...
Зошто компјутерските поими да се привилегирани во однос на растителните поими? Ако може да се увезе зборот ’тастатура’, зошто да не може да се увезе и зборот ’брусница’!? Ако брусницата треба ја викаме боровинка (друг растителен поим), САМО заради тоа што брусница бил српски збор, тогаш ајде и тастатурата да ја наречеме на пример ’звучна картица’ (друг компјутерски поим)!
a-pin-dim
quote:
Originally posted by Strelec
Тебе те лажев, не нив!:)))
I poslem kazi mi kako da ti veruvam ... Eve i sam si priznavash deka me lazes !!!
Strelec 1. Диме, тоа го напишав врз основа на твојот пост: “mene mi reci so motorce onija za secenje drva deka ja kastrish :o)“... И ајде биди искрен и кажи кој лаже!:))) 2. Почнав сега да се нервирам на нервна база!!!
Thief
quote:
Originally posted by Strelec Зошто компјутерските поими да се привилегирани во однос на растителните поими? Ако може да се увезе зборот ’тастатура’, зошто да не може да се увезе и зборот ’брусница’!? Ако брусницата треба ја викаме боровинка (друг растителен поим), САМО заради тоа што брусница бил српски збор, тогаш ајде и тастатурата да ја наречеме на пример ’звучна картица’ (друг компјутерски поим)!
Брусница и боровинка се исто што и тастатура и клавишница, на пример... Синоними! Во српскиот за боровинка се вели и „брсница“ и „боровинка“... Тоа е разликата... Компјутерските поими не се привилегирани, туку ако го позајмиме зборот брусница, наместо да се разграничи црвената од обичната боровинка, ќе се направи јазична колизија меѓу нив, односно на лингвистичко ниво ќе се изедначат.
Strelec
quote:
Originally posted by Thief
наместо да се разграничи црвената од обичната боровинка, ќе се направи јазична колизија меѓу нив...
Е токму тука е проблемот! Од каде го најде тој поим ’обична боровинка’?:) Ајде тогаш, за да не настане јазична колизија меѓу нив, тастатурата отсега да ја викаме ’обична звучна картица’!:) Потполно иста ситуација!:)
Thief Да, под услов тастатура и звучна картичка да се синоними, тогаш примеров ти држи вода. Јас не знам дали не ме сфаќаш или тераш инает, зашто ако не го истераш нема ручек денска?! [:D] (Мала шега, нормално! [:D]). Зборовите брусница и боровинка означуваат исти предмет, суштество или ратсение во природата. Но, тоа ти што го поимаш како брусница, не е исто со боровинката, само припаѓа на сита група растенија. Многу ми е жал што оној универзитетсли професор и ботаничар по занимање се` уште не го исконтактирав, па додека не стапам во контакт со него не сакав да продолжам спо надмудрување на оваа тема. Сепак, да разграничиме дека црвената боровинка и боровинката НЕ СЕ ИСТИ ВО ПРИРОДАТА! А, според лигвистичката класификација (ти реков, дури и во рускиот е така, провери ако не веруваш) „брусница“ и „боровинка“ се едно и исто. Милијарда пати истово ти го кажувам, а ти со демагогија скаш да ме победиш... Се надевам (и покрај моето скордоживеано доживотно раочарување) дека ќе се видиме некогаш, па ќе имам можност да ти објаснам „во живо“ и со помош на ссодветна литература што тврдам јас во врска со ова растение.
Strelec
quote:
Originally posted by Thief
Да, под услов тастатура и звучна картичка да се синоними, тогаш примеров ти држи вода. Јас не знам дали не ме сфаќаш или тераш инает, зашто ако не го истераш нема ручек денска?! [:D] (Мала шега, нормално! [:D]).
