Julius Caesar и малку досадна физика
Julius Caesar и малку досадна физика
sapeski [img]http://web.ics.purdue.edu/~rauhn/julius_caesar.jpg[/img] Колку воздух Julius Caesar вдишал и издишал во својот живот? Факт: Тој беше убиен на возраст од 56 години. (Et tu Brute?). Факт: Просечно човечко суштество користи помеѓу 1 и 2 метри кубни воздух на час. Делови од предходно вдишаниот воздух повторно ќе се вдишат, значи да земеме околу 1 м3/час. Заклучок: Во период од 56 години воздухот се пресметува 56 x 365.25 x 24 = 500000 m3. Колкав дел од земјината атмосфера е 500000 m3? Факт: Земјиниот опсег е 40000 km, значи површината е 400002/pi = 5 x 108 km2. Факт: Воздушниот притисок на земјата e 1 kg/cm2 и густината на земјата e 1.3 kg/m3. Заклучок: Воздушната колона помеѓу 1 cm2 e 1/1.3 kg = 0.77 m3 ефективно, и 0.77 m3/(1 cm2) = 7700 m, значи ефективната дебелина на атмосферата е 7.7 km. Ова води до тотална ефективна атмосфера со маса од околу 7.7 x 5 x 108 = 3.85 x 109 km3 = 3.85 x 1018 m3. Поради ова, делот од атмосферата кој го вдишал Julius Caesar e 5 x 105 /(3.85 x 1018) = 1.3 x 10-13, значи околу 1.3 vo 10,000,000,000,000 молекули од земјината атмосфера биле вдишани и издишани од Julius Caesar. Кислородниот дел во воздухот е многу важен во биолошките кругови,но бидејќи околу 80%-те проценти на азот се хемиски интертни, ќе ја намалиме можноста на 10-13 = 1 во 10,000,000,000,000. Што всушност значи ова? Бидејќи времето е многу турбулентен глобален феномен (треба околу една недела за Карибскиот ураган да постане Европски застој), сите молекули кои биле вдишани од Julius Caesar се помешале во атмосферата во периодот од повеќе од 2000 години кои поминале откако умрел. Моментално вашите гради, додека го читате ова, содржат околу 3 до 4 литри воздух, значи да земеме 4 литри. Тоа е (користејќи го Авоградовиот закон: 6 x 1023 молекули се 25 litri на собна температура ) и збир од 6 x 1023 x 4/25 = 1023 молекули. Комбинирајќи ги овие резултати водат до следниот заклучок: Каде и да се наоѓате на земјата, во овој момент вашите гради содржат 10,000,000,000 молекули кои биле вдишани/издишани од Julius Caesar! И нормално за крај... Julius Caesar исто така внесол многу течности во текот на својот живот, па конечно да ја завршиме приказнава, Кажете "Наздравје" на Julius Caesar кога ќе го пиете следното пиво...
albo75 Interesna konstatacija/informacija , ova beshe lichno tvoe ili prezemeno od nekoj nauchen vesnik ? Nazdravje na Adam i Eva togash ako e nuchno potvrdeno [:)]
sapeski Го имам од поодамна, на англиски беше го најдов од некој сервер од еден универзитет. Случајно го најдов на стар драјв. Прилично убедливо и интересно. Мило ми е дека ти се допадна.
dzadzev Интересно ... Наздравје Александар Македонски [;)]
darkjesus nazdravje cicolina:)
StormAngel Ave Caesar! Veni vidi vici.
Thief Ave Caesar, morituri te salutant!
albo75
quote:
Originally posted by sapeski
Го имам од поодамна, на англиски беше го најдов од некој сервер од еден универзитет. Случајно го најдов на стар драјв. Прилично убедливо и интересно. Мило ми е дека ти се допадна.
Da mi se dopadna , i ako mozhebi sluchajno imash povekje vakvi raboti napraj post , barem kje chitame neshto pametno/interesno.