Или не се шегувај (полоша варијанта), или биди маж и ти да трпиш шеги (подобра варијанта), а не да параноизираш како тебе некој те третира некоректно и демек доживуваш животни разочарувања!:) Да се вратам на темата. Точно е дека тастатура и звучна картичка не се синоними, исто како што не се синоними боровинка и брусница. Затоа реков дека е иста ситуацијата!:) Туку нешто друго е интересно со твојот стил на дискутирање. Ти своите ставови ги употребуваш и ги третираш како аргументи!? И немој во иднина да ми го спомнуваш како аргумент тоа дека боровинка и брусница се иста работа, кога не е! Ете ти класичен пример за демагогија од твоја страна. А ти мене ми пресуди демагошки пристап без да наведеш пример. Или ти звучеше можеби јако стилизиран атак со намера да оставиш впечаток!?:) И за крај, свесен ли си колку лесно самиот влегуваш во стапица?:) Еве дел од твоите аргументи во досегашната полемика: 1. Брусница е исто што и боровинка! 2. Брусница е исто што и обична боровинка! 3. Боровинка и обична боровинка се различни работи! Во најдобар случај, две од овие три тези можат да бидат точни, но никако сите три!:)))
Thief Моите ставови ги земам како аргументи, зашто, заправо, не се мои ставови! Ете, ти кажав и самиот да си провериш по соодветната литература (а, не на жени да веруваш [:D]) и ти ќе се увериш. Инаку, мојата теза, да биде јасно, е следнава: Боровинка и брусница како зборови, однсоно како поими се едно и исто, односно синоними. Боровинка и цврена боровинка (која ти ја поимаш како брусница!) не се исто и тоа е факт околу кој двајцата ќе се сложиме. Се вртиме во круг, ако не чувствуваш...
Strelec
quote:
Originally posted by Thief
Боровинка и брусница како зборови, однсоно како поими се едно и исто, односно синоними. Боровинка и цврена боровинка (која ти ја поимаш како брусница!) не се исто и тоа е факт околу кој двајцата ќе се сложиме.
Земајќи ги во предвид само црвените зборови (твои), излегува дека е се’ јасно, освен што билката брусница јас ја викам брусница, а ти ја нарекуваш црвена боровинка. Така ли? Да знаеме до каде сме!:)
Thief Билката „црвена боровинка“ ти ја нарекуваш брусница, што е поим синонимен на „боровинка“ и тука правиш грешка! [:D]
Strelec Ти си тој што се врти во круг, а не дека двајцата се вртиме во круг. И невкусно е да донесуваш заклучок кога веќе дискутираме и целта е нели заедно да дојдеме до заклучокот! Дотогаш воздржи се на твоето мислење да му даваш третман на аксиома! Значи, одговори ми конкретно на следниве прашања... без филозофирање! 1. Дали билката што јас ја нарекувам брусница е исто што и билката што ти ја нарекуваш боровинка? Не те прашувам што вели Блаже Конески и што велат книгите, туку те прашувам што вели природата? Дали се тие две билки исти? Пробај со ДА или НЕ!:)
Thief 1. Дали билката што ти ај нарекуваш „брусница“ е исто што и онаа што јас ја нарекувам „боровинка“?! НЕ! 2. Дали билката што ти ја нарекуваш „брусница“ и исто што и билката која јас ја нарекувам „црвена боровинка“? ДА! 3. Дали зборовите „брусница“ и “боровинка“ се синоними, што значи дека она што јас го нарекувам „боровинка“ е исто (на семантичко ниво) со зборот „брусница“?! ДА! Не е моето аксиома, теорема е! [;)] Јас го докажувам...! [:)] Btw, фала за гласот, уште сум изненаден и се смеам за тој топик! [:D]
a-pin-dim
quote:
Originally posted by Strelec
1. Диме, тоа го напишав врз основа на твојот пост: “mene mi reci so motorce onija za secenje drva deka ja kastrish :o)“... И ајде биди искрен и кажи кој лаже!:))) 2. Почнав сега да се нервирам на нервна база!!!
hahahahahahaha .... Eve sam si kazuvash deka ne primash sali !!! i poslem Dime ti e kriv so se sali so tebe :o) ... a ti so nego so gordo Srce go zezas !!
OooOo
quote:
Originally posted by Thief
1. Дали билката што ти ај нарекуваш „брусница“ е исто што и онаа што јас ја нарекувам „боровинка“?! НЕ! 2. Дали билката што ти ја нарекуваш „брусница“ и исто што и билката која јас ја нарекувам „црвена боровинка“? ДА! 3. Дали зборовите „брусница“ и “боровинка“ се синоними, што значи дека она што јас го нарекувам „боровинка“ е исто (на семантичко ниво) со зборот „брусница“?! ДА! Не е моето аксиома, теорема е! [;)] Јас го докажувам...! [:)] Btw, фала за гласот, уште сум изненаден и се смеам за тој топик! [:D]
Дали ти филозофираш? АПСОЛУТНО
Strelec
quote:
Originally posted by Thief
1. Дали билката што ти ај нарекуваш „брусница“ е исто што и онаа што јас ја нарекувам „боровинка“?! НЕ! 2. Дали билката што ти ја нарекуваш „брусница“ и исто што и билката која јас ја нарекувам „црвена боровинка“? ДА! 3. Дали зборовите „брусница“ и “боровинка“ се синоними, што значи дека она што јас го нарекувам „боровинка“ е исто (на семантичко ниво) со зборот „брусница“?! ДА! Не е моето аксиома, теорема е! [;)] Јас го докажувам...! [:)] Btw, фала за гласот, уште сум изненаден и се смеам за тој топик! [:D]
Повторно филозофираш!:))) Кој те праша за 2. и за 3.?:))))))) Јалов обид да скриеш дека си доживеал пораз.:)
Thief Знаеш, иако разочаран, почнуваш повторно да ми се допаѓаш... ах, тие твои пријатни зајадливости![^] Морам да признаам јавно: АЦО, ТЕ САКАМ! [:D]
OooOo Aj kazhi sea deka sme se dogovarale OooOo: Posted - September 12 2004 : 21:45:25 Strelec: Posted - September 12 2004 : 21:45:27 2 sekundi razlika a isto mislenje [:p]
Thief Филозоф = мислител! И св. Кирил го нарекувале филозоф... Благодарам за комплиментот... А, ова беше уште еден филозофски пост... [:D]
a-pin-dim
quote:
Originally posted by OooOo
Aj kazhi sea deka sme se dogovarale OooOo: Posted - September 12 2004 : 21:45:25 Strelec: Posted - September 12 2004 : 21:45:27 2 sekundi razlika a isto mislenje [:p]
pak ste se dogovorile :o) Priznaj !!!!
Strelec Навистина се договоривме!:) Планот беше да постираме точно во 21:45:26... плус или минус една секунда!:)))
a-pin-dim
quote:
Originally posted by Strelec
Навистина се договоривме!:) Планот беше да постираме точно во 21:45:26... плус или минус една секунда!:)))
ovaa go cenam koga ste iskrejni :o)
ozonce Strelec, sega ti prestoi, da gi rasplodish tastaturite i da pochnish biznis, jas sum pretstavnik za MKD (prva zichka za... )
Whitebaby [:D]
TAJCI74 [:D]od Strelec ke da e[;)]
OooOo Od Strelec e, on koristi Compaq oprema, a + toa se zanimava so trevki. [:P]
a-pin-dim
quote:
Originally posted by OooOo
Od Strelec e, on koristi Compaq oprema, a + toa se zanimava so trevki. [:P]
Sigurno imas doma rajska gradina :o)
a-pin-dim
quote:
Originally posted by killerr
[img]http://www.veelzijdig.nl/funpics2004/28aug2004/image/toetsenbord.jpg[/img]
killerr popravi go OoOoo ... treba da bide OooOo A so trafka ke e ovaa :o) ... da ne e detelina so cetiri lista :o)
dzadzev Абе ја тука на работа имам COMPAQ ... ама не е до толку неупотребена ... јас ја користам [;)] Така да оваа сигурно е на Стрелец, со оглед на тоа што ОооОо веќе си кажа дека не е негова.
Strelec Признавам, ме уловивте!:))) Само немојте да се потмевате на моето хоби... секој ден ја наводнувам тастатурата, а еднаш неделно ја шишам со ножици!
a-pin-dim
quote:
Originally posted by Strelec
Признавам, ме уловивте!:))) Само немојте да се потмевате на моето хоби... секој ден ја наводнувам тастатурата, а еднаш неделно ја шишам со ножици!
so lazes :o) mene mi reci so motorce onija za secenje drva deka ja kastrish :o)
Strelec Тебе те лажев, не нив!:)))
ikooo
quote:
Originally posted by Strelec
Признавам, ме уловивте!:))) Само немојте да се потмевате на моето хоби... секој ден ја наводнувам тастатурата, а еднаш неделно ја шишам со ножици!
Pa ostaj ja neka porasne malku poveke
OooOo Strelec, kako znaesh koe drvce ti e Borovinka, a koe Brusnica? Mislam kako gi razlikuvash?
Whitebaby [:D][:D][:D]
Strelec Едно исто ти е тоа бе... Личат како јајце на јајце! Единствено што се разликуваат е само во бојата, формата, големината, вкусот и други слични небитни работи!
Thief Побогу! И тука ли, зарем?! Различни се тие, луѓеее, ама зборовите „брусница“ и „боровинка“ исто значат. Дури и преку руски преведував сега, тоа е тоа!
Strelec Исто и јас му велам. Ама толку разбира!:)
Strelec Погледајте семафор! 11:0!:) Се знае кој може да одгледува брусн..., овај... билки на тастатура!:) Него, Thief... како е тастатура на македонски? Што велат лексиконите?
Immortal_ da imav jas takva tastatura ke mu ja dadev na Spiralian zsh on e najgolemiot trevopasac:)